Historia Felka- drugiego kotka, który zachorował na FIP.. :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 15, 2023 19:51 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Też trzymam :ok: :ok: :ok:
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Pon maja 15, 2023 20:15 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Bardzo mocno! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto maja 16, 2023 0:19 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Kochani bardzo Wam dziękuję, że więcej się odzywacie. Nieprzespalam kolejnej z rzędu doby więc napiszę w ratach bo sporo się działo...

Felka stan podsumowali w lecznicy na Żytniej jako kiepski w kierunku końca. ( To samo mówili pol rokuntemu o Dino ktiry teraz śmiga jak zajączek.. a nawet proponowali eutanazję Dino)... Felkowi nie proponują.

Ba Żytniej calodobowka.. pisalam Wam wcześniej. zostawili decyzję mnie co do postępowania. Czy odbarczaclczy nawadniać... bo ciężki b wybór a kotwctakim stanie . Poprosiłam o kroplówkę bo suchyb ja ak eior i slaby. Glut z nosa poleciał zielony a konczymy terapie metronidazolem... poprosiłam o inny antybiotym . Dostał sixan ... Został na tkenowce z potasem. Pojechałam go odebrać...
Felutku ... <3 przepraszam Cię

dino&felek

Od: Śro maja 05, 2021 12:41

Post » Wto maja 16, 2023 6:42 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Mam nadzieję że noc Wam minęła spokojnie, że udało Ci się załapać choć troszkę snu... Ty przecież już jedziesz na oparach :(

To taki paradoks że faktycznie często tak jest że w nocy, w całodobówkach często są bardzo młodzi weci z zapewne dużą ilością teorii w głowie i pełni dobrych chęci ale niewielką praktyką, mało decyzyjni z powodu braku pewności siebie.
A paradoks polega na tym że w nocy najczęściej trafiają się przypadki nagłe, gdzie potrzeba głównie praktyki i decyzyjności, oraz gotowości do tego by umieć też powiedzieć: nie mam jeszcze dużego doświadczenia w takich zabiegach a uważam że odbarczanie jest konieczne, kot w ciężkim stanie - ma pani do wyboru, albo próbuję albo jedzie pani do lecznicy x. I wtedy sprawa jest jasna. Opiekun ma komfort że wet jest wobec niego uczciwy, nie traci czasu, wie co musi być zrobione, może szybko podjąć decyzję nie odnośnie tego co należy kotu podać czy zrobić - tylko czy robię to tu czy w innej lecznicy. W Warszawie jest ich pewien wybór, można przekierować zwierzę do innego miejsca jeśli jego stan na to pozwala i są wskazania.
Wiem co tej poprzedniej nocy przeżyliście, po prostu nie wiem co napisać, to jakiś koszmar :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto maja 16, 2023 8:07 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Nieustające, mocne :ok: :ok: :ok: za Felka

Jak złapiesz oddech, odeśpisz i znajdziesz chwilę, żeby napisać co u Was, to czekamy cierpliwie na dobre wieści.

makrzy

Od: Sob sie 04, 2018 14:23

Post » Wto maja 16, 2023 9:22 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Ciąg dalszy z wczorajszej nocy..

Młody chłopak vet sam jeden na dyżurze. Felek w szapitaluku na końcu lecznicy gdzie ten jeden chłopak nie ma jak zaglądać bo ciągle pacjentów przyjmuje... Czekałam godzinę słysząc przrbieg różnych wizyt i wiedząc, że Felek leży w tkenowce w ciężkim stanie sam a ja nie mogę nic zrobić.

Nadeszła moja kolej w koncu. Młody chłopak stwierdził że stan kotka jest ciężki i on nie da rady odbarczyć sam i wolał by nie ryzykować bo stan kotka wskazuje że zmoze tego nie przeżyć. 4,h kroplówki w tlenowce... Przyniósł Felka sam mu się przyglądając jakby pierwszy raz od dluuuugiego czasu i pyta mnie jak oceniam stan kotka teraz . Czy jest lepiej niz było. Patrzę i po chwili widzę że bardzo szybko oddycha czego nie było. Oddychał wcześniej wysilkowo ale nie więcej niz 38-40. A gość mi mówi tę samą mantrę. Kot w stanie ciężkim. Rokowanie ostrożne. Pytam czy to czas by go odbarczyć on tak sama mantra ... W sumie wyszło na to że mogę go sobie zagrać dobdomu by sobie umarł.

Policzyłam oddechy ponad 60 na a minute...

