Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 04, 2023 7:36 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Jestem zaskoczony tym, że tylko pięciu opiekunów kotów wysłało próbki karmy do badań.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Wto lip 04, 2023 7:43 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Większość ludzi już po prostu nie miała tego mięsa.
Ja dziwię się, że choć podobno nadal koty się zakażają, teraz nikt nie ruszył z badaniami. Że o kontrolach nie wspomnę.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Wto lip 04, 2023 8:02 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Groźny wirus H5N1 w mięsie? Ujawniono szczegóły badań

https://wiadomosci.wp.pl/grozny-wirus-h ... 093187840a

Jak czytamy w "Gazecie Wyborczej", naukowcy z Krakowa i Gdańska wykryli, że groźnego dla człowieka wirusa H5N1 w mięsie drobiowym sprzedawanym w sklepach. W publikacji stwierdzono, że niczego byśmy nie wiedzieli, gdyby nie zaczęły umierać koty.
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Wto lip 04, 2023 8:27 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

A ja z ciekawości zapytam jak przebiegałyby takie testy miesa ? Wycofają ze sklepów czy zbadają dopiero to co do nich trafi ?
Obrazek

darianna1

Od: Pt gru 25, 2015 13:16

Post » Wto lip 04, 2023 8:45 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Sluchajcie, tylko 5 probek i tylko w jednej wirus... to sa wystarczajace podstawy do wyciagania wnioskow? Co w pozostałych 4 bylo, wiadomo?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto lip 04, 2023 8:46 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

darianna1 pisze:A ja z ciekawości zapytam jak przebiegałyby takie testy miesa ? Wycofają ze sklepów czy zbadają dopiero to co do nich trafi ?

Z ktorych sklepow? W ktorych czesciach kraju? Czym sie kierowac?
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Wto lip 04, 2023 9:48 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Mamy oświadczenie. Jest nadzieja, że mimo zaklęć, wezmą się do badania sklepowego mięsa.
https://krd-ig.com.pl/bez-kategorii/osw ... slrolLC_KY
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto lip 04, 2023 9:48 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Wojtek pisze:Jestem zaskoczony tym, że tylko pięciu opiekunów kotów wysłało próbki karmy do badań.

A mnie nie. Zazwyczaj ludzie wykorzystują mięso z jednego opakowania i tyle. Dobrze ze chociaż 5 próbek udało się pozyskać. Nie pochwalam ani siania paniki, ani nadinterpretacji (jedna dodatnia próba z mięsa, która była przechowywana w warunkach domowych to faktycznie niewiele, choć biorąc pod uwagę że wyizolowano z niej aktywnego wirusa ryzyko kontaminacji oceniałabym na bardzo niskie). Natomiast bez siania paniki i mediów, prawda nigdy nie ujrzy światła dziennego. A idzie i milionowe, jak nie miliardowe straty.

Szukam_kotki

Od: Sob lut 03, 2018 7:53

Post » Wto lip 04, 2023 10:05 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

mziel52 pisze:Mamy oświadczenie. Jest nadzieja, że mimo zaklęć, wezmą się do badania sklepowego mięsa.

Wg tego komunikatu winni są właściciele kotów, koty i dzikie ptactwo. Koty zaraziły się od ptaków, a ludzie przenieśli wirusa na mięso. I ludzie są winni tego w jaki sposób dali do badania próbki mięsa.
I o co w ogóle ta afera, przecież wszystko jest ok.
Brak słów.

usia83

Od: Sob cze 17, 2017 22:15

Post » Wto lip 04, 2023 10:11 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Krajowej Radzie Drobiarstwa grunt pali się pod nogami i zwalają na dzikie ptactwo,zainfekowanie mięsa przez właścicieli ,chęć zwiększonej klikalności GW i sensacje. Brednie. Będą iść w zaparte,to zrozumiałe,ale to służby kontrolujące powinny ruszyć d...ę do pracy i rzetelnie badać mięso wprowadzane na rynek. A nie zalewać go tonami syfu.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Wto lip 04, 2023 10:11 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

mziel52 pisze:Mamy oświadczenie. Jest nadzieja, że mimo zaklęć, wezmą się do badania sklepowego mięsa.

ciekawe w ktorym zdaniu zauważyłaś tę nadzieję. Bo ja widzę uniewaznianie wiarygodności przeprowadzonych badań, argumentację przeciwko temu że to drób moze być zakażony (posługują się argumentem, ze prof. Pyrć się odciął od publikacji GW) oraz spychologię (to służby weterynaryjne mają badać mięsa itp.)

