Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 23, 2020 7:04 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Miau Sabciu, Ciociu pibon, Ciociu Nul, Lusienko :P
Straszne te ziemniaczki Ciociu pibon :strach:
Sabulko tylko nie siedź za długo w tym schowku bo Dużej będzie smutno.
U nas było smutno duża wieczorem doła miała. Ale dziś już jest chyba lepiej. Miau Wszystkim
Zazulka

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pt paź 23, 2020 7:25 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt paź 23, 2020 7:26 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Biedna pibon, współczuję.
Jedzcie, dzieciaki starsze i młodsze.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt paź 23, 2020 12:54 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Ciociu pibon, te Twoje podworkowe kotki mają fajny salon :ok: Prawie domowe są :D
Ciociu Gosiagosia, dziękujemy za życzeniami i życzymy Tobie fajnego dnia :ok: :1luvu:
Zazulko, masz ciężko z depresjami Dużej, dobrze, że kotki wiedzą, jak sobie z tym radzić mizianiem :201461 Jesteś Zazulko osobistym psychoterapeutą Dużej, powinna Ci płacić w smaczkach za skuteczność :1luvu:
Ciociu MalgWroclaw, zjadlam74 pasty, Duża już mi chciała dać piątą, ale nie zdążyła, bo wszystko zwrocilam :oops: Może później coś zjem :oops: A Calineczka znowu nie obróciła się w kuwecie i całe siooo wylądowało na podłodze :twisted:
Sabcia

Edit. no pewnie, że 4 pasty ciociu! :D
Ostatnio edytowano Pt paź 23, 2020 17:13 przez jolabuk5, łącznie edytowano 1 raz
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt paź 23, 2020 15:54 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Najpierw zdębiałam widząc te „74 pasty”! No może Feliś by dał radę :)
Ale się wyjaśniło, że cztery :)
Apetytu życzę potrzebującym! Miau! :1luvu:
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Pt paź 23, 2020 20:13 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

KĄCIK MUZYCZNY
Ostatnio sporo było u nas arii, więc pomyślałam, że napiszę parę słów o ariach właśnie. Zacznijmy od cytatu:
Jak szlachetny kamień najpiękniej błyszczy w sztucznym świetle, tak głos operowego solisty najefektowniej brzmi w arii, która jest pieśnią sztucznie rozbudowaną w kierunku popisowości. Z rozwojem opery - a nawiasem mówiąc, na przestrzeni ubiegłych trzystu lat skomponowano ponad 42 tysiące różnych oper, z których dziś żyje na scenach... kilkadziesiąt - otóż w miarę jak rozwijała się opera, rozwijał się także system szkolenia głosów dla operowego użytku. Drogą przemyślnych ćwiczeń głosy rosły w sile brzmienia, stawały się zdolne do brania coraz to wyższych dźwięków i pokonywania najtrudniejszych ich zestawień. Dumni z umiejętności śpiewacy jęli domagać się od kompozytorów pisania oper w ten sposób, by dawały pole do śpiewaczego popisu. I tak ostatecznie wykształciła się dzisiejsza aria.(...)
Aria powstrzymuje akcje dramatyczną w operze. Słowa w niej są mniej ważne, a cały nacisk położony na popis wokalny śpiewaka.
- tak pisał w Sekretach Polihymnii nieoceniony Jerzy Waldorff. Ośmielę się jednak nie do końca zgodzić z takim ujęciem sprawy. Oczywiście, bywają arie, których głównym zadaniem jest umożliwienie popisu wykonawcy. Choćby Je suis Titania z opery Mignon Ambrois Thomasa. Bohaterka (aktorka) opowiada swoim wielbicielom, jak kocha partię królowej wróżek w szekspirowskim Śnie nocy letniej. Opowiada przez 5 minut, powtarzając te same zdania, bo słowa rzeczywiście nie mają tu znaczenia. Posłuchajmy Sylvii Greenberg w spektaklu z 1982 r. w Salzburgu.

Podobnie Ferrando z Così fan tutte przez całe 4 minuty zapewnia swego przyjaciela Guglielmo, że "Tchnienie miłości naszych ukochanych ześle naszym sercom słodkie ukojenie. Serce karmione nadzieją miłości nie potrzebuje większej zachęty". :D Piękną arię Un'aura amorosa śpiewa Jerry Hadley w Met (1996).

Ale nie wszystkie arie mają taki charakter. Cherubin w Weselu Figara Mozarta ma o wiele więcej do powiedzenia na temat swoich uczuć, których sens chciałby poznać. I nie zgodziłabym się z opinią, że słowa nie są tu ważne. Cecili Bartoli w koncertowym wykonaniu arii Voi che sapete towarzyszy przy fortepianie Jean-Yves Thibaudet (Vicenza,1998).

Kiedy kochliwy Cherubin zostaje przez Hrabiego skierowany do wojska, Figaro roztacza przed przerażonym młodzieńcem "uroki" żołnierskiego życia i zmianę, jaka go czeka w mundurze oficera. Słów Figara w słynnej arii Non più andrai słuchamy w wykonaniu Erwina Schrotta.

Idźmy dalej. Czy tekst wypowiadany przez Skołubę w popularnej arii Ten zegar stary można uznać za nieważny? A samą arię za przerywnik w akcji? Posłuchajmy klasycznej interpretacji Bernarda Ładysza.

