(7).. zycie to skarb - na krawędzi... zmiana.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 13, 2021 0:51 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Marzenia11 pisze:Dziewczyny strajkują. Do jedzenia nadają się jedynie chrupki i ewentualnie, w małych ilościach, gerberek z indyka - dzisiaj porządnie zjadła nutka, trochę mniej porządnie Notusia, a najmniej Milenka. Pierwszy raz od ponad 2 lat zostawiłam w miseczce trochę chrupek - nie zdążyłam wyjść do pracy jak notka opędzlowała połowę..
U Notki zachwiania równowagi to ciekawe agadnienie - jak chorowała Milenka i miała zakaz jedzenia surowego mięsa i chrupek (bo jako jedyna miała do nich dostęp na parapecie w kuchni, na który czarne nigdy nie wskakiwały) to Notki problemy z równowagą wrociły. Może w mniej nasilonym stopniu, ale wróciły. Było to związane ze stresem i z wymuszaniem przez nią u mnie saszetki - dosłownie biegła i rzucała mi się na nogi, żebym tylko też dla niej dała miseczkę Milenki. Nie chciała w ogole jeść mięsa - potrafiła siedziec przy misce pełnej indyka kilka godzin i nawet na niego nie spojrzeć. Być moze są to jakieś zaburzenia metaboliczne? Suplementowe jednak? Czy inne jakieś ? Teraz jak Milena wróciła do jedzenia surowizny Notka też - z wyjątkiem ostatnich kilku dni, gdzie jest strajk chrupkowy, moim zdaniem i mam taką nadzieję - Noteczka czuje się lepiej i nie chwieje się, czasem się jej to zdarza, ale o wiele rzdaziej. Wszystko do pomyślenia - jak macie jakies pomysły, doświadczenia itp to podzielcie się, poproszę.
W końcu zadzwoniłam do dr Sobczyńskiego - tym razem terminy są długie, zapisałam Notkę na 2.08.

W zaburzeniach neurologicznych jestem laikiem- dopiero się dokształcam. Mam kota z objawami neurologicznymi (leczymy toksoplazmozę), a w międzyczasie tak się porobiło, że Thorin jest również leczony na padaczkę. Świeża sprawa. Mam rożne przemyślenia na temat zmniejszenia się objawów neurologicznych Thorina podczas leczenia pęcherza, będę jeszcze rozmawiała z naszą Panią doktor na ten temat. Dostaliśmy nootropil, ale póki co nie podaję. Jest gorzki, a Thorin już dostaje mega gorzki antybiotyk. On podczas leczenia pęcherza dostawał też cystaid plus, w którym m.in. jest L-Teaina. Steryd na pewno zmniejsza objawy neurologiczne u Thorina, ale może nie tylko on odpowiadał za to zmniejszenie. Tak gdybam. L- Teainę już kupiłam. Nie jest gorzka :mrgreen: Skonsultuję się z naszą weterynarz i zobaczymy czy dostaniemy zielone światło :D.

U Notki może fakt, że nie dostawała tego rodzaju jedzenia, na który miała ochotę, mogło ją zestresować i stąd powrót problemów z równowagą?
Obrazek

theta

Od: Nie cze 10, 2007 13:49

Post » Wto lip 13, 2021 7:56 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

theta no właśnie, byc moze jest tak jak mowisz, sa jakies zaleznosci stresu i zmiany jedzenua..ale ja tego sama nie wykombinuje, to juz dzialka wet. 2.08 idę do nwurologa i zobaczyny co powie.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto lip 13, 2021 12:50 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Czarne śliczne, ale gdzie Milenka ??? Nie ma co psioczyć, że koty Ci marudzą nad miskami. dobrze, że zdrowotnie stabilnie, a one są już paniami w średnim wieku, więc trzeba dogadzać. Do wizyty też nie tak daleko, do ludzkiego neurologa czeka się dłużej :) chyba wypróbuję na moich ten suchy pokarm, przy tych upałach zostawiać mokre lub mięso to porażka :( kciuki są cały czas :ok: :ok: :ok:

SabaS

Od: Śro lis 14, 2018 8:58

Post » Wto lip 13, 2021 14:03 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

No to i Milenka, zlizujaca z szyby deszcz...

ObrazekObrazekObrazek

Przyspiesza rozpakowanie paczki z sucha karma
ObrazekObrazek

Dzisiejsze - pije wode z wazonu, kwiatki przywiozlam z dzialki..
Obrazek

Nie chcialam narzekac, tak jak jest teraz jest stabilnie i dobrze, przepraszam..
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Wto lip 13, 2021 14:16 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Marzenka,nie znam się na kwiatach, ale dla mnie to wygląda jak lilie,które są trujące dla kotów. Ale może ktoś.lepszy z botaniki mnie skoryguje.

