Mojekoty Sabcia Usia Calinka Mini Kitka Kitek do zamknięcia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 29, 2020 21:18 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

MB&Ofelia pisze:Sabcia. Wasza duża przynajmniej jezd w domciu, a moja w weekenda ino tupta za lataczami i zaniedbywuje nas biedmne kotki! Jakowyms cudem nie zapomina o naszych miseczkach i kuwetku! Chyba muszę jej nasiusiac do butów coby siedziała w domciu :evil:
Ksiazniczka ofelja

A moja gupia @ pracuje w łykęda

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie lis 29, 2020 21:37 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

MaryLux pisze:
MB&Ofelia pisze:Sabcia. Wasza duża przynajmniej jezd w domciu, a moja w weekenda ino tupta za lataczami i zaniedbywuje nas biedmne kotki! Jakowyms cudem nie zapomina o naszych miseczkach i kuwetku! Chyba muszę jej nasiusiac do butów coby siedziała w domciu :evil:
Ksiazniczka ofelja

Lusia. To okropeczne! Pracować w weekenda? :strach: czy mam ugryznac ciocię marylux w dupinke?
Ksiazniczka ofelja
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Nie lis 29, 2020 21:44 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

MB&Ofelia pisze:
MaryLux pisze:
Ksiazniczka ofelja

Lusia. To okropeczne! Pracować w weekenda? :strach: czy mam ugryznac ciocię marylux w dupinke?
Ksiazniczka ofelja

Nie boisz się, że się strujesz?

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie lis 29, 2020 23:24 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

:D :ryk:

Bardzo podobala mi sie ta historia z zyskanym 1 dniem :)
A nasz duza glupia tez pracuje w weekendy, ale jak jej sie czasem uda wczesniej wyjsc to jest przeszczesliwa ze zyskala 1-2 godziny, co za dziwak!
I nasz duza to skleroznica. Zrobila dzisiaj w koncu mniamusne jedzonko z kurczaka z brokulkiem, zelatynka i watrobka i gotowa mieszanka suplementow. Dokladnie to, czego ja potrzebuje bo tam jest malo jakies sforu czy foru. Wiec zrobila to dzisiaj i ja od razu zjadlam i mi smakowalo. Miala suplement w lodowce od roku i zapomniala i karmila mnie ostatnio tylko ciagle puszkami, bo w nich tego sforu jest malo. Wreszcie ruszyla tylek i zrobila jakies swiezo ugotowane, mniam jedzonko. A ja surowego ostatnio to nie lubie. Ty Sabcia to lubisz miesko, to dobrze! A zjadlas dzisiaj? A jak Zunia sie czuje?
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pon lis 30, 2020 0:33 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Gosiagosia pisze:Obrazek

Ciociu Gosiagosia, dziękujemy, my już się cieszymy na Święta. Duża sama jest, to i Święta będą jak zawsze - no, brat nie wiadomo, czy przyjdzie, ale mogą sobie pogadać przez telefon. A poza tym - jeśli się uda - to cisza, spokój, telewizja, książka, muzyka... Kolędy, może jakiś świąteczny przysmak, ale bez szaleństw, bo waga... Prezenty dla przyjaciół już trzeba zacząć kupować w internecie, byle za dużo nie wydać... No i może jakiś prezent sobie Duża kupi :D My oczywiście dostaniemy coś ekstra :201461 I karteczki okolicznościowe trzeba zrobić, na miau też, a może jedną realną, do przyjaciółki - fanki Placido z Warszawy :wink: I oby tak było, bo takie Święta kochamy!

Mia, bardzo się cieszę, że piszesz i że miałaś pyszne jedzonko :1luvu: :1luvu: :1luvu: Bardzo się o Ciebie martwiliśmy i dalej się trochę martwimy. I o Szarlotka też, bo nie chce jeść.
Ja nie zawsze lubię mięsko, czasem nie chcę, a czasem daję się namówić i zjadam :oops: Dziś zjadłam trochę. za to bardzo mi smakuje sucha Josera Kitten :wink:
Ciociu pibon, to Ty też jesteś optymistką :D
Ofelko, Mamo-Lusiu, lepiej nikogo nie drapaczcie i nie gryźcie, tylko idźcie grzecznie spać :201461 Miaudobranoc!
Sabcia
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon lis 30, 2020 1:21 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

U nas tez Ciociu tez takie spokojne swieta, bo mieszkamy daleko daleko i nikt do nas nigdy nie przyjezdza. Raz przyjechala babka, ale to juz dawno bylo, to jej nasikalismy do lozka :mrgreen: To znaczy chyba Babel nasikala, albo Pipi albo Mini, bo to sa nasze domowe sikuny. Babel jej tez grzebala w walizce:-)
Ciociu, koniecznie sobie tez kup prezent! A masz juz cos na oku? Duza sobie kupila ostatnio prezent przez internet- pokrowiec na klucze, skorzany i porzadny. Przyszlo toto ale jakies takie malusie, ze to chyba dla krasnali. I musi odeslac, nici z prezentu.
A Sabciu jakie to WAsze nowe legowisko jest?
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pon lis 30, 2020 1:59 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

A takie zwykłe, najtańsze, jakie można było kupić w bitibie (polska odmiana zooplusa) - niecałe 20 zł :D
https://www.bitiba.pl/shop/sklep_dla_ko ... lne/636513
Ale Calineczka i Mini chętnie z niego korzystają.

