Sprawa SYCYNA - bardzo ważna sprawa!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 03, 2005 12:01

Ja wiem,że sprawa jest bardzo emocjonalna i napięcie siega zenitu...Ale przeciez się wpisujemy- pod kazdym artukulem jest po ok.60 komentarzy. To za mało? Sa powiadomione gazety i tvp.Zrobiło się dośc głosno wokół całej tej sprawy.... Co jeszcze możemy zrobic?
Powtarzac komentarze?
Ja proponowałam powiadomić TVN UWAGA- ale narazie ponoc sa inne plany.

azis

Od: Śro cze 01, 2005 7:26

Post » Śro sie 03, 2005 16:37

ja też napisałam

karolian

Od: Sob lip 30, 2005 11:18

Post » Śro sie 03, 2005 17:30

Znowu napisalam.
Tym razem podalam link do dzisiejczej Wyborczej
(mutacja olsztynska).

http://miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,2852226.html
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Śro sie 03, 2005 18:15

Ja juz pisalam z cztery razy ale po co powielac opinie na artykuły o tej samej treści. :?
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Śro sie 03, 2005 18:41

Moś to MA SENS!
Chodzi o to, żeby pokazać, że takie "akcje" jak opisana tutaj uchwała radnych szamotulskich nie jest ludziom obojętana - jeśli raz odpuścimy, to będzie to zachętą dla innych prostaczków, którzy nie widzą problemu w uśpieniu 100 zdrowych psów. Musimy pokazać, że nie są bezkarni i że cały czas patrzymy im na ręce. Że nie wszystko co się ulęgnie w ich chorych umysłach może zostać zrealizowane - taki jest sens - uważam że WARTO napisać nawet 1000 komentarzy pod 1000 artykułów - może chociaż komuś coś drgnie, może się zastanowi.
Jest jeszcze 1 plus takiego postępowania - jeżeli media zobaczą, że jest "popyt" na tego typu artykuły, że ludzie reagują, to czasem możemy się dowiedzieć o miejscach takich jak Sycyn, o których nie wiemy i będziemy mogli w porę zareagować! To jest WAŻNE - to losy setek istnień, które mogą liczyć tylko na nas. Czy poświęcenie paru minut, żeby po raz 100 wpisać się pod podobnym artykułem to strata czasu???
Nie proszę o pomoc materialną dla pani Wandy - kto zechciał pomóc, ten pomaga i CHWAŁA WSZYSTKIM ZA TO.
Nie proszę żeby każdy z Was wziął 1 zwierzaka z Sycyna - kto chciał wziąć ten wziął i JESTEM NIEZMIERNIE WDZIĘCZNA!
Chodzi tylko o poświęcenie paru minut, żeby wpisać komentarz pod tymi artykułami. Czy za wiele od Was wymagam?

Tika

Od: Pon sie 02, 2004 9:04

Post » Śro sie 03, 2005 20:17 Napisałam

Napisałam nawet go wczoraj wydrukowano w gazecie ale i tak mało , Rozsyłam apel do organizacji zwiazanych ze zwierzetami środowiskiem itd z prośbą o interwencje u wojewody możecie sie w to właczyć ?

wysyłam taki tekst np do oddziałów związków kynologicznych i kocich hodowców. :::::

