Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 46

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 30, 2019 14:13 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

A to ja ostatnio w Kauflandzie poprosiłam o wątróbkę z indyka. Babeczka mówi że nie wie, czy będzie mi smakować, bo jest taka gorzkawa. Ja mówię, że to dla pieska, a ona: ooo to tym bardziej! Dla pieska to serduszka i żołądki, ja wiem bo mój indyczej też nie chce :D

Ziemosław

Od: Śro paź 18, 2017 18:55

Post » Śro sty 30, 2019 14:20 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

I to jest niesamowite. Sa ludzie ktorzy sa swiadomi i dbaja.
Moi rodzice jak Misia zyla... moze nie miala najlepszego jedzonka, moze popelnilismy wszyscy za duzo bledow, moze za pozno trafila do weta, chociaz mi sie nie podobala, moze moglam ja ja zabrac a nie pytac o zgode i czekac... tylko dzialac.
ale wiem jedno Misia byla szczesliwa. Kochala mojego ojca ponad wszystko. I byla kotem kochanym.
Tata zawsze jej cos tam podrzucil, a jak robil watrobke na obiad to obowiazkowo.
Misia tate kochala i miala wobec niego ogromny respoekt. Mama mogla zakazywac, nic sobie z tego nie robila
ale jak tata zakazal, to inna bajka. Pamietam jak tylko raz wskoczyla na lodowke, jak ojciec ja wział za frak! Jak jej nie nagadał. Nigdy ale to nigdy więcej tam nie wskoczyła ponownie...
Pare dni temu byla rocznica jak jej z nami nie ma... miala chyba 12 lat... duzo i malo...
Ale jakkolwiek by nie bylo, byla kochana. Zostala uratowana bo na wsi by nikt sie nia nie zaopiekowal, kotem z kocim katarem takim ze ... jej brata po pol roku juz nie bylo... ktory byl niby zdrowy i dorodny. A ona taka bieda...
Ale nigdy nie byla zabawka i byla kochana.

Jesli juz bierzesz zwierze, jakiekolwiek to badz czlowieku za niego odpowiedzialnym.
To jest glebszy problem, czesto w naszej swiadomosci, wychowaniu i wielu innych czynnikow.
Czesto patrza na ciebie jak na dziwolaga bo masz 3 koty, bo nie masz dzieci, bo chodzisz z kotem do weta i sie martwisz bo kupa nie taka czy belt za czesto. Dla wiekszosci ludzi to kot.
Nie ma w ludziach jeszcze wpojonych reczy ze kot czuje, kocha, ze jest taka sama zywa istota jak czkolwiek i nalezy mu sie taki sam szacunek i trzeba tez o niego dbac.

Dlatego od ludzi bardziej wole koty...
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Śro sty 30, 2019 15:19 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Ewa L. pisze:
PixieDixie pisze:Bardzo mądry tekst.
Czasem to jest niepojete ze ludzie moga sie tak zachowywac.

I jak z kosztami ?:> W marcu bedzie taniej... ale marzecz to za pozno dla tych kociakow.
Glupota.
Sa ludzi ktorzy nigdy nie powinni miec zwierzat.
Zwierze to nie zabawka.

W mojej lecznicy kastracja kocurka to 120 zł i on ma iść jako pierwszy. Wtedy z kotką do marca może poczekać . Nie popuszczę im tego i będę cisnąć.
Nie wiem co ten chlopak myślał biorąc te kociaki ale przykre , że przy pierwszym problemie zamiast szukać pomocy, szukać rozwiązania problemu chce się tego problemu pozbyć.

nie wiem czy nie powinni też zabrać kotki do weta , zeby sprawdził czy nie jest juz w ciąży i wtedy ją pierwszą ciachnąć
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro sty 30, 2019 16:15 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Co do kotki to prawda, jeśli jest już w ciąży, to trzeba jak najszybciej.
Macie rację, jeszcze długo ludzie będą się uczyć właściwego stosunku do zwierząt. Dużo tu mogłaby pomóc szkoła we współpracy z organizacjami prozwierzęcymi, bo rodzice sami tej wiedzy nie posiadają.

