Urwisek Boryś i Fiszeczka - to już dwa lata bez Ciebie :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 12, 2021 20:51 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Talka pisze:Udało mi się zdobyć fiolkę virbagenu z Warszawy... organizuję transport

Skad dokad?
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt mar 12, 2021 21:22 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Niestety - tu wiele pewnie nie pomogę...

Te wyniki są trochę dziwne, bo leukocyty poleciały ale czerwone krwinki i hemoglobina bardzo wysokie (by zobaczyć faktyczny poziom płytek trzeba by je manualnie zliczyć, maszynowe oznaczenie zwykle jest zaniżone), jeśli kotka jakoś bardzo się nie odwadnia z jakiegoś powodu (a na wyniki patrząc nie ma powodu chyba że problemem jest podwyższony sód - ona nie je czegoś co go zawiera w nadmiarze, np. "karmy dla kastratów" która wymusza zwiększone pragnienie i diurezę dodatkiem soli?) lub nie pobiera za mało płynów - to pewnie wskazane byłoby zrobienie zdjęcia RTG i upewnienie się czy z jakiegoś powodu z tej strony kotka nie jest niedotleniona.
Czasem silny/przewlekły stan zapalny powoduje paradoksalnie leukopenię szczególnie gdy szpik z jakiegoś powodu nie jest w pełni wydolny.

Kontaktowałaś się z producentami leku który podajesz?
On jako powikłania przy długim stosowaniu nie może dać leukopenii?

Poprzednio klindamycyna postawiła koteczkę na nogi. Może warto by spróbować jeszcze raz?
I tak powinna być teraz na antybiotyku.

Trzeba by wykluczyć inne powody takich wyników niż "czyste" działanie wirusa na szpik.

Trzymam za Was kciuki!

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt mar 12, 2021 21:33 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Marzenia11 pisze:
Talka pisze:Udało mi się zdobyć fiolkę virbagenu z Warszawy... organizuję transport

Skad dokad?

Udało mi się z Warszawy do Częstochowy prawdopodobnie. A ja pojadę do Częstochowy sama. Jutro się okaże
Fiszka kocham Cię 26.03.2018 - 13.04.2021 (*)
Borysek 1.06.2020

Talka

Od: Sob sie 08, 2020 19:39

Post » Pt mar 12, 2021 21:37 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Blue pisze:Niestety - tu wiele pewnie nie pomogę...

Te wyniki są trochę dziwne, bo leukocyty poleciały ale czerwone krwinki i hemoglobina bardzo wysokie (by zobaczyć faktyczny poziom płytek trzeba by je manualnie zliczyć, maszynowe oznaczenie zwykle jest zaniżone), jeśli kotka jakoś bardzo się nie odwadnia z jakiegoś powodu (a na wyniki patrząc nie ma powodu chyba że problemem jest podwyższony sód - ona nie je czegoś co go zawiera w nadmiarze, np. "karmy dla kastratów" która wymusza zwiększone pragnienie i diurezę dodatkiem soli?) lub nie pobiera za mało płynów - to pewnie wskazane byłoby zrobienie zdjęcia RTG i upewnienie się czy z jakiegoś powodu z tej strony kotka nie jest niedotleniona.
Czasem silny/przewlekły stan zapalny powoduje paradoksalnie leukopenię szczególnie gdy szpik z jakiegoś powodu nie jest w pełni wydolny.

Kontaktowałaś się z producentami leku który podajesz?
On jako powikłania przy długim stosowaniu nie może dać leukopenii?

Poprzednio klindamycyna postawiła koteczkę na nogi. Może warto by spróbować jeszcze raz?
I tak powinna być teraz na antybiotyku.

Trzeba by wykluczyć inne powody takich wyników niż "czyste" działanie wirusa na szpik.

Trzymam za Was kciuki!

Ona mega mało pije... Tak naprawdę nie pije wcale... Nie je karmy dla kastratów. Jest na puszkach wysokomiesnych... Martwia mnie mega te białe krwinki. Myślisz że powinna być na antybiotyku?
Borysek 1.06.2020

Talka

Post » Pt mar 12, 2021 21:48 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Jeśli ma apetyt, nie sika nadmiernie - to jedząc tylko mokry pokarm w odpowiedniej ilości nie powinna się tak bardzo odwodnić, tak naprawdę powinno jej to wystarczyć.
Ile razy dziennie sika? Jak wygląda jej mocz? Masz możliwość go zobaczyć?

Tak, myślę że przy tak silnym spadku leukocytów u kotki z FeLV antybiotyk osłonowo by się przydał - tym bardziej że wszelkie przypadkowe stany zapalne dodatkowo zużywają białe krwinki.
Trzeba być też czujnym w temacie nadkażeń grzybiczych.
I jednoczesne wykluczenie ognisk zapalnych oraz problemów z sercem.
Osłuchowo jest wszystko ok?

Ona ma obniżoną temperaturę.
Co tak w ogóle się z nią dzieje?
To były tylko i wyłącznie badania kontrolne i takie coś wyszło?
Czy zrobiliście je bo są jakieś niepokojące objawy?

Koniecznie bym tą klatkę piersiową sprawdziła.
I wypytała osoby z którą się kontaktujesz w temacie leku - co mogą oznaczać takie wyniki w czasie kuracji, szczególnie przedłużonej.

