kociarnia

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 20, 2005 11:05

tyle sie tu powtarza hasel " wszsytko dla dobra kotow' itp....

jakos chyba nie wszsytko...
tu wazniejsza jest estetyka i wygoda czytania. Owszem wygoda jest wazna, ale nie przesadzalabym w tym wzgledzie.
Jak ktos potrzebuje wrzaen estetycznych to polecam muzeum.

zdenerwowalam sie bo wiekszosc naszych kotow poszla po tym jak ZAUROCZYLA kogos niespodziewanie, forum bylo dla nich szansa i oparciem a teraz jakos tego nie wiedze po powstaniu "kociarni"
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Pon cze 20, 2005 11:06

Uwazam ze pomysl byl srednio trafiony - malo kto zaglada tam, watki nie sa czytane = ciezko znalezc dom dla kota na forum.

To jest moje zdanie. Wolalam gdy wszystko bylo po staremu, na kotach.

Lena

Od: Śro wrz 29, 2004 13:00

Post » Pon cze 20, 2005 11:09

lidiya pisze:tu wazniejsza jest estetyka i wygoda czytania. Owszem wygoda jest wazna, ale nie przesadzalabym w tym wzgledzie.

Gdyby to było najważniejsze, podforum adopcyjne powstałoby już trzy lata temu albo najpóźniej wtedy, gdy wiele osób toczyło powracające boje o jego powstanie. Wtedy jednak dawało się jeszcze bez niego obejść.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pon cze 20, 2005 11:09

Jana pisze:Czy nie wystarczyłoby czytelne zaznaczenie na kotach wątków adopcyjnych? Np. poprzez [adopcja] na początku każdego tematu?

Autocytat najwyższą formą etc :wink:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon cze 20, 2005 11:15

Jana pisze:
Elżbieta P. pisze:Natomiast "Dzikie koty " warto zlikwidować, bo w "Kotach" do tej pory mówiło się zarówno o domowych jak i dzikich.

8O Może zajrzyj najpierw na Dzikie Koty, żeby wiedzieć o czym piszesz :lol:

Wiem o czym piszę, bo niejednokrotnie namawiałam osoby z tego podforum, aby się zalogowały i przenosiły swoje wątki do "Kotów".
Tak się składa, że dzikie koty mają takie same życiowe problemy jak te domowe. Na podforum "Dzikie koty" zaglądają i wpisują się głównie tylko niezalogowani i wśród stałych forumowiczów - ten dział nie cieszy się dużą poczytnością.

Elżbieta P.

Od: Śro lut 02, 2005 0:40

Post » Pon cze 20, 2005 11:16

Jana pisze:
Jana pisze:Czy nie wystarczyłoby czytelne zaznaczenie na kotach wątków adopcyjnych? Np. poprzez [adopcja] na początku każdego tematu?

Autocytat najwyższą formą etc :wink:

Nie do końca - bo nadal ponad połowę wątków na pierwszej stronie stanowiłyby tematy adopcyjne - tyle, że zaznaczone.

Nie zapominajcie przy tym, proszę, że na miau.pl zasadniczym miejscem ogłaszania o kociakach do wzięcia jest Adopcyjna, a nie forum. Tak było wcześniej, tak jest i teraz.

Skoro zaś Waszym zdaniem problemem jest mała liczba odwiedzin (która może, ale nie musi przełożyć się na rzeczywiste adopcje - na razie nie wiemy jeszcze, na ile wyraźny istnieje tu związek) - może macie jakieś pomysły na uatrakcyjnienie Kociarni?

Estraven

Post » Pon cze 20, 2005 11:18

Elżbieta P. pisze:Tak się składa, że dzikie koty mają takie same życiowe problemy jak te domowe. Na podforum "Dzikie koty" zaglądają i wpisują się głównie tylko niezalogowani i wśród stałych forumowiczów - ten dział nie cieszy się dużą poczytnością.

Już pisałem - to forum jest przeznaczone dla osób niezarajestrowanych, które też mają jakieś pytania czy w ogóle coś do powiedzenia - o kotach w ogóle, nie tylko dziczkach. Zakładając je wiedzieliśmy, że będzie mało uczęszczane, ale ma swoją rolę do spełnienia.

Estraven

Post » Pon cze 20, 2005 11:40

Oprócz wyżej wymienionej już obawy, że liczba adopcji spadnie,
mam też inną wątpliwość:
w bardzo wielu wątkach adopcyjnych np. "o kocie x szukającym domu", są też zarazem opisane "problemy zdrowotne tegoż kota z prośbą o poradę", "zabawne zdarzenia w życia tego kota, którymi chcę się podzielić towarzysko, bez względu na to, że szukam temu kotu domu" itp. Umieszczenie takiego wątku w kociarni sprawia, że szansa, że ktoś zajrzy, by odpowiedzieć na pytania, wątpliwości w nim zawarte (nieadopcyjne) jest prawie zerowa.
I co wtedy?
Tworzyć kolejny, dodatkowy wątek na kotach, by uzyskać odpowiedź na np. 1 pytanie? I znów w skrócie przedstawiać problem kota (opisany już w wątku adopcyjnym)?
Mam wrażenie, że zamieszanie będzie jeszcze większe.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon cze 20, 2005 11:49

