Bilbo, Murka, Fili, Toto [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 17, 2020 20:16 Re: Toto

Biedny Totus, tyle sie juz nachorowal i teraz znowu.
Mialam kotka z chorym sercem a wczoraj bylam z moja koteczka u kardiologa - tez ma delikatnie pogrubiony miesien sercowy. U nas akurat jest to na tyle malo, ze tylko wystarczy to obserwowac i suplementowac, zeby sie nie poglebialo stan.
Moge Ci zarekomendowac kilka suplementow, ktore zrobia roznice jesli chodzi o serduszko. Jesli chodzi o serduszko to naprawde duzo mozna zdzialac dieta, suplementami. Trzeba przede wszystkim sie upewnic ze kot dostaje mnostwo TAURYNY - sprawdz jego jedzenie (mrozone surowe mieso ma jej mniej wiec trzeba suplementowac dodatkowo, itp) plus mozesz mu troszke tauryny dawac do jedzenia - rozpuszczalna jest w wodzie wiec nadamiar wysiusia.
Jest jeden suplement, ktory zawiera prawie wszystko co pomoze na chore serce - jest to Bio Cardio firmy Thorne - uzywalam u mojego kotka w 2019 i naprawde byly rezultaty. Ten preparat zawiera duzo dobroci na serce dlatego bardzo go polecam. Jest tu tauryna, Q10, dobrocenne ziola, naprawde super.

Bardzo wazne: polecam bardzo suplementacje olejem z dzikiego lososia lub z kryla przy chorym sercu - 300mg dziennie (epa+dha 300mg) do 600 mg maks. Ja mam np kapsulki 1kapsulka to 1000mg oleju z lososia i w niej jest 300mg epa+dha czyli taka jedna na dzien. Naprawde to robi roznice i pomaga zapobiec tworzeniu sie zatorow, ktore przy chorobie serca sie moga tworzyc i sa bardzo niebezpieczne. Takim suplementem ktory tez pomaga przeciw zatorom jest nettokinaza - moja kotka to dostaje w zdrowych smakolyczkach.

Jakby cos to pytaj. Polecam Ci przeczytanie mojego postu tutaj o chorobach serca i przeczytanie linku w tym poscie podanego:

viewtopic.php?f=1&t=195953&start=15 (strona 2 tego watku jest moj post o chorobach serca)
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Śro cze 17, 2020 20:40 Re: Toto

Pibon: dziękuję. Olej z dzikiego łososia mam płynny firmy Hunter. Moje koty go nie lubią, ale od dzisiaj zaczęłam podawać strzykawką do pyszczka. Gdzie mogę kupić preparat Bio cardio? Taurynę mam w proszku firmy Felini, też koty wyczuwają jak posypię karmę. Może rozpuścić w wodzie i podawać strzykawką? Nie przedawkuje się?

Hanig

Od: Pt sty 04, 2019 10:27

Post » Śro cze 17, 2020 20:51 Re: Toto

Hanig, ten hunter nie jest dobry :( Jesli mogę doradzić- kup kapsułki z olejem z kryla, bardzo fajny kształt mają game dog, są dośc małe i okrągłe, łatwo je podac kotu, zawartość mają tych eha i innych kwasów tak akurat, że to dawka dzienna dla kota średniej wielkości. nawet proludzko mają wskazania kardiologiczne- mają b. dobrej jakości omegi z oleju z kryla plus taki czerwony barwnik, składnik skorupek tych zyjątek, ana..coś tam, który jest antyoksydantem i wspomaga działanie organizmu. Dodatkowo olej z kryla działa b. dobrze na nerki przeciwdziałając ich degradacji, jest w składnikach leków dedykowanych konkretnie na nerki. Także naprawdę warto.
Nie polecam oleju z kryla Olimpu, mimo, że to b. dobry suplement. Ale jest w takiej poprzecznej, dużej kapsułce i u mnie większość kotów się tym krztusiła, a części w ogóle nie mogłam podac. Korzyść taka, ze sama zużyłam na sebie, czego normalnie pewnie nie chciałoby mi się.
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Śro cze 17, 2020 21:22 Re: Toto

Ok. Kupię Game Dog Krill Oil. A czemu ten Hunter nie jest dobry?
Ostatnio edytowano Śro cze 17, 2020 21:26 przez Hanig, łącznie edytowano 1 raz

Hanig

Post » Śro cze 17, 2020 21:25 Re: Toto

:ok: :ok: :ok:

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Śro cze 17, 2020 21:32 Re: Toto

No i Toto nie rośnie. Tzn. trochę urósł, waży 2,05 kg. Wyglada jak 5 miesieczny kociak, a 1 lipca będzie miał rok (umownie).

