Daga Ty mnie nie komplementuj bo ja wclale madra nie jestem tylko mam kota chorego
Nie chcialam napisac "tylko moj Lunek jest chory", chodzilo mi o to, ze weci u nas b. czesto wlasnie przy podwyzszeniu wskaznikow nerkowych wchodza z pelnym znanym im arsenalem, srednio zreszta wierzac w ich skutecznosc ( stad rokowania 3 miesiace

) podczas gdy niewydolnosc nerek jest choroba przewlekla, ma swoje przejawy, specyficznosc- i to nalezy brac pod uwage. No bo jesli nie sprawdzimy czy kot ma wysoki fosfor tylko zaczniemy go zbijac, bo to znane juz postepowanie u tych kotow- zbijemy go za bardzo, niepotrzebnie. To samo jesli rutynowo suplementujemy potas, czy to w kroplowach czy diecie- jesli kot nie ma za niskiego fundujemy mu hyperkaliemie, wcale dla nie go nie dobra, zagrazajaca.
Czytam zagraniczne serwisy choc nie znam jezykow

i widze ze gdzie indziej postepowanie u tych kotow jest bardiej zindywidualizowane, dostosowane do potrzeb, i to wydaje mi sie sensowne. Czyli nie wszystko co znamy i przyjdzie do glowy ale to, co potrzebne.
W ten sposob wlasnie stosuje sie zwiazki wiazace fosfor, suplementy pierwiastkow, leki zwalczajace kwasice i nadcisnienie, calcirtiol i erytropoetyne- troche tego wbrew pozorom jest ( ja na poczatku myslalam ze jest tylko kroplowka i furosemid) ale wszysto z glowa.
Diety nerkowe sa wygodne, samemu trudno dbac o to, by kot dostawal to co powinien. Co tez nie znaczy ze zawsze i w kazdym wypadku kazdy kot musi jesc tylko diete.
Co do Ipakitine- badania sa, poszukam Ci pozniej linkow jak chcesz. Nie chcialam siac tutaj niejasnosci- Imakitine zawiera wegan wapnia, ktory jest uznanym i dobrym srodiem wiazacym fosforany. jako taki jest tez "lekiem", u ludzi tez stosuje sie podobne srodki np. w tabletkach.
Ipakitine jest przy tym wygodne i zjadane przez koty- ja mam dla Lunka AluHydr, geste toto i paskudne, nie dziwie sie ze Lunek tak na mnie patrzy... No i nie daje
Bo Ipakitinu nie mozna stosowac przy hyperkalcemii czy wysokim poziomie wapnia w surowicy!!!
Ja wlasnie poszukuje jakiegos sensownego zbijacza fosforu, alu tez nie jest najlepsze, mimo ze w Stanach jest w plynie i tabletkach...Myslalam nad Renagel, ktos kojarzy?