Wydzielina z rany po sterylizacji

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 22, 2022 17:05 Wydzielina z rany po sterylizacji

Moja pięciomiesięczna kotka w piątek (5 dni temu) przeszła sterylkę. Hasała do woli już w niedzielę, choćby nie wiadomo jak człowiek by ją próbował od tego odwodzić. Wczoraj była na kontroli u weta, dostała zastrzyk i przeczyszczono ranę. Jednak niedługo po powrocie z rany zaczęła się sączyć wydzielina. Można powiedzieć, że połowa cięcia już jest względnie (jak na 5 dni) wygojona, ale część nadal wygląda jak dwie części skóry, niczym w dniu zabiegu. Sama wydzielina jest przezroczysta, lekko lepka, o dość specyficznym zapachu (identyczny wydzielał się z mojego przekłucia w uchu, gdy zaczęłam je rozpychać tunelem, jeśli taki opis w miarę nakreśla). Samej wydzieliny nie ma dużo, nie sączy się z niej ogromnymi ilościami, ale jednak na legowisku można znaleźć mokre ślady. Czy jest to ogromny powód do zmartwień i objaw, który powinien budzić niepokój? Nie ukrywam, że do swojego weterynarza przestaję mieć zaufanie, a zarazem jestem do niego umówiona na początku marca na ściąganie szwów i w tym momencie nie wiem nawet, z której strony sprawę ugryźć.

huacheng

Od: Wto lut 22, 2022 16:55

Post » Wto lut 22, 2022 19:05 Re: Wydzielina z rany po sterylizacji

Trzeba pokazać ranę wetowi, może być potrzebny antybiotyk.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto lut 22, 2022 19:48 Re: Wydzielina z rany po sterylizacji

Trzeba weta odwiedzic, jeśli kot nie był dopilnowany i skakał zaraz po zabiegu mogło cos tam się zadziać.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Śro lut 23, 2022 8:42 Re: Wydzielina z rany po sterylizacji

Po opisie sądząc, ale tylko po opisie, może występować uczulenie na szwy.

Może spróbuj u innego weta, skoro ten budzi wątpliwości? Skąd jesteś?

Nie bardzo zrozumiałam fragment z czyszczeniem rany w gabinecie. Rana była płukana? Po co?
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Śro lut 23, 2022 10:00 Re: Wydzielina z rany po sterylizacji

Kotka ma kołnierz? Bo zakładam że nie ma kubraczka skoro widać ślady wydzieliny na legowisku?
Czy kotka ma do niej dostęp?
Też mnie zainteresowało to czyszczenie rany?
Może wet zobaczył zbierający się płyn i po prostu poluzował szew? By ten miał swobodny wypływ?
Możesz zrobić fotkę tej rany?
Jaki zastrzyk wet podał 5 dnia od zabiegu?
Coś mówił o jej wyglądzie? I pielęgnacji?
Po ilu dniach od zabiegu masz zdjąć szwy? Bo mi z obliczeń wychodzi że po kilkunastu?
Jak kotka się czuje tak ogólnie?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro lut 23, 2022 16:37 Re: Wydzielina z rany po sterylizacji

Młoda śmiga jak zwykle, nawet jeśli próbuję ją powstrzymywać. Jedyne, co się zmieniło, to że śpi u mojej mamy wieczorami, zamiast w moim łóżku :201461

Brak kołnierza i kaftanika, mimo że w sumie sama o nie pytałam - stwierdził, że nie są potrzebne. Co do zastrzyku, to sama nie wiem, czym konkretnie był, bo po pracy byłam już padnięta i średnio kontaktowałam… ale domysłem mogę stwierdzić, że antybiotyk. Ranę zdezynfekował. Niestety nie mam zdjęcia, bo na razie jestem poza domem :cry:
Właśnie fakt braku zaleceń mnie trochę martwi. Sama muszę się o wszystko dopytywać, wet odpowiada zdawkowo. Może to głupie przeczucie i przesada, ale wolałabym go zmienić na kogoś zaufanego - tyle że jestem z okolic Dobczyc-Myślenic i mimo że wybór nie jest duży, to nie chcę chodzić w ciemno i kici męczyć dodatkowym stresem.
Szwy ma mieć ściągnięte około 11 dni po zabiegu, jeśli dobrze pamiętam. Rano zauważyłam, że koło szwu najbliżej krocza pojawia się zgrubienie, więc oczywiste już dla mnie jest, by nie zwlekać z konsultacją.

Dziś pojadę do weta od razu po powrocie do domu, bo i nie chcę, aby się jej coś złego stało, a i sama chciałabym być spokojniejsza i świadoma, co robić.

huacheng

Od: Wto lut 22, 2022 16:55

Post » Czw lut 24, 2022 15:12 Re: Wydzielina z rany po sterylizacji

Zgrubienie koło szwu może, chociaż nie musi, oznaczać szew w głębszych tkankach.

Na początek można poszukać opinii w internecie. One nie dają gwarancji, że wszystko jest dobrze z przychodnią, ale mogą stanowić punkt wyjścia. Opinie w google, oprócz tego lokalne fora regionalne, opinie na fb. Wszystko, gdzie pada coś o danej przychodni. I czy są odpowiedzi lekarzy i jakie.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29