Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 21, 2023 10:48 Re: Komunikat Specvet - ważne!

NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro cze 21, 2023 11:01 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Chyba nie mam regulacji w zamrażalniku... I chyba nie mam -20. Moja najmłodsza chce tylko surowe...
A ze spaceru się wnosi to, co po gołębiach... I na butach pewnie też...

No nic, mam pytanie:
Wystarczy mięsko indyka obgotować, czy jakoś dłużej gotować trzeba?
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Śro cze 21, 2023 11:05 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Nul pisze:(...)

No nic, mam pytanie:

przeklejam z zaleceń SpecVetu

"W kwestii żywienia kotów:
- opiekunowie, którzy żywią kota dietą BARF, wciąż mogą to robić jednak z ostrożności w wersji gotowanej
- co to oznacza? ->mięso (zawsze bez kości) i podroby gotujemy krótko (10-15 minut po wrzuceniu na wrzątek, zależnie od wielkości kawałków), tak by osiągnąć temperaturę wewnątrz mięsa 71st C,
- mięso rozdrabniamy, po wystygnięciu dodajemy suplementy zgodnie z przepisem
- mięso traci na objętości podczas gotowania (20-30%) - zależy to od danego mięsa,
- opiekunowie, którzy podają mięso surowe, jako dodatek w diecie tymczasowo powinni je odstawić lub poddać po obróbce termicznej
- mięsa nie smażymy, opiekamy i nie grzejemy w kuchence mikrofalowej (nie ma pewności w osiągnięciu odpowiedniej temperatury wewnątrz produktu),
- do BARF zawsze kupujemy mięso ze sprawdzonego źródła, mięso jakości human grade,
- tymczasowo unikamy mięsa drobiowego,
- zawsze zapewniamy ciąg chłodniczy, a już zwłaszcza teraz, gdy są takie upały (przewożenie w nagrzanym samochodzie),
- zawsze zachowujemy maksymalną higienę przy obróbce i przetrzymywaniu mięsa"
Ostatnio edytowano Śro cze 21, 2023 11:06 przez tabo10, łącznie edytowano 1 raz

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Śro cze 21, 2023 11:06 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Nul pisze:Chyba nie mam regulacji w zamrażalniku... I chyba nie mam -20. Moja najmłodsza chce tylko surowe...

No nic, mam pytanie:

Zazwyczaj niedogotowane zachowuje patogeny, trzeba metodą prób gotować krótko, ale żeby w środku nie było surowe, tylko soczyste. Albo lekko poddusić w mniejszej ilości wody.
Nie dajmy się zwariować.

mziel52

Post » Śro cze 21, 2023 11:15 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Ja mam jeszcze inne pytanie - czy w suchych karmach kocich mięso jest surowe?
Proszę, oto skład Purizona Kitten
Skład
30 % świeżego mięsa z kurczaka, 28 % suszonego mięsa z kurczaka, ziemniaki, 7 % tłuszczu z kurczaka, 1 % jajka (suszone),1 % świeżego śledzia bez kości, 1 % śledzia (suszonego),1 % oleju z ryb (100 % oleju ze śledzia), 1 % hydrolizowanego białka zwierzęcego, błonnik z grochu, marchew (suszona),lucerna (suszona),inulina,fruktooligosacharydy,mannanooligosacharydy, Granat (suszony),Jabłko suszone),Szpinak (suszony),0,3% Psyllium, Czarna porzeczka (suszona),Pomarańcza suszona),Borówka (suszona),Chlorek sodu, drożdże piwowarskie (suszone),0,2 % korzenie kurkumy,0,12 % glukozamina, 0,09 % siarczan chondroityny,ekstrakt z kwiatu Ringel, ekstrakt z aloesu, ekstrakt z zielonej herbaty, ekstrakt z rozmarynu.

mziel52

Post » Śro cze 21, 2023 11:23 Re: Komunikat Specvet - ważne!

miziel52, nie ,no skąd. Podane jest tak w składzie,żeby zaakcentować,że nie jest to mączka z kurczaka i inny MOM (pióra,wymiona,kopyta itd.). Przecież na zdrowy rozum jakbyś włożyła świeże, to ta karma by się zepsuła zanim by dotarła do klienta.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Śro cze 21, 2023 11:23 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Oczywiście, że nie ma. To tylko taka ściema, żeby w opisie składu wyszło więcej mięsa.

