SPIS KARM DLA KOTA część 7

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 04, 2024 11:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Cześć, jestem tu nowa i mam pytanie może ktoś doradzi :)

Mój kocurek ma około 10 miesięcy (znajda z szosy, więc wiek na oko był określany jak do nas trafił końcem października miał 2-3 miesiące). Uznałam, że przyjmę mu za datę urodzin 15 sierpnia 2023 :P

Jadał różności - na początku coś mu ciocia dała od siebie w saszetkach plus suche, potem zanim znalazłam i zamówiłam Dolinę Noteci dla kociąt parę dni jadł Felixa i suche, które dostał :? . Zmieniłam na wspomnianą Dolinę Noteci dla kociąt, przestawiony był po jakichś 2 miesiącach na Wiejską zagrodę dla kociąt i odstawiona całkiem sucha, potem na John Dog for Cats i niedawno dodałam mu Cats Plate.
Dziad wcina te karmy, ale tylko 3 smaki: indyk, królik i kurczak. Wołowinę z Cats Plate jadł, potem mu się odwidziało, to samo z kaczką z tych obu firm. Rybnych smaków nie znosi, z ryb tylko smaczki z Cosmy czy Kiwi wcina. Kaczka wchodzi w formie smaczku Ayla, a wołowina surowa. Karmy średnio.

Jest sobie na tych dwóch karmach, ale chciałam mu jeszcze dołożyć z jedną-dwie. Próbował Zooplus Bio - niechętny. Kupiłam zestaw saszetek Catz Finefood Bio - nawet nie chciał spróbować, od razu się odwrócił. Mieszanie ich z karmami nie miało sensu, bo wtedy nie jadł wcale.

Chciałam mu wprowadzić Animal Island (puszki, bo saszety mają nieciekawy skład - ten karmel...) albo Gussto. Naczytałam się, że Gussto jest podrobowe (samo to że 2/3 składu mięso+ serca mówi za siebie), producent do dziś mi nie odpisał na pytanie o dokładny podział na mięso mięśniowe i podroby, więc sobie odpuszczam tę karmę.
Co do Animal Island mam z jednej strony obawy o konsystencję, ale ma fajne smaki... tylko, że Kocio woli jak karma nie jest w formie musu/pasztetu gładko zmielonego. Cats Plate mu bardzo podchodzi z Johna Doga tylko galaretki biorę, chociaż musy jadł też. Zupy omija.

Czy w ogóle mu dodawać coś? Może te dwie wystarczą? Ale chciałam, żeby miał wymiennie coś jeszcze (szukałam saszet, nie puszek), ale skoro pogardził Zooplusem i CF Bio, to nie próbuję.

Przejechałam prawie cały ranking karm z kotuszkowa, jest stary, więc siłą rzeczy sporo się zmieniło i wiele karm z tych bardzo dobrych już jest średniakami... BARF nie wchodzi w grę - on surowe wcina bez niczego dwa-trzy razy w tygodniu, ale czasem ma bunt i nie chce, z dodatkami nie wiem czy by jadł. Gotowany nie, bo on nie chce gotowanego (jedyne gotowane mu pasuje z naszego obiadu, no ale to nie dla niego, z wody bez przypraw niezbyt je).

Może ktoś podaje Animal Island i doradzi czy warto - jak z jakością? Czy spada, czy w miarę trzymają poziom?
Z Wiejską zagrodą miałam problem, całe szczęście, że w trakcie przestawiania kota na John Dog for Cats, bo nowej partii puszek 85g kot nie ruszał i boję się, że z Animal Island może być podobnie, że trafi się gorsza partia, coś zmienią itp. Z John Dog też miałam przeboje dwa razy - raz klikające zakrętki, kot nie chciał jeść karmy, czuć było, że zapach inny. Drugim razem trafiły się spleśniałe galaretki z królika, ale reklamacja poszła i teraz nic się nie dzieje.

