» Czw lut 28, 2019 18:09
Re: Lilo i Nala cz.3
Wszystkie już zjedzone.
Wyszły bardzo delikatne, a na plus jest jeszcze to, że nie były okropnie słodkie.
Przepis:
Składniki
500 g wody
200 g batatów, pokrojonych na 3 cm kawałki
200 g mleka ryżowego - ja dałam migdałowe
50 g oleju kokosowego - dałam rzepakowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 g drożdży świeżych, pokruszonych
480 g mąki pszennej
1 łyżka spirytusu rektyfikowanego 96% - dałam sok z jednej cytryny
1 szczypta soli
olej rzepakowy, do natłuszczenia miski
mąka pszenna, do oprószenia blatu
olej rzepakowy, do głębokiego smażenia - nie smażyłam tylko piekłam w 180 st. góra-dół
300 g dżemu, dowolnego np. marmolady wieloowocowej - zamiast dżemu dodałam do ciasta poruszone migdały i kandyzowaną skórkę pomarańczy
cukier puder, do oprószenia - nie oprószałam i nie lukrowałam
Sposób przygotowania
Bataty ugotować na parze, przez 20 minut.
Zmiksować na papkę razem z mlekiem.
Dodać olej kokosowy, cukier waniliowy i drożdże, podgrzewać 3 min/37°C/mieszać.
Dodać mąkę, spirytus i sól, wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2-2,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawać porcje ciasta i kłaść na oprószony mąką blat, zachowując ok. 5 cm odstępy. Resztę ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować na grubość 2-2,5 cm i wykroić pozostałe pączki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wyrośnięte pączki ostrożnie kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (3-4 min). Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki.
Dżem przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania, następnie nadziać usmażone pączki.
Pączki wegańskie z batatem podawać oprószone cukrem pudrem jako deser.