__sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymiotuje

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 20, 2019 5:34 __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymiotuje

Bry.
Mam pytanie do osob z kotami niewychodzącymi, sterylizowanymi. Moja kotka do czerwca byla wychodzaca, ale teraz jest w mieszkaniu, niewyprowadzana (tak zostanie).

Od ok 2 tygodni wymiotuje; raz wymiotowała karmą, nie wiem jaka, bo daję jej i suchą i mokrą z saszetek. Wyjatkowo kupilam jej karme dla kotow "domowych" (indoor), bo nie bylo
tej, ktora regularnie jadala (dla sterylizowanych). Jadla przez dluzszy czas, pol opakowana poszlo, wiec nie myslalam ze to moze byc sucha karma. Dalam jej mokrego pozywienia z puszki, tak jak zwykle dostawala i nie widzialam zeby wymiotowala (chyba, ze robila to na dworze). Ciezko mi ocenic czy cos jej szkodzi; chrupki czy mokra karma. Ni jestem w stanie kupowac nowych chrupek i testowac czy akurat to przyjmie czy inne - czy to wina jedzenia.

Kotka ma mniej wiecej 6 lat, apetyt jest, nie jest tez "markotna" czy nietowarzyska. W kuwecie zostawia normalną tresc z jelit, pije wodę. Kiedys miala pchly, duzo sie lizala - do tej pory to robi, choc pcheł nie ma, ale to chyba nie ma nic wspolnego z wyzej opisywana sytuacją.

Ostatnie wymioty; wczorajsze nastapily doslownie 30 minut po otwarciu swiezej saszetki z morkym pozywieniem; zwrocila wszystko.
Dziś o 6 rano skladaly sie wylacznie z dosc duzej ilosci sliny, w ktorej praktycznie nic nie było: pare kłaczków, ilość jak nic.

Nie wiem, sprobuje ją traktowac wylacznie sucha karmą, podobno wiele osob tak robi (+woda w miseczce) i to wystarczy.

Czy wy, wlasciciele kotow mieszkaniowych czesto macie sytuacje, ze kot(ka) wymiotuje? Czy to normalne zeby dzialo sie to codziennie, ew. co 2 dni? (bo tak ostatnio u mnie wyglada)
Z gory dziekuje za pomoc.
I nie, jeszcze u weterynarza nie bylam myslac, ze to moze byc jakies zatrucie pokarmowe. Niepokoi mnie to, ze te wymioty wzmogly się przez ostatnie dni, ze wczesniej ich nie bylo najzwyczajniej w swiecie.

Pozdr.
Ostatnio edytowano Nie paź 20, 2019 5:40 przez tymczasowanna, łącznie edytowano 1 raz

tymczasowanna

Od: Pon lip 08, 2019 4:29

Post » Nie paź 20, 2019 5:39 Re: __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymio

Nie to NIE jest normalne zachowanie.
Wylizywanie się może mieć związek z sytuacją.
Idź do weta!!!
Kiedy miała ostatnio robione badania? To ważne. Jako wychodząca była narażona na wiele niebezpieczeństw.
Kastrowana? Testy FELV i FIV zrobione? Kiedy była odrobaczana?Szczepiona?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie paź 20, 2019 5:45 Re: __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymio

Jak pisalam w temacie i poscie: kotka jest sterylizowana. Widzę, ze Pani edytuje post o wykrzykniki itp, nowe slowa.
Dawno nie miala robionych badan, bo nigdy nie sprawiala problemow. Tak, zdaje sobie sprawe, ze moze byc potrzebna wizyta u weterynarza, ale ....

chcialam zasiegnac opinii osob z kotami - czy zdarzalo mi sie cos takiego i ew. jaka diagnoza byla od weterynarza, tak weic osoby z podobnymi objawami u swoich kotów - prosze o informację co to ewentualnie moze byc.

tymczasowanna

Post » Nie paź 20, 2019 5:50 Re: __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymio

tymczasowanna pisze:Jak pisalam w temacie i poscie: kotka jest sterylizowana. Widzę, ze Pani edytuje post o wykrzykniki itp, nowe slowa.
Dawno nie miala robionych badan, bo nigdy nie sprawiala problemow. Tak, zdaje sobie sprawe, ze moze byc potrzebna wizyta u weterynarza, ale chcialam zasiegnac opinii osob z kotami - czy zdarzalo mi sie cos takiego i ew. jaka diagnoza byla od weterynarza.

