Kotinowo (7) - dom seniorów

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 26, 2021 20:06 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Moja Amy jest na RC Gastro moderate calorie
I na Lypexie.
I jej się wyniki trzustki szybko poprawiły. Ale jedynymi objawami była ospałość, taka markotnosc i lekkie rozwolnienie.
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Wto kwi 27, 2021 7:26 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

jolabuk5 pisze:A dają Tosi coś na te dziwne drgawki? Jeśli uważają, że to zmiany neurologiczne, to jakiś lek by się przydał.

Nie dostała
Wet słusznie zauważył, że prawie każdy lek na jedno pomaga a na inne szkodzi.
leczenie trzustki u młodego kota jest zasadne, bo inne organy są zdrowe
Tosia praktycznie ma cały przewwód pokarmowy mocno sfatygowany - trzustka ostra zapalna, żołądek wypełniony płynem zapalnym, wątroba, woreczek żółciowy z jakimś osadem, śledziona i jelita rozszerzone i wypełnione płynem zapalnym ....

Oby chociaż jadła, to byłaby szansa na podleczenie trochę dietą tych organów, które szwankują
coraz trudniej podawac jej leki, bo od paru dni zaczęła sie przed tym bronic wszystkimi czterema łapinkami
Myślę, że boli ją nawet lekkie przytrzymywania .... :(
A przecież nmusi brac leki na kardiomiopatię, bo inaczej serduszko jej odmówi pracy :( Enzymy trzustkowe też sa bardzo wazne

Dzisiaj po południu mam kolejną wizytę - zobaczymy co powie wet i co zobaczy w brzuszku Tosi ..... kciuki bardzo potrzebne
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Wto kwi 27, 2021 7:30 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

MonikaMroz pisze:Moja Amy jest na RC Gastro moderate calorie
I na Lypexie.
I jej się wyniki trzustki szybko poprawiły. Ale jedynymi objawami była ospałość, taka markotnosc i lekkie rozwolnienie.

Widać, żę Amy miała lekko zapalną trzustkę oraz inne organy w porządku
Tosia wymiotowała, miała silne rozwolnienie, i cały czas jest obolała i nie ma apetytu .... o innych objawach juz pisałam
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Post » Wto kwi 27, 2021 7:41 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Tosiu trzymaj się :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto kwi 27, 2021 8:14 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Trzymamy :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: Tosiu :201461 :201461 :201461 :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Kotina pisze:
MonikaMroz pisze:Moja Amy jest na RC Gastro moderate calorie
I na Lypexie.

Widać, żę Amy miała lekko zapalną trzustkę oraz inne organy w porządku
Tosia wymiotowała, miała silne rozwolnienie, i cały czas jest obolała i nie ma apetytu .... o innych objawach juz pisałam

Tak, Amy poza tym zdrowa.
U niej trzustka prawdopodobnie stan przewlekły. Ujawnił się na okoliczności stresu zwiazanych z Bagirą lub w skutek bardzo silnych leków (bez zasadnych) na zapalenie pecherza które dostała miesiac po miesiącu.

Ale już zmieniłam weta :) i teraz jak miała krwiomocz na skutek stresu (nie wiem z jakego powodu, prawdopodobnie na tle psychicznym) to dostawala tylko nos-pa i bunondol. krwiomocz pojawai się i po ok 7 dniach sam przechodzi. wiec nie ma sensu dawać antybiotyków.

Kurde po 10 latach z kotami ja się ciągle uczę czegoś nowego :roll:
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Wto kwi 27, 2021 8:58 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

A czy w tej sytuacji nie byłoby najważniejsze dać lek przeciwbólowy, jakiś mocny? Zapalenie trzustki podobno bardzo boli, zresztą ten ból po Tosi widać. Jakby jej ulżyło, to może prędzej by coś zjadła? :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto kwi 27, 2021 14:11 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

jolabuk5 pisze:A czy w tej sytuacji nie byłoby najważniejsze dać lek przeciwbólowy, jakiś mocny? Zapalenie trzustki podobno bardzo boli, zresztą ten ból po Tosi widać. Jakby jej ulżyło, to może prędzej by coś zjadła? :ok:

Też tak myślę. Poprosze dzis weta aby dał Tosi coś do łykania przeciwbólowego, jesli sam nie zaproponuje
Obrazek

Kotina

Post » Wto kwi 27, 2021 17:10 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Już po wizycie i kolejnej kroplówce. Okazało się, że dostaje codziennie w kroplówce lek przeciwbólowy i przeciwzapalny.
Dzisiaj po powrocie, od razu pobiegła do kuwety na siku, potem dosłownie rzuciła sie na saszetkę RC gastrointestinal
Miło było patrzec jak wcina z apetytem
Dokupiłam tez jedna puszkę na próbę recovery. Oby tylko jadła ...
Wet powiedział, żeby pilnować aby sie nie przejadała, ma dostawać 4-5 razy dziennie ale max po pół saszetki
Leki podane jednak pomagają, Tosia jakby odżyła, znowu sporo przemieszcza się po chacie, zmienia miejscówki, na których leży i nie zawsze spi
Mogę enzymy trzustkowe podawać jej rozpuszczone w odrobinie wody strzykawką prosto do pysia. Będę próbwać

