Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
catsnkit pisze:Chciałabym rozwiać swoje (i nie tylko swoje) wątpliwości nt. tychze kotów.
Moim zdaniem kot szylkretowy to kot (a raczej kotka), który ma w ubarwieniu tylko kolory - czarny, rudy i brąz, bez białego. Taki trochę jakby "popaprany" - czesto te kotki mają takie śmieszne pysie, w połowie czarne w połowie buraskowate.
A tricolor to kotka biało-czarno-ruda.
Czy mam rację???
Oberhexe pisze:kilkpikonnahopeatiikeri
Jeżeli czarny, rudy i ... brazowy, to jest to szylkret czarny tabby (pręgowany, marmurkowy bądź cetkowany) czysry szylkret to czarny i rudycatsnkit pisze:Chciałabym rozwiać swoje (i nie tylko swoje) wątpliwości nt. tychze kotów.
Moim zdaniem kot szylkretowy to kot (a raczej kotka), który ma w ubarwieniu tylko kolory - czarny, rudy i brąz, bez białego. Taki trochę jakby "popaprany" - czesto te kotki mają takie śmieszne pysie, w połowie czarne w połowie buraskowate.
A tricolor to kotka biało-czarno-ruda.
Czy mam rację???
Kazia pisze:Prawie.
Może być jeszcze szylkret czekoladowo-kremowy, niebieso-kremowy, liliowo-kremowy, wszystkie również z białym.
Kazia pisze:a także - zdarzają się, bardzo rzadko, kocury szylkretowe.
blastar pisze:Oberhexe pisze:kilkpikonnahopeatiikeri
![]()
Oberhexe pisze:Może wrzucic spis w wątek hodowlany? Przyda się komuś nazewnictwo po fińsku?
G.N. pisze:Mógł być niebieski, lila, czekoladowy lub płowy.
blastar pisze:Oberhexe pisze:Może wrzucic spis w wątek hodowlany? Przyda się komuś nazewnictwo po fińsku?
Praktycznego zastosowania raczej nie widzę, ale podejrzewam że większość przeczyta to z ciekawością co najmniej równą mojej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], kasiek1510, Silverblue i 185 gości