Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychotropy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 16, 2022 17:12 Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychotropy

Witam wszystkich kociarzy. Wracam z kolejną prośba i kolejnym problemem, z którym moi weterynarze jedyne co potrafią zrobić to rozłożyć ręce.

Zaczynając od początku - żyję pod jednym dachem z kotka 17-letnia. Ma zdiagnozowane zapalenie stawów,co u kotów w tym wieku jest prawie pewniakiem.
Od zawsze była dość gadającym kotem, ale od kilku miesięcy problem stał się nie do wytrzymania - a teraz praktycznie nie możemy z nią żyć (jęczenie całą dobę). W sierpniu pożegnaliśmy druga kotkę, z która żyły pod wspólnym dachem 14 lat, tak wiec podejrzewamy,że nadmierna wokalizacja dodatkowo jest spowodowana również depresja.

Miesiąc temu zrobiliśmy badania,żeby wykluczyć podłoże chorobowe innego źródła niz zapalenie stawów - wszystko wyszło w normie poza EOS% (norma 1-11, wynik 12,20) WBC (norma 5.5-19.5, wynik 5.42) NEU (norma 3.12-12.58, wynik 2.75).
Tak więc kot na nadmierne miauczenie dostał:
- prednicortone (w zastrzyku, powtórzone po 4 dniach - niestety nie wiem ile mg)
- Aktibait Cat - na poprawę CDS (zaburzenia starcze procesów poznawczych)
- Loxicom (meloxicsm) na bóle stawów
-CroniCare Oil - krople uspokajające na bazie leczniczej marihuany
- Calmex - na uspokojenie na bazie tryptofanu.
+ Feliway

Ogólnie po wprowadzeniu nowego leku, kotka się trochę uspokaja, ale za dwa-trzy dni wraca do "normy" i zaczyna miauczeć, krzycząc i płacząc co 15 minut, tak że stawia na nogi nas wraz z sąsiadami. W dzień nie jest to aż takim problemem jak w nocy.
W weekend musieliśmy pojechać na 2 noce do innego miasta i oczywiście wzięliśmy ze sobą kota - i to była masakra - nie przespaliśmy nawet pół godziny, bo tak jęczała. Dostaliśmy na wyjazd alprazolam - pierwszego dnia wydała się faktycznie trochę bardziej spokojna, ale juz w nocy dała nam koncert którego nie zapomnimy (drugiej tym bardziej). Jako że alprazolam dalismy w dwóch dawkach pierwsza wydała się uspakajając, ale druga ewidentnie ja pobudziła.

Czy ktoś z Was miał podobny problem z kocim "ujadaniem" i stosował mocniejsze środki psychotropowe? Jak działały? Jesteście w stanie coś polecić?
I nie chodzi mi o coś doraźnego jak alprazolam, tylko takie na dłużej leczenie - klomipramina, fluoksetyna etc?
Chcialam kupić środek na parkinsona Selegilina , bo czytałam że może pomóc, ale w kraju, w którym jesteśmy jest niedostępny :/

Ratunku! dla kota i dla mnie :(

kezia_mason

Od: Śro sie 03, 2022 10:19

Post » Nie paź 16, 2022 17:54 Re: Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychot

Przychodzi mi do głowy tylko jedna odpowiedź.
Skoro kotka przez 14 lat żyła z inną to musi za nią tęsknić.
Koty też mają uczucia i zauważają brak współtowarzyszy.
Może więc zamiast faszerować ją psychotropami dajcie jej kogoś do towarzystwa ?
U mnie była podobna sytuacja.
Gdy z domu wyprowadziła się córka zabierając trzy koty te pozostałe ze mną właśnie tak się zachowywały.
Adoptowałam malucha i sytuacja wróciła do normy.
Teraz znów po odejściu kolejnego kotka który był w domu 6 lat ze strony dwóch kotów była wyraźna rozpacz i tęsknota.
Zwłaszcza jeden chodził po mieszkaniu i jęczał, zawodził i nawoływał.
Od tygodnia jest u mnie maluszek, koty są nim zainteresowane i wszystko wraca do normy.
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Nie paź 16, 2022 17:59 Re: Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychot

Jeśli to stawy, to polecam Solensię. Kocur płakał z bólu, chował się po kątach albo miałczał pod drzwiami, czego normalnie nie robi. Po zastrzyku już po 3-4 dniach się uspokoił. Na te kilka dni, nim się lek nie wchłonął, dostawał Onsior. Po tygodniu nie ten kot. W tej chwili jest po drugim zastrzyku i na razie na tym będziemy jechać.
A ze wzrokiem kotki wszystko ok? Nie wydaje się zagubiona, zwłaszcza w ciemnych pomieszczeniach? Czy będąc blisko Was, nie jest spokojniejsza, nie wokalizuje?

SabaS

Od: Śro lis 14, 2018 8:58

Post » Nie paź 16, 2022 19:02 Re: Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychot

Kotka na wykluczoną nadczynność tarczycy?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon paź 17, 2022 0:44 Re: Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychot

Nie pocieszę
Chyba starość tak ma ?
Ja już i po nasennych nie śpię

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon paź 17, 2022 6:48 Re: Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychot

Myślę że ja zrobiłabym tak: najpierw upewniłabym się czy kotka nie ma nadczynności tarczycy, trzeba sprawdzić czy było to badane czy nie, jeśli nie to jak najszybciej to zrobić.
W ogóle powinna mieć zrobiony wszechstronny panel diagnostyczny geriatryczny. Piszesz że zrobiliście badania krwi - ale jakie tak dokładnie?
U starych kotów bardzo niewiele trzeba by czuły silny dyskomfort czy ból, pobudzenie czy lęk.
Trzeba sprawdzić jonogram, nerki, wątrobę, tarczyca to przede wszystkim. I specyficzna lipaza, większość starych kotów ma już uszkodzoną trzustkę. Oznaczyłabym poziom wit. B12 - większość starszych kotów ma niedobory, to bardzo negatywnie wpływa na układ nerwowy, psychikę, całe ciało. Tak po prawdzie staruszkom z takimi objawami nie zaszkodzi co jakiś czas dostać zastrzyku z tą witaminą.
Wystarczy lekkie odwodnienie by mózg starszego kota dostawał wścieku. Tak jak u ludzi. Więc trzeba pilnować czy kotka pije odpowiednio.

Druga sprawa - jeśli badania krwi nic nie wyjasnią - próba z opioidem jeśli nie ma przeciwwskazań. To silny lek przeciwbólowy, pozwoli szybko określić czy ból, być może silniejszy niż jest go w stanie stłumić NLP nie jest powodem płaczu i zawodzenia.

Piszesz tylko o miaukach całodobowych, ale jak poza tym czuje się kotka? Jak się zachowuje? Jak jest z jej orientacją w domu i ogarnianiem jej spraw? Jak apetyt, trawienie?
Kiedy była odrobaczana?

Gdyby to co napisałam wyżej nie dało żadnych odpowiedzi - warto spróbować z Gabapentinem - to lek działający przeciwbólowo na pewne rodzaje bólu oraz fajnie działający przeciwlękowo, wyciszająco.
Tylko trzeba dobrać prawidłowo dawkę dla danego kota i ją modyfikować w razie potrzeby, nie ma powodować nadmiernej ospałości, jeśli tak jest - trzeba dawkę zmniejszać stopniowo do takiej by kot nie był ospały nadmiernie.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto paź 18, 2022 6:43 Re: Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychot

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o nowego kota - aktualnie odpada (choć bardzo bym chciała).
Badania krwi które były zrobione, to podobno kompleksowy panel (ale faktycznie B12 tam nie widziałam) - które wskaźniki by pokazywały tarczycę?
Kotka jest dość ospała, a po wszystkich suplementach powiedziałabym,że wręcz skolowana. Po CroniCare czasem wygląda na zwykłe naćpana (kręci się w kolko, patrzy nieprzytomnym wzrokiem gdzieś w przestrzeń) - nawet zdarzało jej się spaść z miejsca w którym spala - przez to odstawiliśmy te krople, zbytni hardcore wg nas (ale może źle zrobiliśmy?).
Na noc zostawiamy jej włączone światło, bo tak myśleliśmy,że może mieć problemy ze wzrokiem jak jest ciemno, ale to nic nie zmienia. Zawsze "placze" jak idzie pić, idzie jeść, idzie do kuwety czy nie ma w zasięgu wzroku miski z jedzeniem/piciem. Czasem sprawia wrażenie że przechodząc koło miski z wodą zapominała,że przed chwilą piła i pije ponownie - to samo z jedzeniem - nigdy nie była jakaś lasa, a teraz je strasznie dużo - i cały czas prosi o jedzenie.
O jakim opioidzie przeciwbólowym mówisz? Na razie dostaje lexicom - myślisz,że to może być niewystarczający p/bólowy?

Wcześniej trochę pomagało branie ja na ręce i głaskanie, ale teraz nawet na rękach miauczy :(

kezia_mason

Od: Śro sie 03, 2022 10:19

Post » Wto paź 18, 2022 7:05 Re: Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychot

kezia_mason pisze:Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o nowego kota - aktualnie odpada (choć bardzo bym chciała).
Badania krwi które były zrobione, to podobno kompleksowy panel (ale faktycznie B12 tam nie widziałam) - które wskaźniki by pokazywały tarczycę?
Kotka jest dość ospała, a po wszystkich suplementach powiedziałabym,że wręcz skolowana. Po CroniCare czasem wygląda na zwykłe naćpana (kręci się w kolko, patrzy nieprzytomnym wzrokiem gdzieś w przestrzeń) - nawet zdarzało jej się spaść z miejsca w którym spala - przez to odstawiliśmy te krople, zbytni hardcore wg nas (ale może źle zrobiliśmy?).
Na noc zostawiamy jej włączone światło, bo tak myśleliśmy,że może mieć problemy ze wzrokiem jak jest ciemno, ale to nic nie zmienia. Zawsze "placze" jak idzie pić, idzie jeść, idzie do kuwety czy nie ma w zasięgu wzroku miski z jedzeniem/piciem. Czasem sprawia wrażenie że przechodząc koło miski z wodą zapominała,że przed chwilą piła i pije ponownie - to samo z jedzeniem - nigdy nie była jakaś lasa, a teraz je strasznie dużo - i cały czas prosi o jedzenie.
O jakim opioidzie przeciwbólowym mówisz? Na razie dostaje lexicom - myślisz,że to może być niewystarczający p/bólowy?

Wcześniej trochę pomagało branie ja na ręce i głaskanie, ale teraz nawet na rękach miauczy :(

Wklej wyniki. tak to sobie możemy pisać i pisać. Tym bardziej, że nie wiesz w czym rzecz.
Jak wyszły testy na felv/fiv.
Takie zachowanie może świadczyć, jak pisała to Blue, o tarczycy . Koniecznie sprawdzić trzeba .Koniecznie! Dlatego wklej je. Znaczy się wyniki.
Jednak wokalizacja, częste picie i proszenie się o jedzenie może być również oznaką bólu. Coś jej doskwiera. Jak zęby? gruczoły koło odbytowe, brzuszek? Miała usg? Prześwietlenie? jak ona chodzi? jaką ma postawę? może to stawy.
Lexicom to może być za mało. Opoidy to np. Bunandol.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Wto paź 18, 2022 9:13 Re: Kot geriatryczny z CDS - nadmierna wokalizac vs. Psychot

Wracamy z badań
Mamy chorobę końskiego ogona
Synoguin dostaliśmy
Na resztę badań czekamy

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05