jeśli wezmę 1 kg surowego mięsa i 1 kg grochu i ugotuje to czy w otrzymanym produkcie będzie 1 kg mięsa i 1 kg grochu?
nie
mięso się skurczy, a groch napęcznieje co najmniej dwukrotnie 8)

i co to właściwe znaczy "świeże mięso z kurczaka" ? 8) w karmie która jest wysoce przetwarzano i ma ważność pewnie z rok (ile ma ważności?) i może być przechowywana poza lodówka
to taki żarcik producenta

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro cze 21, 2023 11:39 Re: Komunikat Specvet - ważne!

To znaczy surowe suszone mięso, moim zdaniem. Bywa też surowe suszone białko drobiowe, np. w moim gastrointestinalu. Purizon strasznie cuchnie, na pewno nie ugotowanym.

mziel52

Post » Śro cze 21, 2023 11:43 Re: Komunikat Specvet - ważne!

mziel52 pisze:To znaczy surowe suszone mięso, moim zdaniem. Bywa też surowe suszone białko drobiowe, np. w moim gastrointestinalu.

surowe oznacza nieprzetworzone

mięso nie może być jednocześnie surowe i suszone -bo to bez sensu

świeże mięso nie śmierdzi; no chyba, że jest zepsute.

https://www.wetgiw.gov.pl/handel-ekspor ... oby-miesne
Surowe wyroby mięsne

Zgodnie z załącznikiem I pkt. 1.15. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „surowe wyroby mięsne” oznaczają świeże mięso, w tym mięso rozdrobnione na kawałki, do którego dodano środki spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe, lub które poddano procesowi niewystarczającemu do modyfikacji wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa, a zatem niewystarczającemu do wyeliminowania cech świeżego mięsa.

Patmol

Post » Śro cze 21, 2023 12:05 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Alienor pisze:W przypadku kotów ze zbiórki wyszła ostra neurologiczna toksoplazmoza, przy czym były objawowo leczone w tym kierunku i nic nie pomoglo

Wyszły podwyższone przeciwciała, nie ma potwierdzenia jeszcze póki co że to pierwotniak zaatakował mózg. Trzeba brać, moim zdaniem, pod uwagę zafałszowanie wyniku jakimś czynnikiem (np. inne infekcja wywołująca silną odpowiedź immunologiczną) i to wykluczyć. Bo przypadków toxo jest obecnie bardzo dużo, faktycznie, ale trudno uwierzyć że nagle pierwotniak zmutował tak że atakuje w ten sposób, wiele kotów na raz w jednym domu, powodując identyczne objawy w identycznym niemal czasie. Chyba że dzieje się coś dodatkowego co go aktywizuje i ukierunkowuje. Tu wynik sekcji i zbadanie mózgu wydaje mi się najważniejsze.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro cze 21, 2023 12:11 Re: Komunikat Specvet - ważne!

mziel52 pisze:Moje wczoraj jadły surowe z zamrażalnika. Kupuję w sklepach firmowych, nie żadnych dyskontach czy supermarketach, powinno być badane.
Ale naprawdę to nic nie jest bezpieczne.
https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artyk ... et-procent
https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wi ... 22257.html
https://www.farmer.pl/produkcja-zwierze ... 30552.html
https://www.agropolska.pl/uprawa/zboza/ ... y,611.html
https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artyk ... drobiowego

Ja jestem przerażona, zresztą wcześniej niż pojawiły się te dramatyczne informacje.
Robię zakupy tak, jak Ty. Nie oszczędzam, zawsze przykładałam ogromną wagę do tego co jem ja i moje koty. A teraz nie mam na to żadnego wpływu :(
Konferowałam z właścicielem zaufanego sklepu mięsnego. Wiele elementów kupuje w PAMSO, ale jak mówi - nie ma absolutnie żadnej możliwości sprawdzenia skąd faktycznie pochodzi mięso :strach:
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Śro cze 21, 2023 12:16 Re: Komunikat Specvet - ważne!

tabo10 pisze:
Nul pisze:(...)