Może lepiej próbować go przekonać do smaku kolejnego, a nie nową karmę? Całe pakiety zamawiałam z obu firm - tylko indyk, królik i kurczak zostały na stałe. Mam 12 słoiczków wołowiny z Cats Plate i dziad nie chce. Kaczkę zmęczył jakoś. Sarna nie pasuje, wieprzowina nie, rybne nie - raz dorsza z CP zjadł, ale to jak był dłużej w dzień sam i mu włożyłam, z głodu podjadł.
Widzę, że je te smaki, które jadł jako kociak w karmach dla kociąt - tam zwykle indyk i królik, kurczak i cielęcina z królikiem jeszcze, ale samej cielęciny nie chce, jagnięciny też nie.

Trafiłam też na taką karmę jak Nuta Kota w słoikach - ktoś się może z nią spotkał? Ma jakieś doświadczenia? Warto czy nie?

svenska

Od: Wto cze 04, 2024 10:17

Post » Wto cze 04, 2024 13:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

ta karma nuta kota w słoikach jest po 100 gram?

jak po 100 gram to raczej droga bardzo 8) https://happysnacky.pl/pl/produkt/nuta- ... sa-zestaw/
2 słoiczki dziecinnie na kota - czyli zestaw 6 słoiczków na 3 dni 70 zł.
na przekąskę pewnie smaczne.
jest tauryna
jest też olej z konopi - rózne są zdania na ten temat

tylko tak naprawdę nikt z nas nie wie przecież czy tam w składzie jest rzeczywiście to co deklaruje producent 8) składu karm nikt nie sprawdza zazwyczaj
a jak już ktos sprawdzi, to się nie zgadza z tym co producent deklaruje
-stare, ale warto mieć tego świadomość https://finanse.wp.pl/uokik-sprawdzil-z ... 677758081a

bezpieczniej jest po prostu kupić mięso w mięsnym, więcej mięśniowego, mniej podrobów; tauryne, weglan wapnia itd (lub felini Complete np tutaj).
i luz, nie tzreba czytać składów karmów i się zastanawiać co rzeczywiście maja w składzie

producent tej karmy tak o sobie pisze
https://happysnacky.pl/pl/o-nas/
Jesteśmy grupą znajomych i przyjaciół.
nie ma regulaminu :roll:
kontakt jest na spółkę M4M GROUP SP. Z O.O./czyli ta spółka jest producentem
kapitał spółki 5 tys;
wpisanych w KRS 2 wspólników z udziałami po 2,5 tys zł

przedmiot działalności spółki/według KRS
1.Przedmiot przeważającej działalności
przedsiębiorcy
1 62, 09, Z, POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE TECHNOLOGII
INFORMATYCZNYCH I KOMPUTEROWYCH
2.Przedmiot pozostałej działalności
przedsiębiorcy
1 58, 21, Z, DZIAŁALNOŚĆ WYDAWNICZA W ZAKRESIE GIER KOMPUTEROWYCH
2 58, 29, Z, DZIAŁALNOŚĆ WYDAWNICZA W ZAKRESIE POZOSTAŁEGO OPROGRAMOWANIA
3 73, 12, C, POŚREDNICTWO W SPRZEDAŻY MIEJSCA NA CELE REKLAMOWE W MEDIACH
ELEKTRONICZNYCH (INTERNET)
Strona 3 z6
4 73, 12, D, POŚREDNICTWO W SPRZEDAŻY MIEJSCA NA CELE REKLAMOWE W POZOSTAŁYCH
MEDIACH
5 82, 20, Z, DZIAŁALNOŚĆ CENTRÓW TELEFONICZNYCH (CALL CENTER)
6 70, 21, Z, STOSUNKI MIĘDZYLUDZKIE (PUBLIC RELATIONS) I KOMUNIKACJA

i przy okazji sprzedają karmę dla psów/kotów

a odnośnie tego, ze kot nie chce jeść surowej czy gotowanej od Ciebie -tylko koniecznie taką ze sklepu - to przekonanie siedzi jedynie w Twojej głowie; nie w głowie kota.
Kot jedynie powtarza to w co Ty wierzysz.
czyli, że jakaś niezidentyfikowana grupa przyjaciół, tworzaca spółkę z kapitałem 5 tys zł, i robiaca sto róznych rzeczy zrobi w szklanym słoiczku (czy metalowej puszczce) lepsze jedzenie niz Ty osobiście.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto cze 04, 2024 15:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Patmol pisze:ta karma nuta kota w słoikach jest po 100 gram?

jak po 100 gram to raczej droga bardzo 8) https://happysnacky.pl/pl/produkt/nuta- ... sa-zestaw/
2 słoiczki dziecinnie na kota - czyli zestaw 6 słoiczków na 3 dni 70 zł.
na przekąskę pewnie smaczne.