Ja się pytam czy była kastrowana. Sterylizacja i kastracja to dwa różne zabiegi. Ta pierwsza może mieć wpływ na zdrowie czyli np ropomacicze. A początek ropomacicza to wymioty. Tak jak przy zarobaczeniu, białaczce, FIV, zaziębieniu...
Co z resztą pytań?

Ty idź do weta i nie czekaj na wpisy. Każda doświadczona kociara to powie, że takie zachowanie nie jest normalne i może mieć różne przyczyny. Od błahych do poważnych.
Obrazek

ASK@

Post » Nie paź 20, 2019 5:58 Re: __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymio

Pojadę do weterynarza jak bede miala mozliwosc zalawienia auta, do tej pory jednak chcialam sie podzielic swoim problemem, bo od tego jest forum :)

Nie wiem kiedy jakie badania byly wykonywane; nie mam wgladu do jej ksiazeczki, bo nie byla stricte pod moja opieką; o to musialabym zasiegnac informacji, choc pisalam ze nie sprawiala problemow zdrowotnych przez wiele lat, wiec mozliwe ze badan nie miala robionych przez dluzszy czas.

Inna sprawa.. ze ... ropomacicze wystepuje u kotek Niesterylizowanych, a jak pisalam - moja jest sterylizowana.

tymczasowanna

Post » Nie paź 20, 2019 6:37 Re: __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymio

tymczasowanna pisze:Pojadę do weterynarza jak bede miala mozliwosc zalawienia auta, do tej pory jednak chcialam sie podzielic swoim problemem, bo od tego jest forum :)

Nie wiem kiedy jakie badania byly wykonywane; nie mam wgladu do jej ksiazeczki, bo nie byla stricte pod moja opieką; o to musialabym zasiegnac informacji, choc pisalam ze nie sprawiala problemow zdrowotnych przez wiele lat, wiec mozliwe ze badan nie miala robionych przez dluzszy czas.

Inna sprawa.. ze ... ropomacicze wystepuje u kotek Niesterylizowanych, a jak pisalam - moja jest sterylizowana.

Nie będę wyjaśniać różnicy między obiema zabiegami. A jest ISTOTNA! Masz net to poczytaj co to kastracja a co to sterylizacja. Potocznie stosuje się słowo "sterylizacja" przy kotkach. Gorzej jak taki zabieg przeprowadził wet. A takie robią. Co ma wpisane w książeczkę zdrowia? Każdy zabieg oznacza się innym określeniem.

Jeśli kotka nie byłą pod twą opieką to idź do weta i zrób jej nie tylko przegląd ale i badania. Pamiętaj, że kot winien co najmniej być 8 godzin na czczo.
Jaką karmą karmisz małą? Ona też ma znaczenie.
Obrazek

ASK@

Post » Nie paź 20, 2019 8:00 Re: __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymio

Kłaki w wymiocinach mogą wskazywać na zakłaczenie. Możliwe, że jest też zarobaczona, robaczyca daje rożne niepokojące objawy. Kiedy była odrobaczana?
Wiesz, kiedy czytam, że kot dostaje karmę typu "indoor" to w tyle głowy mam jakąś kiepską. Jakie karmy kotka dostaje? Mam dużo kotów do wykarmienia, muszę oszczędzać, przekonałam się już dawno, że surowe mięso wychodzi najtaniej. Dobra sucha karma również. W marketowej jest 4% produktów pochodzenia zwierzęcego, w dobrej przynajmniej 50% mięsa. Kot zje mniej i się naje. Będzie zdrowy, a to oszczędność na wecie. To tak w skrócie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie paź 20, 2019 18:41 Re: __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymio

1 - badania i wet
wymioty mogą wskazywać na dosłownie wszystko od chwilowej niedyspozycji po problemy z nerkami i trzustką

2 - karma typu "indoor" czy "sterilized" pachnie mi czymś zbożowym z dodatkiem tłuszczu (palmowego) i aromatów - na forum jest post ze spisem dobrych karm, można coś dobrać co nie zrujnuje
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Nie paź 20, 2019 19:59 Re: __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymio

W dużym skrócie: ASK@ podkreśla różnicę między owariektomią i owariohisterektomią.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pon paź 21, 2019 6:04 Re: __sterylizowana, mieszkaniowa kotka coraz czesciej wymio

No i co z kotką?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17