Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 26, 2020 9:22 Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Proszę o poradę, którą karmę suchą mogę polecić osobom, które chcą wydać jak najmniej.

Podwórkowym kotom w mieście daję 21 Porta Sensible (chyba właśnie na tym forum wyczytałam, że ma dobrą jakość w stosunku do ceny) jednak ona okazała się za droga dla osób, o których pisze.

5 kotów, o które teraz mi chodzi mieszka na wsi i karmione są resztkami - chlebem, kaszą, mlekiem i marketowymi zapychaczami typu Whiskas. Większość czasu spędzają poza domem, więc zakładam, że we własnym zakresie uzupełniają swoją dietę. Na szczęście są wykastrowane. O dziwo 3 z 5 kotów mają już ok. 10 lat.

Nie chodzi mi i stwierdzenie, że sytuacja i karmienie są kiepskie bo to wiem, tylko o polecenie karmy z akceptowalnym składem, która będzie kosztować max. 100 zł za 14 kg (bo za tyle kupują obecną).

Ulia

Od: Nie mar 24, 2019 13:23

Post » Sob gru 26, 2020 9:43 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Smilla?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob gru 26, 2020 9:46 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Smilla Kitten.

Kupowana w 10-kilogramowych workach kosztuje mniej więcej 7,50-8,50 za kg.
Najtaniej w bitibie:
https://www.bitiba.pl/shop/karma_dla_ko ... cha/375201
Ponieważ minimalna wartość zamówienia jeśli chcemy mieć bezpłatną dostawę wynosi 129zł, dobrze jest kupić dwa worki Smilli za 149,80. Wtedy 1 kg wychodzi za 7,50. A karma jest bardzo ok.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Sob gru 26, 2020 9:54 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Dzięki :) Wychodzi prawie połowę taniej niż 21 Porta, więc to ciekawa propozycja.

Na zooplusie: 10 kg Porty - 165 zł, 10 kg Smilla - 85 zł

Ulia

Post » Sob gru 26, 2020 9:59 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

ana pisze:Smilla Kitten.
.

Dziękuję. Wersje Kitten polecasz ze względu na cenę, wartości odżywcze, czy większość (również dorosłych kotów) za nią przepada?

Ulia

Post » Sob gru 26, 2020 10:01 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

A jakieś puszki chociaż? Kotom smakują Catessy, lepsze i tańsze niż Whiskas.
Moje bezdomniaki jedzą Smillę adult.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob gru 26, 2020 10:11 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Puszki - nie bo są mniej ekonomiczne.

Na gwiazdkę przywieźliśmy worek Porty i puszki Feringi, których już nie jedzą nasze domowe koty.

To 400 km od nas i tak na prawdę nie mamy wielkiego wpływu, ani kontroli co się dzieje na wsi. Jesteśmy tu w najlepszym wypadku 2 razy w roku. Nie chcemy przegiąć bo rady „miastowych” przyjmowane są z pewną irytacją.

Ulia

Post » Sob gru 26, 2020 10:29 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Ulia pisze:
.

Dziękuję. Wersje Kitten polecasz ze względu na cenę, wartości odżywcze, czy większość (również dorosłych kotów) za nią przepada?

Wszystkie te względy.
Testowałam różne rodzaje Smilli na domowych, bo obserwuję je na bieżąco. Smillę kitten lubiły najbardziej, nie było po niej wymiotów, brzydkich kup, ani brzydkiego futerka. Dostawały odrobinę rano i traktowały jak smakołyk. Inne wersje Smilli były, ich zdaniem, mniej atrakcyjne. Dla domowych dorosłych piecuchów ta karma jest zbyt kaloryczna (zwierzaki tyły), ale dla kotów wolno żyjących - idealna. Karmię nią koty działkowe i kupuję dla wiejskich, też kilkaset km ode mnie -- zamawiam w bitibie z dostawą tamże.

Jeszcze jedna kwestia: chrupki są niewielkie, więc kot na dobrą sprawę nie musi ich gryźć, a dzikie koty, nie widujące weta, miewają problemy z ząbkami, więc taką karmę łatwiej im jeść.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Sob gru 26, 2020 12:55 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Ulia pisze:
.

stosunek ceny do jakości
nie jest to jakaś super karma ; ale w tej cenie chyba najbardziej korzystna -tym bardziej, ze koty wychodzące, czyli pewnie i tak polują

kotom zazwyczaj smakuje -smaczna karma

wersja kitten ma mniejsze chrupki, czyli nawet jak kot ma braki w uzebieniu -da radę

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Sob gru 26, 2020 14:38 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Przed chwilką dałam tym wiejskim kotom Portę - zjadły ze smakiem. Gdy się skończy przetestujemy Smille.
Wypróbuję ją też na kotach spod bloku bo ostatnio kilka razy Porta była nieruszona.

Ulia

Post » Pon lip 07, 2025 21:25 Re: Najtańsza karma dla kota, którą warto kupić.

Ja również rozważam dokarmianie wolnożyjących kotów Smillą. Skład wydaje się nienajgorszy, a na pewno o wiele lepszy od Whiskas który wiem, że teraz niektóre dostają. No a cena nawet niższa niż marketowy Whiskas.

Maniek19

Od: Wto maja 06, 2025 21:35