Celina - aklimatyzacja continuum

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 25, 2023 19:21 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Wracając do Celinki:
Poszłam dziś do kolejnej wetki i poprosiłam o zamianę Sumamedu w płynie na tabletki. Przepisała AzitroLek 250mg, 1/5 tabletki raz na dobę.

Z zakupem AzitroLek 250mg miałam problem i się nałaziłam bo:
w aptece 1. nie było
w aptece 2. był! kupiłam, ale w domu odkryłam, że w aptece sprzedano mi AzitroLek 500mg, więc z powrotem:
w aptece 2. przyznali się, że się pomylili i wydali nie to co trzeba, ale dawki 250mg sorry nie mają, i podali adres apteki 3. gdzie jest lek
w aptece 3. pani kierownik powiedziała, że musi sprawdzić czy może wydać AzitroLek 250mg na receptę weterynaryjną 8O Uff, mogła, wydała, mam!

Finał:
Zaraz muszę przygotować 1/5 tabletki na rano (zamierzam przemycić w paście serowej Gimpeta).
Zaraz, tylko muszę odtajać po mojej wizycie u dentystki... Wymęczyła mnie ździebko, tak że płacąc za wizytę wbijałam raz i drugi pin w maszynkę, zapominając uprzednio przyłożyć kartę płatniczą do tejże maszynki.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Śro paź 25, 2023 20:06 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Mnie wychodzi z przeliczenia dawka 25 mg na 1 kg kota.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro paź 25, 2023 22:07 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Kaziu, nie mieszaj mi. :)
Podam tak jak mówiła mi wetka: 1/5 tabletki 250mg (czyli 50mg) raz na dobę. Wynika z tego dawkowanie 10mg/kg kota.
Już się przygotowałam: rozkruszyłam tabletkę, uformowałam wałeczek, podzieliłam na 5 części, które przesypałam do 5 kieliszków. ;)
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Post » Czw paź 26, 2023 7:25 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Jakbyś chciała kiedyś dorobić w narkotykach, doświadczenie będzie jak znalazł :ryk:
Powodzenia!

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Czw paź 26, 2023 7:32 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Hana pisze:Hej, zacznę z przymrużeniem oka ;)
Tu mój post z 2005 roku jak zostałam zdiagnozowana wahadełkiem: viewtopic.php?f=8&t=35210&p=1401865&hilit=wahade%2A#p1401865
Lekarka od wahadełka orzekła wówczas, że przyczyną moich poważnych problemów dermatologicznych były lamblie, a że dobrych testów wtedy jeszcze nie było, to przeleczyła mnie Metronidazolem. I wyleczyła mnie skutecznie. :D

U nas pierwsze lamblie wykryła dr Brzeźny, wahadełkiem.
Ale osobiście, na wizycie z kotami.
Co ciekawe, ja byłam z 3 kotami, ani koty ani ja nie mieliśmy objawów wskazujących na pasożyty.
A co jeszcze ciekawsze, każdy kot dostał inny lek, ponieważ dr sprawdziła też, na który lek kot zareaguje najlepiej.

Kazia

Post » Czw paź 26, 2023 16:10 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Kazia pisze:
Hana pisze:Hej, zacznę z przymrużeniem oka ;)
Tu mój post z 2005 roku jak zostałam zdiagnozowana wahadełkiem: viewtopic.php?f=8&t=35210&p=1401865&hilit=wahade%2A#p1401865
Lekarka od wahadełka orzekła wówczas, że przyczyną moich poważnych problemów dermatologicznych były lamblie, a że dobrych testów wtedy jeszcze nie było, to przeleczyła mnie Metronidazolem. I wyleczyła mnie skutecznie. :D

U nas pierwsze lamblie wykryła dr Brzeźny, wahadełkiem.
Ale osobiście, na wizycie z kotami.
Co ciekawe, ja byłam z 3 kotami, ani koty ani ja nie mieliśmy objawów wskazujących na pasożyty.
A co jeszcze ciekawsze, każdy kot dostał inny lek, ponieważ dr sprawdziła też, na który lek kot zareaguje najlepiej.

ach, cudowne czasy... ja od niej dostalm chinskie napoje zeby mnie tez z lamblii wyleczyc, bo bylam w takim fatalnym stanie psychicznym, ze nie poszlabym do lelarza ze sobą...
To był Człowiek...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt paź 27, 2023 16:10 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Mija drugi dzień kuracji, po 1/5 tabletki trafia w kota, a po paru godzinach probiotyk Probiom.
Niestety kupa robi się coraz brzydsza (luźniejsza). :(
Oby się jakoś całkiem nie rozregulowała... kciuki pliz.
Poza tym w zachowaniu Celinki nie zauważyłam nic niepokojącego.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Post » Pon paź 30, 2023 20:15 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Jutro po raz ostatni 1/5 tabletki, a że to szósta dawka leku, to dziś musiałam rozkruszyć nową tabletkę, uformować wałeczek i odmierzyć 1/5 na jutro rano. Nowy fach jak znalazł.

