Pirat i ferajna - szykujemy się do urlopu :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 15, 2023 10:49 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Gosiagosia pisze:
jolabuk5 pisze:Oj, niewesoła perspektywa - kolejna zima w nieogrzewanym mieszkani :strach:

Przecież można napisać wniosek o zamieszczenie w lokalu mieszkalnym ogrzewania. Są na to przepisy które gwarantują odpowiednie warunki w lokalu socjalnym dotyczy to łazienki, ogrzewania i kuchni.
Indianeczko musisz napisać odpowiedni wniosek do Gminy.
Walcz o siebie i zwierzaki. To się Wam należy mamy XXI wiek.

Gosiu w tym mieszkaniu jest ogrzewanie elektryczne które od początku nie działa.
Póki co czekam na opinię z urzędu w sprawie wysokości kaucji za mieszkanie żeby móc napisać pismo do prezydent miasta żeby rozłożyć ją na raty.
"Każde marzenie jest nam dane z siłą do jego spełnienia " K.Choszcz

Obrazek

viewtopic.php?f=20&t=214301

indianeczka

Od: Pon cze 07, 2010 14:20

Post » Nie paź 15, 2023 10:58 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

indianeczka pisze:
Gosiagosia pisze:
jolabuk5 pisze:Oj, niewesoła perspektywa - kolejna zima w nieogrzewanym mieszkani :strach:

Przecież można napisać wniosek o zamieszczenie w lokalu mieszkalnym ogrzewania. Są na to przepisy które gwarantują odpowiednie warunki w lokalu socjalnym dotyczy to łazienki, ogrzewania i kuchni.
Indianeczko musisz napisać odpowiedni wniosek do Gminy.
Walcz o siebie i zwierzaki. To się Wam należy mamy XXI wiek.

Gosiu w tym mieszkaniu jest ogrzewanie elektryczne które od początku nie działa.
Póki co czekam na opinię z urzędu w sprawie wysokości kaucji za mieszkanie żeby móc napisać pismo do prezydent miasta żeby rozłożyć ją na raty.

Mocno trzymam kciuki za powodzenie w sprawie ogrzewania. :ok: :ok:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Nie paź 15, 2023 11:40 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Kciuki za kaucje, raty i poukladanie tematu mieszkania.
Skoro jest docelowe ogrzewanie elektryczne, to znaczy, ze w domu jest prad?
Moze warto pomyslec nad rozwiazaniem przynajmniej czasowym grzejnika konwektorowego (wystarczy wpiac do kontaktu), chocby dla zabezpieczenia zwierzakow, ktore caly czas sa w domu?

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Nie paź 15, 2023 11:57 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

FuterNiemyty pisze:Kciuki za kaucje, raty i poukladanie tematu mieszkania.
Skoro jest docelowe ogrzewanie elektryczne, to znaczy, ze w domu jest prad?
Moze warto pomyslec nad rozwiazaniem przynajmniej czasowym grzejnika konwektorowego (wystarczy wpiac do kontaktu), chocby dla zabezpieczenia zwierzakow, ktore caly czas sa w domu?

W mieszkaniu jest tak wysoka wilgoc że nawet grzejnik nie daje rady ogrzać pokoju.

Obrazek

indianeczka

Post » Nie paź 15, 2023 12:12 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Przez pierwszych pare dni grzanie i wietrzenie powinno ustabilizowac sytuacje, szczegolnie po tak dlugim czasie.
A koszt samego grzejnika to ok.200zl, do przejscia, jesli ma zapewnic cieply pokoj do wiosny czy nawet na dluzej.Moze warto rozwazyc rozwiazanie?

FuterNiemyty

Post » Nie paź 15, 2023 12:26 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

FuterNiemyty pisze:Przez pierwszych pare dni grzanie i wietrzenie powinno ustabilizowac sytuacje, szczegolnie po tak dlugim czasie.
A koszt samego grzejnika to ok.200zl, do przejscia, jesli ma zapewnic cieply pokoj do wiosny czy nawet na dluzej.Moze warto rozwazyc rozwiazanie?

Uwierz mi że nie ustabilizuje sytuacji ponieważ już to było robione. W mieszkaniu pomimo grzania i tak było zimno a na dodatek przyszedł duży rachunek za prąd.

Obrazek

indianeczka

Post » Nie paź 15, 2023 12:46 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Niestety, jak wspominasz, przy wlaczonym ogrzewaniu rachunki beda znacznie wyzsze, niezaleznie od formy ogrzewania, na to nie ma rady.
Mimo wszystko utrzymanie sensownej temperatury dla dobra wlasnego i zwierzakow, dla dobrostanu pomieszczen, wlasnych rzeczy. Przy dlugotrwalym wyziebieniu doprowadzenie do sensownych warunkow bedzie coraz bardziej kosztowne.
Na razie nie bylo mrozow, jesien w miare laskawa, mozna sprobowac wystapic o wsparcie celowe w MOPR, urzedzie pracy.
No nic, powodzenia.

