Patmol

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt lut 19, 2021 15:53 Re: Patmol

To trafiłaś tym postem w mój klimat- od dwóch tygodni pozbywam sie rzeczy, staram się przynajmniej. Nie robie fotek i nie będę, bo bym przy tym, co nagromadziłam wokół siebie, te 666 dni na robienie zdjec tylko poświęciła :/

Ale staram się tak c/a sekcjami tzn najpierw kuchnia, potem kawałek piwnicy, buty, teraz torebki. O, przepraszam, na pierwszy rzut poszły film na dvd, które w jakimś odruchu pomroczności jasnej przyjełam od kolezanki, że bedę je wystawiać na cele charytatywne ( pomroczności, bo od ponad 5 lat swoich zbędnych rzeczy nie ruszyłam )
Ale bardzo pomógł mi wątek tu forumowy o odchomiczaniu się, dzięki temu znalazłam 1. grupę lokalną, na której już parę rzeczy oddałam 2. motywację, żeby tę stajnie Augiasza ruszyć.
Jestem tym wszystkim zmęczona jak cholera. W domu pierdolnik, bo co było pochowane, jest wybebeszone. Ale satysfakcja naprawdę prima sort- rzeczy zyskały drugą młodość i komuś się przydadzą. Niektórzy, którzy dostali mi niepotrzebne, a im niezbędne do zycia rzeczy, prawie łzy w oczach mieli biorąc moje kubki, które z jakichś kompletów się jeszcze nie wytłukły i nie wiadomo, co z nimi robic, ani wyrzucić- bo są dobre, ani zostawic, bo takie od sasa do lasa. Część sprzedana, ludzie zadowoleni, a kasa poszła na zwierzaki. To były ciężko zarobione pieniądze ;) ale warto. Ale- zeby to wszystko ogarnąc, powinnam miec co najmniej 2 tygodnie urlopu tylko na to, więc nie wiem, kiedy to się skonczy
Powodzenia zatem Ci zyczę, bo naprawdę efekt jest fajny :)
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Pt lut 19, 2021 18:59 Re: Patmol

Na fb są grupy "Uwaga smieciarka jedzie" - tam ludzie nawet resztki farb używane panele etc oddają/biorą. Takoż meble/agd/ubrania przy opróżnianiu mieszkań/przeprowadzkach/zmianie wystroju. Są też wymienialniki, gdzie można powiedzieć, że ma się cos do oddania i za co by się chciało. I Zero waste - jak kto ma cos do zbycia za usmiech to polecam. I na Pasniku mozna oddac rzeczy typu otwrte jedzenie co nam nie podeszło (w sensie napoczęta herbata/kawa/etc). Są też grupy ratunkowo roslinkowe i można zaznaczyc, czy tylko na miejscu czy na wysyłanie też.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob lut 20, 2021 17:48 Re: Patmol

Musze się rozejrzeć za tymi grupami.
W pracy jedna pani odeszła na emeryturę i zostawiła mi swoje kwiatki - więc i kwiatków wiosną, jak porozsadzam, będę miała za dużo. Teraz kwitną, no to nie ruszam.

Zrobiła się wiosna. Słonecznie i ciepło -wiec poszłam na bardzo długi spacer .

Obrazek

co to jest paśnik?

u nas na mieście są takie lodówki -że można do nich wkładać jedzenie (no i tez brać jak ktoś jest potrzebujący).

a co zrobiłaś z filmami?
kiedyś dawało je sie sprzedać na OLX -ja sprzedałam te wszystkie dla dzieci , całe serie, za symboliczne kwoty (2/ 3 zł za film -ale jak ktoś brał 20- 30 płyt to oboje byliśmy zadowoleni )

maczkowa - a co robisz z torebkami?
jest jeszcze vintage -tam tez można wystawiać -ale najgorsze to wysyłanie (szczególnie teraz)

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Nie lut 21, 2021 11:05 Re: Patmol

Dzisiaj znowu była taka pogoda jak lubię -czyli drzewa były tak oświetlone, ze dawały mocne poprzeczne cienie.
Obrazek

Obrazek

i wszędzie mnóstwo kaczek -uwielbiam kaczki
Obrazek
nawet nury były, ale one są za daleko na zdjęcia telefonem

i takie wygryzione drzewo widziałam
Obrazek

Patmol

Post » Nie lut 21, 2021 11:12 Re: Patmol

Pięknie tam :)
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Nie lut 21, 2021 15:04 Re: Patmol

Paśnik śląski - nie wiem czy są też z innych regionów - to grupa na FB gdzie można oddać jedzenie które nam nie spasowało, które dostaliśmy ale nie ruszymy, albo nadmiar jedzenia ze skipów (Freegańskie grupy są wszędzie może Cię zainteresują). Z powodów oczywistych raczej dla lokalesów.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie lut 21, 2021 21:22 Re: Patmol

Jedzenie ze śmietnika to na razie mnie przekracza. Ale kto wie -może kiedyś.
W takiej lodówce ogólnodostępnej to nie ma dużo jedzenia i przychodzą po nie ludzie o wyglądzie meneli prawie od razu jak się tylko jedzenie pojawi -mam ją na trasie spaceru z psem i czasem widzę jak ktoś cos wkłada, apotem za krótko jak ktoś o wyglądzie menela wyciąga i zjada. Idobrze - nie marnuje się.

jesteś we freegańskiej grupie?

