14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może pożyć?

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon maja 24, 2021 3:28 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może pożyć?

Hej, mam 14 letnią kotkę z rakiem listew mlecznych (miałam 9 lat gdy ją wzięłam i nie wiedziałam wtedy że koty się kastruje w ogóle nie wiedziałam co to kastracja byłam mała :/ moi rodzice niestety też nic nie wiedzieli w tym temacie..)

Jest dla mnie jak córka, ale niestety ma raka listew mlecznych, nie chcę jej operować bo obecnie jest w świetnej kondycji, bardzo chętnie się bawi i sama zaczepia do zabawy, żadnych pasożytów nie ma, ma apetyt i załatwia się normalnie nie chciałam jej tego zabierać bo dwójka weterynarzy (z różnych miast) u których ją leczyłam i się konsultowałam powiedzieli, że po operacji mogą się uaktywnić choroby których do tej pory nie miała..
Normalnie zdrowy kot, gdyby nie wyczuwalne guzki na obu listwach. Guzki wyczułam pod koniec stycznia tego roku, chciałabym wiedzieć ile taki kotek może jeszcze pożyć?

Bez operacji oczywiście, ja wiem być może to mało odpowiedzialne żeby nie poddawać jej operacji ale mi zależy aby przeżyła swoje życie choćby i krócej ale szczęśliwiej, nigdy jeszcze nikogo tak nie pokochałam jak moją niunię :placz: większość życia spędziłam właśnie z nią ona też nie potrafi beze mnie żyć, zawsze miauczy wniebogłosy jak mnie nie ma dłużej w domu, może ktoś miał kotka z rakiem listew mlecznych i nie zdecydował się na operację? Ile jeszcze czasu mogło jej pozostać? :(

HannaAnna

Od: Pon maja 24, 2021 3:19

Post » Pon maja 24, 2021 9:50 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

Jeśli nie wiadomo jaki to typ nowotworu to niestety nikt nie odpowie na to pytanie. To może być kilka miesięcy, kilkanaście albo kilka lat.
Przede wszystkim obserwuj wzrost guzów, czy nie robi się stan zapalny lub owrzodzenie, które są bolesne. I kontroluj sposób oddychania kota, co kilka miesięcy warto zrobić RTG płuc w kierunku przerzutów.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pon maja 24, 2021 10:30 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

Kotka winna być dokładnie przebadana. Krew, pełny panel diagnostyczny+biochemia+ rozmaz manualny+jonogram+tarczyca .... Do tego porządne USG i RTG (czy nie ma przerzutów do płuc). Może echo by się też zdało zrobić. Wizyta u onkologa też by się zdała. Trzeba określić rodzaj guza. Mając wszystko w ręku dopiero można jako tako stwierdzić czy i ile kotka pożyje. Guzy listew mlecznych z reguły bywają złośliwe ale różnie z tym jest. Dobry, doświadczony wet podpowie jakie są opcje najlepsze dla kotki. Jeśli nie ma wyboru to ważna jest dobra opieka paliatywna. Czyli podawanie leków p.bólowych i p.zapalnych. Potrzebne będą i opiaty by kot nie cierpiał. Zero leków ludzkich podawanych samodzielnie. Nawet jak nie chcesz operacji MUSISZ zadbać o nią medycznie. Nie możesz zostawić sprawy własnemu tokowi. Jeśli trzeba musisz jej pomóc znosić ból gdy nadejdzie. To jesteś jej winna.
Jeden z moich Domów Stałych podjął decyzję o usunięciu listew mlecznych kotce około 12 letniej. Wet stwierdził,że jest wielka szansa ,że pożyje w miarę komfortowo jeszcze wiele latek. Nie było przerzutów. Badania idealne.
Kciuki :ok:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Pon maja 24, 2021 10:49 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

Usuwałam listwy mleczne kotce wtedy 9-letniej.
Guzki były maleńkie, taka kaszka, i kilka trochę większych.
Po drugiej operacji wet podejrzewał wznowę, więc jeszcze trzeci raz była operowana.
Guzki nie nawracają (kotka ma 13 lat teraz).
Jest w dobrej formie (teraz się okazało, że ma "zniszczone" nerki, ale jak na taki obraz USG to jest bardzo ok ).
Po operacjach bardzo szybko, w kilka dni, wracała do formy.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie cze 13, 2021 15:37 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

Skoro jak piszesz jest w świetnej formie, to nie wiem, czemu nie chcesz jej operować. RTG zróbcie, czy nie ma przerzutów w płucach, echo serca, rozszerzone badanie krwi, wybrać dobrego chirurga, który usunie zmiany z marginesem nie rozwalając ich, dobre znieczulenie - i wycinać. To jedyna opcja, by dać kotce szanse na długie życie. Kotka dojdzie do siebie na tyle szybko, że nie ma co się zastanawiać.
Interesująca opinia dwóch weterynarzy, którzy wieszczą pojawienie się czy uaktywnienie innych chorób. Możesz napisać, co to za weterynarze? Poza tym uaktywnić mogą się choroby, które już się ma.
Kotka rozumiem już dawno wysterylizowana?
Brak pasożytów to na oko, czy z badania kału?
Była kiedyś szczepiona?