http://szamotuly.naszemiasto.pl/wydarzenia/502194.html
>
>
>
>
> Radni przeciw zwierzętom
>
> Poniedziałek, 1 sierpnia 2005r.
>
> Radni Szamotuł podjęli kontrowersyjną uchwałę o nie przyjmowaniu większości zwierząt z likwidowanego schroniska Wandy Jerzyk.
> Wanda Jerzyk od 8 lat przyjmuje bezdomne zwierzęta z gminy Szamotuły. Sąd jednak nakaz likwidację jej schroniska w Sycynie pod Szamotułami do końca czerwca tego roku, ze względu na uciążliwość dla jednej z sąsiadek.
>
> Kiedy na początku lipca napisaliśmy, że część radnych z Szamotuł nie chce przyjąć psów pani Wandy do budowanego obecnie schroniska gminnego, informacja na wzburzyła ludzi z nawet spoza Europy. – Otrzymujemy setki apeli od ludzi z całej Polski, a nawet z Japonii, USA, Austrii, czy Niemiec. Apelują do radnych o ludzką postawę – mówi burmistrz Szamotuł Jacek Grabowski.
> Radni jednak w piątek wieczorem przedstawili uchwałę, która zakłada przyjęcie tylko 20 ze 130 psów Wandy Jerzyk oraz ograniczenie liczebności nowego schroniska do 50 zwierząt. Zaprotestowali przeciwko temu działacze na rzecz ochrony zwierząt, którzy przyjechali na sesję Rady Gminy z całej Polski. – Tylko się licytujecie i najlepiej byście zwierzęta usypiali – mówiła Stefania Kozłowska, prezes poznańskiego oddziału Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. Przypomniała radnym, że gmina ma ustawowy obowiązek zapewnienia opieki bezdomnym zwierzętom.
> Radny Bogusław Jądrzyk, w imieniu ośmiu radnych podpisanych pod projektem uchwały przekonywał, że schronisko „musi być dostosowane do potrzeb gminy oraz jej możliwości finansowych”. Powoływał się na rozwiązanie sprzed kilku lat, kiedy gmina miała podpisaną umowę ze schroniskiem w Obornikach i ponoć tam przekazywała psy.
>
> 15 z 19 rajców podniosło rękę za wprowadzeniem szlabanu na psy. Jedynie pod presją zwiększyli liczbę zwierząt do przyjęcia z Sycyna z 20 na 40.
>
> Piotr MICHALAK - Gazeta Poznańska
>
>
>
>
>
>
> KAŻDE ZAINTERESOWANE ORGANIZACJE ORAZ OSOBY PRYWATNE -MOGĄ WYSTĄPIĆ DO WOJEWODY WIELKOPOLSKIEGO Z WNIOSKIEM O ORZECZENIE NIEWAŻNOŚCI WCZORAJSZEJ UCHWAŁY RADY W SZAMOTUŁACH. Adres Wojewody Wielkopolski Urząd Wojewódzki al. Niepodległości 16/18 61-713 Poznań tel.: (0-61) 854 10 71, 854 13 00, 854 15 42 fax: (0-61) 852 73 27 www. poznan. uw. gov. pl wuw. bip-i. pl e-mail: wuw@poznan.uw.gov.pl
>
>
>

Jeżeli ktos nie zna tej historii to w skrócie tak to wygląda :

