Moje koty Sabcia Usia Kitek Calinka Mini Kitka3 do zamknięci

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 25, 2019 22:21 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Przy kopaniu to się nie liczy. Wazne, że nie poplakiwała podczas robienia!
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt paź 25, 2019 23:14 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

jolabuk5 pisze:Może Blue coś by wywnioskowała z tych wyników.

Może, ale trzeba Jej wysłać PW z wynikami.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob paź 26, 2019 0:06 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

To może wyślesz jutro Aniu? Blue na pewno pomoże, jeśli będzie potrafiła! Ewentualnie wyślij jej pw z linkiem do tej strony, gdzie wszystko jest opisane, czyli poprzedniej w naszym watku.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob paź 26, 2019 4:58 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Czytam o Zuni i mi smutno.
Aniu kierując się dobrem kota robimy wszystko, nawet łamiemy zasady żywieniowe.
Miała mierzona temperaturę?
Wyniki nie są złe.
Mogła coś zjeść podczas zabawy że jej zalega ?
Odkłacza się regularnie ?
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Sob paź 26, 2019 7:00 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Blue co chwilę ktoś o coś pyta, dlatego wygodniej dla Niej będzie wysłać zbiorczą informację z wynikami.
Jak się macie, wszystko zjedzone.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob paź 26, 2019 7:11 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Napisałam do Blue wczoraj wieczorem

Wastajemy. Boje się rozpocząć ten dzien...

Miau dla Wszystkich. Zuniaslabiutka

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Sob paź 26, 2019 7:47 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Ale się porobiło u biedulki :(

Nie ma bardzo dużego sensu dawać laktulozy jeśli kot ma biegunkę a potem załatwia się miękkim kałem - kał nie jest zapieczony, nie ma zaparcia, jest pasaż jelitowy.
Jeśli coś w tych jelitach zalega i widać ewidentne grudy - przyczyna jest inna w tym przypadku.
No i właśnie - najważniejsze pytanie - co powoduje że miękkie, rzadkie masy kałowe przechodzą, a twardsze utykają. Na to laktuloza wiele nie pomoże (prędzej parafina ewentualnie), za to podawana wyrywającemu się kotu może spowodować fatalne zachłyśnięcie (jedna i druga).
4 ml. laktulozy podanej w ciemno (gdy nie wiadomo jak kot na nią zareaguje) kotu z rozwolnieniami - może dać kiepski efekt.
Dodatkowo jej nie wolno podawać przy podejrzeniu niedrożności jelit. U Twojej kotki niedrożności zupełnej jako takiej nie ma, ale częściową można podejrzewać.

Osoba która robiła usg... Co możesz o jej fachowości powiedzieć?
Nie podważam jej fachowości - pytam się ogólnie żeby wiedziedć na ile wiarygodnie jest w stanie wykonać badanie, aczkolwiek enigmatyczne stwierdzenie - coś nie tak z wątrobą jest interesujące. Jednak czasem interpretacja obrazu usg może być trudna i wet może widzieć że coś jest nie tak ale nie potrafić tego nazwać.
Pozapychane jelita bardzo utrudniają interpretację obrazu. Utrudniają też ocenę ich samych.

Nie wiem w którym miejscu znajdują się te masy kałowe zalegające - to ważna informacja.
Acz wydaje mi się że warto by rozważyć próbę delikatnego oczyszczenia jelit lewatywą i parafiną podaną do pyszczka (wykonane przez weta) po porządnym nawodnieniu kotki Ringerem o ile nie ma u niej zdrowotnych przeciwwskazań (w wynikach ma wysoki hematokryt) i zrobienie rtg z kontrastem.
O ile jest taka możliwość i wet uzna że to kotce nie zagraża (jelita muszą się przed tym oczyścić).
Albo chociaż usg - na takich oczyszczonych jelitach.
I zwykłe rtg całej kotki - łącznie z klatką piersiową.