Szybko ubera i na Bemowo do 24h. Tam ogarnięta dziewczyna. Od razu podala tlen i opioid spowalniający oddechy.

dino&felek

Post » Wto maja 16, 2023 14:58 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Ciąg dalszy ...
Zrobiła mu USG. Masa płynu w otrzewnej. Wiecej niz kota ... W klatce tez sporo. I przy setdusxku i w pęcherzykach płucnych też. Na żywca tylko po opioidzie odciągnęła płyn z jednej strony klatki. Dwie wielkie strzykawki czerwonawego plynu...
Oddechy w sumie bez zmian ale nie przyspieszone juz do ponad 60.
Kot mega odeodniony. Lepkie dziąsła, zapadniete oczka (było widać głąb oczodołu aż...) Wielki balonik i ducha skóra na kościach. Ma niewiele mięśni pewnie przez tarczycę. Lekow na tarczyce w takim stanie dalej nie dostaje. Błagam ją o kroplówkę a ona moei że z hednej strony trzeba a z drugiej plynu nabierze więcej i mun może zaszkodzić...
Czułam że predzej umrze z odwodnienia a plyn przecież można jeszcze odciągnąć. Dostał kolejna kroplowke w eolnym wlewie. Lezac z trzecią powieką na zapadnietych oczkach. Do tego oczka mu wyschly i pojawiły się na powierzchni dziurki... Owrzodzenia. Poprosilam o cos na oczka i dostal taki żel stosowany przy narkozie powlekajacy suche oczko....

Po kroplówce nie był bardziej nawodniony. Naciągnięta skora ba karku pozostawała suchą fałdą a dziąsła dalej lepie i lekko blade.

O 4rano z niedzieli na poniedziałek wróciłam z nim do domu i znów pod tlen i liczenie oddechów. Mimo odbarczenia oddychal ciężko bo plyn w brzuchu wypycha przeponę a ta wciska żołądek w klatkę...
Modliłam się tylko licząc oddechy by dożył do rana...
----------
Poniedziałek wczoraj rano. Dalej suchy. Nie rusza się oddycha ciężko. Dzwonię by zapisacynas na Ursynów gdzie znają się bo pomogli dopiero co uratować Dino...

dino&felek

Post » Wto maja 16, 2023 15:17 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Jak to wszystko czytam to mam aż łezki w oczach. To okropne co musisz przeżywać :( Trzymam za Was kciuki, za Ciebie i za Felka, widać, że to silny kotek i nie poddaje się!
Mam nadzieję, że Ty też znalazłaś czas chociaż na mały odpoczynek żeby jakkolwiek funkcjonować :(

Oby wszystko było dobrze, mocno ściskam <3

Zeeni

Od: Śro kwi 26, 2023 11:11

Post » Wto maja 16, 2023 15:49 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

mocne kciuki za Felka

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Wto maja 16, 2023 16:05 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

To jest koszmarnie trudna historia, gdyby nie to że pamiętam w jakim stanie był Dino i wiem jak teraz wygląda, gdyby nie historie innych kotów z FIPem które gdy tylko załapały na GSie to szły ku zdrowiu jak burza, wcześniej umierające, to chyba nie wierzylabym że ta historia może skończyć się dobrze.

Znam oba koty osobiście.
Tym trudniej mi to wszystko ogarnąć :(
Najpierw toxo neurologiczną o bardzo ciężkim przebiegu, potem fip neuro u Dino, teraz zaś powtórka z rozrywki :( I to wszystko na głowę jednej, walecznej jak lwica, dziewczyny.
Koszta niewyobrażalne, finansowe i emocjonalne.

Dino&felek, trzymaj się dziewczyno, oby jak najszybciej przyszły w końcu dobre wieści!
Feluś, dzieciaku, walcz...

Blue

Post » Wto maja 16, 2023 17:49 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Wstrząsające to wsystko. Mocno trzymam kciuki za Felka i jego Dużą! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto maja 16, 2023 18:09 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Dino&Felek, trzymam mocno kciuki za Was, mam nadzieję, że Feluś się z tego wykaraska :(

ziuku

Od: Nie wrz 11, 2022 11:31

Post » Wto maja 16, 2023 18:20 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Kciuki są! I nadzieja wielka, że sie uda.

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Wto maja 16, 2023 18:36 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Kciuki są szczególnie potrzebne, Felek walczy, ale jest ciężko :(
Dino&felek napisze później więcej jeśli da radę, ale los chyba się bardzo nudzi że wymyśla takie kłody pod łapki tego biednego zwierzaka :(
Jakby sam zwykły FIP to było za mało, musi być jeszcze z takimi atrakcjami :(

Blue

Post » Wto maja 16, 2023 19:04 Re: Bardzo proszę Was o pomoc Kolejny kot z FIP !!!!!!!

Walcz Felusiu...walcz, trzymam kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

[poprzednia][następna]