Drogo, drogo, ale po prostu nigdzie nie widziałam opinii o niej i byłam ciekawa czy ktoś się zetknął.

Patmol pisze:bezpieczniej jest po prostu kupić mięso w mięsnym, więcej mięśniowego, mniej podrobów; tauryne, weglan wapnia itd (lub felini Complete np tutaj).
i luz, nie tzreba czytać składów karmów i się zastanawiać co rzeczywiście maja w składzie

Bezpieczniej to ja mu wolę dać 2-3 razy w tygodniu samo mięso surowe niż coś pomylić z suplementami.
Zdaję sobie sprawę, że producenci mogą napisać wszystko na etykiecie, a nijak może się to mieć do prawdziwego składu karmy.

Patmol pisze:a odnośnie tego, ze kot nie chce jeść surowej czy gotowanej od Ciebie -tylko koniecznie taką ze sklepu - to przekonanie siedzi jedynie w Twojej głowie; nie w głowie kota.
Kot jedynie powtarza to w co Ty wierzysz.
czyli, że jakaś niezidentyfikowana grupa przyjaciół, tworzaca spółkę z kapitałem 5 tys zł, i robiaca sto róznych rzeczy zrobi w szklanym słoiczku (czy metalowej puszczce) lepsze jedzenie niz Ty osobiście.

Ale ja w nic takiego nie wierzę. Wiem, że jak się samemu zrobi, to teoretycznie wiadomo z czego to jest.
A te gotowe preparaty do suplementacji to też bym traktowała nie do końca jako coś super. Tak samo jak na karmie, tak i na tym felini complete producent może napisać co mu się tylko podoba.

svenska

Od: Wto cze 04, 2024 10:17

Post » Śro cze 05, 2024 16:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Na tą nutę kota gdzieś trafiłam. Koty ją olały i musiałam na działki wynieść.
W ogóle moje ostatnie doświadczenia z gotowymi karmami doprowadziły do tego, że moje koty od 2 miesięcy są tylko i wyłącznie na barfie. Jak raz podałam filetówkę z applasa czy cosmy już nie pamiętam skąd, to mi się kotka porzygała.
Moje koty były w zasadzie na grau, cff, maxs i co dostawa, to było gorzej. Smaki, które jadły, przy kolejnych dostawach stawały się niejadalne, a puszki miały taki aromat, że w sumie się nie dziwię. W dodatku 12-letnia kotka dostała mi zapalenia jelit.
Zarzekałam się, że barf nie dla mnie, bo się bałam suplementacji. Ale kupiłam wagę jubilerską, suple, zaopatrzyłam się już dawniej w kalkulator i sporo czytałam w międzyczasie i jakoś tak samo się przeszło. :)
Na początku używałam felini complit i jestem zdania, że surowizna nawet z taką suplementacją jest 100 razy lepsza niż gotowce. Choć, niestety, trochę czasu trzeba temu poświęcić. :)
Koty generalnie zadowolone. Ja też. :)

Agwena

Od: Sob maja 19, 2018 12:27

Post » Czw lip 04, 2024 10:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

A co sądzicie o suchej karmie Applaws? Nie jest napisane, ile dokładnie mięsa zawiera - może ktoś wie? Czy kotki ją lubią?

Patysia

Od: Pon gru 05, 2022 16:20

Post » Sob lip 06, 2024 23:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Mięso w chrupkach jest na poziomie ok 30% niezależnie jakiej marki, niezależnie co napisze producent a i to niewiadomo ile z tych % jest mięsem, a ile odpadkami, a ile mączką, bo większość producentów nie wdaje się w takie szczegóły.
Jakość możesz określić po wszystkich składnikach- im dłuższy skład, tym gorzej.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Czw sie 08, 2024 17:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Mam pytanie, bo znalazłam chrupki “z insektów”. Nie żebym chciała kupić, nie mam przekonania aby z nimi spróbować , ale ciekawi mnie skład i czy się w ogóle nadają aby je serwować. Pierwszy raz natknęłam się na “robakowe chrupki”, a w temat tego typu jedzenia jeszcze nie wsiąkłam. Sprawdziłam co to Hermetia illucens i to taka zwykła czarna mucha.

