[Wyleczona]Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie kwi 09, 2023 19:14 [Wyleczona]Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski.

Wysterylizowałam kotkę dochodząca na karmienie. Lat ok 3, Zrobiłam badania morfo i biochem, wetka wzięła ją na 3 dni, żeby sprawdzić jej stan zrobiła zabieg, oddała a z kota leje się i nic nie pomaga. Trzech wetów zero pomysłów bo głodówka, węgiel i diadog to nie są rozwiązania w tym stanie, zresztą nie pomogły. Kot jest straznie chudy, ma już anemię. Po serii atapectinów, diadogów i stoperów z dolfosa dawaliśmy 3x 1/3 smecty, 3x 5ml kisielu z siemienia, 2x 1/4 taninalu, ostanio doszedł nifuroksemid x 4 dziennie. Niestety w tabletkach, nie mam wyjścia dzielę je na kawałeczki choć nie powinno się ich kruszyć i kroić. Zawiesinę dostanę w wt (święta wielk.).Oczywiście flora, catosal i żelazo s.c., pocżatkowo karmiłam gastro RC Odrobaczyłam na kark profenderem i faktycznie wylało się z niej stado glizd, co jakiś czas jeszcze po sztuce wylatują.(działa 30dni). Kotkę karmię strzykawką kurczak ryz i marchew. Loperamid może zaszkodzić, ale może jednak go podać? zdaję sobie sprawę ze tam może byc wszystko giardia, clostriuduim itp ale z wody się flotacji nie zrobi to raz, dwa czasu coraz mniej, ona jest chuda jak upiór, :strach: to już ponad tydzień. W tym wątku :https://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=67040 są cuda szczególnie w poście joannyn, ale wiele mi to nie mówi. Jakieś pomysły? Ona się wykończy :placz: . Podać fenbendazol? W jakiej postaci? Po radzie 4 weta włączyłam wczoraj enrofloksacynę na coli. Juz mi raz wetka zabiła kotkę z przewlekłą biegunką metronidazolem wywołując żółtaczkę. Pomocy!
Ostatnio edytowano Pon kwi 10, 2023 20:30 przez 15kotów, łącznie edytowano 4 razy

15kotów

Od: Śro lip 20, 2016 16:21

Post » Nie kwi 09, 2023 19:33 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

A pp wykluczono? W lecznicy można złapać.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie kwi 09, 2023 19:37 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

wykluczono

15kotów

Post » Nie kwi 09, 2023 20:11 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Miałam podobną sytuację. Do dziś borykam się z biegunką,ale u nas pomógł steryd. Hedylon (weterynaryjny odpowiednik Encortolonu 5mg) w dawce 2xdziennie 1tabl.5mg. Duża to dawka,ale tylko taka pomogła kotka schodziła,ważyla 2 8kg,lało się z niej ,doszły wymioty. Steryd zagęścił kupę. Dodatkowo pasta Promax (żadne inne nie działały). Trzeba kotkę nawadniać kroplówką np.Optylite lub Plasmalyte,do tego Ornipural na osłonę wątroby 2ml(nie mniej) i Duphylite 20ml odżywczo. Plus wit.B12 1ml (czysta wit,nie Catosal,bo w nim za mało wit). Do tego NoSpa lub Papaweryna rozkurczowo. Ewentualnie Bupaq na silny ból.

Jak się kał zagęści zbadać na pasożyty plus bakteriologia. Do tego wymaz z prostnicy i usg. No i morfologia z biochemią.

Ps.u nas nie działała Enrofloksacyna i Mertonidazol,ani Synulox.
Ostatnio edytowano Nie kwi 09, 2023 20:21 przez tabo10, łącznie edytowano 1 raz

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Nie kwi 09, 2023 20:18 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Może masz kogoś z kora wiązu czerwonego w pobliżu żeby podać na szybko
Shinington jest od kamieni ale tez potrafi pomoc

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie kwi 09, 2023 20:22 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Też korę wiązu polecano nam, stosowałam, ale u nas nie działała.
Oczywiście probiotyk trzeba podawać ,nam polecano Flora Balance lub Gastro Biotyk.
I kurczaka nie dawaj, uczula. Lepiej indyk.

tabo10

Post » Nie kwi 09, 2023 20:29 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Dziękuję :1luvu: morfo i biochem mamy ale sprzed sterylki, kiedy morfologia była ok. Kropłówkę dostaje wybiórczo, bo wtedy jest tragedia, zalane wszystko, potem znów bo odwodnienie. Ornipural ciężki do zdobycia i drogi. Czy po nospie nie bedzie gorzej? Od wtorku możemy dopiero działać. Loperamid by bardziej zaszkodził czy pomógł na krótko chociaż?

