Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nereczki

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 15, 2024 9:47 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

Mam nadzieję że to jednorazowa akcja, a w każdym razie pierwsza, do tej pory nie miałyśmy takich sensacji (i dlatego nie rozpoznałam od razu objawów). Ale też znam kotkę, która często miewa problem przydupinkowy.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob cze 15, 2024 9:47 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

MB&Ofelia pisze:Tłumaczyłam pannicy w gabinecie, że miejsca intymne lekarzowi można pokazywać, a nawet trzeba, i że pani doktor nie takie rzeczy już oglądała. Ale łatwo nie było, zasłaniała się ogonkiem biedactwo. Grunt że w końcu się udało, została obejrzana i wyczyszczona. I jak na nią była całkiem grzeczna i współpracująca 8O Chyba Ofelia naprawdę zaczyna lubić panią doktor 8O

To dobrze jak ją lubi :) i niech tak zostanie :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob cze 15, 2024 9:51 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

No chyba lubi, ogranicza się do nasyczenia i napyskowania, bez łapo- i zęboczynów.
Ale Pani Doktor miała niedawno przejścia z inną tygrysicą - jedna ręka cała w gojących się szramach :strach:
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Sob cze 15, 2024 9:54 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

MB&Ofelia pisze:No chyba lubi, ogranicza się do nasyczenia i napyskowania, bez łapo- i zęboczynów.
Ale Pani Doktor miała niedawno przejścia z inną tygrysicą - jedna ręka cała w gojących się szramach :strach:

takie jest ryzyko zawodowe :(

a ciekawe jak się bedzie zachowywać tym razem u weta moja tygrysica Elenka, chyba założę porzadne rękwiece do jej obsługi
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Sob cze 15, 2024 10:19 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

Z mojego doświadczenia z Ofelią, w gabinecie dużo też zależy od opiekuna. Ja wiem, jak Ofelię przytrzymać i w jakich sytuacjach jej nie utrzymam. Jeżeli opiekun jest zdenerwowany, przestraszony i nie radzi sobie z przytrzymaniem kota, to kot dostaje wścieku i szramy czy dziury po zębach gotowe.
U Ofelii dodatkowo działa czynnik czasu. U tej wetki praktycznie z marszu wchodzimy do gabinetu i Ofelia nie ma czasu zestresować się w poczekalni, czując i słysząc inne zwierzaki czy odgłosy z gabinetu.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Sob cze 15, 2024 10:30 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

Ja się zawsze boję że Mici nie utrzymam. Może faktycznie udziela się jej mój stres.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Sob cze 15, 2024 10:37 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

MB&Ofelia pisze:Z mojego doświadczenia z Ofelią, w gabinecie dużo też zależy od opiekuna. Ja wiem, jak Ofelię przytrzymać i w jakich sytuacjach jej nie utrzymam. Jeżeli opiekun jest zdenerwowany, przestraszony i nie radzi sobie z przytrzymaniem kota, to kot dostaje wścieku i szramy czy dziury po zębach gotowe.
U Ofelii dodatkowo działa czynnik czasu. U tej wetki praktycznie z marszu wchodzimy do gabinetu i Ofelia nie ma czasu zestresować się w poczekalni, czując i słysząc inne zwierzaki czy odgłosy z gabinetu.

My też nie czekamy długo na wejście do gabinetu, bo umawiamy się na konkretną godzinę, ale Elenka od ponad 2 lat bywa praktycznie co miesiąc u weta, więc. ma już tego dość i raczej jej się nie dziwię
Obrazek

mir.ka

Post » Sob cze 15, 2024 10:54 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

Biedna Elenka :201461 Człowiekowi pewnie też tak częste wizyty u lekarza by wyszły bokiem.

Silverblue pisze:Ja się zawsze boję że Mici nie utrzymam. Może faktycznie udziela się jej mój stres.

Spróbuj do kuja metody naramiennej. Przytul kota do siebie tak, żeby łepek i przednie łapki przewieszały się przez ramię na plecy, trzymasz za karczek, śródkocie i tylne łapki z przodu. U mnie działa (aczkolwiek coraz częściej Ofelia daje się przytrzymywać na stole, co wcześniej było niemożliwe).
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Sob cze 15, 2024 11:12 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

MaCiusiowa kareta jest super! U weta nie wyciągamy MaCiusia na zewnątrz. Jest dostęp do kociałka z 5 stron. Od góry dostaje kroplówki (podskórne) od przodu wyciągamy łapkę do pobrania krwi, inne zabiegi to od tyłu, z prawej lub lewej strony :P . Wywlekałam MaCiusia z transporterka tylko na rtg, usg i echo serca :wink:
Inna sprawa to taka, że MaCiuś, jak wciśnie łepek (i oczka) w jakiś kąt to ... nie ma MaCiusia :twisted: Jest wtedy idealnym pacjentem bo ... go nie ma :) Myślę też, że we własnym transporterku kot będzie mniej zestresowany i łatwiejszy do utrzymania.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Sob cze 15, 2024 11:19 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

Pokaż karetę!
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Sob cze 15, 2024 11:40 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dla jeżdżących w plenery, można odjąć podwozie i powiększyć przestrzeń życiową :wink:
Obrazek Obrazek
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Post » Sob cze 15, 2024 11:50 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

Fajna! Gdzie kupiłaś?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob cze 15, 2024 11:58 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

Tu:
https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/ ... ab571a5dfb
Zamówiłam jeszcze inny na Temu. Czekam na dostawę. Większy, bo MaCiuś jest dużym kotem (9kg) choć ten zaprezentowany sprawdza się idealnie. Nie przemyślałam tylko, że ten nowy nie zmieści mi się na przednie siedzenie w samochodzie. MaCiuś będzie jeździł z tyłu :twisted:
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Post » Sob cze 15, 2024 11:59 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

ewkkrem pisze:Tu:
https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/ ... ab571a5dfb
Zamówiłam jeszcze inny na Temu. Czekam na dostawę. Większy, bo MaCiuś jest dużym kotem (9kg) choć ten zaprezentowany sprawdza się idealnie. Nie przemyślałam tylko, że ten nowy nie zmieści mi się na przednie siedzenie w samochodzie. MaCiuś będzie jeździł z tyłu :twisted:

Dzięki, ale link nie działa...
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob cze 15, 2024 12:05 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX

https://allegro.pl/produkt/transporter- ... c12d5216d3
A teraz?
Tylko ... zdrożała bardzo, ja płaciłam we wrześniu zeszłego roku 199,99 a teraz 370,99 :(
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

[poprzednia][następna]