Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 17, 2020 22:02 Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Cześć, szukam kogoś kto może poratuje swoim doświadczeniem, coś podpowie. Mam problem z kotem, ma alergie (raczej to alergia) ale nie wiem na co, próbuje namierzyć.
Zacznę od początku. 24.08 tego roku, na karku mojej kociny zauważyłam wielką ranę, brak sierści i rozdrapana skóra. Pierwsza myśl była taka, że to jakiś uraz, bo zbyt ostrych zabawach z innymi kotami (mam jeszcze dwa) ale ranę przetarłam chusteczkami do dezynfekcji dla zwierząt i umówiłam do lekarza. 25.08 jesteśmy u weta, podany zostaje kotu steryd i zalecenie odizolowania od pozostałych kotów, bo jest podejrzenie, że jej to wylizują (wydawało mi sie ze rana jest w takim miejscu, że sama do niej nie sięgnie), tego samego dnia dwa sierściuchy obwinione i osądzone jadą do moich teściów, gdzie spędzą kolejne trzy dni, a w tym czasie okaże się, że nasza cudowna kocina sama sobie ten kark rozdrapuje. 29.08 ogarniam, że kotka sam się drapie, więc bandażuje ją takim specjalnym samohaxczącym bandażem i jadę do weta. Wet decyduje żeby podać odrobaczanie (w razie to pchły) podaje stronghold (pozostałe koty tez dostają) i umawia mnie do dermatologa, każe zabezpieczać ranę, co też robię, pozostałe koty wracają do domu. 01.09 jesteśmy u dermatologa - diagnoza- alergia pokarmowa, kotka dostaje 10 tabletek ze sterydem i od razu zmieniona zostaje karma na Royal canin hypoalergenic, a potem na analergenic. Widać poprawę, kotka dostaje przez kolejne 10 dni steryd, wszystkie koty są na zmienionej karmie, rana się goi, zaczyna zarastać futerkiem. Wszystko jest ok do dziś, dziś rano obserwuje, ze kotka bardzo intensywnie się drapie, ale jakoś nie przywiązałam do tego większej wagi, wychodzę do pracy, po powrocie zastaje w domu pełno futra (wczoraj było sprzątane) całe kłęby - myśle sobie, że koty się pobiły, zdarzają im się zaczepki ale nigdy aż takie rękoczyny. Oglądam kota, a tam dramat - rany na głowie, na pyszczku, na uszach, na karku, wszystko rozdrapane do krwi! Ładuję kota i jadę do weta, innego, bo ten który do tej pory prowadził tą sprawę jest niedostępny. Kotka dostaje 4 tabletki sterydu i radę aby skontaktować sie z tamtą dermatolog, ogólnie wetka stwierdza, że mogło dojść do tego, że alergia ta pokarmowa jeszcze się utrzymuje, a steryd przestał działać i tak zareagowała, że sie cała zaczęła drapać.

I teraz moje pytania: czy rzeczywiście po zmianie karmy 3 tygodnie temu, mogą ciagle pokazywać się objawy tamtej alergii, czy jednak jest coś co ją w domu uczula? jeżeli ciagle ją coś w domu uczula i nie jest to alergia pokarmowa, to próbuje namierzyć co to może być? środki do sprzątania mam te same, zresztą używam ich minimalną ilość, nic nie było w domu malowane, zastanawiam się nad planem do płukania tkanin, ale ja ten płyn zmieniam co jakiś czas, mam Lenora perfumelle, on pachnie dość intensywnie i chyba go zmienię. Nie wiem co jeszcze, żadne nowe rośliny, no kompletnie NIC się nie zmieniło. Zaczęłam się zastanawiać, że moze przywlekliśmy z jakiegoś hotelu pluskwy do domu i one ją podgryzają (podobno zdarza się przywlec coś takiego) ale po pierwsze jej rany na to nie wskazują ze to pogryzienia, po drugie przetrząsłem materac, nic nie znalazłam. Nie mam pomysłu i jestem załamana :( Proszę podpowiedzcie co może uczulać kota. Boję się, że wszystko, co więcej boję się, ze mogła nabyć na coś uczulenia. A może rzeczywiście moze być tak, że ciagle jeszcze wyłazi jej ten alergen z jedzenia (przed tym 25.08 była zmiana jedzenia podany jej został taki środek na poprawę pracy gruczołów i rzuciliśmy winę na to). Heeeeelp :201494

