kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze badać

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 15, 2022 14:41 kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze badać

Kochani,

na początku grudnia zauważyłam, że jedna kicia schudła (lat 15,5).
Ponieważ 1,5 roku temu stwierdzona została tarczyca, więc to był pierwszy trop, że może trzeba zwiększyć Apelkę - brała 1,25
pierwsze wyniki to te z 11.12.2021 - T4 podwyższone, więc Apelka zwiększona do 1,75
W miedzyczasie zauważyłam, że kicia mniej je, po zwiększeniu Apelki bez poprawy, spadła też aktywność.
kolejne badania 25.01, bo brak poprawy po zwiększeniu - T4 spadło, ale nadal powyżej 4, więc Apelka zwiększona dp 2.0
potem badania moczu, trzustka (SAA 38 norma do 5, lipaza 3,9 norma do 3,5) - tu wyszły jakieś nieprawidłowości, więc został wdrożony antybiontyk Synulox - po 4 dnia, brak zmiany na plus, w zasadzie chodzę za nią z miseczką z jedzeniem i zachęcam, karmię.
mam przygotowany plik z wynikami badań, ale niestety nie mogę ich załączyć, jakbym miała możliwość to zaraz je umieszczę lub mogę komuś przesłać

Generalnie schudła, mniej aktywna, mniej je a wyniki prawie w normie.

Czy może ktoś z Was wie co jeszcze można zbadać, czy te wyniki SAA i lipazy mogą wskazywać na takie objawy.
Zwykle jak wcześniej miała antybiotykoterapię ze względu na układ oddechowy to poprawa była już po 3 dniach, pojawił się apetyt.

Pozdrawiam

MONN

Od: Wto lut 15, 2022 13:44

Post » Wto lut 15, 2022 17:00 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Podniosę
Po Apelce tak się dzieje
Kot ma swoje lata
Trzeba dobrego weta żeby to ogarnął (na krótko)
Poczytaj o Apelce i skutkach ubocznych

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto lut 15, 2022 17:25 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Gdyby problemem była tarczyca i za wysokie parametry tarczycowe - to kot by chudł jednocześnie mając zwiększony apetyt.
SAA to tylko białko ostrej fazy - informuje, że coś się dzieje w organizmie, ale jest bardzo niespecyficzne - czyli dzieje się "coś" "cokolwiek".

Czy kotka oprócz mniejszego apetytu i spadku masy ciała ma jeszcze jakieś objawy? Wymioty? Jak wygląda kał? Oddechy?
Jak w badaniu klinicznym wyglądają zęby?
Było USG jamy brzusznej?

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Wto lut 15, 2022 18:01 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Jeśli masz wyniki w formie zdjęcia JPG, to możesz wrzucić na jakiś portal, a tu wkleić do postu link. Najlepiej wybrać link oisany jako "na forum" bo wtedy wkleja się obrazek.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto lut 15, 2022 18:42 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

A co dostaje do jedzenia?

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Wto lut 15, 2022 19:11 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Paszczka kotka była bardzo dokładnie obejrzana, nie ma zabków zepsutych, jakiejś nadzerki?
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Śro lut 16, 2022 9:22 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Dziękuję bardzo za odzew, już chyba więcej wiemy. Powtórnie wykonane badanie Lipazy wykazało przekroczenie (jest 36, norma 3,5). więc leczymy się na zapalenie trzustki.
Nie wiem dlaczego w pierwszym badaniu to nie wyszło i co najgorsze, że na wynik z vetlab czekaliśmy 4 dni,a teraz wyszło, że był najprawdopodobniej błędny

Teraz mam bardziej pytania jak to jest z tym zapaleniem, na co zwracać uwagę, jak zapobiegać.

A teraz odpowiedzi na pytania:
- Apelkę bierze już ponad 1,5 roku, brała 1,25 już bardzo długo, a mimo to chudła i straciła apetyt. Wiem, że objawem tarczycy może być chudnięcie idące w parze z ogromnym apetytem i to był powód dla jakiego odkryliśmy w ogóle tarczycę, bo robimy badanie od kilku lat i zawsze były ok, pogorszyły się 1,5 roku temu.
- wymioty sporadyczne, raczej kłaki albo po zjedzeniu kociej trawki, choć 2-3 razy w przeciągu tych 2 miesięcy zdarzyły się wymioty śliną
- kał OK, regularnie się załatwia, choć ostatnio jakby był miększy, bardziej plastyczny
- oddechy OK
- USG było, właśnie chciałam je załączyć, tam nie ma się czego przyczepić tylko faktycznie trzustka wykazuje jakiś stan zapalny przewlekły, stąd były te badania SAA i lipaza
- zęby są OK, w paszczy wszystko OK
- co do jedzenia to jest to niestety egzemplarz chrupkowy (druga kicia to przeciwieństwo, je tylko mokre - stąd wybór karm w domu jest ogromny), dość wybredny tzn. jak sobie upatrzy jeden model chrupek to tylko ten, a potem następuję przełączenie na inny, obecnie jeśli je to jest to aplaw jagnięcina.