A co do artykułu, to właściwie smutne, że ludziom trzeba takie rzeczy tłumaczyć. :( Ale skoro trzeba, to oczywiście dobrze, że podobne teksty się ukazują.
Tak sobie pomyślałam, że bezduszny stosunek do pracowników sklepu, choć oczywiście głównie zależy od kultury człowieka, w pewnym stopniu jest też nieodłącznym efektem zmian w samym handlu. W małych osiedlowych sklepikach ludzie się znają, a w wielkim markecie kasjer jest zupełnie anonimowy, jest jakby przedłużeniem kasy i to bardzo odczłowiecza wzajemne relacje klient-sprzedawca. Ale oczywiście najważniejsza jest umiejętność zachowania się, szacunek dla drugiego człowieka.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro sty 30, 2019 19:58 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Ta koleżanka nie jest głupia. Powiedziała po co transporter w końcu, a pewnie z chłopakiem nie mogła się dogadać i była między młotem a kowadłem. Współczuję Ewo, bo wszystko teraz na Twojej głowie.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro sty 30, 2019 20:23 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

MalgWroclaw pisze:Ta koleżanka nie jest głupia. Powiedziała po co transporter w końcu, a pewnie z chłopakiem nie mogła się dogadać i była między młotem a kowadłem. Współczuję Ewo, bo wszystko teraz na Twojej głowie.

Nie chciała powiedzieć bo wiedziała , że się wkurzę ale tak ją cisnęłam , że w końcu mi powiedziała. Ona sama ma owczarka niemieckiego a jej chłopak mieszka sam i ma owe kotki.
Olka wie , że jej nie popuszczę bo zna mnie na tyle długo , że w sprawach zwierząt jestem nie ugięta.Wie , że ma ze mną przerąbane jak nic nie zrobi w sprawie tych kotów.
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Śro sty 30, 2019 20:25 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

jolabuk5 pisze:Co do kotki to prawda, jeśli jest już w ciąży, to trzeba jak najszybciej.
Macie rację, jeszcze długo ludzie będą się uczyć właściwego stosunku do zwierząt. Dużo tu mogłaby pomóc szkoła we współpracy z organizacjami prozwierzęcymi, bo rodzice sami tej wiedzy nie posiadają.

A co do artykułu, to właściwie smutne, że ludziom trzeba takie rzeczy tłumaczyć. :( Ale skoro trzeba, to oczywiście dobrze, że podobne teksty się ukazują.
Tak sobie pomyślałam, że bezduszny stosunek do pracowników sklepu, choć oczywiście głównie zależy od kultury człowieka, w pewnym stopniu jest też nieodłącznym efektem zmian w samym handlu. W małych osiedlowych sklepikach ludzie się znają, a w wielkim markecie kasjer jest zupełnie anonimowy, jest jakby przedłużeniem kasy i to bardzo odczłowiecza wzajemne relacje klient-sprzedawca. Ale oczywiście najważniejsza jest umiejętność zachowania się, szacunek dla drugiego człowieka.

