Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw cze 22, 2023 8:48 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Hańka pisze:
katarzyna1207 pisze:
Blue pisze:
Kalici może mieć dramatyczny przebieg, ale nie słyszałam o takim jak ten opisywany. Tzn. może przebiec tak u jednego przypadku na ileś, ale tu problemem jest że sporo kotów choruje z identycznym przebiegiem, bardzo powtarzalnymi objawami neurologicznymi, zajęciem mózgu (możliwe że wiele choruje łagodniej).
Jednak kalici mutuje, tworzy wiele szczepów, możliwe że powstał jeden uderzający katastrofalnie w układ nerwowy. Na pewno ten wirus ma potencjał ku temu.
Ale zmutować mogło cokolwiek :(

A tzw. wersja amerykańska kalici ? (tak ją nazwała moja wetka). Wg jej wiedzy - wszystkie przypadki kończyły się śmiercią, ona miała jeden. Tylko że trwało to dłużej, nie dobę

Co to jest "kalici"?

kaliciwiroza
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw cze 22, 2023 8:49 Re: Komunikat Specvet - ważne!

A ja tak sobie myślę o BARFie - niektóre z kotów, co odeszły jadły barfa i że może tu jest problem. Zakładam, ze jadły barfa zrobionego wcześniej i siedzącego sobie w porcjach w zamrażarce bo tak to u barfujących działa. Czyli wcześniej jadły i było ok i nagle pstryk, dziś barf zaszkodził? Chyba, ze świeżo zrobiony ...

Ja też karmię barfem, robiłam 2 tygodnie temu. Mam cały drobiowy - indyk i kaczka. Od dwóch tygodni go jedzą ...

Przypadki na razie tylko w PL - w weekend pod Poznaniem była wystawa kotów, mam nadzieję, ze nic zagraniczni wystawcy nie załapali i nie zawlekli do siebie ... Było ich trochę.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw cze 22, 2023 8:51 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Avian pisze:A ja tak sobie myślę o BARFie - niektóre z kotów, co odeszły jadły barfa i że może tu jest problem. Zakładam, ze jadły barfa zrobionego wcześniej i siedzącego sobie w porcjach w zamrażarce bo tak to u barfujących działa. Czyli wcześniej jadły i było ok i nagle pstryk, dziś barf zaszkodził? Chyba, ze świeżo zrobiony ...

Mi ten barf nie gra, bo część kotów jadła chyba karmę... Ale mogę się mylić.
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Czw cze 22, 2023 8:53 Re: Komunikat Specvet - ważne!

mziel52 pisze:
zapietanaguzik pisze:Ja się totalnie nie znam, więc tylko głośno myślę. Może ktoś wie. Kiedy jest bardziej realne, że objawy będą identyczne u wszystkich: w przypadku wirusa/bakterii/czegoś w tym stylu czy w przypadku zatrucia?

Raczej zatrucia, bo na wirusy czy bakterie każdy organizm reaguje inaczej.

No nie do końca tak jest...
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Czw cze 22, 2023 8:54 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Hańka pisze:
mziel52 pisze:
zapietanaguzik pisze:Ja się totalnie nie znam, więc tylko głośno myślę. Może ktoś wie. Kiedy jest bardziej realne, że objawy będą identyczne u wszystkich: w przypadku wirusa/bakterii/czegoś w tym stylu czy w przypadku zatrucia?

Napiszesz coś więcej? Ja też byłam przekonana, że przy wirusach czy bakteriach przebieg choć trochę się różni.
Obrazek

zapietanaguzik

Post » Czw cze 22, 2023 8:55 Re: Komunikat Specvet - ważne!

zapietanaguzik pisze:Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego? https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,pl ... 70837.html

Może mieć. Opryski powinny być prawnie uregulowane, bo stwarzają ryzyko dla otoczenia i dewastują środowisko.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw cze 22, 2023 8:56 Re: Komunikat Specvet - ważne!

zapietanaguzik pisze:
Hańka pisze:
mziel52 pisze:

Napiszesz coś więcej? Ja też byłam przekonana, że przy wirusach czy bakteriach przebieg choć trochę się różni.