Pozdrawiam

MONN

Post » Śro lut 16, 2022 10:06 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Ja bym na twoim miejscu poszukała specjalisty od USG i zrobiła USG brzucha bo niestety jak kot chudnie i nie chce jeść może to być tylko zapalenie trzustki a może coś więcej jakieś zmiany nowotworowe, kot już w takim wieku że należało by to wykluczyć. Mój Bootsik miał dobre wyniki krwi ale z stracił apetyt i nie chciał jeść i zaczął chudnąć, mimo względnie dobrych badań krwi, poprosiłam o USG bo z kota żarłoka niejadek musiałam mieć pewność że nie ma żadnych zmian nowotworowych. Bootsie też miał nadzczynnosc tarczycy i też miałam nadzieję że ten spadek apetytu to trzustka i lek na tarczycę. Niestety na USG wyszły zmiany w wątrobie, po biopsji niestety przerzuty nowotworowe. Bootsika już nie ma. Mam nadzieję że u was będzie to tylko zapalenie trzustki. Ale USG myślę że byłoby jak najbardziej wskazane.

Marciniunio

Od: Pon paź 29, 2018 17:01

Post » Śro lut 16, 2022 10:13 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

USG było, wątroba w porządku, tylko właśnie trzustka nieznacznie powiększona, miąższ przerostowy, przewlekły, bez deformacji, stąd było skierowanie na badanie SAA i lipazy.
Wczoraj wieczorem po lekach, kroplówce kot odżył.
USG jeszcze będziemy powtarzać.

MONN

Post » Śro lut 16, 2022 10:14 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

I ja uważam, że potrzebne jest USG. Moja 14-letnia kotka schudła i nie chciała jeść, wyniki badań były ok. Na USG wyszły nerki w bardzo złym stanie. Nie udało się jej uratować. Kciuki za Twoją kicię!
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Śro lut 16, 2022 10:29 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Wydaje mi się że bardzo trudno jest zapobiegać zapaleniu trzustki bo większości przypadków nie znana jest do końca przyczyną. Niestety lubi też nawracać. Leczenie też tylko objawowe ale ważne przy trzustce aby kot był ustabilizowany przeciwbólowo, zapalenie trzustki jest bardzo bolesne, i to najlepiej buprenorfina i przeciwwymiotnie cerenia, dobre nawilżenie/ odżywcza kroplówką w zależności w jakim stanie jest kot, kot musi jeść bo jak nie je to prowadzi do zmian w wątrobie. Chrupki to nie najlepsze żywienie przy trzustce ale jeśli kot tylko to chce jeść to niech je do ustabilizowania a potem przejść na karmę wtysokomiesna jak się da. Jeszcze jedno jeśli kot nie chce jeść mimo przeciwbólowych i cerynii to można poprosić o lek na stulacje apetytu ale to do dyskusji z wetem.

Marciniunio

Od: Pon paź 29, 2018 17:01

Post » Śro lut 16, 2022 20:42 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Dziękuję za Wasze odpowiedzi, wszystko jest bardzo cenne i doceniam pomoc.
Kroplówki dajemy, przeciwbólowe też dostała Dziś nawet był lepszy apetyt, choć teraz trochę spadł. Aktywność nadal na niskim poziomie, ale zobaczymy
Liczę na to, że teraz jak mamy już diagnozę to będzie szło w lepszym kierunku, żeby opanować tylko sytuację z chudnięciem i zmniejszeniem aktywności, bo mam nadzieję, że poprawa zew. będzie odzwierciedleniem poprawy parametrów wew.

A na bazie tego potwierdziło się u mnie po raz kolejny, że bardzo ważne jest obserwowanie kota, znajomość jego zwyczajów i jak coś niepokoi to trzeba reagować. Co prawda są też opinie, że kot prawie 16-letni może zmienić zwyczaje, a ja uważa, że trzeba sprawdzić dlaczego coś się zmieniło.
Kiedyś np. druga kotka miała dzień, że chowała się w miejscach, w których wcześniej jej nie widziałam, a potem zauważyłam, że jak chciała się przeciągnąć to jakoś tak zaczęła, ale coś ją chyba zabolała. Ja szybko do weta, rodzina mówi, że przesadzam, a tu okazało się, że jest zapalenie pęcherza.
Podobno też jest tak, że koty długo nie dają poznać, że coś jest źle, ale chyba na to nie ma rady.

MONN

Post » Czw lut 17, 2022 12:51 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

W jakim mieście mieszkasz?
Moje koty za TM: Gaja - 4 lata; 21.09.2009 Bobik - 8 lat; 16.08.2018 Myszka - 14,5 lat; 17.01.2020 Szymek - 19 lat; 07.05.2021 Kuba - 17 lat; 28.03.2022

Koty z Opola pod moją wirtualną opieką: Skarbinka - 16.02.2010 Maskotka - 22.10.2010 Fatimka - 01.11.2010 Irenka - 29.06.2012
Roki - 16.08.2012
Henio ze Szczecina - lipiec 2022
Bibi - 17.08.2022

Szymkowa

Od: Pon lis 21, 2005 17:06

Post » Czw lut 17, 2022 20:23 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Niestety, trzustka, leczenie, to glownie dieta.
Jest w dziale temat o zywieniu kota trzustkowego, wiec nie chce sie powtarzac. ale suche jest tu chyba najmniej zdrowym rozwiazaniem.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Czw lut 17, 2022 20:49 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Wiem, że suche to nie jest dobry wybór. Niestety kicia mokre to tylko poliże i koniec, a ważne jest żeby jadła. Już wielokrotnie chciałam przestawić na mokre, to potrafi się zagłodzić.
Już było mokre posypane pokruszonym suchym i nic, nawet nie ruszone.

MONN

[następna]