Było tak:
Pani Wanda mieszkała w swoim domu w Szamotułach. Przyjęła pod swój dach kilka błąkających się, zabiedzonych zwierząt. Wieść szybko się rozeszła i zwierzaki zaczęto jej podrzucać. Kiedy zebrało się ich kilkanaście, pani Wanda wyprowadziła się z Szamotuł, wydzierżawiła ziemię, opłotowała, zbudowała kojce i budy dla psów oraz kociarnię. Zwierzaków przybywało. Przerzucano jej przez płot, przywiązywano do furtki, zjawiali się też „właściciele” i stawiali sprawę jasno: „Albo pani bierze, albo w lesie do drzewa przywiążę”.
Gmina odmówiła dotowania przytuliska w jakikolwiek sposób. Sprawę uznano za „prywatny problem” pani prowadzącej przytulisko.
Przytulisko funkcjonowało dzięki oszczędnościom pani Wandy oraz wsparciu ludzi, którzy przywozili pieniądze, karmę, budy, dzięki życzliwości właścicieli okolicznych sklepów i hurtowni,
Przez cały ten czas próbowano na różne sposoby ją zniechęcić. Zaczęły się problemy z sąsiadami. Większość mieszkańców nie miała nic przeciwko, ale znalazła się osoba, dla której tak bliskie sąsiedztwo przytuliska okazało się nie do zniesienia. Szydercze felietony w prasie, oskarżenia dopełniły reszty. W końcu sąsiadka wygrała sprawę w sądzie. Wyrokiem sądu nakazano zlikwidować przytulisko do 30 czerwca. Czyli już jest nielegalne. Czekamy na komornika...
Obecny burmistrz Szamotuł od 2 lat walczy o zbudowanie gminnego schroniska. Sprawa obecnie się rozstrzyga. Nie wiadomo, co będzie. Mnóstwo radnych jest przeciwnych. A niektórzy owszem chcą schroniska, ale wzorcowego - czyli bez pani Wandy i tylko ze zwierzętami "ładnymi, młodymi i atrakcyjnymi”. Resztę ich zdaniem najlepiej uśpić. Kilka miesięcy jeździliśmy do władz. Prosiliśmy wtedy polskie i niemieckie organizacje o wsparcie. Przytulisko dziękuje w tym miejscu Arce, Klubowi Gaja, Animalsom, dziewczynom z Wielunia, Viktorii z Korabiewic i wszystkim innym, którzy podpisali petycję. Coś się wtedy ruszyło, coś zmieniło...
Teraz przeciwnicy znów podnoszą głowy...
Słuchajcie - tam jest 150 cudnych, słodkich psów. Kilkadziesiąt kotów. Ciągle ich przybywa....
Prosimy przede wszystkim poznaniaków i ludzi z Wielkopolski - pomóżcie nam. W jakikolwiek sposób. Adoptujcie zwierzaka (adopcjami psów i kotów zajmują się- Basia – basiapon@wp.pl , Ania -- tel.: 693 258 404 an1p@go2.pl i Tika – tel.: 694 454 530 tikakika@poczta.onet.pl .
Również prowadzimy adopcje wirtualne – jeżeli nie możesz zaadoptować zwierzaka możesz nam pomóc wpłacając comiesięcznie kwotę 30 zł. na jego utrzymanie – to będzie Twój zwierzak w Sycynie! Będziesz dostawał jego zdjęcia i informacje o nim, a w ten sposób możesz uratować mu życie! Szczególnie ważna jest teraz adopcja wirtualna starszych zwierzaków, które „weterynarz” Repak chciałby uśpić. Mając wirtualnych właścicieli w jakiś sposób będą zabezpieczone przed jego zakusami. W tej sprawie można się zgłaszać kama23@tlen.pl
A może przyjedziecie i pomożecie tej kobiecie – ona jest u kresu sił. Wykonuje ciężka fizyczną pracę wstając o 4 rano i pracując do późnej nocy, żeby zwierzakom niczego nie brakowało. Sycyn Dolny znajduje się koło Szamotuł. Pani Wanda jest zaszczuta przez ludzi:
miesiąc temu ktoś w nocy wrzucił zatrute jedzenie. Kolosalna dawka trutki na szczury. W mękach umarł słodki, łagodny owczarkowaty piesek.
W niedzielę niedługo po naszym wyjeździe, kiedy pani Wanda wyszła na godzinę (ona jest tam sama) w biały dzień ktoś wdarł się na teren. Wrzucili do kotła z gotującym się jedzeniem ciężarną suczkę...
Jesteśmy przerażeni. Ktoś się mści. Podejrzewamy kto - i co z tego...
Mamy w końcu konto, na które zbieramy pieniądze na najpotrzebniejsze rzeczy - obecnie na sterylki:

Barbara Poniedziałek
Bank Zachodni WBK S.A. w Poznaniu
81 1090 1362 0000 0001 0356 5236

