Mojekoty Sabcia Usia Calinka Mini Kitka Kitek do zamknięcia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 19, 2021 13:24 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

jolabuk5 pisze:Trochę mnie dziś nie było na forum, bo oglądałam na CBS Europa taką rodzinną sagę, złożoną z kilku filmów, których akcja toczy się na Dzikim Zachodzie. A poza tym wróciłam do czytania wątku Mole - dom wariatów - Jeszcze jeden okruszek - dla sylwii k. z pięknymi bajkami caty. Zacytuję tu jej wiersz (i wrzucę na wątek wierszowy). Myślę, że niejedna z nas znajdzie w nim opis własnych uczuć do swego osobistego Mruczka :D
Wiersz znajdziecie na stronie 38 wątku, o tutaj:
viewtopic.php?f=46&t=59599&start=555

Lubię, kiedy wchodzisz przez okno
gdy w ogrodzie już całkiem ciemno
i gdyby nie to, że jesteś
pewnie kiepsko byłoby ze mną...

W Twoich oczach utonąć można
każdy sekret można Ci powierzyć
z Tobą nigdy nie jestem ostrożna
dzień po dniu pomagasz mi przeżyć...

Mój ty kocie, kiedy jest mi smutno
kiedy łzy same płyną spod powiek
dzięki tobie wierzę w jakieś jutro
jesteś czulszy i lepszy niż człowiek...

Może w Twoim futrze gdzieś głęboko
bezimienny, bezdomny anioł mieszka
i prowadzi mnie pod czujnym okiem
po zawiłych i ciernistych ścieżkach...

Więc Cię kocham za Twoją obecność
że wybrałeś życie razem ze mną...
i dlatego nawet o północy
dzięki Tobie bywa mniej ciemno...

caty

:wink:

O tak, znalazłam tu odniesienie do nas... :) Ten wiersz jest taaaki prawdziwy :) I piękny! Jak zresztą wszystkie, które tu czytam :)
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Pt lut 19, 2021 22:45 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Przepraszam za duża że mało pisze. Jakiś smutek ma, życie jest smutne mówi. Już nie wierzy. Nie cieszy jej nic taka radością prawdziwa. Nie ma celów, już nie ma. Nie ma planów . Kiedyś miała. Stara się unikać nieszczęść. Unikać. Nie ma już siły , za dużo straciła, ani nadziei. Nie, nie płacze. Normalnie funkcjonuje. Taka teraz jest duża. A ręka ja boli.
Zunia

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pt lut 19, 2021 22:52 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Zuniu, ja Cię tak dobrze nie znam i nie wiem - Ty się przytulasz do tej bolącej łapki, żeby Dużą mniej bolało? Ja moim kotkom też czasem mówię, że coś boli, żeby się przytuliły, ale o e nie zawsze chcą, to znaczy one są przytulne, tylko nie zawsze tam, gdzie trzeba...

A życie... cóż... wymrucz Dużej, że bywa smutne, ale bywa też piękne... Wiem, to się tak łatwo mówi... Sporo ludzi miewa takie smutki... Dobrze wtedy mieć Kota... Kot potrafi dać radość...
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Pt lut 19, 2021 23:14 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Zuniu, a Ty sie pewnie musialas teraz nauczyc sama puszki i saszetki otwierac co?
Powiedz Duzej, ze czasem ma sie takie smutne dni, ale one powinny minac. I moze w jakichs malych przyjemnosciach uda jej sie znalezc poprawe humorku? Moze cos wesolego obejrzy w tv? Albo cos dobrego do jedzonka sobie zamowcie? Trzeba sobie czasem cos milego na poprawe humoru.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pt lut 19, 2021 23:47 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Miau Ciociu Nul, Ciociu pibon, Ciociu MaryLux
Tak. Sama musze teraz otwierać saszetki ....
Duża mówi że jestem bardzo mądra i bardzo kochana :oops: :oops:
Zunia

Anna2016

Post » Pt lut 19, 2021 23:49 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Anna2016 pisze:Miau Ciociu Nul, Ciociu pibon, Ciociu MaryLux
Zunia

