Mojekoty Sabcia Usia Calinka Mini Kitka Kitek do zamknięcia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 21, 2021 11:04 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

MB&Ofelia pisze:
Anna2016 pisze:Miau. Pierwsza próba podania nospy- w kiełbasce - nieudana . Będzie druga - w kulce z wędzonej makreli , po powrocie dużej z pracy.
Zazula

Mam złą wiadomość. Kot nie zje nospy ani w kiełbasce, ani w makreli, ani w żadnym tuńczyku itp. To świństwo jest strasznie gorzkie. Trzeba wetknąć w gardziołko. Najlepiej w kapsułce po tranie. Przerabiane przy Ofelii, jak miała zapalenie pęcherza.

Jestem beznadziejna :cry:

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Czw sty 21, 2021 11:44 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

jolabuk5 pisze:Zuniu, to fajnie, przcynajmniej na 3 dni pozbędziesz się leku na wątrobę! :wink: Oby! Ale jak masz dostać no-spę? Ona jest strasznie gorzka...
Kroplówek Duża nie umie, wszystko zależy od tego, czy się nauczy...
Ciociu MB&Ofelia, to prawda, że czasem udaje się ominąć mocne leki - tylko nigdy nie wiadomo tego z góry :twisted:
Ciociu MaryLux, Ciociu Talka, dziękuję i Kitek też :1luvu: :201461
Sabcia

kroplówki to nic trudnego....o ile zwierzak chce współpracować
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Czw sty 21, 2021 11:47 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

mir.ka pisze:
jolabuk5 pisze:Zuniu, to fajnie, przcynajmniej na 3 dni pozbędziesz się leku na wątrobę! :wink: Oby! Ale jak masz dostać no-spę? Ona jest strasznie gorzka...
Kroplówek Duża nie umie, wszystko zależy od tego, czy się nauczy...
Ciociu MB&Ofelia, to prawda, że czasem udaje się ominąć mocne leki - tylko nigdy nie wiadomo tego z góry :twisted:
Ciociu MaryLux, Ciociu Talka, dziękuję i Kitek też :1luvu: :201461
Sabcia

kroplówki to nic trudnego....o ile zwierzak chce współpracować

I tu u mnie problem, Migotka nie chce współpracować. :cry:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Czw sty 21, 2021 11:49 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Obrazek

Gosiagosia

Post » Czw sty 21, 2021 14:06 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

MB&Ofelia pisze:
Anna2016 pisze:Miau. Pierwsza próba podania nospy- w kiełbasce - nieudana . Będzie druga - w kulce z wędzonej makreli , po powrocie dużej z pracy.
Zazula

Mam złą wiadomość. Kot nie zje nospy ani w kiełbasce, ani w makreli, ani w żadnym tuńczyku itp. To świństwo jest strasznie gorzkie. Trzeba wetknąć w gardziołko. Najlepiej w kapsułce po tranie. Przerabiane przy Ofelii, jak miała zapalenie pęcherza.

Ja wrzucałam nospę do gardełka jak najgłębiej się dało. Bez żadnych otoczek. Potem zamykałam "ręcznie" paszczę. Na ogół skutecznie. A Inka nie była łatwa w obsłudze.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw sty 21, 2021 14:24 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Dlatego napisałam że jestem beznadziejna. Już nie chce więcej zawracać nikomu głowy problemami mojego kota.
:1luvu:

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Czw sty 21, 2021 14:28 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Anna2016 pisze:Dlatego napisałam że jestem beznadziejna. Już nie chce więcej zawracać nikomu głowy problemami mojego kota.
:1luvu:

Aniu mie jesteś tu jedyna która jak to piszesz zawraca głowę problemami. Ja też zawracam :mrgreen: pytam i dużo mi to pomaga. Nie jesteśmy z problemami same. Ten kto mie chce to nie przeczyta i nie odpowie.
Przytulam

Gosiagosia

Post » Czw sty 21, 2021 14:40 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

No co Ty Aniu! Przeciez po to tu jestesmy:-) ja tez ciagle zawracam. Nawat jak nie pisze wprost pytania to pisze liczac ze noze ktos cos poradzi;-)
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Czw sty 21, 2021 15:24 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Zaraz napiszę i odpowiem wszystkim, ale od rana zajmuje się kotami Joli dworcowej - to znaczy ich spisem na wątku (w podpisie).
Zrobiłam porządek w spisie kotów Joli. Aktualnie na stanie są 42 koty, 24 dziewczynki i 18 chłopców. Nowych kotów od poprzedniego spisu przybyło 10 (zaznaczone na niebiesko), wyadoptowało się 6 (z czego dwa nie były w spisie, nie zdążyłam ich nanieść, bo adopcja była szybka - zaznaczone na czerwono), za TM odeszło 15 kotów (z czego 3 nie spisane poprzednio - to te 3 kociaki, wydane z lecznicy z panleukopenią, Jola z tego powodu zużyła 9 ampułek panglobu, bo 6 jej kotów nie było jeszcze szczepionych, jeden zachorował, ale udało się go uratować, natomiast kociaki z lecznicy nie przeżyły).
Teraz kilka kotów jest chorych, Jola robi badania, daje leki, ale to w większości podejrzenia nowotworów, więc szanse nie są duże.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw sty 21, 2021 16:10 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

pibon pisze:Jolu, nie martw sie kroplowkami. Jak robisz zastrzyki to i zrobisz kroplowke. Wet Cie nauczy, a mozna tez poprosic technika czy techniczke, zeby przyszli do domu - za pare zlotych moze by sie zgodzili w pasujacej im godzinie i mialabys trening i mniej stresu na poczatek. Ale moze nie beda na razie potrzebne te kroplowki.
I za to mocne kciuki i zeby Kitek juz nie wymiotowal i sie lepiej poczul :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
I za zdrowko Sabci i Zuni wielkie kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Dziekuje za rade odnosnie opuchnietej lapki! To Cindy, siostra tej przeziebionej koteczki Zoe. Przyszla dzisiaj i lapka jeszcze bardziej spuchnieta i widac teraz wyraznie rane - okragla, jakby ugryzienie? Dalam jej 1 porcje doxycycliny. Napisalam znow maila z prosba do tej fundacji, bo nie starczy mi doxycycliny dla obu - dali mi tylko 10 cwiartek - akurat na 10 dni dla Zoe a moja paczka z lekarstwami z Indii jeszcze wciaz w drodze.

