Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko żyjące

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 20, 2024 10:08 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Doris2 pisze:Pisze że kot musi mieć 12 godzinną głodówkę przed zabiegiem. Ciekawe jak to zrobić z dziki kotem. Złapać i trzymać dzień wcześniej w domu chyba.

Zajmujesz się kastracjami, a nie znasz jednej z podstawowych zasad ? Wysłanie najedzonego kota na kastrację grozi zwyczajnie śmiercią. Kot który nie miał głodówki, w trakcie i po zabiegu zanim się obudzi - może mieć odruch wymiotny . Wiesz w jakiej pozycji są kastrowane ? Widzisz w jakich pozycjach leżą po zabiegu (zaciśnięte pyszczki najczęściej) . Wymioty w takich przypadkach mogą spowodować zachłyśnięcie i śmierć. Matko boska.... ludzie!
Tak, kota się łapie minimum 12h wcześniej , właśnie po to by była głodówka. U nas powtarzają to jak mantrę w każdym jednym gabinecie- nawet jak wiedzą ,że ktoś 10tego kota w miesiącu przynosi- to jest tak ważne

A odnośnie linków. Bzdury tam są, przestarzałe informacje, więc nie warto w ogóle czytać. Wystarczy że w jednym i drugim linku wyłapałam "kotki kastruje się po pierwszej rui" . Tyle samo ich wiedzy na temat szkodliwości povery zapewne.
Ostatnio edytowano Wto lut 20, 2024 10:13 przez ita79, łącznie edytowano 1 raz

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Wto lut 20, 2024 10:13 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Nie zajmuję się kastracjami. Jeszcze nigdy nie kastrowałam i nie sterylizowałam kota, i dlatego właśnie zadaję tyle pytań żeby się dowiedzieć jak to zrobić żeby było dobrze.

Doris2

Od: Pon lut 05, 2024 13:43

Post » Wto lut 20, 2024 10:13 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

aha, to przepraszam , z rozpędu założyłam... :oops:

ita79

Post » Wto lut 20, 2024 10:15 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Odnośnie kontenera w kenelu to nie da się go tam umieścić. Drzwiczki są za małe żeby przez nie włożyć kontener.

Ten kenel co mam widać jakiś inny od tego który ty masz.

Doris2

Post » Wto lut 20, 2024 10:22 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Możesz go pokazać?
Proszę o wsparcie i udostępnianie zbiórki:

https://pomagam.pl/100kotow

iza71koty

Od: Sob sie 30, 2008 17:27

Post » Wto lut 20, 2024 10:45 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

https://allegro.pl/oferta/skladany-lekk ... 4416195064

polecam zakup takiego kojca. Od kiedy go mam pożegnałam się na dobre z klatkami. Wypożyczam też ludziom w wielu sytuacjach - świetnie się nadaje i do trzymania kotów łapanych na kastrację i do socjalizacji i do przetrzymania jak cokolwiek z kotem nie tak. Koty wręcz traktują go jak azyl u mnie. Jak kilka dni po kastracji otwieram - by mogły sobie już swobodnie chodzić to najczęściej tam wracają na wypoczynek.
Jest to duża powierzchnia - mieści się tam wszystko i jeszcze wolne miejsce zostaje. Kojec jest leciutki i rozkładany w sekundę. Tu bez problemu możesz włożyć łapkę by kot sam przeszedł, a jeśli ustawisz w środku otwarty kontener to dziki kot tam będzie najpewniej się chował, jak tylko podejdziesz - dzięki czemu pozostaje tylko zamknąć drzwiczki by go zabrać.

ita79

Post » Wto lut 20, 2024 11:00 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Ita, kojec dobry przy ogarnietych, spokojnych kotach.
Mam w tym stylu kennel na dluzsze wyjazdy.
Moja domowa kocica dla rozrywki przepilowala sobie plastikowa siatke, o zachowaniu dzikusow, ryzyku wydostania sie z kojca nie wspominajac.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Wto lut 20, 2024 12:06 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Łapię bezdomne koty i od razu zawożę do lecznicy. W ten sam dzień są kastrowane/sterylizowane. Weci wiedzą, że mogą nie być na czczo i koty dostają coś przeciwwymiotnego. Lucy została jakiś czas temu w lecznicy, miała usuwane oczko. Była po śniadaniu, o czym uprzedziłam. Nie było problemu. W przypadku badań to już jest istotne, żeby kot był na czczo.
Zawsze przykrywam klatkę z kotem jakimś kocykiem, kawałkiem materiału i wtedy się uspokaja. To ważne. Nawet te domowe w drodze do lecznicy są przykryte. Jeżeli jakiś tymczas jedzie do domku , to też w samochodzie transporter jest przykryty.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lut 20, 2024 12:14 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