Marzenia11

Post » Wto lip 04, 2023 10:12 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

usia83 pisze:

Wg tego komunikatu winni są właściciele kotów, koty i dzikie ptactwo. Koty zaraziły się od ptaków, a ludzie przenieśli wirusa na mięso. I ludzie są winni tego w jaki sposób dali do badania próbki mięsa.
I o co w ogóle ta afera, przecież wszystko jest ok.
Brak słów.

dokłądnie tak to odczytałam, ten komunikat.

Marzenia11

Post » Wto lip 04, 2023 10:18 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Obserwowałam codziennie ten wątek, postanowiłam nie panikować, ograniczyłam swoim dwóm futrom dostęp do surowizny, myję blaty, karmię je tylko suchą lub mokrą karmą której na szczęście mam jeszcze jakiś zapas ze starszych partii.
Do wczoraj.
Dostałam info od koleżanki-kociary, że kot jej kuzynki zmarł na to cholerstwo w tę sobotę - kot niewychodzący, jedynie na balkon w bloku, ZERO styczności kota z mięsem, bo dziewczyna jest wegetarianką i nic w mieszkaniu pochodzenia mięsnego nie ma. Kot był karmiony gotowymi karmami z półki cenowej/jakościowej typu Smilla.
Dla mnie to już powód do paniki. Koty dostały szlaban na osiatowany taras i kupiłam matę dezynfekcyjną przed drzwi (ze środkiem Virex, niby ma być bezpieczny dla zwierząt, ale jak coś, to proszę o ostrzegawcze info). Mam kota z alergią na wszystko poza drobiem i wieprzowiną, oby szybko zlokalizowali źródło problemu. Od znajomej wet usłyszałam, że jest wzrost zakażeń.

InDesignMaster

Od: Pt kwi 08, 2016 12:31

Post » Wto lip 04, 2023 10:21 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

InDesignMaster pisze:Obserwowałam codziennie ten wątek, postanowiłam nie panikować, ograniczyłam swoim dwóm futrom dostęp do surowizny, myję blaty, karmię je tylko suchą lub mokrą karmą której na szczęście mam jeszcze jakiś zapas ze starszych partii.
Do wczoraj.
Dostałam info od koleżanki-kociary, że kot jej kuzynki zmarł na to cholerstwo w tę sobotę - kot niewychodzący, jedynie na balkon w bloku, ZERO styczności kota z mięsem, bo dziewczyna jest wegetarianką i nic w mieszkaniu pochodzenia mięsnego nie ma. Kot był karmiony gotowymi karmami z półki cenowej/jakościowej typu Smilla.
Dla mnie to już powód do paniki. Koty dostały szlaban na osiatowany taras i kupiłam matę dezynfekcyjną przed drzwi (ze środkiem Virex, niby ma być bezpieczny dla zwierząt, ale jak coś, to proszę o ostrzegawcze info). Mam kota z alergią na wszystko poza drobiem i wieprzowiną, oby szybko zlokalizowali źródło problemu. Od znajomej wet usłyszałam, że jest wzrost zakażeń.

Kot kuzynki miał potwierdzone badania na wirusa H5N1?
Mogłabyś poprosić o fotki dokumentacji medycznej?

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Wto lip 04, 2023 10:27 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kot kuzynki miał potwierdzone badania na wirusa H5N1?
Mogłabyś poprosić o fotki dokumentacji medycznej?

U weta z nim była, objawy i szybki postęp choroby się pokrywały, nie wiem nic więcej bo jest zdruzgotana i kontakt jest utrudniony, może za parę dni uda się coś więcej dowiedzieć.

InDesignMaster

Od: Pt kwi 08, 2016 12:31

[poprzednia][następna]