Biedny Totus, tyle sie juz nachorowal i teraz znowu.
Mialam kotka z chorym sercem a wczoraj bylam z moja koteczka u kardiologa - tez ma delikatnie pogrubiony miesien sercowy. U nas akurat jest to na tyle malo, ze tylko wystarczy to obserwowac i suplementowac, zeby sie nie poglebialo stan.
Moge Ci zarekomendowac kilka suplementow, ktore zrobia roznice jesli chodzi o serduszko. Jesli chodzi o serduszko to naprawde duzo mozna zdzialac dieta, suplementami. Trzeba przede wszystkim sie upewnic ze kot dostaje mnostwo TAURYNY - sprawdz jego jedzenie (mrozone surowe mieso ma jej mniej wiec trzeba suplementowac dodatkowo, itp) plus mozesz mu troszke tauryny dawac do jedzenia - rozpuszczalna jest w wodzie wiec nadamiar wysiusia.
Jest jeden suplement, ktory zawiera prawie wszystko co pomoze na chore serce - jest to Bio Cardio firmy Thorne - uzywalam u mojego kotka w 2019 i naprawde byly rezultaty. Ten preparat zawiera duzo dobroci na serce dlatego bardzo go polecam. Jest tu tauryna, Q10, dobrocenne ziola, naprawde super.
Bardzo wazne: polecam bardzo suplementacje olejem z dzikiego lososia lub z kryla przy chorym sercu - 300mg dziennie (epa+dha 300mg) do 600 mg maks. Ja mam np kapsulki 1kapsulka to 1000mg oleju z lososia i w niej jest 300mg epa+dha czyli taka jedna na dzien. Naprawde to robi roznice i pomaga zapobiec tworzeniu sie zatorow, ktore przy chorobie serca sie moga tworzyc i sa bardzo niebezpieczne. Takim suplementem ktory tez pomaga przeciw zatorom jest nettokinaza - moja kotka to dostaje w zdrowych smakolyczkach.
Jakby cos to pytaj. Polecam Ci przeczytanie mojego postu tutaj o chorobach serca i przeczytanie linku w tym poscie podanego:
viewtopic.php?f=1&t=195953&start=15 (strona 2 tego watku jest moj post o chorobach serca)