Skład: 62,5% larw Hermetia illucens (mączka z owadów 40%, świeżo przygotowany owad 19,5%, olej z owadów 3%), owies (7%), ziemniak (6,5%), gluten kukurydziany, kukurydza, drożdże piwne, groch, minerały, siemię lniane, wytłoki z pomidorów, wywar warzywny, suszone wodorosty (0,4%), cykoria (0,4%), suszone buraki (0,4%), suszona marchewka, dynia, suszona pietruszka, suszony jarmuż, siarczan chondroityny (290 mg/kg), glukozamina (290 mg/kg).

https://efolwark.pl/pl/p/Yora%2C-kot%2C-sucha-karma-z-insektow%2C-62%2C5%2C-1%2C5-kg/826

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Czw sie 29, 2024 12:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Cześć.

Od razu przepraszam za mój polski, piszę przez tłumacza Google.
Mój kot Maine Coon ma 7 miesięcy. Od samego początku nie jadła i nadal nie je suchej karmy. Podaję wyłącznie karmę konserwową z dodatkiem pasty tauryny + multiwitaminy.
Karmię puszkami Animond Carney i myślałam, że to w miarę dobra, wysokiej jakości konserwa, jednak przeczytałam forum i uświadomiłam sobie, że to nie do końca prawda.

Chcę Was zapytać jakie konserwy byście polecili, fajnie by było gdyby zooplus je miał, ale to nie jest ważne. Jaka jest najzdrowsza i najbardziej zbilansowana karma dla kotów, jaką można kupić w Europie?
Na przykład Catz Finefood, Wild Freedom dobry?

Dziękuję :)

Egorich

Od: Czw sie 29, 2024 11:48

Post » Nie wrz 01, 2024 10:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Tak sa dobre, jest duzo wiecej karm np.Venandi ,Mjamjam, Gusto.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Pon wrz 02, 2024 10:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Dziękuję za odpowiedź.
Dziś zamówię konserwy z tych firm na spróbowanie. Granatapet, Zooplus Bio i Gussto.
Najlepsza cena za Granatapet 6x800gram (Ale przy tak dużych słoikach konserwy będą otwarte przez 3-4 dni.)

Chciałem też zamówić MAC, ale jakoś zawiera dużo węglowodanów.

Egorich

Post » Wto wrz 24, 2024 11:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Z oferowanych konserw najbardziej smakowały koty Granatapet
Najgorszą rzeczą do zjedzenia było Gussto

Egorich

Post » Pt lis 08, 2024 18:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Przepraszam za pytanie ale kto jest producentem tej karmy Granatapet? To jest polska, francuska, niemiecka karma?
Czy mają również mokrą karmę z rybą dla kotów?
Najlepszym przyjacielem jest Kot.

ronaldkowalski452

Od: Śro lis 06, 2024 17:42

Post » Pt lis 08, 2024 23:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob lis 09, 2024 10:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Rozumiem, że zamawiałeś. Powiedz mi czy to są pakiety tzn 6x200 g w tej cenie czy cena jednej puszki? Myśle, że zamówie i spróbujemy te dobro.
Najlepszym przyjacielem jest Kot.

ronaldkowalski452

Od: Śro lis 06, 2024 17:42

Post » Sob lis 09, 2024 13:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

kiedy były jeszcze cztery koty, to zamawialam (ale"bezrybne"). Kiedy zostały tylko dwie kotki, przestałam, bo jedna z nich granaty nie lubiła, wolala wild freedom. Teraz, jak została już tylko jedna kota, to muszę znów spróbować, bo jej firma jest obojętna, raczej konkretne rodzaje mięs preferuje. Ale...np wieprzowina w puszce jest mało jadalna, natomiast surowe mięso wieprzowe wejdzie w każdej ilości :mrgreen: za to wszystkie karmy kurczakowe są pyyyszne, kurak jako taki to se sama mogę jeść.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

[poprzednia][następna]