Możesz przylecieć do mnie na tymczas, a potem wrócisz do domu, jak Duża wydobrzeje.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Sob lut 20, 2021 1:33 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Zuniu, myślałam, że nie piszecie, bo Dużą łapka boli, ale widzę, że bardziej boli Dusza.. Oj Ciociu, Ciociu, Ty to całkiem sumienia nie masz, żeby tak smucić Zunię. I my tez się o Ciebie martwimy. Czasem sobie myślę, że Zunia to specjalnie tak trochę choruje, żebyś przestała się smucić ogólnie i miała realny powód do zmartwienia. Bo jak nie masz, to sobie znajdziesz jakiś.
Ciociu, w każdym życiu są smutki i radości. Można się skupić na jednych, albo na drugich. Nawet jeśli za radości uznamy brak cierpienia, kłopotów, wielkich problemów, dramatów życiowych. A poza tym jest tyle drobnych powodów do uśmiechu - ciepły kącik, smaczna herbatka, mruczący kot, ładny widok za oknem, ciekawy film w telewizji, codzienność, w której rutynie i normalności odnajdujemy spokój i choćby chwilowe poczucie bezpieczeństwa.
Poczytaj sobie bajeczki na wątku caty:
viewtopic.php?f=46&t=59599
I zaśnij, niech Ci się przyśni ten ciepły, dobry świat z molikowych opowieści. Duża jest już na 51 stronie i niedługo jej się bajki skończą, ale Ty masz przed sobą sporo wzruszeń. Pierwsza bajka jest na 5 stronie :D
Miziam Cię z daleka, wygłaszcz ode mnie Zunię :201461 :201461 :201461
Sabcia
MiauPS. Ciociu Nul, cieszę się, że Ci się podobał wierszyk caty, mnie też się podobał, bo w nim widać, jakie koty są ważne!
Ciociu pibon, Ciociu Nul, Ciociu MaryLux, dziękuję, że się martwicie o Zunię. Ona musi być silna, żeby wspierać swoją Dużą.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lut 20, 2021 1:43 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

KĄCIK MUZYCZNY
Dziś chciałam Wam opowiedzieć dalsze losy bohaterów Cyrulika sewilskiego. Piękna Rozyna od kilku lat jest żoną Hrabiego Almavivy. Ale Hrabia to już nie ten romantyczny młodzieniec! Wykorzystuje swą pozycję, aby uwodzić dziewczęta, a teraz zainteresował się pokojówką Hrabiny, śliczną Zuzanną. Figaro, obecnie majordomus Hrabiego, ma właśnie poślubić Zuzannę, co nasuwa Hrabiemu pomysł przywrócenia "prawa pierwszej nocy", które wprawdzie zniósł w swoich dobrach, ale dziś pozwoliłoby mu ono zmusić dziewczynę do uległości.
Don Bartolo, pragnie zemsty na Figarze za uniemożliwienie mu poślubienia Rozyny. Obiecuje pomoc swej dawnej gospodyni Marcelinie, która chce aby Figaro się z nią ożenił, gdyż taką obietnicę (na piśmie) złożył jej jako zastaw pożyczki, a długu oczywiście nie zwrócił.
Hrabina, Zuzanna i Figaro wymyślają intrygę, która ma ujawnić niewierność Hrabiego i skłonić go do porzucenia miłostek. Chcą w tym celu, aby Zuzanna pozornie zgodziła się na schadzkę, ale na jej miejscu miałby pojawić się przebrany w kobiece szaty paź Cherubino, kochliwy młodzieniec, zakochany we wszystkich kobietach, z Hrabiną na czele. Tymczasem zniecierpliwiony romansami Cherubina Hrabia zdecydował się właśnie wysłać go do wojska.
Sam Hrabia jest zaniepokojony anonimem, który wysłał do niego Figaro, ostrzegając o kręcących się wokół Hrabiny zalotnikach. O mało nie nakrywa w pokoju żony przebierającego się Cherubina. Paziowi udaje się uciec przez okno, a jego miejsce zajmuje Zuzanna. Hrabia przeprasza żonę za podejrzenia. Jednak ogrodnik skarży się, że jakiś mężczyzna, wyskakując z okna, zniszczył mu kwiaty na klombie. Figaro bierze na siebie wyczyn pazia, przyznaje się też do napisania listu do Hrabiego.
W tym momencie Marcelina i Bartolo występują ze swoim oskarżeniem wobec Figara, a Marcelina żąda wypełnienia ślubnej obietnicy. Sędzią w sprawie ma być Hrabia.
Tak pokrótce przedstawia się treść 2 pierwszych aktów 4-aktowej opery Wolfganga Amadeusza Mozarta, opartej o zakazaną sztukę Pierre'a Beaumarchais'go. Opera, wystawiona po raz pierwszy w Wiedniu w 1786 r. trwa ponad 3 godziny, dlatego postanowiłam podzielić ją na 2 części. Za tydzień - dokończenie.
Proponuję Wam klasyczną wersję filmową z 1976 roku, w reżyserii Jean-Pierre Ponnelle'a. Orkiestrą Wiener Philharmoniker dyryguje Karl Böhm.
Występują:
Hrabia Almaviva : Dietrich Fischer-Diskau (baryton)
Hrabina Almaviva : Kiri Te Kanawa (sopran)
Zuzanna, pokojówka, narzeczona Figara : Mirella Freni (sopran)
Figaro, kamerdyner : Hermann Prey (baryton)
Chérubin, paź : Maria Ewing (mezzosopran)
Marcelina, gospodyni Don Bartola : Heather Begg (mezzosopran)
Don Bartolo : Paolo Montarsolo (bas)
Don Basilio, nauczyciel muzyki : John van Kesteren (tenor)
Don Curzio, sędzia : Willy Caron (tenor)
Antonio, ogrodnik : Hans Kraemmer (bas)
Barberina, jego córka : Janet Perry (sopran)
Na szczęście są napisy (i to w kilku językach - wybrałam oczywiście angielskie), dlatego mogłam dać tylko krótkie streszczenie.

