MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka z nami w nowym domu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 13, 2020 11:28 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

zuza pisze:Ach! Ryśka mówiła jeszcze, zeby dodac sygnal przerwania. Takie "stop". To moze byc stanowcze Nie wolno, u nas to bylo klasniecie. I wtedy kota wyniesc. Sorki, ja sobie przypominam szczegoly jak tu czytam. Dlatego tak przerywanie pisze.

Tez o tym pisalam :)
Ja mam inna na agresje, a inna dla Notki zracej dracene na korytarzu.. moj znajomy mowil niskim tonem i przeciagle slowo "koooooot".
Istotne jedt, aby byla ta sama, mowiona tym samym tonem glosu, stosowana przez wszystkich i do wszystkich kotow jednakowo.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw lut 13, 2020 11:35 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Dziewczyny dziekuję bardzo.
Mam mętlik w głowie ale postaram sie to wprowadzić. Nie wiem czy reszta członków rodziny mnie zrozumie bo po takiej akcji moj mąż zawsze leci do bagi i ja głaszcze, jaka ona biedniusia.
Ale porozmawiam z nimi...

W Amy sie daibeł wdał jakiś. Zawsze Mili była walnięta i rządziła a ona syknie na Bagi i odchodzi, czasem pod krzesełkiem siedzi i patrzy. Nigdy bym nie powiedziała że Amy bedzie takie numery odwalać.
Jak to nie znamy swoich kotów nigdy do końca. :?
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Czw lut 13, 2020 11:37 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Blad. Maz wzmacnia zachowanie Bagiry.
U zwierzat eliminacja zachowan niepozadanych polega na wzmacnianiu tych pozadanych.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Czw lut 13, 2020 11:40 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

MAM !!! Pet Remedy :D :D :D

dziwna sprawa ze nie policzyli mi za przesyłkę. Ktos się pewnie rąbnął na 20 zł. Na moja korzyść :)

MonikaMroz

Post » Czw lut 13, 2020 11:42 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

MonikaMroz pisze:MAM !!! Pet Remedy :D :D :D

dziwna sprawa ze nie policzyli mi za przesyłkę. Ktos się pewnie rąbnął na 20 zł. Na moja korzyść :)

nic tylko się cieszyć :)
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Czw lut 13, 2020 12:29 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Ale co Bagira robi zle? Ona chyba nie atakuje?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw lut 13, 2020 12:51 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Atakują na zmianę.
Może jest tak, że pozycja Mili w stadzie nie podlega dyskusji? To ona jest ważniejsza, czuje to i najwyżej syknieciem przywołuje Bagi do porządku. A Amy byla druga, teraz nie wiadomo, czy będzie nadal druga, czy trzecia, najmniej ważna. Najpierw Bagi ją goniła, teraz Amy zdecydowała się walczyć o swoją pozycję. Chyba obie powinny mieć obrózki, bo nie wiem, ale ataki Amy zaczęły się chyba niedługo po tym, jak obroże dostała Bagi i może w sposób dla nas niezauważalny zaczęła trochę odpuszczać... A Amy uznała to za słabość i okazję do powrotu na drugie miejsce w stadzie.
Poczatkowo Bagi też raczej goniła Amy, a nie Mili? Bo też walczyła o drugie miejsce... Nie wiem, może bredzę, ale tak mi się skojarzyło w tej chwili.
Oby dyfuzor pomógł! Ale obroże Amy bym zafundowała.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lut 13, 2020 13:01 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

zuza pisze:Ale co Bagira robi zle? Ona chyba nie atakuje?

Bagi od początku pobytu raz pogoniła Mili i wróciła do pokoju. Ze dwa razy Amy ale nie specjalnie. Ona sie lęka jak Amy wskakiwała na łóżko. To nie było tak że Bagi sie zasadzała i nagle sru jak teraz Amy.

Ona oddaje teraz atak jeśli to zrozumiale zabrzmi. Jak Amy ją to ona zaraz Amy (ale nie zawsze).
Bagi jak spaceruje to jedynie warczy albo syczy ale bez ataku. Wymija dziewczyny, obchodzi je kolem w zwolnionym tempie jak np.chce dostać sie do nas do kuchni.

Wiem ze Amy nawet nad ranem pod pokojem stoi. Bo Bagi dzisiaj rano pod drzwiami stała i warczała. jak wyszłam z pokoju do wc to Amy po drzwiami.

jolabuk5 pisze:Ale obroże Amy bym zafundowała.

kupię dla całej 3-ki ale w marcu. Finansowo pod kreską jestem...

MonikaMroz

Post » Czw lut 13, 2020 13:09 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Ogółnie teraz Bagi jak zobaczy Amy to od razu idzie na rapak albo sie chowa. Juz samo to że Amy stoi Bagirę stresuje. Nie zawsze ale często.