Niestety, przy takich objawach trzeba nowotwór brać pod uwagę :(
Nie jestem w stanie Cię pocieszyć i powiedzieć że nie :(
Jednak są też inne ewentualności.
Ale aby dokładnie obejrzeć jelita muszą być one oczyszczone.
Twoja kotka nie ma niedokrwistości - to bardzo na plus :ok:
Niedokrwistość i takie objawy są o wiele bardziej niepokojące.
Mogło jej coś większego w tych jelitach utknąć, w takim miejscu gdzie kał jeszcze zwykle jest miękki, siedzi tam a rzadkie masy kałowe to omijają.
Ale skupiłabym się na wyjaśnieniu - co to jest. Bo zalegające twardy masy kałowe w jelitach przy jednoczesnym oddawaniu rzadkiego kału to coś co absolutnie trzeba wyjaśnić.
W ostateczności nawet podczas operacji jeśli stan kotki na to pozwala.

Trzymam kciuki za Was obie :201461

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob paź 26, 2019 8:17 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Dziękuję Blue :1luvu:
Dziś na 12.10 idziemy....o ile dam rade ja złapać :strach:
Nie wiem w którym odcinku jelita są te jak to wet powiedział ''zlogi''... co do doświadczenia wetki (to małżeństwo) nie wiem...maja min 10 lat stażu...nie są nowicjuszami ale też w Elblagu nie znam weta z opinią dobrego diagnosty usg....każdy po trochu....chyba ze bardzo młody o z małym stażem. ..
Na razie daje jej 2 x dziennie pastę Trichocat na klaczki - wcieram w łapkę....
On ja nawodnienił podskórnie w piątek, dziś tez chce dać kroplowke....wyjaśnili mi ze chcą po kolei eliminować przyczyny....w piątek skupili się na tych złogach ...pominął niestety badanie kliniczne które chce dziś zrobić czyli temperatura żeby itp.
Rano zjadła pełna łyżeczkę z sosem purina proplan savour :) Ona teraz je: 2 - 3 kęsy i stop. Potem znów Kici kici i znów zje ze 2 kęsy. Jest tez bardzo czujna - jeden ruch reki podejrzany i odsuwa sie...nie lubi past na klaczki...Ale jak rano poszłam karmić koty na dworze to po powrocie zniknęla reszta ☺

A , po nocy ubyło kilka chrupek bo w misce po środku mniej ich jest :kotek:

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy i prosimy o kciuki
Ostatnio edytowano Sob paź 26, 2019 8:28 przez Anna2016, łącznie edytowano 1 raz

Anna2016

Post » Sob paź 26, 2019 8:25 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Blue, ja też bardzo dziękuję :1luvu: :1luvu: :1luvu: - martwimy się o Zunię.
Zuniu, widzisz, może nie będziesz musiała brać tej paskudnej laktulozy! :ok:

Kotki zjadły - co prawda na talerzykach dużo zostało, ale każdy cos tam zjadł :ok: Poza sabcią oczywiście - ona je śniadanie koło południa :wink:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob paź 26, 2019 8:32 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Dzisiejszy
KĄCIK MUZYCZNY
będzie o... jesieni. I trudno tu nie zacząć od Jesieni z Czterech Pór Roku Vivaldiego. Przy okazji zacytuję za Wikipedią, że to cykl 4 koncertów skrzypcowych umieszczony w zbiorze 12 koncertów Op. 8 Il cimento dell'armonia e dell'inventione (Spór między harmonią a wyobraźnią). Vivaldi skomponował je około roku 1720 w Mantui i wydał w Amsterdamie w 1725 roku.
Wiem, że Jesień już była (na szczególne życzenie Anny2016), ale znalazłam inny, bardzo odpowiedni w charakterze clip. Gra John Harrison z zespołem Wichita State University Chamber Players.

