Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro cze 21, 2023 19:24 Re: Komunikat Specvet - ważne!

zapietanaguzik pisze:
aamms pisze:Wklejam post z fb.. pomimo zamieszczonej na końcu prośby o nie kopiowanie, uzyskałam zgodę Autorki na wrzucenie go do tego wątku.. Dziękuję.. <3

Mogę podpytać, kim jest autorka? Nie pytam o imię i nazwisko, tylko czy to zaufane info?

Zaufane na 100%.. <3 jeśli pozwoli, to napiszę..
jeśli nie, to zaufajcie chociaż mnie, że nie wrzucam informacji od osób, do których nie mam zaufania.. :)
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Śro cze 21, 2023 19:33 Re: Komunikat Specvet - ważne!

zapietanaguzik pisze:
aamms pisze:Wklejam post z fb.. pomimo zamieszczonej na końcu prośby o nie kopiowanie, uzyskałam zgodę Autorki na wrzucenie go do tego wątku.. Dziękuję.. <3

Mogę podpytać, kim jest autorka? Nie pytam o imię i nazwisko, tylko czy to zaufane info?

Dawna forumowiczka. Pradawna. ;) Nie miałyśmy przyjemności się poznać.
Pozdrawiam!

Alcina

Od: Sob gru 01, 2018 14:50

Post » Śro cze 21, 2023 19:38 Re: Komunikat Specvet - ważne!

aamms pisze:
zapietanaguzik pisze:

Zaufane na 100%.. <3 jeśli pozwoli, to napiszę..
jeśli nie, to zaufajcie chociaż mnie, że nie wrzucam informacji od osób, do których nie mam zaufania.. :)

Ufam, nie potrzebne mi dokładne dane :)
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Śro cze 21, 2023 21:57 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Komentarz z grupy na FB, nie mam pojęcia ile w tym prawdy: "W wielu źródła pojawiają się już konkretniejsze info ze jest to toksoplazmoza dlaczego nie reaguje na leczenie i ma tak ostry przebieg nie wiadomo Czyli należałoby zwracać uwagę na zmianę butów po powrocie do domu i nie wypuszczanie kotów na zewnątrz"
Obrazek

zapietanaguzik

Post » Czw cze 22, 2023 0:40 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Blue pisze:
Kalici może mieć dramatyczny przebieg, ale nie słyszałam o takim jak ten opisywany. Tzn. może przebiec tak u jednego przypadku na ileś, ale tu problemem jest że sporo kotów choruje z identycznym przebiegiem, bardzo powtarzalnymi objawami neurologicznymi, zajęciem mózgu (możliwe że wiele choruje łagodniej).
Jednak kalici mutuje, tworzy wiele szczepów, możliwe że powstał jeden uderzający katastrofalnie w układ nerwowy. Na pewno ten wirus ma potencjał ku temu.
Ale zmutować mogło cokolwiek :(

A tzw. wersja amerykańska kalici ? (tak ją nazwała moja wetka). Wg jej wiedzy - wszystkie przypadki kończyły się śmiercią, ona miała jeden. Tylko że trwało to dłużej, nie dobę
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Czw cze 22, 2023 1:47 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Marzenia11 pisze:Pulawy chyba cos badaja

Do Puław pojechały próbki z trzech kotów które umarły w jednej z całodobowych lubelskich lecznic.
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Czw cze 22, 2023 5:13 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Na razie wiadomo jedynie że u chorych kotów, tych zbadanych pod tym kątem, wychodzą podwyższone przeciwciała w kierunku toksoplazmozy. Ale to nie daje pewności że to ona odpowiada za uszkodzenie mózgu, płuc, fatalne i identyczne niemal objawy u chorych kotów. To nie jest charakterystyczne dla tej choroby, to co się dzieje. Absolutnie. I gdyby potwierdziło się że to jednak toksoplazmoza, to moim zdaniem oznaczałoby to tylko tyle że chore koty miały do czynienia z czymś co uczyniło je zupełnie bezbronnymi wobec pierwotniaka, aktywizowały go i otworzyło szeroko dostęp do mózgu - lub uczyniło na niego nadwrażliwym. Większość kotow które dostają choć sporadycznie surowe mięso lub polują czy mają kontakt z glebą ma w sobie tego pierwotniaka (ludzie tez). Główne źródło jego "pozyskania" to surowe mięso i zanieczyszczona ziemia - także na warzywach i owocach.
Nie mam w sobie przekonania że to toxo tylko odpowiada za obecna sytuację.
Bardzo niepokoi mnie fakt tych identycznych objawów, tak specyficznych.
No zobaczymy... Panika zawsze jest zła i szkodliwa ale hałas jaki się robi wokół tego to szansa na szybsze zidentyfikowanie przyczyny. I większą możliwość wglądu w to ile tych przypadków naprawdę jest.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw cze 22, 2023 6:15 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Ja mam pytanie trochę z innej beczki. Czy rozpowszechnianie info np. na facebookowych grupach lokalnych? Jeżeli tak, to jakie są reakcje ludzi? Troche się boję, czy to nie obróci się przeciwko kotom... a widzę że te koty co wychodziły nadal wychodzą...

