Jaka karma dla kota z wrażliwym żołądkiem?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 20, 2022 16:04 Jaka karma dla kota z wrażliwym żołądkiem?

Pytanie jak w temacie. Kot od kilku lat, co jakiś czas, ma wzdęcia, zgazowanie jelita, bulgotanie w żołądku. Próbowałam mokrej karmy gastro intestinale z Concept for life i sensitive też z CfL oraz Smilii. Ale problem się powtarza. Możecie polecić jakieś inne firmy?
Ostatnio edytowano Nie lut 20, 2022 18:34 przez Erin, łącznie edytowano 2 razy

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Nie lut 20, 2022 16:28 Re: Jaka karma dla kota z wrażliwym żołądkiem?

Gussto. ,
Cats Plate Vet Gastro - mokra, specjalistyczna karma dla kotów z chorobami układu trawienia , moze równiez warto spróbować catz finefood puur, sa różne smaki. to wszystko sa karmy mokre.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Nie lut 20, 2022 18:35 Re: Jaka karma dla kota z wrażliwym żołądkiem?

Dzięki za odpowiedź. A gdzie można te pierwszą i drugą kupić?

Erin

Post » Nie lut 20, 2022 19:01 Re: Jaka karma dla kota z wrażliwym żołądkiem?

Jeśli problem z układem trawiennym jest cykliczny, powtarzający się a potem ustępujący na jakiś czas - koniecznie trzeba zrobić kilkukrotne badania w kierunku pierwotniaków (chyba że któreś wyjdzie pozytywne, na tym kończymy). Warto też przeprowadzić kurację dobrym, wieloskładnikowym probiotykiem dla kotów.

Jak często kot ma te problemy? Bo co jakiś czas może oznaczać co drugi tydzień i raz na 3 miesiące.
Widzisz jakieś zależności?
Kot ma jakieś inne problemy? W jakim jest wieku?
Nie podgryza np. jakiegoś kwiatka okresowo? Przy zakłaczeniu np?
Nie ma problemów trzustkowych?

Wiem że to nie odpowiedź na Twoje pytanie :)
Ale ja lubię podrążyć - w takich sytuacjach poszukać przyczyny zanim "ustawi" się kota na karmie dietetycznej. Ona może dać poprawę w postaci mniejszych widocznych dolegliwości - ale nie leczy przyczyny.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie lut 20, 2022 20:33 Re: Jaka karma dla kota z wrażliwym żołądkiem?

Częstotliwość jest różna - czasem raz na kilka miesięcy, czasem i że 2 razy w miesiącu.
Kwiatków nie mam żadnych, bo wszystkie zamordowali :spin2:
Kot ma 11,5 roku. W maju 2020 miał jeden epizod padaczkowy. Badania nic nie wykazały.
O chorej trzustce też nic mi nie wiadomo - jakie objawy powinny mnie zaniepokoić?
Poza tym raczej ok, wymioty sporadycznie, z zakłaczenia. Urobek w kuwecie też spoko.
Kilka lat temu miał przez jakiś czas rozszerzoną jedną źrenice, ale po kroplach przeszło.
Czasem ma też trochę wydzieliny w uszach, ale nie wiem, czy to ma jakiś związek.
To tyle, co do jego dolegliwości.

A dobry probiotyk to jaki? Dla drugiego (nerkowca) dawałam wcześniej Flora Balance i czeski Biopron 9 Premium. Teraz od kilku tygodni daję Vivomixx 450. Któryś z tych się nadaje?

Erin

Post » Nie lut 20, 2022 21:05 Re: Jaka karma dla kota z wrażliwym żołądkiem?

A ibd lub alergia? Mam kota zgarniętego z bezdomności, który sporo przesiedział w szpitalu, stąd wiem, że ma te choroby. Gdyby nie był diagnozowany, nie wpadłabym na to, bo wymioty sporadycznie, kupa wzorowa, apetyt na medal, zero chudnięcia, tak a props ibd. Alergia, wydrapania mimimalne, pod brodą, a że kot mocno ocierający się, mozna by pomyśleć, że stąd te zgrubienia.
A na badaniach gigantyczny stan zapalny jelit i stwierdzona wspomniana alergia.
Zauważyłam też, że na uszy, które się długo papraly, a z cytologii nic nie wynikało, pomogła zmiana diety na mono. Od tego czasu z uszami jest spokój.

Fhranka

Od: Czw lis 15, 2018 13:28

Post » Pon lut 21, 2022 12:36 Re: Jaka karma dla kota z wrażliwym żołądkiem?

ja moim daje forti flore, jak dla mnie probiotyk jest ok. Co do karmy Gussto Vet Gastro Intestinal, była w sklepie Kocimietka, 4 łapy tez miał ta karmę.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Wto lut 22, 2022 8:48 Re: Jaka karma dla kota z wrażliwym żołądkiem?

Z firmy APL :)

malamadzia

Od: Czw lut 17, 2022 14:34