Dualishe

Od: Pon sie 15, 2016 22:08

Post » Czw wrz 17, 2020 22:16 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Hej, tu jest sporo ludzi, którzy mają koty z alergią, mam nadzieję, że ktoś się odezwie.
Pewne jest jedno, jeśli to alergia, alergia jest na coś, i żeby wiedzieć na co, stosuje się karmy mono. Karma którą podajesz kotu jest bardzo słaba, za dużo roślin, za mało mięsa. Kiedy szuka się przyczyny alergii podaje się zwykle karmy monobialkowe, czyli karmy, w których białko pochodzi z jednego konkretnego zwierzęcia, i sprawdza się tygodniami każdy rodzaj. Długo to trwa, ale trzeba przejść przez ten proces.
Wydrapywanie może mieć też charakter behawioralny, czyli mogą być związane ze stresem, dyskomfortem, bólem. To szeroki temat, i warto go zgłębić.

Fhranka

Od: Czw lis 15, 2018 13:28

Post » Czw wrz 17, 2020 22:20 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Fhranka pisze:Hej, tu jest sporo ludzi, którzy mają koty z alergią, mam nadzieję, że ktoś się odezwie.
Pewne jest jedno, jeśli to alergia, alergia jest na coś, i żeby wiedzieć na co, stosuje się karmy mono. Karma którą podajesz kotu jest bardzo słaba, za dużo roślin, za mało mięsa.

Moje koty wcześniej były tylko na Catz Finefood na puszkach, ale weterynarz kazał to odstawić na rzecz własnie karmy antyalergicznej. Jestem przeciwniczką suchych karm ogólnie, ale w tym wypadku poszłam za wyraźnym wskazaniem weta.

Dualishe

Post » Czw wrz 17, 2020 22:22 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Fhranka pisze:Wydrapywanie może mieć też charakter behawioralny, czyli mogą być związane ze stresem, dyskomfortem, bólem. To szeroki temat, i warto go zgłębić.

Ale gdyby tak było, to czy wtedy nie byłoby tak, że sterydy nic by nie pomogły? Ogólnie kocica jest u nas od 4 lat, została wzięta jako kociak ze schroniska, poza tym w domu jest jeszcze kocur lat 9 i druga kotka również lat 4. Dziewczyny sie czasami tłuką ale nie jakos dotkliwie od posykują, jednak ogólnie kot jest raczej wyluzowany.

Dualishe

Post » Czw wrz 17, 2020 22:25 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

A co do karmy, to w zasadzie planowałam te suche groszki podawać tylko do czasu uspokojenia się alergii, po czym planowałam wrócić do catz finefood i sprawdzić czy będzie się coś działo.

Dualishe

Post » Czw wrz 17, 2020 22:43 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Chciałam sprawdzić dokładnie skład tego Rayala, bo zasada jest taka jak wyżej napisałam, żywisz kota karmą monobialkową by sprawdzić po której się nie drapie. W tym Royalu nie wiem właściwie jakie tam jest białko, Ty wiesz?

Fhranka

Od: Czw lis 15, 2018 13:28

Post » Czw wrz 17, 2020 22:54 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Nie wiem, wiem tylko że źródło białka tam to hydrolizat z piór, ale jest to karma antyalergiczna, to było zalecenie dermatologa, wydaje mi się, ze na ten moment założenie jest takie (co zresztą potwierdziła weterynarz) ze musimy wyciszyć alergię i podaję karmę, która ma możliwie najmniej alergenów. Dopóki alergia sie nie wyciszy, nie da sie sprawdzić czy dane białko uczula czy nie, to będzie kolejny etap. Dla mnie idealnie byłoby powrócić do karmy catz finfood bo ma bardzo dobry skład, moje koty ją lubią. W tym momencie mam po prostu wątpliwości, czy to na pewno alergia pokarmowa - kot jest na karmie antyalergicznej (czyli rozumiem, ze nie ma tam substancji potencjalnie alergennych, choć wiadomo - wszystko sie moze zdarzyć, no ale nie na tej karmie dostała alergii tylko na innej) był na sterydach, wszystko sie wyciszyło i nagle bum... dzis dramat. Stąd moje podejrzenie, ze to nie alergia pokarmowa.

