DT Na Końcu Świata

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim

Post » Czw lut 17, 2022 21:22 Re: DT Na Końcu Świata

O tak - wywołałam głęboki szok w pewnym domu prosząc o zgodę na rozstawienie kamer... bo jeden kot się przez tydzień chował. Nie miałam pojęcia czy żyje (karmę mógł zjadać drugi kot!)!

Kamerę nacelowaną na miskę pozwolono mi zostawić na noc, ale klienci nie umieli zrozumieć po co panikuję :roll: . Zwierz ma być miły, ładny i BEZPROBLEMOWY. No, może w odwrotnej kolejności :roll:

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Czw lut 17, 2022 22:07 Re: DT Na Końcu Świata

Mnie najbardziej denerwuje,jak na facebookowych kocich grupach ,jakas pancia i to nie jedna oplakuje kota,bo zginal potracony przez samochod,albo nie wrócił do domu.Wtedy odpowiedni komentarz takiej niby zrozpaczonej pisze.ze skoro wypuszczala kota,bez opieki,to nie ma prawa pisac,ze jest jej smutno,bo kotek zaginal.Wiem wredne to jest,ale taka prawda.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Czw lut 17, 2022 23:49 Re: DT Na Końcu Świata

Mnie bardziej wkurza konkretną pańcia, regularnie płacząca, że jej ukochana kotka zniknęła. Znajduję tą kotkę na tyle często, że mam do kobiety już numer zapisany na stałe (zazwyczaj kotka absolutnie zadowolona z życia np. siedzi na murku 2 ulice od domu)

Sierra

Post » Sob lut 19, 2022 6:10 Re: DT Na Końcu Świata

FuterNiemyty pisze:W schronach nie budzi zdziwienia akcja oddawania psa/kota, bo nie pasuja do koloru nowego dywanu.

I pomyśleć, że właśnie z Wielkiej Brytanii pochodził Herriot :( (urodzony w Szkocji, pracował w Górach Dale)

Sierra pisze:Mnie bardziej wkurza konkretną pańcia, regularnie płacząca, że jej ukochana kotka zniknęła. Znajduję tą kotkę na tyle często, że mam do kobiety już numer zapisany na stałe (zazwyczaj kotka absolutnie zadowolona z życia np. siedzi na murku 2 ulice od domu)

:201429

A propos grup facebookowych. Zaczęłam dodawać ogłoszenia (szykujcie się! będzie wątek promocyjny ;) ) i natknęłam się na dwa zdumiewające. W jednym kobieta pisała, że ma kilkunastoletniego kota po dziadku i szuka mu domu, ale bardzo go kocha i w ogóle i szuka mu najlepszego domku, bo to taki wspaniały kot. I prosi, żeby nie komentować i inne takie. Krótko potem: "udało się znaleźć super domek! och, ach!". Z kontekstu wywnioskowałam, że żadnych wizyt PA nie było :roll:
Drugie to rodzina. Mieli dwa koty. Po kilkunastu latach jeden zmarł. Został drugi, który ma żałobę, więc szukają mu domu. Nie czytałam całego długiego ogłoszenia, ale z komentarzy wyszło mi, że gdzieś po drodze jest wzmianka o dziecku z alergią i niektórzy tłumaczyli rodzinę, że nie ma gwarancji, iż dziecko nie zareaguje na nowego kota, więc dokocenie jest złym pomysłem, bo co, jeśli będą musieli zwierzaka oddać i że w takim razie lepiej szukać tamtemu domu :roll: Ja nie wiem, nie dociera, że w dzisiejszych czasach można od dobrego DT wziąć kupkę włosów upatrzonego kota na dokocenie i kłaść dziecku koło poduszki, żeby sprawdzić, czy nie będzie reakcji? Bo na spotkaniu przed adopcją objawy mogą się nie pokazać, ale kocyk tego danego kota (czy też taki, którym kota nacierano - też coś) dziecko może tulić przez kilka dni i łatwo się przekonać, co będzie. Pewnie, to nie to samo, co mieszkanie z kotem, ale tu nikt nie wykonał żadnego wysiłku. Jeden kot zmarł to drugi na wylocie :roll:
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Sob lut 19, 2022 12:44 Re: DT Na Końcu Świata