Zupełnie inne arie spotykamy też w operach werystycznych. Choćby sławne Recitar! Vesti la giubba z Pajaców Leoncavalla, wstrząsająco opowiadające o błaźnie, który musi wywoływać śmiech, bo ludzie za to płacą. I nikogo nie obchodzi jego krwawiące serce... Placido Domingo w waszyngtońskiej inscenizacji Pajaców - aria zaczyna się w 4 minucie, tu bezpośredni link:
https://youtu.be/DO_OhYz7xpg?t=248

A tutaj cała scena, Verónica Villarroel jako Nedda, Gregory Yurisich w roli Tonia.

Oczywiście arie spotykamy także w kantatach, oratoriach, występują jako instrumentalny, nietańczony przerywnik w suitach i jako samodzielna tzw. aria koncertowa. Ale najbardziej aria kojarzy się jednak z operą.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob paź 24, 2020 7:46 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Nul pisze:Najpierw zdębiałam widząc te „74 pasty”! No może Feliś by dał radę :)
Ale się wyjaśniło, że cztery :)
Apetytu życzę potrzebującym! Miau! :1luvu:

wątpię ,zeby dał :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob paź 24, 2020 9:21 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Jedzcie, ale nie liczcie jedzenia w dziesiątkach.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob paź 24, 2020 10:14 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Dzięki, Jolu, za wykład o ariach! Właśnie ta „sztuczna popisowość” mnie często drażniła, a teraz czytam, że to właśnie tak ma być i o to chodzi :) „Idę” słuchać, zacznę chyba od „zegara”, bo lubię... :)
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Sob paź 24, 2020 11:28 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Miało być 4 Ciociu MalgWroclaw :wink: Ja kiedyś, jak jadłam tylko pasty, potrafiłam wylizać kilkanaście, ale mniej niż 20. A teraz jem po trochu różne saszetki, trochę suche, czasem mięsko (wczoraj nie chciałam :oops:), więc pasty są na przekąskę i czasem je zwracam, jak wyliżę więcej niż 3...
Feliś pewnie mógłby więcej wylizać niż 3, Ciociu Nul. Ale Ciocia mir.ka ma rację, 74 nie dałby rady :D
Śniadanie zjedliśmy wszyscy, nawet ja :oops: Duża na chwilę otworzyła balkon, bo prosiłam, ale nie dało się dłużej posiedzieć, bo za zimno.
Zuniu, co u Was? Będziesz dziś z Julkiem na poprawinach u Lusi i Dropsa? :1luvu:
Lucasku, a Ty będziesz? :1luvu: :love: <3
Miaufajnej soboty :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Sabcia

Nul, w ariach czasem chodzi głównie o popis, ale właśnie chciałam pokazać, że nie zawsze. Czasem, jak w ariach Cherubina i Figara, elementy popisu dla wykonawcy łączą się harmonijnie ze znaczeniem słów, a czasem słowa, treść, jest nawet ważniejsza od popisu, jak w arii Skołuby, czy Cania. Oczywiście to wybrane przykłady, można ich wskazać wiele. La donna e mobile jest głównie popisem tenora, Recitar już nie.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob paź 24, 2020 17:44 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Miau Sabciu, właśnie przybiegłam do Lusi i Dropsika
Zunia

MiauPS : duża znalazła w Internecie taką muzykę do pracy przy komputerze, fajna jest: https://www.youtube.com/watch?v=FB-9ota5Hdc

Anna2016

Post » Sob paź 24, 2020 18:24 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Ale tam się jeszcze nic nie dzieje...
Sabcia

W oczekiwaniu na poprawiny możecie z Dużą posłuchać arii z Kącika muzycznego :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob paź 24, 2020 18:25 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Masz rację Sabciu. Duża posłucha, ale teraz wpisuje do tabeli wyniki analizy regresji - do artykułu, korzysta z odrobiny czasu wolnego

Anna2016

Post » Sob paź 24, 2020 19:25 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

jolabuk5 pisze:Miało być 4 Ciociu MalgWroclaw :wink: Ja kiedyś, jak jadłam tylko pasty, potrafiłam wylizać kilkanaście, ale mniej niż 20. A teraz jem po trochu różne saszetki, trochę suche, czasem mięsko (wczoraj nie chciałam :oops:), więc pasty są na przekąskę i czasem je zwracam, jak wyliżę więcej niż 3...
Feliś pewnie mógłby więcej wylizać niż 3, Ciociu Nul. Ale Ciocia mir.ka ma rację, 74 nie dałby rady :D
Śniadanie zjedliśmy wszyscy, nawet ja :oops: Duża na chwilę otworzyła balkon, bo prosiłam, ale nie dało się dłużej posiedzieć, bo za zimno.
Zuniu, co u Was? Będziesz dziś z Julkiem na poprawinach u Lusi i Dropsa? :1luvu:
Lucasku, a Ty będziesz? :1luvu: :love: <3
Miaufajnej soboty :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Sabcia

Nul, w ariach czasem chodzi głównie o popis, ale właśnie chciałam pokazać, że nie zawsze. Czasem, jak w ariach Cherubina i Figara, elementy popisu dla wykonawcy łączą się harmonijnie ze znaczeniem słów, a czasem słowa, treść, jest nawet ważniejsza od popisu, jak w arii Skołuby, czy Cania. Oczywiście to wybrane przykłady, można ich wskazać wiele. La donna e mobile jest głównie popisem tenora, Recitar już nie.

Lady♥️♥️♥️
Będę miałczal tak długo Dużej az...
Twój Rycerz Lucas

lucas 2014

Od: Czw wrz 07, 2017 11:35

Post » Sob paź 24, 2020 19:46 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 5

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

[poprzednia][następna]