Kubuś [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 12, 2023 12:36 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

MalgWroclaw pisze:Wiem, że jestem nudna i powtarzalna. Po raz kolejny zadaję sobie i wszystkim pytanie: dlaczego ludzie karmiący koty nie dają im wody?
Nie napiszę, co mi się robi, kiedy tysięczny raz odkrywam, że miska na wodę została wykorzystana na jedzenie, oczywiście po wylaniu wody. Zawsze mam ochotę dorwać i spytać, czy ten człowiek nie pije. Nic, nigdy?
Wstrząsające. Też o potrzebie wody

https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177 ... WeekSl-3-1

Bo ludzie nie myślą, po prostu.

Piękny artykuł, dzięki. Smutne, że nie każdego da się uratować, ale warto próbować.
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Nie lut 12, 2023 14:17 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

MalgWroclaw pisze:Wiem, że jestem nudna i powtarzalna. Po raz kolejny zadaję sobie i wszystkim pytanie: dlaczego ludzie karmiący koty nie dają im wody?
Nie napiszę, co mi się robi, kiedy tysięczny raz odkrywam, że miska na wodę została wykorzystana na jedzenie, oczywiście po wylaniu wody. Zawsze mam ochotę dorwać i spytać, czy ten człowiek nie pije. Nic, nigdy?
Wstrząsające. Też o potrzebie wody

https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177 ... WeekSl-3-1

Piękne, choć chwilami smutne.
Dziekuję, Małgosiu :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon lut 13, 2023 2:32 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Duża przyszła z podwórka, mówi, że spokój jest
Sylwuś

Smutno mi. Umarł kotek mojej znajomej, miał 14 lat i 8 miesięcy. Trochę chorował, nie mógł jeść, miał chorą tarczycę, coś mu dolegało, nie wiadomo było, co dokładnie. Miałam mu podawać leki, bo znajoma sama nie poradziłaby sobie, ale pomógł jej sąsiad. Dziś z nią rozmawiałam. Kotek umarł 1 lutego, okazało się, że kłopoty z jedzeniem były spowodowane rakiem kości. Zaczęło się od żuchwy. Strasznie musiało go boleć. W domu została jeszcze kotka, pochodząca ode mnie, bo z mojego podwórka. Zapytałam, jak znosi brak kota, ale - na szczęście - nie wpadła w depresję. Z ludzkiego punktu widzenia to może dziwnie wyglądać, ale się ucieszyłam, że kotka teraz poczuła się panią na włościach. Nie cierpi i się nie rozchorowała, to byłoby okropne. A my, ludzie, musimy dać sobie radę.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon lut 13, 2023 6:06 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Biedny kocurek...[*][*][*]
Dobrze, że chociaż 14 lat przeżył szczęśliwie.
A koteczka będzie teraz pocieszać Dużą...
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon lut 13, 2023 8:15 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

[*]
Smutno.
Masz rację, lepiej jest, że kotka tego nie przeżywa, może nie była mocno związana z kocurkiem.

madrugada

Post » Pon lut 13, 2023 8:18 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Kocurku [*][*][*] brykaj bez bólu

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Wto lut 14, 2023 9:05 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Smutne :(
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto lut 14, 2023 12:22 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

[*]
U mnie to samo z wodą. Miski są puste bo woda jest wylewana i wrzucane badziewie. Lub moczony chleb. Akuratne żarcie :placz: szczególnie na mrozy.
Moi towarzysze z pracy, rolnicy z dziada pradziada (gospodarze) nie mogą zrozumieć czemu woda stoi. Ale to pisałam wielokrotnie.
Pamiętam, jak w lesie było jeszcze dużo kotów, i czekały co rano niecierpliwie. Nie na żarcie. Ale na wodę. Zawsze zaczynały od tego.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Śro lut 15, 2023 23:37 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Jeszcze nie przestałam myśleć o wczorajszej sprawie, kiedy to Ekostraż uwolniła kota od kogoś, kto trzymał zwierzątko przywiązane do kaloryfera, bez dostępu do wody (w centrum Wrocławia), kiedy właśnie obejrzałam relację z dzisiejszej interwencji. Także w centrum Wrocławia policja wezwała Ekostraż do kota, którego właściciel wywlókł na balkon i uderzał nim o barierki. Połamał mu żuchwę, kości klatki piersiowej, inne...A potem wykąpał kota, żeby zmyć krew. Co nie do końca się udało, łazienka była we krwi futrze, a kot zakrwawiony, bo krew cały czas leciała.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw lut 16, 2023 0:19 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

MalgWroclaw pisze:Jeszcze nie przestałam myśleć o wczorajszej sprawie, kiedy to Ekostraż uwolniła kota od kogoś, kto trzymał zwierzątko przywiązane do kaloryfera, bez dostępu do wody (w centrum Wrocławia), kiedy właśnie obejrzałam relację z dzisiejszej interwencji. Także w centrum Wrocławia policja wezwała Ekostraż do kota, którego właściciel wywlókł na balkon i uderzał nim o barierki. Połamał mu żuchwę, kości klatki piersiowej, inne...A potem wykąpał kota, żeby zmyć krew. Co nie do końca się udało, łazienka była we krwi futrze, a kot zakrwawiony, bo krew cały czas leciała.

Przypomniała mi się sprawa studenta ze Śląska.
Czy koty udało się uratować?
Ludzie to jednak bestie, przynajmniej niektórzy.

madrugada

Post » Czw lut 16, 2023 1:09 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Tak, te koty udało się uratować, choć połamany i zakrwawiony jest przerażony, na pewno nie jest w dobrym stanie.
Zastanawiam się, ile takich spraw nie wychodzi na światło dzienne, a zwierzęta umierają w męczarniach.
Ostatnio edytowano Czw lut 16, 2023 2:00 przez MalgWroclaw, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw lut 16, 2023 1:16 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw lut 16, 2023 1:25 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Ludzie to jednak są straszni. :evil: :evil: :evil:
Szczęście, że kot przeżył, ale co tam ma w środku, jakie obrażenia wyjdą, to się dopiero okaże, niestety...
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lut 16, 2023 2:00 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Nie mówiąc o psychice.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw lut 16, 2023 2:38 Re: Sylwuś zaprasza przyjaciół i nowych przyjaciół też

Wsrod ludzi sa potwory, bestie. Niebezpieczne, bez empatii, okrutne. P
Zwierzeta sa czystsze od ludzi, bo one sa wolne od zlych cech i uczuc, ktore sa wlasciwe tylko osobnikom ludzkim: chciwosci, zazdrosci, okrucienstwa.
edit: odnosnie wody to ja niestety zauwazylam podobna rzecz. Przy wielu domach stoja miski z chrupkami dla bezdomniakow ale misek z woda zazwyczaj brakuje :(
Dobrze choc, ze w mojej okolicy pelno strumykow, kanalow, roznych sadzawek.
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

[poprzednia][następna]