MonikaMroz

Post » Czw lut 13, 2020 15:12 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

U zwierząt, a zwłaszcza psow i kotow uczenie pożądanych zachowań następuje poprzez ich wzmacnianie. Oduczanie niepożądanych zachowań następuje poprzez wzmacnianie pożądanych.
Wzmacnianie czyli nagradzanie. Warto sobie uświadomić najpierw co oprocz standardowych rzeczy jest nagrodą dla mojego kota. Standardowo nagradzające są:
-zabawa
-glaskanie
-wspólne spędz<anie czasu
-ulubione czynności, np. czesanie
-smaczki
-karmienie w ogole jako takie
-najmniejsza choćby delikatna uwaga opiekuna
-słowna pochwała (powiedziana wysokim, ale nie piskliwym tonem głosu, z entuzjazmem i radością)- np. "brawo kot", "super", "ale jesteś łowca" - warto mieć wypracowane i wspólne dla wszystkich osób pochwały
.... miejsce na wpisanie własnych.

O przerywnikach bodźcow mogących wywołac niepożądane zachowanie (np. atak) już pisałam. Ważne: aby wszyscy luidzie w domu je stosowali w taki sam sposob wobec wszystkich kotow. Np.:
-komenda słowna , np."nie wolno"
-sygnały nieprzyjemne, np. syczącew, piszczące
-zachowania behawioralne: np. przerwanie bodźca poprzez fizyczną izolację (wyniesienie do drugiego pokoju), albo poprzez odwrócenie uwagi kota (ale nie zabawę!)

I teraz Monika się zastanow, co wzmacniasz gdy Bagirka przegoniona ucieka na drapak a Twój mąż podchodzi do niej i żałujje ją, a z punktu widzenia kota: głaszcze, daje swoją uwagę, dotyk, obecność. Nauczy się, ze jest to pożądana reakcja na zachowanie Amy plus jeszcze dająca profity, czyli będzie ją powtarzać. A przecież nie chodzi o to, żeby takie zachowanie wzmacniać.
Ja ostatnio mam problem, nie do końca jestem pewna, czy behawioralny, z sikaniem za kuwetę. Ponieważ mam na oku wszystkie kotki więc obserwuję i każdą chwalę za zrobienie siku do kuwety. I wczoraj miał;am taki efekt, że się uśmiałam w głos - mianowicie moja Noteczka będąc na korytarzu zaczęła miauczeć ( mnie wołać), potem zaprowadziła mnie do mieszkania, a w mieszkaniu do łazienki i patrząc prosto w oczy zrobiła siku na środku kuwety. :ryk: oczywiście ją pochwaliłam, nieco za wcześnie, bo nie zakopała :evil:

Marzenia11

Post » Czw lut 13, 2020 15:30 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Kolejny przykład na pułapkę, w jaką łatwo ludziom wpaść.
Moje dziewczyny jak tylko wchodze do mieszkania wybiegają na korytarz - ja zanim wyjdę się przebieram, rozpakowujhę zakupy itp. One się czesto niecierpliwią i zaczynają miauczeć - a ja im odpowiadam w stylu "zaraz idę", "Notka, jeszcze chwilę" i jaki efekt? Nauczyły się miauczeć jeszcze głośniej , bardziej przeciągle itp. Ponadto nawet jak jestem z nimi na korytarzu i głaszczę jedną to druga siedzi i się drze -ostatnio Nutka już takie arie odstawia jakby jej się co najmniej coś działo złego. Od kilku dni postanowiłam wygaszać te zachwania brakiem reakcji na nie. I pomału się udaje. Ale naprawdę sztuką jest nie polecenie na zabojczy płacz Nuteczki natychmiast do niej, czy nawet popatrzenie w jej stronę, tylko robienie tego co się robiło .

Na przykładach mi czasem łatwiej jest wytłumaczyć co mam na myśli.-

Marzenia11

Post » Czw lut 13, 2020 16:35 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

Fujjjj
Ale to wali... bleeee

MonikaMroz

Post » Czw lut 13, 2020 16:37 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

No. Ale ja juz nie czuje... Koty niuchaja?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw lut 13, 2020 16:39 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

MonikaMroz pisze:Fujjjj
Ale to wali... bleeee

Może to będzie argument dla Mamy, żeby się włączyła w adaptacxję kotek :ryk:

Marzenia11

Post » Czw lut 13, 2020 17:24 Re: MILI i AMY -♥♥♥ i Bagirka Trudne dokocenie :(

zuza pisze:No. Ale ja juz nie czuje... Koty niuchaja?

Mili niuchla troche i Bagi
Wlaczylam u Bagi i w sypialni gdzie Amy z Mili

Nie wiem czy działa ale Amy lezy taka zaspana
A Mili wogole to wszytsko odreagowuje spiąc w szafie

MonikaMroz

[poprzednia][następna]