Bardzo prosimy o pomoc.
Przychylny przytulisku jest burmistrz niestety niektórzy radni , chcą definitywnie zniszczyć przytulisko sprawa jest skomplikowana i chodzi tu chyba o jakieś osobiste porachunki a nawet chęć przejęcia schroniska przez miejscowego emerytowanego weterynarza , który raczej patrzy na zarobek niż pomoc zwierzętom. Potrzebujemy nagłośnienia sprawy w mediach może wtedy miejscowi radni się opamiętają.
Pozwolę sobie zacytować wypowiedź z Gazety Poznańskiej: "Przemysław Repak, radny i lekarz weterynarii, twierdzi, że przez nią byłoby za dużo psów: „Jak pies cierpi, to obowiązkiem jest skrócić to cierpienie. Z panią Wandą nie da się tego zrobić." Czego się nie da zrobić??? Uśpić pani Wandy??? Jak psa??? Ten "weterynarz" jest zakałą zawodu , którego pierwszą powinnością jest niesienie pomocy a nie zaoczne skazywanie na śmierć!! On tam nawet nie bywa, a wypowiada się w prasie na te tematy U pani Wandy żaden zwierzak nie cierpi – nie są chore czy głodne – one tylko chciałyby mieć swój własny, wymarzony dom!
„Obowiązkiem gminy jest zapewnić schronisko dla psów, ale nie zagospodarować małe zoo pani Jerzyk” - dodał radny Tadeusz Szymański. Skoro pan Szymański mówi, że schronisko ma obowiązek przyjmowania psów to niech te psy przyjmie. Nie rozumiem, dlaczego pan Szymański odróżnia "psy" od "psów pani Wandy"? Czy te od pani Wandy są jakieś gorsze? Jestem zażenowana i przerażona stosowaną przez niektórych radnych gminy Szamotuły "polityką" spychania ich własnych obowiązków na innych ludzi, jak również "metodami" rozwiązywania niewygodnych problemów. Jestem zasmucona niewrażliwością osób pełniących funkcje publiczne na cierpienie słabszych. A zwłaszcza jestem przerażona nieposzanowaniem prawa przez owych radnych, do czego to są oni szczególnie zobowiązani.

mussimusk

Od: Pon cze 20, 2005 0:04

Post » Śro sie 03, 2005 20:37

To straszne, faktycznie.Mam tylko nadzieje ze te apele cos dadzą :(
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Śro sie 03, 2005 22:21

Tika, obawiam się, że takie apele zwyczajnie nic nie dadzą.
Tych radnych wybierają ludzie z ich okręgów wyborczych.
Od nich zależą.

Mam pytanie, czy jest szansa, żebym dostał na maila tekst uchwały (pełny z nagłówkami itp.) oraz statut Gminy?

janykiel

Od: Wto lip 05, 2005 19:54
Lokalizacja: miejscowy od 2002: ex Gandalf Jarka, ex janykiel3, ex ascalithion:P, ex Jose AB

Post » Śro sie 03, 2005 22:57

dziewczyny, a dlaczego tej sprawy nikt nie zgłosił do prokuratury jako zamiar popełnienia przestępstwa?
MamaObrazekObrazekObrazekObrazek
Prawdziwa egipska księżniczka z kairskiej ulicy....i książę o migdałowych oczach... rudy łobuz

Mayo

Od: Śro kwi 28, 2004 21:03

Post » Czw sie 04, 2005 7:59 Re: Napisałam

mussimusk pisze:>> KAŻDE ZAINTERESOWANE ORGANIZACJE ORAZ OSOBY PRYWATNE -MOGĄ WYSTĄPIĆ DO WOJEWODY WIELKOPOLSKIEGO Z WNIOSKIEM O ORZECZENIE NIEWAŻNOŚCI WCZORAJSZEJ UCHWAŁY RADY W SZAMOTUŁACH. Adres Wojewody Wielkopolski Urząd Wojewódzki al. Niepodległości 16/18 61-713 Poznań tel.: (0-61) 854 10 71, 854 13 00, 854 15 42 fax: (0-61) 852 73 27 www. poznan. uw. gov. pl wuw. bip-i. pl e-mail: wuw@poznan.uw.gov.pl
>