Wiem jednak, że nie tak łatwo znaleźć całe półtorej godziny, dlatego tak jak poprzednio - pozwalam sobie przedstawić największe operowe przeboje tego dzieła. Zacznijmy od uwertury (Orkiestrą Berliner Philharmoniker dyryguje Claudio Abbado).

Aria Figara Se vuol ballare, signor Contino - spektakl z Covent Garden, śpiewa Erwin Schrott.

Aria Cherubina Non so più cosa son, cosa faccio, śpiewa Kate Lindsey.

I kolejna aria Figara, jeden z największych operowych "hitów" - Non piu andrai, farfallone amoroso, spektakl z Met 1985, śpiewa Ruggero Raimondi, a przerażonym cherubinem jest Frederica von Stade.

Na koniec aria Cherubina - Voi che sapete, w wykonaniu Angeliki Kirchschlager, dyryguje René Jacobs (Paryż, 2004).
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lut 20, 2021 9:31 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Spokojnego dnia dla Was. I dla Zuni, dla Wszystkich.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob lut 20, 2021 10:57 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Dziękujemy, Ciociu MalgWroclaw :1luvu:
Ładnie zjedliśmy śniadanie wszyscy (ja też :oops: ), zmęczyliśmy się jedzeniem i teraz odpoczywamy :wink:
Trochę cieplej i nawet słonko świeci.
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lut 20, 2021 11:01 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

:201461 :201461 :201461 :201461 :201461 :201461 :201461
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob lut 20, 2021 17:27 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

MaryLux pisze:
Anna2016 pisze:Miau Ciociu Nul, Ciociu pibon, Ciociu MaryLux
Zunia

Możesz przylecieć do mnie na tymczas, a potem wrócisz do domu, jak Duża wydobrzeje.

:kotek: :kotek: :kotek: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Duza byla dzis na pogrzebie swojej pani doktor u ktorej leczy /ła/ stawy od chyba z 15 lat. To byl dobry czlowiek, pracowala dla swoich pacjentow dopoki miala sile. Duza byla u niej 2 x w grudniu, a pani Doktor umarla na poczatku lutego. duza sie splakala w kosciele. i teraz jest bardzo smutna i martwi sie o mnie (qpa na 1 ) i boi sie co z nia sama bedzie, bo juz nie ma jej pani dr

Zunia

Anna2016

Post » Sob lut 20, 2021 17:34 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Zuniu, to bardzo smutne, kiedy ktoś odchodzi, a zwłaszcza kiedy odchodzi dobry człowiek i to taki, dzięki któremu pod jakimś względem czuliśmy się bezpieczni. Oby Duża znalazła kogoś, kto będzie potrafił jej pomagać tak, jak ta Pani Doktor...
Miaumizianki dla Twojej Dużej i noski-noski dla Ciebie :201461 :201461 :201461

I mizianki dla Cioci mir.ka :201461 :201461 :201461
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lut 20, 2021 17:36 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

A ja myślałam że wszystko będzie dobrze :cry:
Kciuki trzymam za Was. :ok: :ok:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

[poprzednia][następna]