Tak, odmówienie kotu leczenia jest nieodpowiedzialne. I obrzydliwie okrutne.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Nie cze 13, 2021 21:23 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

HannaAnna pisze: ma apetyt i załatwia się normalnie nie chciałam jej tego zabierać bo dwójka weterynarzy (z różnych miast) u których ją leczyłam i się konsultowałam powiedzieli, że po operacji mogą się uaktywnić choroby których do tej pory nie miała..

A to dziwne strasznie. Nigdy nie slyszalam o czyms takim. To tak jak u ludzi, powiedziano kobiecie by nie wykonywala masektomii bo sie inne choroby ujawnia :roll: No bez sensu.
Zadbany, kochany i leczony kotek to przeciez i 20 lat moze przezyc.
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pon cze 21, 2021 20:24 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

Moja kotka w wieku 14 lat miala usuwana jedna listwe. Guz okazal sie zlosliwy i lekarze dawali jej max 2 lata zycia. Teraz ma juz prawie 19

aenena

Od: Śro cze 02, 2021 15:49

Post » Pon cze 21, 2021 20:59 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

aenena pisze:Moja kotka w wieku 14 lat miala usuwana jedna listwe. Guz okazal sie zlosliwy i lekarze dawali jej max 2 lata zycia. Teraz ma juz prawie 19

:ok: Cudnie! Duzo zdrowia dla Twojej seniorki!
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Śro lip 14, 2021 16:11 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

EDIT
Kicia wczoraj miała zabieg kastracji z wycięciem jednej listwy mlecznej, guz pojechał na histopatologię. Uaktualniam bo być może ktoś będzie szukać (tak samo jak ja niedawno) wszelkich informacji na temat tego jak kotki znoszą taką operację. Moja 14 letnia kotka została dokładnie przebadana, wyniki krwi dobre, wyszło lekkie odwodnienie ale nic groźnego i trochę za dużo białka aczkolwiek nic się nie dzieje, kicia przed operacją była w świetnej kondycji fizycznej, uzębienie weterynarz stwierdził że ma jak u 6 letniej kotki (mam ją 14 lat więc na pewno ma 14 ;-) ) jesteśmy 1.5 dnia po operacji, wczoraj po odebraniu kicia dużo spacerowała, wchodziła na kanapę (położyłam przy kanapie poduszkę żeby po niej wchodziła zamiast wskakiwać), załatwiała się normalnie, wczoraj od razu rzuciła się na jedzonko (podaję mokrą karmę z gussto ale też czasem feringa, macs, GranataPet i tylko wysokomięsne), często leżała i za moment wstawała na kolejny spacerek, chętnie dawała się pogłaskać pod bródką chociaż wolałam żeby miała spokój więc jej nie zaczepiałam, przygotowałam jej
specjalne 2 miejsca w których mogła sobie odpocząć, jedno na kanapie gdzie zrobiłam jej namiocik z poduszek i koca i drugie miejsce na podłodze z jej legowiskiem również zrobiłam coś ala baldachim z koca żeby miała zaciemnione spokojne miejsce, dzisiaj kicia dostała dwie tabletki jedna to antybiotyk druga przeciwbólowa, podałam jej od razu do pyszczka poprzednio ją głaszcząc żeby widziała że nic złego się nie dzieje :-) dzisiaj bardzo dużo leży, szczególnie na podłodze gdzie się ochładza ponieważ jest lato i jest ciepło :-) do godziny 17stej załatwiła się raz (siku), zjadła trochę karmy z mojej ręki - z miski nie chciala i napiła się wody z miseczki (porozstawiałam jej w kilku miejscach), jest przytomna, świadoma co się dzieje, liże mnie. Weterynarz mówił, że dziś może mieć mniejszy apetyt więc nie ma powodów do zmartwień, kicia się myje omijając miejsce szwów, wszystko wydaje się być w porządku, dam jeszcze znać za jakiś czas jak wszystko to wygląda i jaki to rodzaj guza się wytworzył, trzymajcie się! ❤️

HannaAnna

Post » Pon lip 26, 2021 15:14 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

EDIT #2
Już 2 tygodnie po operacji, nie ma żadnych powikłań, kicia doszła w pełni do siebie już po tygodniu aczkolwiek ograniczałam jej ruch, teraz trochę więcej się rusza, ma apetyt, chęć do zabawy, chęć do miziania i wszystko jest tak jakby tej operacji nie było za około 2 tygodnie powinny przyjść wyniki z histopatologii więc dam znać jaki to konkretnie guz

HannaAnna

Post » Sob sie 14, 2021 22:03 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

EDIT #3
Minął już miesiąc od operacji, rana po operacji ładnie się zagoiła, futerko odrasta, wszystko przebiegło wzorowo, kicia bardzo żywiołowa szczególnie o 5 rano :) skacze, biega a nawet czego wcześniej nie było - bawi się sama ze sobą gdy ja jestem zajęta :) ma dużo energii, ma apetyt, załatwia się normalnie. Przyszły wyniki z histopatologii jest to gruczolakorak (złośliwy), szczerze nie spodziewałam się niczego lepszego mając na uwadze to jak szybko rósł guz, mimo to żyjemy jakby nic jej nie dolegało, kicia cieszy się życiem :)

HannaAnna

Post » Wto sie 17, 2021 11:33 Re: 14 letnia kotka z rakiem listew mlecznych.. Ile może poż

to trzymam mocno kciuki żeby kicia jak najdłużej trzymała się w dobrej formie!

madziowiec

Od: Śro sie 04, 2021 12:37