Czy jakoś to trzeba urzędowo, czy wystarczy mailem, bo ja w tych sprawach kompletna blondyna.
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Czw sie 04, 2005 8:13 Re: Napisałam

kota7 pisze:
mussimusk pisze:>> KAŻDE ZAINTERESOWANE ORGANIZACJE ORAZ OSOBY PRYWATNE -MOGĄ WYSTĄPIĆ DO WOJEWODY WIELKOPOLSKIEGO Z WNIOSKIEM O ORZECZENIE NIEWAŻNOŚCI WCZORAJSZEJ UCHWAŁY RADY W SZAMOTUŁACH. Adres Wojewody Wielkopolski Urząd Wojewódzki al. Niepodległości 16/18 61-713 Poznań tel.: (0-61) 854 10 71, 854 13 00, 854 15 42 fax: (0-61) 852 73 27 www. poznan. uw. gov. pl wuw. bip-i. pl e-mail: wuw@poznan.uw.gov.pl
>

Czy jakoś to trzeba urzędowo, czy wystarczy mailem, bo ja w tych sprawach kompletna blondyna.

JA też :oops: Mamy wzór jakiegoś oficjalnego pisma? Czy moge napisać po prostu, co myślę na ten temat mailem?

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Czw sie 04, 2005 8:16 Re: Napisałam

wysłało mi się dwa razy, przepraszam :oops:

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Czw sie 04, 2005 9:22 !

Gruszka z dogomanii otrzymała odpowieź od Wojewody
pozwoliłam sobie skopiować to :

Szanowna Pani
Uprzejmie informuje, ze do dnia dzisiejszego, tj. 3 sierpnia 2005r. do
Wojewody Wielkopolskiego nie wplynely zadne uchwaly Rady Miasta i Gminy Szamotuly dotyczace schroniska dla zwierzat.
Jednoczesnie wyjasniam, ze zgodnie z przepisami ustawy z dnia 21
sierpnia 1997r. o ochronie zwierzat (Dz. U. z 2003r. Nr 106, poz. 1002
ze zm.) sprawy opieki nad bezdomnymi zwierzetami naleza do zadan wlasnych gminy.
Na podstawie ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorzadzie gminnym
(Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.) Wojewoda sprawuje nadzór nad dzialalnoscia uchwalodawcza gmin wylacznie pod wzgledem zgodnosci z prawem. Przy ocenie uchwal podjetych przez rady gmin organ nadzoru nie stosuje kryterium celowosci, rzetelnosci czy gospodarnosci.
Jezeli jednak Wojewoda stwierdzi, ze uchwala w sposób istotny
narusza prawo w terminie 30 dni od daty jej otrzymania orzeka jej niewaznosc wydajac rozstrzygniecie nadzorcze.

Andrzej Kunicki
Zastepca Dyrektora
Wydzialu Prawnego i Nadzoru
Wielkopolski Urzad Wojewódzki w Poznaniu

mussimusk

Od: Pon cze 20, 2005 0:04

Post » Czw sie 04, 2005 13:04

"Jezeli jednak Wojewoda stwierdzi, ze uchwala w sposób istotny
narusza prawo w terminie 30 dni od daty jej otrzymania orzeka jej niewaznosc wydajac rozstrzygniecie nadzorcze. "

wydaje się, że narusza
po likwidacji schroniska pani Wandy zwierzaki staja się bezdomne a tym samym są własnością gminy, która winna jest zaopiekować się nimi,
to chyba nie jest jednoznaczne z uśpieniem :?
Obrazek

O-l-g-a

Od: Śro sie 11, 2004 1:46

Post » Czw sie 04, 2005 20:31

Ciezko okropnie. Boje sie ze nic nie wskóramy z tymi radnymi bo to sa głąby. Odbyło sie tyle spotkan a oni co chwila zmieniają wersje, mimo ze za kazdym razem cos obiecują.
:? Zbierajmy pieniądze. Moze znajdziemy inne rozwiązanie. :!:
"Nie chcę iść do raju, jeśli tam moje koty mnie nie przywitają"
"Stajesz sie odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś"
Obrazek
Inek i Kropek czyli Chłopaki

Corn

Od: Wto sie 31, 2004 13:45

[poprzednia][następna]