Duża najczęściej kupuje sobie w prezencie książkę, a potem nie ma jej kiedy czytać. :twisted: Teraz też pewnie kupi coś nowego, może to?
https://czytam.pl/k,ks_898866,Miedzy-ni ... 2zEALw_wcB
Duża słuchała kiedyś w internecie wykładów profesora o historii myśli politycznej i były bardzo ciekawe. Zresztą w ogóle profesor Andrzej Nowak mówi i pisze tak piękną polszczyzną, że po prostu rozkosz tego słuchać. To był wykład z cyklu "historia Myśli politycznej" - o filozofii starożytnej (z 2015 r.).
https://www.youtube.com/watch?v=GfRbMlWkAPA
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon lis 30, 2020 3:38 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Kącik Muzyczny był w tym miesiącu poświęcony Mai Plisieckiej.
Była siostrzenicą tancerzy Teatru Bolszoj, Asafa i Sulamity Messererów, jej matka występowała w rosyjskich niemych filmach jako Ra Messerer. Ojca, sowieckiego działacza, oskarżono o zdradę w czasie tzw. czystek stalinowskich i rozstrzelano w 1938 roku, matkę skazano wówczas na kilka lat łagru, dokąd zesłano ją z maleńkim dzieckiem. Maja i jej drugi brat mogli wtedy trafić do domu dziecka, na szczęście adoptowali ich wymienieni wyżej krewni matki. Nawiasem mówiąc obaj bracia Plisieckiej także zostali tancerzami.
Jako 9-latka maja rozpoczęła naukę w szkole baletowej teatru Bolszoj. Ukończyła ją jako 18-latka i natychmiast została zaangażowana do zespołu baletowego, gdzie szybko awansowała, ale primabaleriną została dopiero w 1962, po odejściu na emeryturę Galiny Ułanowej. Z zespołem teatru odbywała tourne najpierw tylko w krajach obozu sowieckiego, ale w okresie postalinowskiej odwilży zaczęła prezentować swą wielką sztukę widowni na całym świecie. Była powszechnie podziwiana, zarówno za występy w partiach klasycznych (Jezioro łabędzie, Śpiąca królewna, Don Kichot, Bajadera jak i wspaniałe role w baletach współczesnych, często aranżowanych specjalnie dla niej (Carmen-Suita, Anna Karenina, Bolero, Isadora. Stworzyła wielkie kreacje w takich baletach rosyjskich, jak Romeo i Julia Prokofiewa, Fontanna Bakczyseraju Asafiewa i Spartakus Chaczaturiana.

