» Śro lut 16, 2022 9:22
Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba
Dziękuję bardzo za odzew, już chyba więcej wiemy. Powtórnie wykonane badanie Lipazy wykazało przekroczenie (jest 36, norma 3,5). więc leczymy się na zapalenie trzustki.
Nie wiem dlaczego w pierwszym badaniu to nie wyszło i co najgorsze, że na wynik z vetlab czekaliśmy 4 dni,a teraz wyszło, że był najprawdopodobniej błędny
Teraz mam bardziej pytania jak to jest z tym zapaleniem, na co zwracać uwagę, jak zapobiegać.
A teraz odpowiedzi na pytania:
- Apelkę bierze już ponad 1,5 roku, brała 1,25 już bardzo długo, a mimo to chudła i straciła apetyt. Wiem, że objawem tarczycy może być chudnięcie idące w parze z ogromnym apetytem i to był powód dla jakiego odkryliśmy w ogóle tarczycę, bo robimy badanie od kilku lat i zawsze były ok, pogorszyły się 1,5 roku temu.
- wymioty sporadyczne, raczej kłaki albo po zjedzeniu kociej trawki, choć 2-3 razy w przeciągu tych 2 miesięcy zdarzyły się wymioty śliną
- kał OK, regularnie się załatwia, choć ostatnio jakby był miększy, bardziej plastyczny
- oddechy OK
- USG było, właśnie chciałam je załączyć, tam nie ma się czego przyczepić tylko faktycznie trzustka wykazuje jakiś stan zapalny przewlekły, stąd były te badania SAA i lipaza
- zęby są OK, w paszczy wszystko OK
- co do jedzenia to jest to niestety egzemplarz chrupkowy (druga kicia to przeciwieństwo, je tylko mokre - stąd wybór karm w domu jest ogromny), dość wybredny tzn. jak sobie upatrzy jeden model chrupek to tylko ten, a potem następuję przełączenie na inny, obecnie jeśli je to jest to aplaw jagnięcina.
Pozdrawiam