Mam wrażenie, że największym problemem na Kotach stała się nie sama obecność dużej ilości wątków adopcyjnych, co nieustanne "podnoszenie" wątków - bez treści. Przyznam, że i mnie wkurzają wątki, gdzie muszę sie przedzierać przez dwie strony "upów" żeby przeczytać cokolwiek.
Może wywiesić komunikat w tle, na dwa tygodnie - " uprasza się nie upować" ;) albo do wszystkich wysłać takiego zbiorcze pw, z wyjaśnieniem dlaczego nie "upujemy"? ;)
Tak tylko sobie gdybam. :lol:
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon cze 20, 2005 11:57

To forum różniło się od innych własnie pewnym pozytywnym nieuporządkowaniem.
Ja nie szukam kota, mam swoich trzy, uliczników ok. 25, za sobą ok. 45 w domach. Niemniej wchodzę na forum np po to, zeby sie poradzić, przejrzeć skrszynkę. I wpada mi w oczy jakis temat - nie szukałam go - ale zaczynam czytać i myśle sobie, zaraz - jak pomóc :?: . Przykład - znalezienie domu dla Matki, choć nigdy jej nie widziałam. Ale moje złe serce drgnęło. A siadając rano do maszyny naprawdę nie siadałam po to, zeby coś takiego zrobić.
Zmierzam do tego, że w wielu sytuacjach przez bijące nas w oczy tematy zaczynaliśmy cos robić. Sadze, że w sposób świadomy rzadko bym wchodziła w wydzielony rewir pt szukam domu - bo sama nieraz nie wiem skąd kolejny dom wytrzasnąć dla moich ulicznikow. A jednak człowiek zaczyna działać. Czasem zapamietuje prosbę i jesli ma za duzo domków :lol: przekazuje namiary dalej, bo wie komu.

Zatem uwazam, że jeśli wydzieli się tematy adopcyjne ograniczy się w ten sposób tak naprawdę adopcję, choć wiem, że zamierzenie jest zupełnie inne.
Ostatnio edytowano Pon cze 20, 2005 12:30 przez mamucik, łącznie edytowano 1 raz

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pon cze 20, 2005 12:08

Ja przyznam się bez bicia - kiedyś byłam za wydzieleniem forum adopcyjnego.
Ale tylko krowa nie zmienia poglądów podobno :wink: Poczytałam, zastanowiłam się i już jakiś czas temu pomyslałam sobie, że dobrze że takiego osobnego forum nie ma. A tu - jednak jest.
Ja wiem, że wszystkim sie nie dogodzi. To pewne :wink:
Chciałam tylko wyrazić swoje zdanie tutaj, jeśli można - jestem za wątkami adopcyjnymi na Kotach - tak jak było :wink:
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Pon cze 20, 2005 12:17

I własnie widze, że do Silvera na Kociarni nikt dzisiaj nie zajrzal :(
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Pon cze 20, 2005 12:24

ryśka pisze:Mam wrażenie, że największym problemem na Kotach stała się nie sama obecność dużej ilości wątków adopcyjnych, co nieustanne "podnoszenie" wątków - bez treści. Przyznam, że i mnie wkurzają wątki, gdzie muszę sie przedzierać przez dwie strony "upów" żeby przeczytać cokolwiek.
Może wywiesić komunikat w tle, na dwa tygodnie - " uprasza się nie upować" ;) albo do wszystkich wysłać takiego zbiorcze pw, z wyjaśnieniem dlaczego nie "upujemy"? ;)
Tak tylko sobie gdybam. :lol:

Owszem, to chyba zasadniczy problem.

Jak dotąd prawie wszystkie prośby o niepodnoszenie tematów bez wyraźnego powodu nie dały skutku.

Estraven

Post » Pon cze 20, 2005 12:28

wroccie watki adopcyjne na koty

czemu nie zrobic forum "Zdrowie kotow" do watkow zdrowotnych i tam je przeniesc i np "Kocie historie" jesli ktos chce sobie zalozyc forumowego bloga swych kotkow i opisywac ich historie (wiele osob tak robi) i tam przeniesc takowe watki

Uwazam ze na "Kotach" powinny byc adopcje.

Lena

Od: Śro wrz 29, 2004 13:00

Post » Pon cze 20, 2005 12:30

Lena pisze:czemu nie zrobic forum "Zdrowie kotow" do watkow zdrowotnych i tam je przeniesc i np "Kocie historie" jesli ktos chce sobie zalozyc forumowego bloga swych kotkow i opisywac ich historie (wiele osob tak robi) i tam przeniesc takowe watki

Nie chcemy rozdrabniać forum - była już o tym mowa. Ma być właśnie takie, możliwie wymieszane.

Estraven

[poprzednia][następna]