I przy kolejnych badaniach koniecznie zrobiłabym rozmaz manualny.

Blue

Post » Pt mar 12, 2021 22:53 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Blue pisze:Jeśli ma apetyt, nie sika nadmiernie - to jedząc tylko mokry pokarm w odpowiedniej ilości nie powinna się tak bardzo odwodnić, tak naprawdę powinno jej to wystarczyć.
Ile razy dziennie sika? Jak wygląda jej mocz? Masz możliwość go zobaczyć?

Tak, myślę że przy tak silnym spadku leukocytów u kotki z FeLV antybiotyk osłonowo by się przydał - tym bardziej że wszelkie przypadkowe stany zapalne dodatkowo zużywają białe krwinki.
Trzeba być też czujnym w temacie nadkażeń grzybiczych.
I jednoczesne wykluczenie ognisk zapalnych oraz problemów z sercem.
Osłuchowo jest wszystko ok?

Ona ma obniżoną temperaturę.
Co tak w ogóle się z nią dzieje?
To były tylko i wyłącznie badania kontrolne i takie coś wyszło?
Czy zrobiliście je bo są jakieś niepokojące objawy?

Koniecznie bym tą klatkę piersiową sprawdziła.
I wypytała osoby z którą się kontaktujesz w temacie leku - co mogą oznaczać takie wyniki w czasie kuracji, szczególnie przedłużonej.

I przy kolejnych badaniach koniecznie zrobiłabym rozmaz manualny.

Chciałam poprostu zrobić kontrolne badania krwi i tyle.. sika dwa razy dziennie. Moczu nie widzę niestety.
Temperatura obniżona też mnie właśnie zastanwia.
No i wyszło że ma niedoczynność tarczycy...
Jaki antybiotyk zastosować?
Borysek 1.06.2020

Talka

Post » Pt mar 12, 2021 23:16 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Ta tarczyca jest do sprawdzenia przy następnym badaniu krwi, u kotów niedoczynność występuje bardzo rzadko, kotka jest na silnych lekach, obecnie się coś dzieje z jej zdrowiem. To może być sprawa wtórna lub zafałszowany wynik, szczególnie gdy kotka jest bezobjawowa.
Dlatego bym tego nie bagatelizowała na pewno, ale sprawdziła za jakiś czas na spokojnie jak to wygląda.

Teraz najważniejsza sprawa to wyjaśnić sprawę tych krwinek (koniecznie wraz z upewnieniem się czy to nie efekt uboczny leku który bierze), ocena ogólnego stanu zdrowia i ustabilizowanie tego co się da ustabilizować.
Antybiotyk musi dobrać Ci wet, przy czym Fiszka miała już epizod gdy czuła się bardzo źle i klindamycyna jej pomogła. Jeśli wtedy jątrzyła rzeczywiście toksoplazmoza - możliwe że jest nawrót. To w dodatku antybiotyk który dociera do stanów zapalnych do których nie docierają jak trzeba inne antybiotyki. Więc gdyby wetka nie była przekonana jaki lek chce dać - to możesz jej cichutko podszepnąć ten ;)

Blue

Post » Sob mar 13, 2021 22:29 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Odzywam się...
Fiszka nawodniona... Zrobiłam jej w domku wieczorem kroplówkę.. w poniedziałek pójdzie krew na rozmaz ręczny i szukam hematologa... Bardzo ta krew u nas dziwna...
Obrazek
Borysek 1.06.2020

Talka

Post » Nie mar 14, 2021 2:49 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Talka pisze:Odzywam się...
Fiszka nawodniona... Zrobiłam jej w domku wieczorem kroplówkę.. w poniedziałek pójdzie krew na rozmaz ręczny i szukam hematologa... Bardzo ta krew u nas dziwna...
Obrazek

Jaka ona kochana :201461 :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie mar 14, 2021 7:09 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Dobrze, że umiesz sama zrobić kroplówkę.

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie mar 14, 2021 23:40 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Jestem zmęczona
Obrazek
Obrazek
Borysek 1.06.2020

Talka

Post » Nie mar 14, 2021 23:50 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Talka pisze:Jestem zmęczona
Obrazek
Obrazek

Pasujecie do siebie także w tym zmęczeniu :201461
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon mar 15, 2021 1:15 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Cieple mysli i kciuki cały czas :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto mar 16, 2021 7:56 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Cześć. Byliśmy wczoraj wieczorem na dokładnym USG i Katowicach. USG nie wykazało żadnych zmian na narządach, jedynkę powiększone ( do obserwacji) węzły krezkowe. Pani dr bardzo młodziutka, ale mocno zaangażowana, znała RetroMAD1 :)
Pani dr zasugerowała tak jak Blue sprawdzić serduszkio i płuca, ale musimy umówić się do specjalisty. Najpierwszy mamy powtórzyć badanie krwi i wykonać rozmaz.
Jedzie do mnie już virbagen omega...
Ehhh.. niech to się jakoś wyklaruje...
Borysek 1.06.2020

Talka

Post » Wto mar 16, 2021 10:27 Re: Fiszka felv + i Borysek. Kolejna seria terapii RetroMAD1

Dobrze, że USG nie wykazało zmian! :1luvu:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia][następna]