FuterNiemyty

Post » Nie paź 15, 2023 12:51 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

FuterNiemyty pisze:Niestety, jak wspominasz, przy wlaczonym ogrzewaniu rachunki beda znacznie wyzsze, niezaleznie od formy ogrzewania, na to nie ma rady.
Mimo wszystko utrzymanie sensownej temperatury dla dobra wlasnego i zwierzakow, dla dobrostanu pomieszczen, wlasnych rzeczy. Przy dlugotrwalym wyziebieniu doprowadzenie do sensownych warunkow bedzie coraz bardziej kosztowne.
Na razie nie bylo mrozow, jesien w miare laskawa, mozna sprobowac wystapic o wsparcie celowe w MOPR, urzedzie pracy.
No nic, powodzenia.

Mopr nie pomoże.

Obrazek

indianeczka

Post » Nie paź 15, 2023 12:57 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Na jakim poziomie jest wilgotnosc?
Masz jakiś miernik?
Sprawdzasz to jakoś?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Nie paź 15, 2023 15:02 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Patmol pisze:Na jakim poziomie jest wilgotnosc?
Masz jakiś miernik?
Sprawdzasz to jakoś?

Nie mam żadnego miernika. Wilgotność jest dość duża ponieważ w czasie zimy muszę co rusz wycieraczki parapety bo są tak mokre.

Obrazek

indianeczka

Post » Nie paź 15, 2023 19:55 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

to niekoniecznie świadczy o wilgotności; może świadczyć raczej o tym, że masz kiepskie okna
lub mało wietrzysz.

u mnie na stole stoi urządzenie/takie malutkie/ do pomiaru wilgotności - bo moja suka nie lubi/ żle znosi jak jest za wilgotno;
więc mam osuszacz i pilnuję wilgotności/ szczególnie latem -ale i zimą. Żeby było raczej do 60%, no ewentualnie czasem do 65%. Ale na pewno nie więcej. Teraz mam 61% wilgotności i 20 stopni - bez włączonego ogrzewania/jeszcze nie włączaliśmy.
jedynie odłączyłam klimatyzator i zamknęłam okno tydzień temu, bo latem cały czas jedno było trochę uchylone.

Wystarczy umyć podłogę na mokro czy zrobić sobie gorącą herbatę i wilgotność sie zmienia bardzo. Ale chwilowo.
Najgorzej jak jest jednocześnie ciepło i wilgotno. Przynajmniej dla mojej suki.

Zimą zazwyczaj najlepiej działa jak się po prostu dużo wietrzy.
To trochę nieintuicyjne, bo jak zimno to się nie ma odruchu spania przy otwartym/uchylonym oknie -ale to najbardziej skuteczne zazwyczaj na wilgotność. Oczywiście obniża to też temperaturę.
To znaczę ja sobie sprawdzam wilgotność w mieszkaniu, i na zewnątrz, i decyduję co robić.

Mój osuszacz jest bardzo porządny/szybko działa, ale ma rurę podłączona do okna, więc na zimę się nie nadaję/ od wiosny do października jest podłączony do okna i włączam go w razie potrzeby -ale nie na oko, tylko według wskazań higrometru.

może po prostu zacznij od kupienia jakiegoś higrometru/ nawet takiego najtańszego
na allegro są już po 13 zł np. tutaj https://allegro.pl/oferta/niezawodny-te ... 4369342174

żeby wiedzieć jak ta jest ta wilgotność konkretnie i jaka temperatura u Ciebie.
bo teraz nawet na potrzeby napisania jakiegoś pisma -to tego nie wiesz; a określenie, że jest wilgotno czy zimno - nie da nijak do niczego porównać.

to znaczy inaczej brzmi w takim piśmie jak napiszesz;
" u mnie w mieszkaniu jest wilgotno i zimno"
/
a inaczej jak napiszesz konkretnie kiedy i jaka była temperatura /wilgotność
no i samemu tez lepiej wiedzieć

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon paź 16, 2023 8:15 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Patmol pisze:to niekoniecznie świadczy o wilgotności; może świadczyć raczej o tym, że masz kiepskie okna
lub mało wietrzysz.

u mnie na stole stoi urządzenie/takie malutkie/ do pomiaru wilgotności - bo moja suka nie lubi/ żle znosi jak jest za wilgotno;
więc mam osuszacz i pilnuję wilgotności/ szczególnie latem -ale i zimą. Żeby było raczej do 60%, no ewentualnie czasem do 65%. Ale na pewno nie więcej. Teraz mam 61% wilgotności i 20 stopni - bez włączonego ogrzewania/jeszcze nie włączaliśmy.
jedynie odłączyłam klimatyzator i zamknęłam okno tydzień temu, bo latem cały czas jedno było trochę uchylone.

Wystarczy umyć podłogę na mokro czy zrobić sobie gorącą herbatę i wilgotność sie zmienia bardzo. Ale chwilowo.
Najgorzej jak jest jednocześnie ciepło i wilgotno. Przynajmniej dla mojej suki.

Zimą zazwyczaj najlepiej działa jak się po prostu dużo wietrzy.
To trochę nieintuicyjne, bo jak zimno to się nie ma odruchu spania przy otwartym/uchylonym oknie -ale to najbardziej skuteczne zazwyczaj na wilgotność. Oczywiście obniża to też temperaturę.
To znaczę ja sobie sprawdzam wilgotność w mieszkaniu, i na zewnątrz, i decyduję co robić.

