» Pon wrz 12, 2022 10:09
Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.
Dziś wyszło sloneczko, Usia chciała na balkon, ale nie puściłam, bo za zimno.
Kotki zjadły ładnie, teraz śpią.
A ja się zastanawiam, co zrobić z Usią, kiedy będę w szpitalu. Myślałam, żeby dawać jej insulinę raz dziennie, bez mierzenia cukru. Ale to jej może bardzo rozchwiać dość uregulowaną cukrzycę. Poza tym musiałaby być zamknięta w mniejszym pokoju, ze swoim zapasem suchej karmy, a osoba przychodząca raz dziennie do kotów musiałaby nie tylko zrobić zastrzyk, ale jeszcze uważać, żeby Usia nie wyszła z pokoju, bo na zewnątrz będzie przecież stała sucha karma dla innych kotów (zakazana dla Usi, bo ma dużo węglowodanów). Nie mogę postawić na zewnątrz karmy Usi, bo Calineczka jest na nią uczulona.
Zastanawiam się, czy nie skorzystać z propozycji fundacji, odddania Usi na czas pobytu w szpitalu do fundacyjnego boksu, gdzie miałaby 2xdziennie zmierzony cukier i podaną insulinę. Oczywiście dałabym karmę (tę suchą specjalną i mokrą, którą Usia lubi, a także pasty), insulinę, strzykawki, wszystko, co trzeba. Dla Usi byłby to wielki stres, ale miałaby cukier pod kontrolą, a osoba dokarmiająca miałaby łatwiej i nie musiałaby podawać insuliny - to jest bardzo proste, ale jak ktoś nigdy tego nie robił, a ma zrobić obcemu kotu, to może być różnie. No i w mieszkaniu wszystko byłoby otwarte, bo pozostałe koty mogą jeść to samo, sucha karma stałaby w kilku miejscach. Osoba dokarmiająca i tak miałaby dużo pracy, bo przecież trzeba sprzątnać kuwety, uzupełnić suche, położyć świeże mokre, stare wynieść ptakom, pokroić i podać mięsko, wynieść jedzenie kotom zewnętrznym (właściwie jednemu) na podwórze i na wszelki wypadek do piwnicy. Może jeszcze spróbować podkarmić Sabcię mięsem mielonym (je po małej porcji z palca) i pastami...
Poczatkowo uważałam, że trzeba Usi oszczędzić stresu i dawać jej insulinę raz dziennie, w domu. Ale teraz coraz bardziej skłaniam się do wersji z oddaniem Usi na te 10 dni do fundacji (to tak, jakby była w hoteliku). A Wy jak myślicie?