Talka pisze:Udało mi się zdobyć fiolkę virbagenu z Warszawy... organizuję transport
Skad dokad?
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Talka pisze:Udało mi się zdobyć fiolkę virbagenu z Warszawy... organizuję transport
Marzenia11 pisze:Talka pisze:Udało mi się zdobyć fiolkę virbagenu z Warszawy... organizuję transport
Skad dokad?
Blue pisze:Niestety - tu wiele pewnie nie pomogę...
Te wyniki są trochę dziwne, bo leukocyty poleciały ale czerwone krwinki i hemoglobina bardzo wysokie (by zobaczyć faktyczny poziom płytek trzeba by je manualnie zliczyć, maszynowe oznaczenie zwykle jest zaniżone), jeśli kotka jakoś bardzo się nie odwadnia z jakiegoś powodu (a na wyniki patrząc nie ma powodu chyba że problemem jest podwyższony sód - ona nie je czegoś co go zawiera w nadmiarze, np. "karmy dla kastratów" która wymusza zwiększone pragnienie i diurezę dodatkiem soli?) lub nie pobiera za mało płynów - to pewnie wskazane byłoby zrobienie zdjęcia RTG i upewnienie się czy z jakiegoś powodu z tej strony kotka nie jest niedotleniona.
Czasem silny/przewlekły stan zapalny powoduje paradoksalnie leukopenię szczególnie gdy szpik z jakiegoś powodu nie jest w pełni wydolny.
Kontaktowałaś się z producentami leku który podajesz?
On jako powikłania przy długim stosowaniu nie może dać leukopenii?
Poprzednio klindamycyna postawiła koteczkę na nogi. Może warto by spróbować jeszcze raz?
I tak powinna być teraz na antybiotyku.
Trzeba by wykluczyć inne powody takich wyników niż "czyste" działanie wirusa na szpik.
Trzymam za Was kciuki!
Blue pisze:Jeśli ma apetyt, nie sika nadmiernie - to jedząc tylko mokry pokarm w odpowiedniej ilości nie powinna się tak bardzo odwodnić, tak naprawdę powinno jej to wystarczyć.
Ile razy dziennie sika? Jak wygląda jej mocz? Masz możliwość go zobaczyć?
Tak, myślę że przy tak silnym spadku leukocytów u kotki z FeLV antybiotyk osłonowo by się przydał - tym bardziej że wszelkie przypadkowe stany zapalne dodatkowo zużywają białe krwinki.
Trzeba być też czujnym w temacie nadkażeń grzybiczych.
I jednoczesne wykluczenie ognisk zapalnych oraz problemów z sercem.
Osłuchowo jest wszystko ok?
Ona ma obniżoną temperaturę.
Co tak w ogóle się z nią dzieje?
To były tylko i wyłącznie badania kontrolne i takie coś wyszło?
Czy zrobiliście je bo są jakieś niepokojące objawy?
Koniecznie bym tą klatkę piersiową sprawdziła.
I wypytała osoby z którą się kontaktujesz w temacie leku - co mogą oznaczać takie wyniki w czasie kuracji, szczególnie przedłużonej.
I przy kolejnych badaniach koniecznie zrobiłabym rozmaz manualny.
Użytkownicy przeglądający ten dział: pibon i 32 gości