Ale nie tylko Vivaldi stworzył muzykę poświęconą porom roku! Istnieje też cykl 12 utworów na fortepian, skomponowanych przez Piotra Czajkowskiego. Posłuchajmy jak brzmi Październik. Gra Michaił Płetnev

A teraz chciałam Wam zaproponować Beethoven's Silence Ernesto Cortazara, pięknie jesiennie zilustrowaną przez autora filmiku:

I inny współczesny utwór - piosenka Autumn Leaves, skomponowana w 1945 r., przez Josepha Kosmę, w symfonicznej aranżacji Andrei Rieu. A na ekranie znów cudna jesień :D

I jeszcze na koniec jeden podobny przykład - piosenka rockowej grupy Coldplay Viva la Vida!, opisana przez autora clipu jako Echo jesieni w bardzo klasycznym wykonaniu Davida Garretta.

Pięknych, jesiennych clipów jest na YT mnóstwo, może jeszcze kiedyś do nich wrócimy :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob paź 26, 2019 9:20 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Blue nie moja to kotka, ale bardzo Ci dziękuję. Na Ciebie zawsze można liczyć.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob paź 26, 2019 10:29 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Kciuki za Zunie i za Sabcie :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Sob paź 26, 2019 14:33 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Dziekujemy
Po długiej wojnie żeby ja zapakować pojechalysmy.
Wet mowi ze te złogi na usg to są w całych jelitach nie tylko w jakimś ich odcinku.
Obmacal węzły chłonne ok
Zęby z kamieniem i stan zapalny dziąseł - podobny jak rok temu. Temperatura 38.1
Jelita obmacl są zagazowane ze aż trzeszczy.
Dostałam żeby jej dawać paste probiotyk Pro-Kolin (nie chce tego jesc nawet zlizać z łapy, niedobre w smaku) i tabletkę DIA elektrolit. ...
Jak to zużyje to znów usg jelit.....
Ciągle mam wrażenie ze leczy objawowo ale może inaczej die nie da?
Apetyt nadal słaby. ... :(((

Edit, zapomniałam dopisać ze juz mam nie dawać lactulozy (i tak nie dałam rady jej tego dac) ani nie będzie parafiny a i pastę na klaki mogę przestać skoro miekka kupka, ale powiedziałam ze do jutra ja będę podawać ta paste na klaki bo w niej łatwo podac rozkruszona np tabletkę elektrolitu. ...zmieszalam i hop na łapkę :twisted: :twisted:
Ostatnio edytowano Sob paź 26, 2019 14:57 przez Anna2016, łącznie edytowano 1 raz

Anna2016

Post » Sob paź 26, 2019 14:47 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Anna2016 pisze:Dziekujemy
Po długiej wojnie żeby ja zapakować pojechalysmy.
Wet mowi ze te złogi na usg to są w całych jelitach nie tylko w jakimś ich odcinku.
Obmacal węzły chłonne ok
Zęby z kamieniem i stan zapalny dziąseł - podobny jak rok temu. Temperatura 38.1
Jelita obmacl są zagazowane ze aż trzeszczy.
Dostałam żeby jej dawać paste probiotyk Pro-Kolin (nie chce tego jesc nawet zlizać z łapy, niedobre w smaku) i tabletkę DIA elektrolit. ...
Jak to zużyje to znów usg jelit.....
Ciągle mam wrażenie ze leczy objawowo ale może inaczej die nie da?
Apetyt nadal słaby. ... :(((

moze na zagazowane jelita podać jej Espumisan?
mój piesio ma chory układ pokarmowy, czasami ma wzdęcia i wet zalecił podawanie, tylko, że jemu podaję kapsułki a dla Zuni moze byłby lepszy w płynie/kroplach
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob paź 26, 2019 14:53 Re: Moje koty -Sabcia Usia Kitek Calinka Mini i Kitka 3

Dziękuję mir.ko , zapytam w poniedziałek ☺

Anna2016

[poprzednia][następna]