Uniki, wygodne rozwiazania.
Mi rece opadly, jak pare lat temu rolnicy masowo narzekali i zwracali sie o pomoc rzadowa, bo przeciez tradycyjnie owce sa na pastwiskach calorocznie i rodzily luty/marzec, a przyszlo pare dni zimy, sniegu i jagnieta zamarzaly.
Bo pomysl owczarni, to wymysly nielicznych 'wariatow'.
Ostatnio media obieglo zdjecie owiec chowajacych sie przed sztormem w zabudowanym przystanku.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Sob lut 19, 2022 17:00 Re: DT Na Końcu Świata

To straszne, ludzie to potwory. :placz:
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie lut 20, 2022 2:02 Re: DT Na Końcu Świata

FuterNiemyty pisze:Bo pomysl owczarni, to wymysly nielicznych 'wariatow'.

A to o nas samych mawiamy, że "Polacy są sto lat za Murzynami" :roll: Tymczasem na brak dachu nad głową dla rodzących owiec uwagę zwracał wspomniany przeze mnie Herriot już kilkadziesiąt lat temu.
Jak widać nie wystarczy, że rodzimy autor o czymś pisze.
Najwidoczniej owczarze wiedzieli lepiej :roll:
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Nie lut 20, 2022 7:41 Re: DT Na Końcu Świata

Jeśli chodzi o dolę zwierząt Polacy są mało empatyczni, często bez serca. Mam wieloletnie obserwacje w tym temacie i nic nie zmieni mojej opinii :(

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie lut 20, 2022 7:55 Re: DT Na Końcu Świata

Aga zapraszam do mnie, szybciutko zmienisz zdanie :roll: .

Sierra

Post » Nie lut 20, 2022 9:04 Re: DT Na Końcu Świata

aga66 pisze:Jeśli chodzi o dolę zwierząt Polacy są mało empatyczni, często bez serca. Mam wieloletnie obserwacje w tym temacie i nic nie zmieni mojej opinii :(

Mojej też :placz:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Nie lut 20, 2022 9:26 Re: DT Na Końcu Świata

W Polsce, jacy sa ludzie, wiemy, ale w krajach anglosaskich usmierca sie zwierzaki ustawowo po tygodniu w schronie, a do niedawna w Stanach funkcjonowaly oficjalnie komory gazowe.
https://blog.humanesociety.org/2020/02/ ... to-go.html
U nas bezdomny zwierzak ma jakies szanse, tam niewielkie. Zreszta w przeszlosci w Anglii smierc grozila ludziom za wloczegostwo.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie lut 20, 2022 9:41 Re: DT Na Końcu Świata

W Anglii z jednej strony ludzie będą piszczeć nad każdym pieseczkiem czy kotkiem, z drugiej potrafią oddać "ukochanego" zwierzaka do schroniska z byle powodu.

Jeden z "moich" psów stracił dom, bo... wymagał za dużo spacerów. Roczny wyżeł demolował mieszkanie, bo miał godzinkę w parku dziennie 8O . Mówiłam, prosiłam, tłumaczyłam - to młody, myśliwski pies, rozsądną granicą jest te 4-5 godzin (2 spacery po 2-2,5 godziny, - pół godziny na dojście do parku) :roll: .

Ogólnie każdy pies, który potrzebuje więcej niż 1-1,5 godziny dziennie wywołuje foch u właściciela... No, za wyjątkiem klientki, która biega w maratonach i ma focha, że jej pies nie daje rady z nią trenować. Ma leniwego, spokojnego calvadorka :| .

Naprawdę, byle blokowy burek ma więcej spacerów w Polsce niż tutejsze psy ras myśliwskich :( .

Sierra

Post » Nie lut 20, 2022 10:51 Re: DT Na Końcu Świata

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Nie lut 20, 2022 11:21 Re: DT Na Końcu Świata

Jako ciekawostka, wlasnie tubylcy przoduja w wymyslaniu roznych dziwnych urzadzen do poskramiania zwierzat, roznego rodzaju kantarki, szelki spowalniajace, obciazajace psy, pomysly na przecinanie strun glosowych, usuwanie pazurow u kotow itp.
Chyba kazdy kraj, kazda narodowosc ma ludzi empatycznych, prozwierzecych i takich bezmyslnych, badz celowo okrutnych, nieswiadomych i tych, co dla zarobku zrobia wszystko, zwlaszcza cudzym kosztem.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Nie lut 20, 2022 11:36 Re: DT Na Końcu Świata

Amen!

Sierra

[poprzednia][następna]