Dotychczas uczuleniana kurczaka nie było, wczesniej była na gastro i było to samo. Poza tym są swięta więc mam kurczaka, indyka musiałabym chyba u kogoś upolować. Pisałam że probiotyk podajemy. Zanim mi dojdzie kora wiązu, będzie pt. do tego czasu musimy już zastopować.
Po kolei : steryd wiem, że Glikokortykosteroidy są polecane przy biegunce, w magwecie polecają Prednizolon czyli jak najbardziej tylko w ulotce: "Nie stosować u zwierząt z:
- z zakażeniem wirusowym, grzybiczym lub pasożytniczym, które nie są kontrolowane za pomocą
odpowiedniego leczenia" ale na pasożyty dostała.
Pasta, nie dostanę tego na miejscu pewnie ale moze coś o podobnym składzie.
Ostatnio edytowano Nie kwi 09, 2023 20:43 przez 15kotów, łącznie edytowano 1 raz

15kotów

Post » Nie kwi 09, 2023 20:38 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Bez Ornipuralu wykończysz wątrobę. Żółtaczka,resztę znasz:( Co znaczy kroplówki wybiórczo? Muszą być,bo kot z lejącą się biegunką odwadnia się. Dlaczego ma być gorzej po Nospa? Loperamidu żaden z kilku wetów nigdy nie zalecał,więc nie znam.
Ponownie odrobaczyć,ale po stabilizacji kota.

tabo10

Post » Nie kwi 09, 2023 20:44 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

skąd zdobyc Ornipural? Wiem że ludzie na forum czasem się zrzucali na niego. chwilowo moge jej podać hepadol, bo to mam w domu. Komuś się w ogóle udało wyciągnąc kota z żółtaczki? W artkułach wet piszą cuda, ale każdy wet mi rozkłada ręce jak pytam.
Ostatnio edytowano Nie kwi 09, 2023 20:46 przez 15kotów, łącznie edytowano 1 raz

15kotów

Post » Nie kwi 09, 2023 20:46 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Steryd tylko Hedylon (lub Encortolon). Podawałam inny,bez efektu.
Promax pasta do kupienia przez internet. Niestety inne pasty nie działały. Może jeszcze Carobin Pet z niebieskim paskiem. Wypróbowałam pierdylion.
Ostatnio edytowano Nie kwi 09, 2023 20:59 przez tabo10, łącznie edytowano 1 raz

tabo10

Post » Nie kwi 09, 2023 20:49 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Ja kupuję Ornipural u weta, dawkę 2ml w strzykawce. Nie musisz od razu całej butli brać!
Mnie się udało raz wyciągnąć kota z żółtaczki. Kroplówki dożylne,Ornipural, wit.B12 , Nospa lub Papaweryna, Bupaq)plus karmienie strzykawką ,bo jeść nie chciał.Niestety potem był drugi rzut (kot z Fiv) i za kolejnym razem już się nie udało:(

tabo10

Post » Nie kwi 09, 2023 20:52 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

W jakim mieście ma wet Ornipural?

15kotów

Post » Nie kwi 09, 2023 20:54 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

A jak wygląda ta biegunka? To po prostu woda? O jakim zapachu?
Gdy ona została złapana to biegunki nie miała? W którym momencie się pojawiła? Kotka dostała antybiotyk po zabiegu? Jaki?
Nie ma jakichś innych objawów? Nadżerek? Ma w ogóle chęć jeść? Karmisz ją strzykawką bo nie je zupełnie? Jak się czuje tak ogólnie? Ma gorączkę, siedzi w pozycji bólowej? Miałam kalciwiroze w chałupie - jakaś mutacja która powodowała paskudne, żrące biegunki. Przy tak silnych objawach główne podejrzenie to jednak podłapanie czegoś w lecznicy
Powtórzyłabym test na pp dla pewności (bo zakładam że nim wykluczono pp? U dorosłych kotów nie zawsze ten test wychodzi wiarygodnie gdy jest ujemny - pp mi to pachnie mocno, do podziału z powikłaniami pooperacyjnymi) - a na pewno zrobiłabym badania krwi - morfologię, biochemię, specyficzną kocią lipazę.
Kotka powinna być w tym stanie żywiona głównie kroplówkami - a najlepiej gdyby była podłączona do kroplówki dożylnej na długo w ciągu dnia, by płyny i składniki pokarmowe były podawane powoli ale stale. Nie jestem przekonana czy przy tak wycieńczającej biegunce, która w kilka dni zrobiła z kota szkielet i doprowadziła do anemii (?)- ona cokolwiek wchłania.
Ona miała usg? To kotka świeżo po operacji brzusznej, z prawdopodobną anemią, wycieńczona i chudnąca w oczach - może tam coś nie tak poszło, może się wykrwawia a biegunka jest tylko reakcją na stan zapalny w brzuszku?
Kotka miała testy na FeLV i FIV?
Ostatnio edytowano Nie kwi 09, 2023 20:56 przez Blue, łącznie edytowano 1 raz

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie kwi 09, 2023 20:56 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

15kotów pisze:W jakim mieście ma wet Ornipural?

Warszawa

tabo10

Post » Nie kwi 09, 2023 21:02 Re: Lejąca się biegunka po sterylce u dzikuski. Pomocy!

Woda o zabarwieniu jedzenia, smierdzi, ale nie jak przy panleukopenii. Wetka twierdzi, że wypróżniła się raz u niej, normalnie. Tak dostała shotapen na 6 dni. Nie boli jej, rana wyglada normalnie, jest apatyczna, choć jak był dzien dwa że było lepiej, to jadła sama. zaraz po sterylce też jadła, potem są dni, że je. nie ma gorączki. Anemię widzę bo język i dziąsła zrobiły się blade. Wszystko jest możliwe, choć nie tak prawdopodobne jak jednak robaki i pierwotniaki.

15kotów

[następna]