Najpierw muszę sie więcej dowiedzieć o kociakach. Czy załatwianie się poza kuwetę to jedyny objaw czy kotka nie zachowywała się inaczej wcześniej mam na myśli oznaki rujki.
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw sty 31, 2019 7:42 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Wróciłam.
Zmęczona jestem jak pies . Sporo było roboty a do tego wczorajsza popołudniowa zmiana zostawiła taki burdel , że szkoda gadać. Sklep nie umyty, nie wyfejsowany towar , dobrze , że chociaż szczyt promocyjny tzn. regał z promocyjnymi produktami był zrobiony. Ale nie ma się co dziwić bo nasz kierownik nie miał zbyt dużego pola do popisu z załogą którą został - na stoisku siwa co ją tylko interesuje by jak najszybciej wyjść, ala magazynier co myśli , że wszystkie rozumy zeżarł a w efekcie nie wie nic, ruchy ma jak mucha w smole i nowa dziewczyna której to był trzeci dzień w pracy. Na szczęście mam dwa dni wolnego dziś i jutro .
Zaraz muszę wyjść jeszcze na chwilę do sklepu i o 8 iść na pocztę bo wieczorem znalazłam awizo w skrzynce . Dostałam jakiś list polecony z sądu. Domyślam się , że dotyczy sprawy spadkowej ale pewności nie mam. Muszę też wejść do apteki i wykupić leki .
Dziś sobie za długo nie pośpię bo czekamy na paczkę ze żwirkiem z DPD.
Wczoraj wieczorem przyszedł sms , że paczka jest w punkcie doręczeń DPD i próba doręczenia paczki ma być 31.01.19 . Pewnie po 8 dostanę kolejnego smsa kto i kiedy dziś dostarczy paczkę.
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw sty 31, 2019 7:55 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Kiedyś będąc w kociarni nagrałam telefonem filmik kotom . Na nagraniu słychać jak mówimy do kociaków i w tle gra cichutko radio. Filmik wrzuciłam do sieci i po jakimś czasie dostałam powiadomienie że :
W Twoim filmie wyświetlane są reklamy generujące przychód dla właściciela praw autorskich albo właściciel praw autorskich otrzymał wgląd w statystyki jego wyświetleń.

Tytuł filmu: Ferajna z ogólnego.
Treści chronione prawami autorskimi: Show Me Love (Radio Edit)
Roszczenie zgłoszone przez: WMG
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw sty 31, 2019 8:00 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Tak, nic dziwnego. To są ostre przepisy. Idź na tę pocztę i spać!
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw sty 31, 2019 14:09 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Wstałam z pół godz. temu i czuję się zakręcona. Nie wiem czy jestem wyspana czy nie wiem tylko , że ciupie mnie głowa. Byłam na poczcie i odebrałam list. To odpis z ksiąg wieczystych przyszedł. Weszłam też do apteki po leki bo miałam receptę do wykupienia.
DPD też napisało , że będzie między 14.30 a 15. 30 więc czekam.
Dowiedziałam się dzisiaj , że nasza nowa niestabilna emocjonalnie koleżanka już z nami nie pracuje. Nie przyszła wczoraj do pracy i pół dnia nie odbierała nawet telefonów. Dopiero po południu raczyła odebrać i wykrzyczała , że ona tu więcej nie przyjdzie bo ona z niektórymi osobami to nie będzie pracować i się rozłączyła. Przepracowała w sumie dwa dni i przyznam , że nie wiem jak firma rozwiązuje takie sytuacje bo podpisała z nią umowę na okres próbny na 3 miesiące.
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw sty 31, 2019 14:44 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Dostałam maila z ofertą zoo+ i przeczytałam takie coś :

Kochany Miłośniku Zwierząt,

chcemy poinformować Cię, że niedługo produkty marek Acana i Orijen nie będą już dostępne w naszym sklepie. Aby pomóc naszym Klientom w doborze alternatywnych produktów, polecamy poniższe bezzbożowe marki premium:

Purizon (sucha karma dla psa i kota): 70% wybranych składników pochodzenia zwierzęcego, 30% owoców, warzyw i ziół oraz 0% zbóż

Wolf of Wilderness (sucha i mokra karma dla psa oraz przysmaki): skład karm inspirowany jest naturalnym sposobem żywienia się dziko żyjących wilków

Wild Freedom (sucha i mokra karma dla kota): bazuje na pierwotnych nawykach żywieniowych i podąża za pierwotnym głosem natury. Bez zbóż, z wysokim udziałem mięsa
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw sty 31, 2019 15:33 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Punkt 15.30 pan kurier dostarczył paczkę . Żwirek cały, psikadło dodatkowo zapakowane w kartonik z 30 kg żwirku nie uległo uszkodzeniu czyli ocena pozytywna za jakość przesyłki i czas doręczenia dla DPD :ok:
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw sty 31, 2019 15:49 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Jak już paczka przyszła to zbieram się i idę trochę do mamy. Były z sąsiadką w szpitalu ale mama właśnie dzwoniła , że już wróciły no to idę.
Obrazek

Ewa L.

[poprzednia][następna]