No nic, mam pytanie:

przeklejam z zaleceń SpecVetu

"W kwestii żywienia kotów:
- opiekunowie, którzy żywią kota dietą BARF, wciąż mogą to robić jednak z ostrożności w wersji gotowanej
- co to oznacza? ->mięso (zawsze bez kości) i podroby gotujemy krótko (10-15 minut po wrzuceniu na wrzątek, zależnie od wielkości kawałków), tak by osiągnąć temperaturę wewnątrz mięsa 71st C,
- mięso rozdrabniamy, po wystygnięciu dodajemy suplementy zgodnie z przepisem
- mięso traci na objętości podczas gotowania (20-30%) - zależy to od danego mięsa,
- opiekunowie, którzy podają mięso surowe, jako dodatek w diecie tymczasowo powinni je odstawić lub poddać po obróbce termicznej
- mięsa nie smażymy, opiekamy i nie grzejemy w kuchence mikrofalowej (nie ma pewności w osiągnięciu odpowiedniej temperatury wewnątrz produktu),
- do BARF zawsze kupujemy mięso ze sprawdzonego źródła, mięso jakości human grade,
- tymczasowo unikamy mięsa drobiowego,
- zawsze zapewniamy ciąg chłodniczy, a już zwłaszcza teraz, gdy są takie upały (przewożenie w nagrzanym samochodzie),
- zawsze zachowujemy maksymalną higienę przy obróbce i przetrzymywaniu mięsa"

mziel52 pisze:
Nul pisze:Chyba nie mam regulacji w zamrażalniku... I chyba nie mam -20. Moja najmłodsza chce tylko surowe...

No nic, mam pytanie:

Zazwyczaj niedogotowane zachowuje patogeny, trzeba metodą prób gotować krótko, ale żeby w środku nie było surowe, tylko soczyste. Albo lekko poddusić w mniejszej ilości wody.
Nie dajmy się zwariować.

Dziękuję Wam bardzo. Zdrowia dla Was i dla kotów!
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Śro cze 21, 2023 12:18 Re: Komunikat Specvet - ważne!

W mojej lecznicy nic nie są w stanie powiedzieć, poza tym, że na naszym terenie nie było, póki co żadnego tego typu przypadki. Wszelkie informacje mają zamieszczać na stronie lecznicy.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro cze 21, 2023 12:38 Re: Komunikat Specvet - ważne!

unikamy mięsa drobiowego - to raczej ciężka sprawy

bo w przypadku surowego to zostaje wieprzowina i wołowina/przy większej ilości kotów to raczej masakra
no i w puszkach/suchych prawie we wszystkich jest tłuszcz drobiowy/ dodatki drobiowe - szukałam dla psa czegoś/na kilka dni / bez znaczenia czy kocie czy psie żarcie, żeby było bez kurczaka -i zawsze gdzieś tam był tłuszcz jakiś czy coś/ co mogło być kurczakowe

oczywiście, można powiedzieć że lepiej kupić wołowinę niż mieć chore koty/ ale to łatwo powiedzieć przy jednym kocie
a nie jak się ma więcej zwierzaków i zamrażalnik pełen żarcia dla kotów 8) nie tylko drobiowego -ale jednak w większości

i to gotowanie też słabe ; bo przecież daje się mięso z kośćmi/chrząstkami , a nie samo mięso która można ugotować -niby jak ugotować mięso z chrząstek z indyka?
chodzi właśnie o jedzenie surowych chrząstek
i co innego gotowane mięso a co innego surowe

nie ma czegoś takiego jak dieta surowa w wersji gotowanej

tak więc nie wiem co zrobić 8)
najbezpieczniej, i najtaniej, byłoby całkiem się wstrzymać z karmieniem kotów do rozwiązania sprawy/wtedy by się na pewno nie zatruły tym czymś co nie wiadomo czym jest
tylko cięzko byłoby z nimi wytrzymać

wiem, że post powyżej 24 godzin jest bardzo niezdrowy dla kota
a taki powyżej 12 godzin dla właściciela - bo zaczynają sie przemowy i pretensje i włażenie na głowę

Patmol

Post » Śro cze 21, 2023 12:48 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Czy karmy komercyjne nie są w ogromnej większości sprowadzane z zagranicy ?
Jest kilka polskich marek, Dolina Noteci i nie wiem, co jeszcze, ale to chyba margines ?
A nie słychać na razie, żeby chorowały koty poza Polską (jeden przypadek w Finlandii)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

[poprzednia][następna]