FuterNiemyty pisze:Ita, kojec dobry przy ogarnietych, spokojnych kotach.
Mam w tym stylu kennel na dluzsze wyjazdy.
Moja domowa kocica dla rozrywki przepilowala sobie plastikowa siatke, o zachowaniu dzikusow, ryzyku wydostania sie z kojca nie wspominajac.

testowałam na nie jednym kocie "wariacie" ;) . Owszem raz się zdarzyło, że kot kojec przewrócił, sam się zdziwił i na tym się skończyło. Akurat w kojcu poza kotem były tylko podkłady, bo dopiero co wpuściłam- więc nic mu nie miało prawa się stać. Ogólnie wstawiam od razu porządną kuwetkę, trochę w niej lekkiego żwiru kukurydzianego. To wystarcza absolutnie by utrzymać kojec a pionie. Jedyne co furiat może wówczas zrobić to złożyć jakiś kawałek kojca- co mu też nie zagraża- najwyżej zmniejszy się na chwilę jego przestrzeń. Były też takie koty co uparcie próbowały kilka godzin drapać- tylko to nie u mnie a u koleżanki przypadek- kotka zdrapała materiał osłaniający z jednego brzegu sufit kojca- a siatka pod nim nienaruszona.
Natomiast odpadają wypadki związane z kojcami metalowymi : zranienia pyszczkół, połamania zębów i pazurów, złamania łap- bo kot przepchnął przez kratkę i w popłochu wyciągał.
Ostatnio edytowano Wto lut 20, 2024 12:28 przez ita79, łącznie edytowano 1 raz

ita79

Post » Wto lut 20, 2024 12:25 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Mialam na mysli kota, ktory na spokojnie rozejrzal sie po kennelu i sukcesywnie przegryzal kawalek po kawalku siatke w otworach (jest plastikowa). Nie tyle chodzi o zabezpieczenie szalejacego zwierzaka (choc tez), bo poszaleje, poszaleje, w samotnosci w koncu usiadzie i zacznie kombinowac.

FuterNiemyty

Post » Wto lut 20, 2024 12:35 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

plastików nie używałam, więc się nie wypowiem . Ten kojec który polecam - nie ma możliwości by go kot chwycił zębami w którymkolwiek miejscu. Pazurami, może próbować. Osobiście widziałam może z 10 cio minutowe próby intensywnego drapania (jakby pies kopał pilnie dołek) i zupełną rezygnację. Może jakby zostawić tak kota na dwa dni to by coś wydrapał. Zazwyczaj przynajmniej raz na dobę każdy opiekun musi do takiego kota zajrzeć, więc dało by się w porę wyłapać uszkodzenie zanim by kot zdołał zrobić takie by się wydostać. Jednak tak jak mówię- testowane, żaden nie miał szans
Ostatnio edytowano Wto lut 20, 2024 12:41 przez ita79, łącznie edytowano 1 raz

ita79

Post » Wto lut 20, 2024 12:37 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Alez pisze o siatce w Twoim przykladzie kennelu, jest plastikowa przeciez.
Nie ma najmniejszego problemu z chwyceniem oczek pazurem czy zebem, siatka jest miekka.
U nas (spokojny kombinator) wystarczyla godzina jazdy, by wyciac kawalek.

FuterNiemyty

Post » Wto lut 20, 2024 12:42 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

nie nie,to nie plastik- to gęsty, na prawdę mocny materiał

ita79

Post » Wto lut 20, 2024 12:47 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Ita, nie chce mi sie wdawac w dyskusje, dotknij siatki, sprawdz, z czego zrobiona, bo zakladam, ze nie czysta welna/bawelna, tylko polimery.
Da sie przygiac, zlozyc w palcach.
Bedzie dzialala przy czesci zwierzat.
Mimo wszystko preferuje sztywny plastik/metal, latwiejszy do dezynfekcji, stabilniejszy, na newralgiczne miejsca mozna zalozyc oslony.
A zwierzak, nawet dziki, nie szaleje 24h, fizycznie nierealne.

FuterNiemyty

Post » Wto lut 20, 2024 12:55 Re: Prośba o udostępnienie linka ze zrzutką na koty dziko ży

Tu możecie zobaczyć jak się zachowuje kot w żywołapce

https://www.youtube.com/watch?v=dWMzm_Zv4m4

Nie rozumiem jak wy się nie boicie że was zaatakuje.

Doris2

[poprzednia][następna]