Dualishe

Post » Pt wrz 18, 2020 17:25 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Trudno powiedzieć co alergizuje Twoją kotkę. Może to faktycznie nie jest alergia pokarmowa. Może to być jakiś środek do czyszczenia, prania i wcale niekoniecznie jakiś nowy, tylko taki, którego używasz od dawna, a kotka po prostu z czasem nabyła na niego alergii. Absolutnie nie możesz też wykluczyć alergii pokarmowej tylko dlatego, że kotka drapie się po "cudownej leczniczej" karmie, która tak naprawdę zawiera dużo składników mogących uczulać. Nie wspomnę już o jakości tej karmy i problemach zdrowotnych, które może powodować u Twoich kotów przyzwyczajonych do porządnej mięsnej mokrej karmy, a nie suchej paszy dla kur. Cudowna karma na alergię nie istnieje, ponieważ każdego kota może uczulać coś innego i trzeba wykluczyć alergen. Jest sporo porządnych karm, które mają serię monobiałkową, także Catz Finefood. Gotowe karmy mają jednak tę wadę, że oprócz jednego rodzaju białka zawierają sporo różnych składników, także takich, które nie są wymienione w składzie. Może więc być trudno znaleźć tę odpowiednią karmę. W takich sytuacjach najlepiej sprawdza się dieta BARF (surowe mięso + suplementy). Tylko w taki sposób karmiąc można przeprowadzić prawdziwą dietę eliminacyjną, ponieważ masz możliwość testowania oddzielnie każdego mięsa i każdego suplementu.

inezka70

Od: Nie lip 21, 2019 12:40

Post » Pt wrz 18, 2020 21:21 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Zgodnie z tą stroną: https://fera.pl/royal-canin-anallergeni ... o_spo=true
skład jest taki: Skrobia kukurydziana, (źródło L-aminokwasy i oligopeptydy), olej kokosowy, olej sojowy, włókna roślinne, mineralne, tłuszcze zwierzęce, oleje rybne, cykorii, fruktooligosacharydy, maltodekstryna, kwasy mono- i diglitseridyzhirnyh estryfikowane kwasem cytrynowym kwas, dekstroza, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny).

Które smaki Cat'z Finefood kotka dostawała?
W składzie Anallergenic podejrzane są: tłuszcze zwierzęce i oleje rybne, gdyż nie jest wyszczególnione, z jakich gatunków zwierząt. Równie dobrze mogą to być te same alergeny co w karmie CFF, w związku z czym uczulenie nadal kotkę męczy.

U mnie kocurek ma uczulenie na łososia. Dopiero jakiś miesiąc po odstawieniu karmy z olejem z łososia objawy w widoczny sposób się zmniejszyły. Tyle czasu było potrzeba.

Możliwe są takie warianty:
- Twoja kotka jest uczulona na coś, co kryje się pod tajemniczym "zwierzęce" lub "rybne"
- Twoja kotka też potrzebuje min. miesiąca, aby alergeny przestawały o sobie dawać znać, trzy tygodnie to za krótko, a zaprzestanie podawania sterydów spowodowało efekt odbicia, w dodatku w czasie, gdy objawy jeszcze nie ustąpiły, stąd takie intensywne rozdrapywanie ran