Jej sztuka oparta była nie tylko na znakomitej technice tańca klasycznego, ale również na świetnej ekspresji, temperamencie i świetnym aktorstwie. Taniec Plisieckiej nie znosi pustego gestu czy nie zamierzonego ruchu. Wszystko co robi na scenie jest zawsze głęboko przemyślane i zamierzone. „Cudowne ręce Plisieckiej to cały poemat, ręce - skrzydła, ręce - liście, ręce - fale” - napisano w jednej z wielu entuzjastycznych recenzji. Po występach w Nowym Jorku mogła przeczytać „Plisiecka - to Callas baletu”. (cytuję za artykułem Adama Czopka na maestro.net.pl)
W 1972 roku zajęła się również choreografią. Powstał wtedy balet Anna Karenina, skomponowany dla Mai przez jej męża, Rodiona Szczedrina, a układ choreograficzny stworzyła Maja. W 1980 roku Plisiecka stworzyła choreografię do baletu Mewa, a pięć lat później do Damy z pieskiem, autorem muzyki w obu przypadkach był Szczedrin.
W 1983 roku Plisiecka przyjęła propozycję Opery Rzymskiej i na jeden sezon została dyrektorem baletu w tym teatrze. W latach 1987 - 90 była dyrektorem artystycznym Ballet del Teatro Lirico National de Madrid. Jako choreograf i dyrektor skłaniała się do poszukiwań artystycznych poza granicami repertuaru klasycznego.
Przyjaźniła się z wielkimi postaciami świata artystycznego jak Leonard Bernstein, Artur Rubinstein, John Steinbeck, Shirley MacLaine, Warren Beatty, Natalie Wood, Coco Chanel, Ingrid Bergman. Maurice Bajart opracował, z myślą o jej kunszcie układ Bolera Ravela i balet Isadora, choreografię do Carmen-suity - Alberto Alonso. Zakochany w jej tańcu Pierre Cardin projektował specjalnie - i tylko - dla niej niepowtarzalne kostiumy sceniczne. Marc Chagall namalował jej portret. Do grona jej przyjaciół i wielbicieli należał też Robert Kennedy. Współpracowała z największymi choreografami XX wieku. Zapraszano ją na gościnne występy do najbardziej znanych zespołów baletowych, w tym: Paris Opera Balet, Ballet du XXe siécle, Ballet National de Marseilles.
W 1995 wydała autobiografię Ja, Maja Plisiecka. Bardzo długo zachowywała znakomitą formę, tańczyła nawet podczas swojego jubileuszu z okazji 80-tych urodzin. Tutaj Maja Plisiecka tańczy Umierającego łabędzia w 1992 r. w Moskwie, a miała wtedy...67 lat! (niestety, nie daje się zrobić miniaturki)
https://www.youtube.com/watch?v=MgvZ2GDH3TI&t=211s
I film z cyklu Woman and Time, ilustrujący jak zmieniała się twarz Mai (bo sylwetka to się właściwie nie zmieniała) w ciągu jej długiego życia (1925-20015).

Zmarła w Monachium 2 maja 2015 r. na atak serca.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon lis 30, 2020 7:42 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Nawet nie wiedziałam, że jest taki sklep bitiba. Spokojnego dnia dla Was.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon lis 30, 2020 10:24 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Miau kochane Kotki i Ciocie
To dla Was - ja dziś rano po śniadanku na tapczanie (oczywiście, znów mnie fotosik obrócił :twisted: ), a obok jest biurko przy którym siedzi duza i pracuje zdalnie

Obrazek

Zdrowego i spokojnego dnia
Zazulka

Edit. Zwymiotowałam drugie śniadanko :| Zunia
Ostatnio edytowano Pon lis 30, 2020 12:30 przez Anna2016, łącznie edytowano 1 raz

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pon lis 30, 2020 10:25 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pon lis 30, 2020 11:00 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

MIau Ciociu Jolu, duża obejrzała ten ostatni filmik. Piękna kobieta....czas, starzenie, przemijanie wszystkiego.... :( :( :(

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pon lis 30, 2020 13:18 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Anna2016 pisze:MIau Ciociu Jolu, duża obejrzała ten ostatni filmik. Piękna kobieta....czas, starzenie, przemijanie wszystkiego.... :( :( :(

A ja patrzyłam, jak 67-letnia Plisiecka tańczy Śmierć łabędzia i myślałam sobie, że jestem w tym samym wieku, a ledwo łażę :twisted: Cóż, jak mawiała Kobieta Pracująca "Na wygląd trzeba sobie zapracować" :wink:

Anna2016 pisze:Miau kochane Kotki i Ciocie
To dla Was - ja dziś rano po śniadanku na tapczanie (oczywiście, znów mnie fotosik obrócił :twisted: ), a obok jest biurko przy którym siedzi duza i pracuje zdalnie

Obrazek

Zdrowego i spokojnego dnia
Zazulka

Edit. Zwymiotowałam drugie śniadanko :| Zunia

Zuniu, słodko wyglądasz w kocyku :D :201461
Duża Cię odwróci, jak otworzy komputer :ok:
Szkoda, że zwymiotowałaś, Zunieczko, może kłaczek Cię męczy? :201461
Fajnie, że Ciocia Ania pracuje zdalnie :ok:
Ciociu MalgWroclaw, Duża czesto kupuje w bitibie, bo jest trochę taniej :ok:
Ciociu Gosiagosia, dziękujemy za karteczkę :1luvu:
Ciociu MaryLux :201461 :201461 :201461
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon lis 30, 2020 13:36 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 6

Ja też z wielką przyjemnością obejrzałam wszystkie kawałki tańca Maji wzruszyłam się, to był jeden z fenomenów baletowych.
Ja jestem młodsza i też ledwo łażę :mrgreen:
Nie wszystkie tancerki były tak żywotne jak Ona, niektóre taniec przepłaciły licznymi operacjami, dolegliwościami zdrowotnymi.
Dziś moja koleżanka udostępniła na Fb wywiad z nią i tu wspomniała jak taniec klasyczny rujnuje zdrowie.
Jednak popatrzac na ten rodzaj tańca wzruszamy się to dotyczy widza.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

[poprzednia][następna]