» Sob lut 11, 2023 19:37
Re: Karmienie strzykawką jak często i ile?
Ja karmię strzykawką 20 ml. Łatwiejsza w obsłudze, starcza na ok 3-4 karmienia. Z zasady mój kot dostaje dwa łyki, co w przybliżeniu daje te 5 ml. W ten sposób się nie stresuje, bo wie, że operacja trwa krótko, a potem lepiej mu w żołądku i bierze się sam do jakiegoś jedzenia.
Moja strzykawka leży między karmieniami w temperaturze pokojowej, ale to kleik z gotowanym kurczakiem. Może karmy weterynaryjne i in. lepiej trzymać w lodówce. W każdym razie kotu bardziej smakuje, kiedy przed podaniem na chwilę zanurzymy strzykawkę w ciepłej wodzie, albo poleży na kaloryferze.
Oczywiście to jest inny wypadek - mój kot to wrzodowiec z problemami gastrycznymi, tu rekonwalescent po operacji. Czy miał wziewną narkozę? Bo wtedy przez jakiś czas może mieć podrażnione gardło. Ja swoje karmy przecieram przez sitko, wtedy jest dużo gładsza i przyjemniejsza w jedzeniu. A na sitku zawsze zostają jakieś grudki, bo do karm dodają zmielone kości. Oczywiście płynnej Recovery to nie dotyczy.
Mój jest karmiony co 2 -3 godziny po te dwa łyki, góra wytrzymuje z 5 godzin. Nienakarmiony, jeżeli nawet zje coś wtedy sam, to często zwraca, razem z sokami żołądkowymi. Na szczęście pracuję w domu i rzadko mam dłuższe wyjścia.
Twój powinien wkrótce dojść do siebie i problem zniknie.