Gdyby każdy organizm reagował inaczej, nie byłoby opisów chorób. Jasne, że objawy mogą występować z różnym natężeniem, może wystąpić ich tylko część, ale pewna wspólna baza jest, pozwala rozpoznać, na co się choruje.
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Czw cze 22, 2023 9:13 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Dałem kilka próbek różnego mięsa do znajomego laboranta, żeby mi przemroził w różnych temperaturach i potem zrobi analizy. O wynikach wrzucę info na forum.
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Czw cze 22, 2023 9:16 Re: Komunikat Specvet - ważne!

A tu o szerszych skutkach oprysków.
https://celiakia.pl/glifosat-cichy-zabojca/

mziel52

Post » Czw cze 22, 2023 9:30 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Hańka pisze:Gdyby każdy organizm reagował inaczej, nie byłoby opisów chorób. Jasne, że objawy mogą występować z różnym natężeniem, może wystąpić ich tylko część, ale pewna wspólna baza jest, pozwala rozpoznać, na co się choruje.

Sam opis objawów jest podobny w wielu chorobach, a przyczyny bywają różne. Mówimy tu zresztą o chorobach zakaźnych i zatruciach.

mziel52

Post » Czw cze 22, 2023 10:20 Re: Komunikat Specvet - ważne!

mziel52 pisze:
zapietanaguzik pisze:Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego? https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,pl ... 70837.html

Może mieć. Opryski powinny być prawnie uregulowane, bo stwarzają ryzyko dla otoczenia i dewastują środowisko.

Pobożne życzenia. Już widzę jak chłop ze wsi się tym przejmie. Przecież niektórzy to leją oprysk bez przestrzegania karencji, aż czuć w produkcie (kiedyś kupiłam akie truskawki,nie dało się zjeść,smród i posmak chemii niewyobrażalny).
Powinny być b.wysokie mandaty za takie postępowanie, jedynie horrendalna grzywna ukróciła by proceder. Ale u nas ,jak ze wszystkim, ani wymogów, ani ich egzekwowania.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Czw cze 22, 2023 10:26 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Marzenia11 pisze:
Hańka pisze:
katarzyna1207 pisze:
Blue pisze:
Kalici może mieć dramatyczny przebieg, ale nie słyszałam o takim jak ten opisywany. Tzn. może przebiec tak u jednego przypadku na ileś, ale tu problemem jest że sporo kotów choruje z identycznym przebiegiem, bardzo powtarzalnymi objawami neurologicznymi, zajęciem mózgu (możliwe że wiele choruje łagodniej).
Jednak kalici mutuje, tworzy wiele szczepów, możliwe że powstał jeden uderzający katastrofalnie w układ nerwowy. Na pewno ten wirus ma potencjał ku temu.
Ale zmutować mogło cokolwiek :(

A tzw. wersja amerykańska kalici ? (tak ją nazwała moja wetka). Wg jej wiedzy - wszystkie przypadki kończyły się śmiercią, ona miała jeden. Tylko że trwało to dłużej, nie dobę

Co to jest "kalici"?

kaliciwiroza

Dziękuję, poczytam sobie.
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Czw cze 22, 2023 10:32 Re: Komunikat Specvet - ważne!

mziel52 pisze:
Hańka pisze:Gdyby każdy organizm reagował inaczej, nie byłoby opisów chorób. Jasne, że objawy mogą występować z różnym natężeniem, może wystąpić ich tylko część, ale pewna wspólna baza jest, pozwala rozpoznać, na co się choruje.

Sam opis objawów jest podobny w wielu chorobach, a przyczyny bywają różne. Mówimy tu zresztą o chorobach zakaźnych i zatruciach.

Ano właśnie. Na zatrucia też organizmy mogą reagować różnie - w zależności od dawki, ogólnego stanu zdrowia, wieku...
Niech się tu jakiś lekarz wypowie, czy opisane u kotów objawy pozwalają wykluczyć jakąkolwiek przyczynę? Moim zdaniem nic nie upoważnia nas do opowiadania się za którąś z potencjalnych przyczyn, nie jesteśmy fachowcami.
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Czw cze 22, 2023 10:35 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Fachowcy też jeszcze nic nie wiedzą. I tu jest dramat. Niestety:(

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Czw cze 22, 2023 10:43 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Oby chociaż udało się wykluczać po kolei możliwe przyczyny... Ta całkowita niewiedza jest dobijająca.
Obrazek

zapietanaguzik

[poprzednia][następna]