Obrazek Obrazek
Obrazek

Kotina

Post » Wto kwi 27, 2021 17:12 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Kotina pisze:Już po wizycie i kolejnej kroplówce. Okazało się, że dostaje codziennie w kroplówce lek przeciwbólowy i przeciwzapalny.
Dzisiaj po powrocie, od razu pobiegła do kuwety na siku, potem dosłownie rzuciła sie na saszetkę RC gastrointestinal
Wet powiedział, żeby pilnować aby sie nie przejadała, ma dostawać 4-5 razy dziennie ale max po pół saszetki
Leki podane jednak pomagają, Tosia jakby odżyła, znowu sporo przemieszcza się po chacie, zmienia miejscówki, na których leży i nie zawsze spi
Mogę enzymy trzustkowe podawać jej rozpuszczone w odrobinie wody strzykawką prosto do pysia. Będę próbwać

Obrazek Obrazek

pół to strasznie dużo na raz

miło patrzec jak je :D
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Wto kwi 27, 2021 17:23 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Kotina pisze:Już po wizycie i kolejnej kroplówce. Okazało się, że dostaje codziennie w kroplówce lek przeciwbólowy i przeciwzapalny.

Obrazek Obrazek

Uff, to wspaniałe nowiny! Oby Tosieńka była zdrowa! :1luvu: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto kwi 27, 2021 17:36 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

mir.ka pisze:

Obrazek Obrazek

pół to strasznie dużo na raz

miło patrzec jak je :D

Masz rację, ale tak się ucieszyłam, że je ....
Teraz już będę jej wydzielac po 1/4 ...
Dzięki, ze mi przypomniałaś :201494 :)
Obrazek

Kotina

Post » Wto kwi 27, 2021 19:02 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Tosieńko, ciesze się, że "załapałaś" :) Uważaj na siebie, koteczko, dzielna jesteś! :ok: :ok: :ok:
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Śro kwi 28, 2021 9:57 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Obrazek
Kciuki nieustające za Tosię. :ok:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Czw kwi 29, 2021 8:42 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Tosia raz trochę lepiej, a raz bez zmian ...
Dobrze, że chociaz ciut zjada tej swojej karmy, ale generalnie stanowczo za mało

Jestem po konsultacji z innym weterynarzem. Diagnoza podobna do tej wystawionej przez weta do którego chodzę z Tosią
Wszystko wskazuje na
Triaditis czyli:
"zespół trzech chorób: zapalenia trzustki, zapalenia dróg żółciowych i idiopatycznej choroby zapalnej jelit (IBD).
W przypadku stwierdzenia zapalenia jednego z nich wskazana jest dalsza diagnostyka w kierunku zapalenia pozostałych organów „triady”.
Przyczyny triaditis upatruje się także w pierwotnie występującym IBD, w przebiegu którego dochodzi do przerostu flory bakteryjnej w dwunastnicy oraz wymiotów.
Prawdopodobnie przyczyną większości przypadków zapalenia trzustki, dróg żółciowych i jelit u kotów jest proces immunologiczny"

Do tego u Tosi trzeba dadać kardiomiopatię oraz objawy ze strony układu nerwowego, no i wiek ... :(

Tak wczoraj spała na balkonie, z łepetynka w dół ... Kiedys, kiedys gdy miałam ok 40 stopni gorączki też leżałam z głową spuszczoną z łóżka - jakos było mi lepiej .... :roll:

Obrazek
Obrazek

Kotina

Post » Czw kwi 29, 2021 9:01 Re: Kotinowo (7) - dom seniorów

Kotina pisze:Tosia raz trochę lepiej, a raz bez zmian ...
Dobrze, że chociaz ciut zjada tej swojej karmy, ale generalnie stanowczo za mało

Jestem po konsultacji z innym weterynarzem. Diagnoza podobna do tej wystawionej przez weta do którego chodzę z Tosią
Wszystko wskazuje na
Triaditis czyli:
"zespół trzech chorób: zapalenia trzustki, zapalenia dróg żółciowych i idiopatycznej choroby zapalnej jelit (IBD).
W przypadku stwierdzenia zapalenia jednego z nich wskazana jest dalsza diagnostyka w kierunku zapalenia pozostałych organów „triady”.
Przyczyny triaditis upatruje się także w pierwotnie występującym IBD, w przebiegu którego dochodzi do przerostu flory bakteryjnej w dwunastnicy oraz wymiotów.
Prawdopodobnie przyczyną większości przypadków zapalenia trzustki, dróg żółciowych i jelit u kotów jest proces immunologiczny"

Do tego u Tosi trzeba dadać kardiomiopatię oraz objawy ze strony układu nerwowego, no i wiek ... :(

Tak wczoraj spała na balkonie, z łepetynka w dół ... Kiedys, kiedys gdy miałam ok 40 stopni gorączki też leżałam z głową spuszczoną z łóżka - jakos było mi lepiej .... :roll:

Obrazek

:201461 :201461 :201461 :201461 :201461 :201461 :201461 :201461
Obrazek

mir.ka

[poprzednia][następna]