Chemoterapii metronomiczna!! Gdańsk

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sie 18, 2023 16:22 Chemoterapii metronomiczna!! Gdańsk

Hej. Czytam wasze historie, myślę że przeczytałam z ogromnym wzruszeniem niemal większość pokrewnych wątków i jestem pod wrażeniem waszych doświadczeń, ale też ogromnej wiedzy. Bardzo dziękuje światu i wam, ze jest takie miejsce.

Również mierzę się z „wyrokiem”. Rak kości. Przemek jest kochanym, inteligentnym i grzecznym brytyjczykiem. Wyjątkowym. W październiku skończyłby 14 lat.
Prawdopodobnie kostniakomięsak w okolicach kości jarzmowej. Diagnoza na podstawie RTG. (Robiliśmy je u lek wet Bandury, rokowania według nich to miesiac życia)

Obecnie naszym prowadzącym jest lek wet Sujkowski. Leczymy paliatywne, narazie tylko chodzimy na zastrzyki przeciwzapalne co trzy dni. Apetyt jest, nieduży, ale je. Byliśmy na konsultacji u lek wet Kiezy. Zaproponował chemioterapię metronomiczna. Leki przygotowują sami. Podawane miałyby być w formie kapsułek, w b. małych dawkach, ale codziennie. Pytałam o wady takiej formy leczenie, ale usłyszałam, ze praktycznie efekty uboczne nie występują. Wzbudziło to moje wątpliwości.

Morfologia i biochemia w miarę w porządku…
Choć wątpliwości (moje) wzbudza ALT - 182. (norma to 91) Kot przyjmuje Hepatiale Forte. Od momentu zrobienia badań czyli ok. miesiąca)
Poza tym jedynie T4 poza normą - 3 (norma to 2.5)
Nie zlecono poza RTG, morfologia i biochemia innych badań. Czy powinnam zadbać o coś jeszcze?

Może któraś z was miała do czynienia z taka forma leczenie, bądź orientuje się co nieco na ten temat? Czy w przypadku kostanikomięsaka jest to gra warta świeczki?
Dla mnie najważniejsze jest jedno - nie chce żeby cierpiał. Narazie wyleguje się na pleckach i nie widzę oznak bólu.

Mamy tez termin u lek wet Miazgi niestety 19.09… Nie wiem czy kotek dożyje.

Isa56

Od: Czw sie 17, 2023 19:35

Post » Pt sie 18, 2023 18:22 Re: Chemoterapii metronomiczna!! Gdańsk

Hej. Nie bardzo pomogę, bo mój kot przyjmuje chemioterapię, ale głównie dożylnie i raz w tygodniu.
Wynik wątrobowy rzeczywiście podniesiony i nie wiem czy hepatiale forte da radę. Mojej kocicy przy niższej wartości podaję Heparegen i wartości wróciły do normy.
Co do skutków ubocznych chemioterapii to również bardzo się ich obawiałam. Leki działają niszcząco głównie na szybko namnażające się komórki czyli nowotworowe i śluzówkę żołądka. Mój kot brał przez jakiś czas leki na żołądek, ale wróciło do normy. Musisz wziąć pod uwagę wiek, ogólną kondycję kota i swoje możliwości finansowe i zdecydować czy idziecie w chemioterapię czy leczenie paliatywne.
Trzymam kciuki za Was[emoji171]

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka
>^^< Swietłana >^^<

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01

Post » Wto lis 21, 2023 12:46 Re: Chemoterapii metronomiczna!! Gdańsk

Jak wasz kot zachowuje się po chemioterapii?

ferdus44

Od: Wto lis 21, 2023 12:41

Post » Wto lis 21, 2023 15:11 Re: Chemoterapii metronomiczna!! Gdańsk

Mój brał chemię raz w tygodniu. Najgorzej znosił tę podawaną do pyszczka w formie tabletki. Po niej zdarzało mu się wymiotować. Po lekach podawanych dożylnie (winkrystyna i doksorubicyna) było ok. 1-2 dni po podaniu leków zdarzało się, że był spokojniejszy niż zwykle, więcej spał. Zdarzały się też zaparcia i grymaszenie przy jedzeniu. Poza tym było jak zwykle.

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka
>^^< Swietłana >^^<

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01