Kot zjadł wstążkę - prośba o pilną poradę

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro gru 14, 2022 18:16 Kot zjadł wstążkę - prośba o pilną poradę

Dzień dobry wszystkim. To mój pierwszy post, ale potrzebuję pilnej porady.
Tydzień temu kupiłam akcesoria do pakowania prezentów, w tym kokardę, która ma doczepionych od spodu dużo wąskich wstążek (ok. 2 mm szerokości) mocno poskręcanych w takie sprężynki - jak od nożyczek. Niestety nieopatrzenie zostawiłam to w zasięgu zębów kotów i moja młoda 4-letnia brytyjka się do tego dorwała. Tydzień temu w poniedziałek po powrocie z pracy znalazłam zwymiotowane kawałki tej wstążeczki. Nie dało się ustalić ile wstążki ubyło z kokardy, więc nie wiedziałam czy zwymiotowała wszystko czy coś w niej zostało, więc obserwowałam ją przez kilka dni. Jadła normalnie, zachowywała/bawiła się normalnie, nie wymiotowała, kupy robiła jak zwykle, brzuch nie był twardy ani tkliwy. Myślałam, ze po sprawie. Ale dzisiaj (ponad tydzień później) po powrocie z pracy znalazłam zwymiotowane kawałki wstążki razem z kłaczkami. Wstążka była zwinięta w taką podłużną kulkę (1-1,5 cm długości, ok. 0,5 cm szerokości), trochę kłaczków było w środku tej kulki. Po jej rozwinięciu było dużo mniejszych kawałków wstążki (a nie jeden duży). Wygląda, jakby te zjedzone kawałki wstążki się skręciły w żołądku razem w połkniętymi włosami, a ona to potem razem zwymiotowała.
I teraz moje pytanie - czy powinnam z nią jechać do weta czy na razie obserwować jak w zeszłym tygodniu (zachowanie, jedzenie, kuweta, wymioty)? Czy wet będzie w stanie w ogóle te wstążki ewentualnie zobaczyć na usg albo rtg? Jak na razie zachowuje się normalnie i nic niepokojącego po niej nie widać.

szatynka

Od: Pon mar 09, 2009 16:08

Post » Śro gru 14, 2022 19:06 Re: Kot zjadł wstążkę - prośba o pilną poradę

Minął tydzień a Ty dopiero teraz martwisz się, że kotka wymiotuje kawałkami wstążki 8O
Ja bym natychmiast biegła do weta, bo to może być bardzo niebezpieczne.
Na RTG a kontrastem wet zobaczy czy coś jest w kocie.
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Śro gru 14, 2022 19:12 Re: Kot zjadł wstążkę - prośba o pilną poradę

Martwiłam się wcześniej, ale nie chciałam panikować bo mam do tego tendencje. Dlatego kota uważnie obserwowałam po pierwszym incydencie.

szatynka

Post » Śro gru 14, 2022 19:32 Re: Kot zjadł wstążkę - prośba o pilną poradę

W przypadku połknięcia przez kota wstążki, nitki czy sznurka lepiej panikować niż dopuścić do nieszczęścia.
Być może kotka miała szczęście i udało się jej pozbyć wszystkiego ale równie dobrze jakiś kawałek mógł przykleić się w żołądku lub do jelita.
Ja bym to dla pewności sprawdziła.
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Śro gru 14, 2022 20:55 Re: Kot zjadł wstążkę - prośba o pilną poradę

Dziękuję za odpowiedź.Byłam u weta. Zrobili USG i wygląda na to że więcej wstążki nie ma. Ale żołądek mocno podrażniony. Dostała lek przeciwzapalny i chyba przeciwbólowy plus probiotyk do podawania w domu. Przez najbliższe kilka tygodni ma też jeść tylko mokrą karmę, żeby nie nic tam dodatkowo podrażniać. Pani doktor sama nie mogła uwierzyć, że kot, który tydzień chodził z połkniętą wstążką normalnie się zachowywał i nie dawał żadnych objawów.

szatynka