» Pt mar 03, 2023 16:54
Re: Czitusia,Cosia,Bratu,Mami. Pasio odszedł za Tęczowy Most
Szkoda wielka. Mimo wszystko miałem nadzieję, że się Pasiowi poprawi i wyjdzie z tego.
Jestem tym wielce zaszczycony, że mogłem Pasia poznać osobiście. To jest dla mnie najważniejsze.
Zawsze mówię, że nie ważne co mam, tylko ważne to co zobaczyłem i kogo poznałem.
Dotyczy to również kotów. Wszystkich, które spotkałem.
Szczególnie dziękuję za to że mogłem poznać Pasia. To już ze mną na zawsze pozostanie.
Warto było przyjechać do Ciebie Czitka. Szkoda tylko, że Pasia już nie pogłaskam kolejnym razem.
Moja dzisiejsza refleksja, taka naukowa, w związku z Pasiem.
Wydaje się że nauka jest silna, nauka już wszystko wie. Nieprawda. Nauce brak pokory.
Nauka wciąż niewiele wie. Mam doświadczenie, co prawda z meteorologii, ale jak powiadają
jest to nauka ścisła ale mało dokładna. Inwestują w naukę wiele. Np. jedna z uczelni kupiła
komputer do modelowania prognoz pogody za ponad 20 mln. I co? I nic.
Wczoraj model przewidywał na całym Śląsku Dolnym i Górnym całkowite zachmurzenie,
a był słoneczny dzień, a dzisiaj model przewiduje w Opolu 7 stopni, a jest 0.
Tak samo jest z medycyną. Tą ludzką i tą kocią. Nauka ścisła, a bardzo niedokładna.
Ile prowadzi się badań, ile inwestuje w naukę. I co? Często jesteśmy w punkcie wyjścia.
Tak ja podczas pandemii. Jakie metody stosowano? Znane już w średniowieczu. Punkt wyjścia.
Uprawiam naukę, ale jestem wobec niej krytyczny i to bardzo. Nauce potrzeba pokory.
Piszę to w związku z chorobą i leczeniem Pasia. Bo nie ma u mnie zgody na to, by mówić,
że nauka jest taka wszechwładna i wszechogarniająca. Nie jest.
A za Pasia się pomodlę. Chociaż wierzę, że jest już z innymi znanymi sobie kotami, które odeszły.
Uprawiam też oprócz meteorologii, historię oraz teologię, ale teologię Kościołów Wschodnich,
które przyjmują, że zbawienie dotyczy całego stworzenia, nie tylko człowieka.
W jej myśl zwierzęta dostępują ze względu na swoją niewinności zbawienia szybciej od człowieka.
Wierzę w to.
W myśl tej prawdy teologicznej znajdź Czitko w sobie teraz siłę na ten trudny czas, a później
optymizm.

Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018