Hanig

Post » Czw cze 18, 2020 4:46 Re: Toto

z tym hunterem, przyznam nie pamietam, już dawno czytałam pewnie na jakichś grupach barfowych i jak moje nie zaakceptowały, to uznałam, że widac, że wiedzą, co robią.

Hanig, przypomnij- Toto jest z hodowli, czy to kotek przygarnięty skądś? Pytam, bo jak z hodowli, to może warto sie z hodowcą skontaktować i podpytac, co się może dziać?
A do tego pogorszenia było wszystko ok? Jak się zachowywał i ile właściwie trwał ten lepszy okres?

Przykro mi, naprawdę, że biedulek tak choruje :(
Obrazek

maczkowa

Post » Czw cze 18, 2020 5:46 Re: Toto

Bilbo jest z hodowli. A Toto przygarnięty z mamą i rodzeństwem z ulicy do domu tymczasowego. Stąd nieznana jego data urodzin. Ja go adoptowałam. On już w chwili adopcji ważył połowę tego co brat. Może miał innego ojca, może z nim kotka zaszła trochę później w ciążę? Nie wiemy. Mama i rodzenstwo śliczne buraski. Toto jest inny i niestety słabszy.

Hanig

Post » Czw cze 18, 2020 6:00 Re: Toto

Lepszy okres trwał od marca do maja. Pod koniec maja znowu zauważyłam , że Toto staje sie mniej aktywny. W czerwcu dwa razy nasikał poza kuwetę, więc zaczęły sie badania. W weekend przyjezdza do Bydgoszczy dr Niziołek i jestem zapisana na echa serca, w sobotę Bilbo, w niedzielę Toto. Moze zresztą zamienię kolejność, to w razie co jeszcze w sobotę zdołam kupić jakieś leki. Był zapisany tylko Bilbo (u maine coona jest ryzyko kardiomiopatii, więc to takie okresowe badanie). No a przy badaniu osluchowyn wyszły brzydkie szmery u Tota. Ach. Bilbo ma struwity, niektóre paramerty krwi też poza normą. Nie mam doswiadczenia., jesli chodzi o koty, ale zawsze myślałam, że z Toto jest coś nie tak. On taki delikatny , był mało aktywny jak na kociaka. Prawie w ogóle nie skacze. Nic kompletnie nie zbroił , nie przegryzl, nie podrapał.
Ostatnio edytowano Czw cze 18, 2020 12:14 przez Hanig, łącznie edytowano 1 raz

Hanig

Post » Czw cze 18, 2020 6:01 Re: Toto

Jeszcze podpowiem Ci, że w przypadku kotów i problemów sercowych ( mam nadzieję, że jeśli jest jakaś wada, to taka, z którą wspomagając lekami kociak może długo zyć ), warto je wspomagać tauryną, taki sporymi dawkami, na takiego kota, jak Toto myślę, że 500 mg dziennie nie byłoby za dużo.
Z hodowlą coś mi dzwoniło- ale widać koty pomyliłam
Obrazek

maczkowa

Post » Czw cze 18, 2020 6:07 Re: Toto

jeśli badanie już w weekend, to nie ma co gdybać, trzeba poczekac na wyniki. trzymam z całej siły kciuki za Toto, ale i za oba kociaki
Obrazek

maczkowa

Post » Czw cze 18, 2020 6:08 Re: Toto

Bardzo dziękuję.

Hanig

Post » Czw cze 18, 2020 12:31 Re: Toto

Mozna kupic na Amazonie Bio Cardio. Albo tez mozesz sie bezposrednio do firmy zwrocic,oni tez maja sklep na stronie o tutaj:
https://thornevet.com/search?q=bio+cardio

Ja daje suplementy w swiezo otwartej puszcze, swiezo otwarta mocno pachnie i daje tylko w odrobince jedzenia jak sa glodne i wtedy zjadaja.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pt cze 19, 2020 13:02 Re: Toto

Wczoraj przed 22.00 Toto zaczął mieć problem z chodzeniem. Nie funkcjonowały tylne łapki, przewracał się na bok. Pojechaliśmy do całodobowej lecznicy. Zostały zrobione badania, ponownie morfologia, rtg klatki piersiowej, usg. Dostał zatrzyk przeciwzatorowy, odwadniający i sole fizjologiczne w kroplówce (150 ml podawane przez prawie 2 godziny).
Od rana Toto chodzi. Rano ponownie pojechaliśmy do lecznicy, pobrano mu krew na jonogram poszerzony i przy okazji T4. Ponownie dostał Furosemid, Dexa -ject. Czekamy na wyniki i na jutrzejsze echo serca. Trzymajcie kciuki.

Hanig

Post » Pt cze 19, 2020 13:50 Re: Toto

O rety, biedny Toto...
Oby się wyjaśniło i oby wydobrzał :ok:
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

[poprzednia][następna]