Koty szylkretowe a tricolor

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 04, 2003 17:07 Koty szylkretowe a tricolor

Chciałabym rozwiać swoje (i nie tylko swoje) wątpliwości nt. tychze kotów.
Moim zdaniem kot szylkretowy to kot (a raczej kotka), który ma w ubarwieniu tylko kolory - czarny, rudy i brąz, bez białego. Taki trochę jakby "popaprany" - czesto te kotki mają takie śmieszne pysie, w połowie czarne w połowie buraskowate.

A tricolor to kotka biało-czarno-ruda.

Czy mam rację???
Obrazek
_Gusia_ dawniej "catsnkit"
www.koty.edu.pl

_Gusia_

Od: Nie gru 22, 2002 18:12

Post » Sob sty 04, 2003 17:12

Prawie.
Może być jeszcze szylkret czekoladowo-kremowy, niebieso-kremowy, liliowo-kremowy, wszystkie również z białym.
a także - zdarzają się, bardzo rzadko, kocury szylkretowe.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob sty 04, 2003 17:13

Już kiedyś poruszaliśmy ten temat na forum, ale nie mogę go znaleźć. Moja Koka to czarny szylkret z białym. Tak ma w rodowodzie. Jakbym chciała określic jej kolor tak po prostu- beżoworudy z biały i z czarnym.
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Sob sty 04, 2003 17:21 Koty szylkretowe a tricolor

catsnkit pisze:Chciałabym rozwiać swoje (i nie tylko swoje) wątpliwości nt. tychze kotów.
Moim zdaniem kot szylkretowy to kot (a raczej kotka), który ma w ubarwieniu tylko kolory - czarny, rudy i brąz, bez białego. Taki trochę jakby "popaprany" - czesto te kotki mają takie śmieszne pysie, w połowie czarne w połowie buraskowate.

Czy mam rację???

W połowie buraskowate moga być zdaje się szylkretki pręgowane. Frytka Druidów jest właśnie szylkretką pręgowaną srebrzystą ( o właśnie, miałam napisać jak to jest w moim ulubionym języku: kilkpikonnahopeatiikeri, uhuhuhu :mrgreen: :mrgreen: :rudolf: )

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Sob sty 04, 2003 17:26 Koty szylkretowe a tricolor

Oberhexe pisze:kilkpikonnahopeatiikeri

8O Obrazek
blastar+durin
Look, if you had one shot, one opportunity
To seize everything you ever wanted
In one moment, would you capture it or just let it slip?

blastar

Od: Pt maja 31, 2002 9:50

Post » Sob sty 04, 2003 18:00

A macie zdjęcia jakichś szylkretów różnego rodzaju. Chciałabym to jakoś sobie usystematyzować. Poza tym czytałam ze szylkretowe kocury są zawsze bezpłodne.
Obrazek
_Gusia_ dawniej "catsnkit"
www.koty.edu.pl

_Gusia_

Od: Nie gru 22, 2002 18:12

Post » Sob sty 04, 2003 18:02

Józka jest szylkret z białym (Sabiny Józka).

Ofelia

Od: Wto lut 05, 2002 17:16

Post » Sob sty 04, 2003 18:06 Koty szylkretowe a tricolor

catsnkit pisze:Chciałabym rozwiać swoje (i nie tylko swoje) wątpliwości nt. tychze kotów.

Czy mam rację???
Jeżeli czarny, rudy i ... brazowy, to jest to szylkret czarny tabby (pręgowany, marmurkowy bądź cetkowany) czysry szylkret to czarny i rudy
Kazia pisze:Prawie.
Może być jeszcze szylkret czekoladowo-kremowy, niebieso-kremowy, liliowo-kremowy, wszystkie również z białym.

Dorzuce jeszcze cynamonowo-kremowy i płowo-kremowy i to były by wszystkie.
Biały występuje niezależnie (kodowany inna grupą genów) Jeśli występuje jest to tricolor lub szylkret z białym.
Kazia pisze:a także - zdarzają się, bardzo rzadko, kocury szylkretowe.

Bywa ale zwykle wtedy są niepłodne. Wynika to z tego że u kotów występuja 2 podstawowe kolory: czarny i rudy (reszta to ich rozcieńczenia kodowane przez geny niealleliczne lud wzory tabby, point itd. kodowane jw.)
Za oba kolory odpowiadają geny mające ten sam lokus w chromosomie X.
Więc jeśli kocur jest szylkretowy musi mieć XX w genotypie, a skoro jest kocurem musi mieć Y. Stąd genotyp takiego kocura to XXY co wiąże się z cechami subwitalnymi min. bezpłodnością .
Obrazek

G.N.

Od: Nie lip 21, 2002 15:31

Post » Sob sty 04, 2003 19:03

Ooo - może teraz mi się uda, już kiedyś pytałam ale nie uzyskałam odpowiedzi: jaki kolor miał tatuś Saszy skoro mama była szylkretowa (czarny z rudym bez białego) a Sasza jest czekoladowy? :mrgreen:

Falka jest szylkretowa Obrazek

A tutaj bardzo ciekawa koteczka brytyjczyk szylkret brązowy Obrazek

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Sob sty 04, 2003 19:06 Koty szylkretowe a tricolor

blastar pisze:
Oberhexe pisze:kilkpikonnahopeatiikeri

8O Obrazek

Prawda, że ładne?:) A Durin to ruskeatiikeri/valkea :D :D No, chyba, że jest pręgowany klasycznie, to wtedy jest ruskeatabby/valkea. Uwielbiam ten jezyk :spin2: :rudolf: Może wrzucic spis w wątek hodowlany? Przyda się komuś nazewnictwo po fińsku?

Oberhexe

Post » Sob sty 04, 2003 19:08

Mógł być niebieski, lila, czekoladowy lub płowy.
o ile dobrze pamiętam:oops:
Obrazek

G.N.

Post » Sob sty 04, 2003 19:10 Koty szylkretowe a tricolor

Oberhexe pisze:Może wrzucic spis w wątek hodowlany? Przyda się komuś nazewnictwo po fińsku?

Praktycznego zastosowania raczej nie widzę, ale podejrzewam że większość przeczyta to z ciekawością co najmniej równą mojej.
blastar+durin
Look, if you had one shot, one opportunity
To seize everything you ever wanted
In one moment, would you capture it or just let it slip?

blastar

Od: Pt maja 31, 2002 9:50

Post » Sob sty 04, 2003 19:17

ZTo może jeszcze węgierskie: Teknoc
Czeskie żelva :wink:
Obrazek

G.N.

Post » Sob sty 04, 2003 19:22

G.N. pisze:Mógł być niebieski, lila, czekoladowy lub płowy.

A czarny nie? Po wsiach raczej rzadko wałęsają się koty w podanych przez Ciebie kolorach :roll:

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Sob sty 04, 2003 19:27 Koty szylkretowe a tricolor

blastar pisze:
Oberhexe pisze:Może wrzucic spis w wątek hodowlany? Przyda się komuś nazewnictwo po fińsku?

Praktycznego zastosowania raczej nie widzę, ale podejrzewam że większość przeczyta to z ciekawością co najmniej równą mojej.

Ok :D To wrzucę, będzie zabawnie :D

Oberhexe

[następna]