» Pon kwi 10, 2023 10:17
Re: Pomocy?Tekila i Gizmo
Kotka nie ma potrzeby dostawać leków, tak jak wyżej napisałam , miała robione badania, weterynarz wykluczyła problemy zdrowotne. Ze względu na to że sterylizowana była w innej klinice aktualna weterynarz zrobiła usg by sprawdzić czy wszystko zostało usunięte itp. Wszystko jest dobrze. Odwiedziłam dziś weterynarz i dala tylko krople ziołowe na uspokojenie , mam ją jeszcze przyprowadzić i postara się sprawdzić ponownie czy wszystko z nią dobrze. Jeśli chodzi o ich codzienne zachowanie to zawsze rano wspólnie budzą na jedzenie , ale jedzą każde w swoim miejscu , nigdy nie z jednej miski i nigdy jakoś blisko siebie. Zaraz po jedzeniu są aktywni i chcą się bawić więc często biegają ze sobą i później bawię się z nimi, tylko z każdym oddzielnie bo jeśli kocur przeszkadza jej w zabawie to zawsze dostanie od niej konkretnie w pysk. Tak robiłam metodę ze jedno się bawi drugie obserwuje i dostaje za to smaczka, ale to działa tylko na nią z nim też pracuję bo zawsze przeszkadza jej w zabawie. Staram się kocura wybawić pierwszego, żeby spokojnie bawić się z kotka. Kiedy muszę ich zostawić bo idę do pracy , zazwyczaj są wybawieni , najedzeni i idą spać. Ktoś mi zaraz powie skąd wiem skoro mnie nie ma ? Wiem bo mam na nich kamerkę. Wtedy Zero zaczepiania tylko wymiana miejsc do spania, chyba że któreś gapi się przez okno. Koty maja 3 wyznaczone pory na jedzenie i doskonale wiedzą kiedy. Wracając do sedna , serio robie wszystko co zaleci mi weterynarz czy behawiorysta, raz tylko zaprosiłam panią, która po 30min chyba ze względu na to że kotka nie chciała do niej podejść tylko uciekała , oznajmiła że to nie wychowany kot i trzeba ją oddać bo nie nadaje się do innych kotów. Zapłaciłam tej pani za 30min i podziękowałam za opinię. To są dwa inne charaktery kocur jest otwarty do każdego i często chce być w centrum , kotka za to jest zapobiegawcza, obcych nie wita ale przebywa z nimi w pomieszczeniu, zachowuje dystans. Ja mam tylko jedno pytanie , może ktoś miał podobna sytuację, dlaczego prawie cały rok mogą ze soba przebywać, a kiedy nastaje okres letni ona robi to co robi? Gdyby to był pierwszy raz ale to się powtarza w zeszłym roku było to bliżej czerwca.