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Wto lip 13, 2021 14:20 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Tez mi wygladają na liliowate, a wszystkie one są dla kotów bardzo trujące, wystarczy troszkę pyłku na sierści czy woda w ktorej stoją :(
Kot nie musi lisci ruszyć :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto lip 13, 2021 14:32 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

No to ladnie, bo milena pije wode. A ja w pracy.

Marzenia11

Post » Wto lip 13, 2021 14:41 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

To bardzo źle :( Liliowate niszczą kocie nerki i to z przytupem :( Nie jestem ogrodnikiem, jest jakis procent szansy ze to nie lilia i przy okazji cos nieszkodliwego, ale nie wygląda to dobrze :(
Trzeba jej to zabrać i wdrozyc natychmiast leczenie. Chyba ze w try miga ktos zidentyfikuje na 100 % roslinę i ze jest niegroźna.
W innym wypadku trzeba dzialać natychmiast :(

Blue

Post » Wto lip 13, 2021 14:48 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Liliowiec.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto lip 13, 2021 14:50 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Gretta pisze:Liliowiec.

Toksyczność ta sama niestety :(

Blue

Post » Wto lip 13, 2021 16:19 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Blue pisze:
Gretta pisze:Liliowiec.

Toksyczność ta sama niestety :(

Poprosilam znajoma od ktorej od 3 tyg nie odebralam kluczy, zeby weszla i zabrala te kwiaty. Milenka byla w szafie, potem zeskoczyla na podloge. Wymiotiw nie bylo. Dzisiaj rano dostala 100 kroplowki. Co mam jeszcze zrobic?

Marzenia11

Post » Wto lip 13, 2021 16:53 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Marzenia11 pisze:Co mam jeszcze zrobic?

Gdyby to dotyczyło moich kotow po pierwszej inforamcji o toksycznosci dzwonilabym do wetki zapytać co robić,czy ma.szanse przyjąć czy też szukać kliniki całodobowej.

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Wto lip 13, 2021 16:56 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

gusiek1 pisze:
Marzenia11 pisze:Co mam jeszcze zrobic?

Gdyby to dotyczyło moich kotow po pierwszej inforamcji o toksycznosci dzwonilabym do wetki zapytać co robić,czy ma.szanse przyjąć czy też szukać kliniki całodobowej.

Od razu dzwonilam, dr nie odebrala, napisalam dwa smsy. Czekam na jakakolwiek odpowiedz. Zwolnilam sie z pracy i jade do domu.

Marzenia11

Post » Wto lip 13, 2021 17:09 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Marzenia11 pisze:. Co mam jeszcze zrobic?

Zadzwonić do weta i działać wedle jego zaleceń i to szybciutko :roll: .
Poczytałaś sobie w międzyczasie o toksyczności tych roślin? I co trzeba robić?
To naprawdę nie przelewki.
Od kiedy te kwiaty były w zasięgu kotów?
Do zatrucia bardzo poważnego wystarczy sam pyłek który spadnie na kocią sierść i ten go zliże.
To jedne z najbardziej trujących dla kotów roślin w naszym kraju :( Trująca jest każda część rośliny, do zatrucia wystarczy odrobina, w momencie gdy pojawią się już objawy niewydolności nerek jest pozamiatane.

Nie jest ważne czy są wymioty czy nie, bo wymioty są objawem zatrucia pokarmowego, podrażnienia przewodu pokarmowego, one są przejściowe i o ile kot nie obje się po kokardę liśćmi to to zatrucie pokarmowe mija szybko i kot sprawia wrażenie zdrowego. Po napiciu się wody może ich w ogóle nie być lub kot bełtnie sobie samą wodą trochę.
Najgorsze jest to że toksyna w tym czasie bezobjawowo niszczy nerki, niszczy bardzo :roll:
Kot powinien być przez kilka dni bardzo intensywnie płukany, trzeba monitorować stan jego nerek.

Możliwe że Twoje koty trzymały się od tych kwiatów z daleka a Milenka liznęła raz wodę i też sobie poszła.
I nic jej nie będzie, podobnie jak pozostałym.
Ale myślę źe ryzyko nicniezrobienia jest zbyt duże :(

Blue

Post » Wto lip 13, 2021 17:12 Re: (7).. zycie to skarb...i po rezonansie s.10

Milenka pila wide kilka razy z tego wazonu.
Kwiaty sa od wczoraj od 8 rano.
Teraz tezdzwonilamdo wet, powiedziala, ze nie moze rozmawiac, ze mi napisze smsa

Marzenia11

[poprzednia][następna]