Szukam_kotki

Od: Sob lut 03, 2018 7:53

Post » Czw cze 22, 2023 6:18 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Blue pisze:Główne źródło jego "pozyskania" to surowe mięso i zanieczyszczona ziemia - także na warzywach i owocach.
Nie mam w sobie przekonania że to toxo tylko odpowiada za obecna sytuację.
Bardzo niepokoi mnie fakt tych identycznych objawów, tak specyficznych.
No zobaczymy... Panika zawsze jest zła i szkodliwa ale hałas jaki się robi wokół tego to szansa na szybsze zidentyfikowanie przyczyny. I większą możliwość wglądu w to ile tych przypadków naprawdę jest.

Mam zatem pytanie z gatunku głupich: obawiać sie balkonu? Jak Wam się wydaje? Ziemi w np. świeżo kupionych ziołach czy kwiatkach?
A jeżeli to opryski, jest możliwość, by koty nawdychały się na 7 piętrze? Brak możliwości wyjścia na balkon to udręka.

Alcina

Od: Sob gru 01, 2018 14:50

Post » Czw cze 22, 2023 6:53 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Powiem szczerze, że ja się obawiam, czy mój pies nie przyniesie czegoś np. na łapach.
Rozważam opcję zakupienia maty dezynfekującej.

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Czw cze 22, 2023 7:08 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Ja się totalnie nie znam, więc tylko głośno myślę. Może ktoś wie. Kiedy jest bardziej realne, że objawy będą identyczne u wszystkich: w przypadku wirusa/bakterii/czegoś w tym stylu czy w przypadku zatrucia?
Obrazek

zapietanaguzik

Post » Czw cze 22, 2023 7:54 Re: Komunikat Specvet - ważne!

zapietanaguzik pisze:Ja się totalnie nie znam, więc tylko głośno myślę. Może ktoś wie. Kiedy jest bardziej realne, że objawy będą identyczne u wszystkich: w przypadku wirusa/bakterii/czegoś w tym stylu czy w przypadku zatrucia?

Raczej zatrucia, bo na wirusy czy bakterie każdy organizm reaguje inaczej.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw cze 22, 2023 8:13 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Opis ukradziony z FB:
u dorosłych najpierw apatia, brak apetytu, potem gorączka, zmiana głosu, zaburzona koordynacja ruchowa, anizokoria, pobudzenie, nadmierna wokalizacja, nastepnie przeczulica skóry, dezorientacja, brak reakcji na opiekuna, wciskanie glowy w ciasne miejsca (pewnie objaw bolowy), utrudnione oddychanie, jeszcze wyższa gorączka lub wręcz odwrotnie - jeden z kotów tracił temp, sztywnienie konczyn.
U kociąt: apatia, utrata apetytu, gorączka, objawy neurologiczne/ataki padaczkowe, zgon. U dorosłych śmierć od 3 do 7dni od pierwszych objawów, kocięta od niepełnej doby do 3dni.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw cze 22, 2023 8:40 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego? https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,pl ... 70837.html
Obrazek

zapietanaguzik

Post » Czw cze 22, 2023 8:47 Re: Komunikat Specvet - ważne!

katarzyna1207 pisze:
Blue pisze:
Kalici może mieć dramatyczny przebieg, ale nie słyszałam o takim jak ten opisywany. Tzn. może przebiec tak u jednego przypadku na ileś, ale tu problemem jest że sporo kotów choruje z identycznym przebiegiem, bardzo powtarzalnymi objawami neurologicznymi, zajęciem mózgu (możliwe że wiele choruje łagodniej).
Jednak kalici mutuje, tworzy wiele szczepów, możliwe że powstał jeden uderzający katastrofalnie w układ nerwowy. Na pewno ten wirus ma potencjał ku temu.
Ale zmutować mogło cokolwiek :(

A tzw. wersja amerykańska kalici ? (tak ją nazwała moja wetka). Wg jej wiedzy - wszystkie przypadki kończyły się śmiercią, ona miała jeden. Tylko że trwało to dłużej, nie dobę

Co to jest "kalici"?
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

[poprzednia][następna]