Ktoś z Was musiał zdalnie trzymać kciuki za celinkową kupę ;), bo dziś była sensowniejsza niż poprzednie.
W rezerwie miałam DiaDog, ale nie podawałam, przyjmując, że jedna nieciekawa kupa dziennie to jeszcze nie biegunka.
Ja za to trwam w pełnej gotowości, żeby słysząc szur-szur w kuwecie od razu tam biec, urobek natychmiast sprzątnąć, kotu tyłek podetrzeć, podłogę przetrzeć itp. Mobilizacja do tego stopnia, że dziś poderwałam się na odgłos szur-szur... a to dozorca zamiatał liście miotłą pod blokiem. :ryk:

Parę dni temu kicia mnie nieco nastraszyła, bo puściła pawika o świcie (na dywan, gdyby ktoś wątpił). Zwróciła trzy kawałeczki sztucznej wstążki odgryzione z kociej wędki. :strach: Nie wiem kiedy je zeżarła, podejrzewam, że w nocy, gdy nieopatrznie zostawiłam wędkę w pokoju.

Zrobiłam sobie testy na pasożyty i lamblie (test Elisa). Negatywne.
Za to z drugiej strony przewodu pokarmowego ;) mam kłopot, bo dokucza mi ząb: wypadł mi fleczer i muszę jakoś przeżyć dobę do umówionej wizyty w dentystki. :(
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Post » Pon paź 30, 2023 21:22 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Oj współczuję wypadnięcia fleczera :(

I za kupę trzymam!

zuza

Post » Pon paź 30, 2023 22:27 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

zuza pisze:(...)
I za kupę trzymam!

Jak skończysz trzymać, umyj ręce. ;)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Wto paź 31, 2023 8:58 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Wojtek pisze:
zuza pisze:(...)
I za kupę trzymam!

Jak skończysz trzymać, umyj ręce. ;)

tak jest :kotek:

zuza

Post » Wto paź 31, 2023 10:53 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Ej Wojtek, Wojtek, nastraszyłeś zuzę, ona na moment puściła kciuki i co? kupa od razu kiepściejsza. ;)
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Post » Śro lis 01, 2023 19:40 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Byłam wczoraj wieczorem w sklepie Aldi i wlazłam na myjki parowe 8O po ok. 240 zł sztuka, ze składanym "kijem" do trzymania.
Kupić nie kupić... Nie wiem. Raz, że nie mam gdzie trzymać kolejnego sprzętu, już drabina stoi w pokoju, a rower w kuchni.
Dwa, że myjka sama nie myje, to ja musiałabym ją obsługiwać, wymieniać końcówki i tańcować po mieszkaniu. Przyznam, że nie chce mi się.
Jakoś do tej pory wystarczał mi odkurzacz i mop. Hm.

Dziś u Celinki pierwszy dzień bez antybiotyku (probiotyk został). Jeszcze parę dni i zaczniemy znów 3-dniową zbiórkę materiału badawczego.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Post » Śro lis 01, 2023 21:55 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

A to nie 10-14 dni trzeba odczekać ? Nie pamiętam, jaki jest cykl rozrodczy lamblii.
"Normalne" pasożyty to po 10-14 dniach drugi raz się podawało.
A lamblie....jak leczyłam Biseptolem, to 3 albo 4 tygodnie bez przerwy.
Innymi lekami, nie pamiętam po ilu dniach powtarzałam.
Co do myjki...no ja nie wiem...chyba ja bym sobie darowała.

Kazia

Post » Śro lis 01, 2023 22:25 Re: Celina - aklimatyzacja continuum

Cytuję: "5-6 dni po podaniu ostatniej dawki zaczynamy zbiórkę kału z 3 dni".
Jeśli we wtorek była ostatnia dawka, to wychodzi mi z obliczeń kolejny pon/wt jako dzień startowy zbiórki.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

[poprzednia][następna]