Mój osuszacz jest bardzo porządny/szybko działa, ale ma rurę podłączona do okna, więc na zimę się nie nadaję/ od wiosny do października jest podłączony do okna i włączam go w razie potrzeby -ale nie na oko, tylko według wskazań higrometru.

może po prostu zacznij od kupienia jakiegoś higrometru/ nawet takiego najtańszego
na allegro są już po 13 zł np. tutaj https://allegro.pl/oferta/niezawodny-te ... 4369342174

żeby wiedzieć jak ta jest ta wilgotność konkretnie i jaka temperatura u Ciebie.
bo teraz nawet na potrzeby napisania jakiegoś pisma -to tego nie wiesz; a określenie, że jest wilgotno czy zimno - nie da nijak do niczego porównać.

to znaczy inaczej brzmi w takim piśmie jak napiszesz;
" u mnie w mieszkaniu jest wilgotno i zimno"
/
a inaczej jak napiszesz konkretnie kiedy i jaka była temperatura /wilgotność
no i samemu tez lepiej wiedzieć

Okna mam bardzo dobre i wietrze mieszkanie.
Gdyby nie było wilgoci w mieszkaniu to by mi rzeczy nie gniły. W tej chwili musiałam wyrzucić swetry które śmierdziały tak grzybem że aż mnie dusiło.

Obrazek

indianeczka

Post » Pon paź 16, 2023 17:38 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Bez urazy, ale to jest bledne kolo, brak ogrzewania powoduje ograniczone wietrzenie, a w sumie wilgoc z samego funkcjonowania czlowieka i zwierzat w pomieszczeniu. W efekcie pojawia sie grzyb, jest zimno i nieprzyjemnie, a na pewno niezdrowo.
Proponuje grzejnik konwektorowy/olejowy/ceramiczny, nie farelke, ktora grzeje jak dzika, a po wylaczeniu robi sie chlodno, a pradu idzie masakrycznie.
Ogrzewanie przynajmniej jednego z pomieszczen, pokoju, gdzie spedzacie najwiecej czasu, przez okres kilku miesiecy. Do tego polaczenie wietrzenia, jesli pojawil sie grzyb, zmycia go plynem z chlorem.
Nawet jesli wzrosna rachunki, zaoszczedzisz na wymianie ubran, lekach i zyskasz na samopoczuciu.
Do przemyslenia, czy jest podwojna taryfa, skoro ogrzewanie elektryczne i wtedy decyzja o pracach zwiazanych z pradem glownie w godzinach, kiedy jest to tansze.

FuterNiemyty

Post » Pon paź 16, 2023 18:20 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

FuterNiemyty pisze:Bez urazy, ale to jest bledne kolo, brak ogrzewania powoduje ograniczone wietrzenie, a w sumie wilgoc z samego funkcjonowania czlowieka i zwierzat w pomieszczeniu. W efekcie pojawia sie grzyb, jest zimno i nieprzyjemnie, a na pewno niezdrowo.
Proponuje grzejnik konwektorowy/olejowy/ceramiczny, nie farelke, ktora grzeje jak dzika, a po wylaczeniu robi sie chlodno, a pradu idzie masakrycznie.
Ogrzewanie przynajmniej jednego z pomieszczen, pokoju, gdzie spedzacie najwiecej czasu, przez okres kilku miesiecy. Do tego polaczenie wietrzenia, jesli pojawil sie grzyb, zmycia go plynem z chlorem.
Nawet jesli wzrosna rachunki, zaoszczedzisz na wymianie ubran, lekach i zyskasz na samopoczuciu.
Do przemyslenia, czy jest podwojna taryfa, skoro ogrzewanie elektryczne i wtedy decyzja o pracach zwiazanych z pradem glownie w godzinach, kiedy jest to tansze.

Próbowałam grzać pokój w którym głównie przebywam ale tego " ciepła " nie było wcale czuć.

Obrazek

indianeczka

Post » Pon paź 16, 2023 21:35 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

To znaczy, ze albo grzanie za krotko trwalo, albo jednak okna, drzwi potrzebowalyby opatulenia (po sprawdzeniu, ktoredy wywiewa), albo dom jest tak wychlodzony, ze wymaga na poczatek wiecej grzania, badz grzejnik jest niedopasowany do pomieszczenia.
Nieraz wpadam zima do domow, gdzie jest wylaczone ogrzewanie i po wlaczeniu ogrzewania elektrycznego po paru godzinach mam temperature do przyjecia, niewiele dluzej trwa osiagniecie sensownych 20 stopni.
Jesli nie daje sie ogrzac jednego pokoju i utrzymac sensownych warunkow, to moze jednak warto rozejrzec sie po znajomych, by zajrzeli nowym okiem, poszukac rozwiazan, zamiast martwic sie zniszczeniami i kolejna zima w warunkach nie do mieszkania?
Jesli nawet nie dla siebie, to dla zwierzakow? Jest o co zawalczyc :).

FuterNiemyty

[poprzednia][następna]