pibon pisze:Cindy z opuchnieta lapeczka, to z wczoraj zdjecie. Dzis jest niestety gorzej. Zjadla doxycyckline ale nie nie calosc niestety.
Obrazek

I Kulka a w zasadzie Kula. Koteczka wolnozyjaca.
Wchodzi sobie z werandy, forsuje przepierzenie i wchodzi do sypialni przez otwarte dzwi po czym wyleguje sie na teraz juz “swoim” poslanku

Obrazek
Niech tylko nikt nie pomysli ze da sie dotknac czy zblizyc do tego dzikuska

Izuniu, obróciłam zdjęcia:
Cindy
Obrazek
Kulka
Obrazek

Nie przerywaj Unidoksu, nawet jeśli nie wszystko zjadła. Mam nadzieję, że choć trochę pomoże. Bo jeśli nie, to trzeba będzie chyba złapać?

Z tymi kroplówkami to rzeczywiście, jak pisze mir.ka, wszystko zależy od Kitka. On nie bardzo współpracuje przy zastrzykach raczrj panikuje. To chyba moja nieumiejętność, bo i Sabcia zaczęła mi panikować przy zastrzykach. Zauważyłam, że po prawej stronie (częściej tam kłuję) zrobiło jej się jakieś zgrubienie, pewnie po zastrzyku, wetka kazała obserwować. Ale jak próbuję kłuć prawy boczek, to Sabcia płacze, pewnie ją tam boli (niby dobrze, bo nowotwór nie boli), Przez to Sabcia już w ogóle wyrywa się przy zastrzykach, a przecież musi dostawać steryd, a teraz jeszcze antybiotyk. Mam problem z kłuciem, a był czas, że robiłam zastrzyk, a Sabunia ledwie zerknęła, co jej tam robię...
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw sty 21, 2021 16:21 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Aniu, nie jesteś beznadziejna (albo obie jesteśmy i pewnie więcej tu takich...) - ja też nie potrafię podać koty tabletki :twisted: Dlatego już wolę zrobić zastrzyk, zwłaszcza z no-spy. Ale bywa różnie, ostatnio musiałam dawać synulox Mini, bo strasznie kichała, próbowałam tradycyjnie zastrzyk, a tu klapa - Mini nie dała się ukłuć (a kiedyś jej robiłam schotapen, tylko potem kazali mi podawać lincospectrin, kompletna porażka, bo to piecze - nie udało się, a Mini pozostał paniczny strach przed zastrzykiem. Na szczęście zjadła tabletki synuloxu w paście miamorka.

Nospa do pysia rzeczywiście nie przejdzie w żadnej paście, czy innym dosmaczaczu - jest zbyt gorzka. Jedyny sposób, jak pisze MaryLux, to pchać do gardła. I obrywać łapami, pazurami... :placz: Lub nauczyć się robić zastrzyki krótką igłą.

I, jak słusznie pisze Gosia i Iza - nikomu tu nie zawracasz głowy! Od takiego właśnie zawracania głowy jest to forum. W końcu opieka nad kotem to nie tylko głaskanie i podsuwanie smakołyków, ale także mnóstwo problemów, którymi dobrze jest się móc podzielić z innymi - nawet jeśli nie potrafią pomóc..
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw sty 21, 2021 16:30 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Jolu, trzymaj igly w zamrazarce i wyciagaj tuz przed zastrzykiem. Pacjent nic nie poczuje.

Tutaj ta pani daje znakomite rady i triki odnosnie kroplowek, stosowalismy i bardzo dobre rady
https://m.youtube.com/watch?v=TtSzMuDgx ... e=youtu.be
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Czw sty 21, 2021 16:47 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Izuniu, dziękuję, zaraz zajrzę!

Gosiu, dziękuję za śliczną karteczkę!
A tak w ogóle to Placido Domingo obchodzi dziś 80-te urodziny!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu: Oczywiście pojawiły się z tej okazji filmiki na YT, np. ten:

A tu filmik przygotowany przez program Virtuosos V4+.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw sty 21, 2021 18:13 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Anna2016 pisze:
MB&Ofelia pisze:
Zazula

Jestem beznadziejna :cry:

Nieeeee. Beznadziejna to jest osoba która wymysliła żeby produkować tak gorzką tabletkę. I produkować ją bez żadnej osłonki niwelującej smak.
Nie dziwię się że koty się przy nospie spieniają, człowiekowi też ciężko przełknąć (musiałam łykać przy kamicy nerkowej, pfuj! błe!
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw sty 21, 2021 18:41 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Ja też jestem beznadziejna bo nie umiem podać kotu tabletki i nie umiem zrobić zastrzyku zwłaszcza kotu który się wyrywa i przy okazji gryzie i drapie. Naprawdę lepiej radziłam sobie z psem. :(
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

[poprzednia][następna]