Patmol

Post » Nie lut 21, 2021 22:23 Re: Patmol

Piekne widoki! Pospacerowalabym tam a nawet moze jakis jogging.
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pon lut 22, 2021 15:32 Re: Patmol

u nas te "paśniki" znacznie lepiej się nazywają- jadłodzielne :) tez tam podrzucam jedzenie, głownie kasze, ziarna ( typu ciecierzyca, groch ) co nakupiłam ich na kilogramy w fazie kiedy sporo ich gotowałam i zapasy były większe niż mój zapał do gotowania tego typu jedzenia :) Plus większe słoiki, bo jest grupa, która w zimie gotuje z pozyskanych produktów i te gorące posiłki wydają potrzebującym i im słoiki do tego potrzebne.

torebki dopiero zaczęłam wystawiac, tu coś wrzuciłam, na olx i teraz na winted ( tam mam premierę ;), więc jeszcze nie do końca ogarniam, jak to działa - w sensie, co robić, zeby skutecznie promować, ale już jedno zapytanie o torebkę wystawioną mam ) no i tutaj. Tu dwie torebki sprzedałam, zanim zdązyłam je wystawić na dobre, bo jedna z forumowiczek, która kupiła ode mnie buty, jak powiedziałam, ze się zbieram do torebek, zapytała, czy mam w stylu, kolorze, który ją interesuje i...miałam :)

U mnie w sprzedaży rzeczy używanych były zawsze dwie blokady- fotki, a własciwie ich przerzucenie na kompa z telefonu- jak ogarnełam przyśpieszoną wersję to już pikus, chociaz problemem jest miejsce do robienia zdjęcia, bo od razu wszystkie futra się zbiegają ) i dwa wysyłka. I tu muszę powiedzieć, ze inpostowi za paczkomaty wystawię pomnik- kocham to rozwiązanie, paczka w ruchu też jest super, bo mam tuż pod pracą i nie ma kolejek, a z furgonetki jak generuję kuriera to też mogę oddać do kilku punktów w mieście ijest ok. Nie cierpię poczty. Nie wiem, jak to robią- zawsze jest tam pełno ludzi, plus ręczne wypisywanie dowodów nadania - szczerze nienawidzę. Na szczęście nie muszę zbyt często, dzięki czemu ta sprzedaż mi idzie. A jak jeszcze olx i chyba vinted sami generują przesyłki, jak sie włączy funkcję ich przesyłki, to jest to już naprawdę pesteczka :)
Ale np wczoraj dowoziłam buty chętnej kwirynie pod dom i to w ogóle już było super, bo obejrzała na żywo, przymierzyło- odpadł mi cały stres, czy będzie pasować :) Bo się stresuję ;)
A dzięki tej sprzedaży już jakieś 4 kotki mogą być wycięte- bo na razie większość idzie na P.S. , więc super :)
Obrazek

maczkowa

Post » Pon lut 22, 2021 18:37 Re: Patmol

Jak się zacznie -to może z czasem jest łatwiej.
Na razie jestem przytłoczona tym ile mam rzeczy, których nie używam i tak naprawdę mogłabym wystawić na sprzedaż.
Mnie to wystawianie wcale szybko nie idzie. No i mam problem z cenami :roll:

wysyłasz też paczką w ruchu?
czy tylko odbierasz?

Zdjęcia z telefonu to się łatwo wysyła przez google -albo można od razu na telefonie robić ogłoszenia.

Patmol

Post » Pon lut 22, 2021 19:31 Re: Patmol

wysyłam też pwr, każda forma wchodzi w grę, ale nie każda lubię.
Z cenami też mam ogromny problem, ale- trochę robię reaserchu, za ile coś chodzi, jeśli głownie chcę się pozbyc czegoś, dać drugie życie, to w miarę niskie ceny staram sie dawać- jakieś tam porównanie dają własnie portale typu olx i vinted. Z drugiej strony, są rzeczy, które chodzą bardzo tanio i mam poczucie, że trochę szkoda włożonej pracy, bo jednak staram się i opisywać i obfotorgrafować dokładnie. Ale też wystawiając na olx ( bo z vinted dopiero zaczęłam i jeszcze nie wyczułam ) po jakimś tygodniu obniżam cenę, jak nie idzie. Oczywiście mogę cenę wywalić w kosmos i czekać tygodniami, aż się jakiś amator znajdzie-ale nie taki mam cel.

A zdjęc generalnie przez google nie wysyłam, a po 2. nie znoszę niczego robić z telefonu- za mały ekran, klawisze itp. Apki są tylko pomocnicze, by reagować na coś, jak jestem daleko od kompa
Obrazek

maczkowa

Post » Pon lut 22, 2021 19:38 Re: Patmol

ale samych zdjęć tez nie wysyłasz z telefonu na komputer przez google?

Patmol

Post » Pon lut 22, 2021 19:41 Re: Patmol

nie, tu przyznam, że mam lekką schizę na punkcie śledzenia mnie ;)
Obrazek

maczkowa

Post » Pon lut 22, 2021 19:42 Re: Patmol

masz iphona? 8)

Patmol

Post » Pon lut 22, 2021 19:45 Re: Patmol

Patmol pisze:masz iphona? 8)

w życiu :strach: :strach:
wszystko, co słyszę o systemie apple to pokarm dla moich schiz ;)
Obrazek

maczkowa

[poprzednia][następna]