Przeszłabym testowo na karmę Cat'z Finefood Purrrr z kangurem. To na tyle egzotyczne mięso, że szanse na alergię są znikome (jedna forumowiczka ma takiego alergika, który uczulony jest niemal na wszystko i tylko kangura może jeść). Nie ma oleju z łososia, więc byłby to niezły test. I minimum miesiąc na tej karmie a może i więcej.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pon wrz 21, 2020 10:20 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Jesli kotka ma na cos alergię, to minimum kilka miesiecy trzeba karmić ja jednego rodzaju karma monobiałkową. Ja mojej dawałam Gusto dzik, potem wprowadzałam inne np. Gusto jagniecina, Catz finfood kangur wieprzowina. Ten R C nie jest dobrym wyborem, weci ja polecają, ale skład ma fatalny.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Czw wrz 24, 2020 9:34 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Dziękuję wam za rady! Rozmawiałam o tej karmie z wetem. Weterynarz przyznała, że zdarzył jej się kot uczulony na anallergic RC, ale że to się zdarza bardzo, bardzo rzadko, bo tam nie ma jako takiego białka tylko hydrolizat białkowy, który jest nieuczulający i ogólnie to ciężko powiedzieć czy działa dopiero po 3 tygodniach stosowania karmy, podobno dopiero po 6 tygodniach będą jakieś efekty. Jednak, ogólnie z kotem jest coraz gorzej, dostała steryd, dostała nawet antybiotyk bo wdało się zakażenie, dziś jak zmieniałam opatrunek na karku to widziałam, że nie jest dobrze :( Weterynarz powiedziałam, że chce wrócić do catz finefood tylko wybrać mono białkową, ona polecała królika lub wieprzowinę (bo podobno są najmniej uczulające) ale na razie poprosiła, żeby ją jeszcze potrzymać na tym Analercic RC do 6 tygodni i wtedy ewentualnie zmieniać - i teraz nie wiem, czy jej zaufać i zaczekać jeszcze 2 tygodnie, czy olać to co mówi, zamówić na zooplus catz finfood, a torbę tego RC zanieść do schroniska. Z jednej strony nie chce zmieniać jak szalona tych pokarmów, bo wtedy nic ni sprawdzę, z drugiej widzę, że tutaj nie idzie ku lepszemu, wiec nie wiem czy to trzymać. Z wetem jestem znów umówiona na jutro.

Okropnie mi mojej koteczki szkoda, bo ona z natury jest takim wesołym, pozytywnym kotem, a teraz leży ospała od miesiąca, widzę, ze nie dzieje się dobrze, to jest juz drugi wet u którego jestem, ale nie widać poprawy :( Dodatkowo przykre jest to, że jest to kotka, która sporo przeszła, miała amputowaną łapę w dzieciństwie, bardzo nie lubi zmian opatrunków, wyjazdów do weta, okropnie się tym stresuje :(

Dualishe

Post » Czw wrz 24, 2020 9:51 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Sama nie wiem, może wstrzymaj sie jeszcze ze zmiana karmy, ale monitoruj sytuację. Troche dziwne jest to, że steryd nie pomaga. Czy dr brała wymaz z rany żeby sprawdzić co tam jest. ja jak poszłam z moją to wet. zeskrobał jej rankę i cos tam sprawdzał pod mikroskopem.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Czw wrz 24, 2020 11:11 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Myszorek pisze:Sama nie wiem, może wstrzymaj sie jeszcze ze zmiana karmy, ale monitoruj sytuację. Troche dziwne jest to, że steryd nie pomaga. Czy dr brała wymaz z rany żeby sprawdzić co tam jest. ja jak poszłam z moją to wet. zeskrobał jej rankę i cos tam sprawdzał pod mikroskopem.

Tak miała skrobane i badane, raz przez jednego weta i wtedy miała tam czysto (w sensie, że ani grzybów, ani bakterii), ale jak miała nawrót i poszłam do innego weta (trochę z przekory, trochę z musu) to tez miała zeskrobane i wyszło, że są bakterie dlatego dostała antybiotyk.

Dualishe

Post » Czw wrz 24, 2020 11:14 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Myszorek pisze:Sama nie wiem, może wstrzymaj sie jeszcze ze zmiana karmy, ale monitoruj sytuację. Troche dziwne jest to, że steryd nie pomaga. Czy dr brała wymaz z rany żeby sprawdzić co tam jest. ja jak poszłam z moją to wet. zeskrobał jej rankę i cos tam sprawdzał pod mikroskopem.

Tez mnie właśnie dziwi, ze na sterydzie nie ma poprawy, za pierwszym razem po 10 dniowej kuracji sterydem zeszło i było widząc od razu poprawę, potem był nawrót po około tygodniu znów do weta, znów steryd (teraz juz 8 dzien) i poprawy nie widać :(

Dualishe

Post » Czw wrz 24, 2020 12:13 Re: Alergia, rany, kot się drapie i szukam przyczyny.

Steryd powinien choć trochę uspokoić objawy, pomimo kontaktu z alergenem. Może przy powtórzonej tak szybko sterydoterapii potrzeba więcej czasu. A był robiony posiew z tych zeskrobin i na podstawie antybiogramu dobrany antybiotyk ?

inezka70

Od: Nie lip 21, 2019 12:40

[następna]