Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 46

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 31, 2018 22:11 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Śro paź 31, 2018 22:14 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Fakt, na czas nieokreślony powinna być po 33 miesiącach max.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw lis 01, 2018 0:12 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

MalgWroclaw pisze:
Ewa L. pisze:Pierwszą miałam na 3 miesiące na okres próbny, drugą na dwa lata a trzecia na rok i 10 miesięcy a czwartą na czas nieokreślony.

Aż mi się ciśnie niecenzuralne określenie pracodawcy.

To nie kwestia pracodawcy tylko przepisów i uchwał ustalonych przez ministerstwo . Pierwsza umowa jest umową próbną , dwie kolejne to umowy tzw. terminowe czyli na czas określony a po tych dwóch kolejna umowa to umowa na czas nieokreślony.
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Czw lis 01, 2018 6:31 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Ewa L. pisze:To nie kwestia pracodawcy tylko przepisów i uchwał ustalonych przez ministerstwo . Pierwsza umowa jest umową próbną , dwie kolejne to umowy tzw. terminowe czyli na czas określony a po tych dwóch kolejna umowa to umowa na czas nieokreślony.

Nie broń pracodawcy, bo to nie: "jest" umowa, ale "może być". A pracodawca skwapliwie korzysta z korzystnego dla niego przepisu.
Ostatnio edytowano Czw lis 01, 2018 7:25 przez MalgWroclaw, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw lis 01, 2018 6:49 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

To prawda z tymi umowami. U mnie w publicznej jednostce bronią się jak mogą przed umowami na czas nieokreślony.

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Czw lis 01, 2018 9:08 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Kwestia chęci. Mój mąż po umowie na czas próbny dostał od razu na czas nieokreślony. Z resztą jego brat też w innej firmie.

Dobrze ze masz juz na czas nieokreślony, chociaż to niczego nie gwarantuje w tych czasach.
Dla młodych pomocne jak chcą kredyt hipoteczny wziąć.
Ale prawda jest też taka że młodzi pracy nie szanują. Mam kilku takich w okol siebie, którzy w wieku 30 lat maja cv na 4 strony A4.
Ja mam 1 pozycje.
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Czw lis 01, 2018 22:51 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

MalgWroclaw pisze:
Ewa L. pisze:To nie kwestia pracodawcy tylko przepisów i uchwał ustalonych przez ministerstwo . Pierwsza umowa jest umową próbną , dwie kolejne to umowy tzw. terminowe czyli na czas określony a po tych dwóch kolejna umowa to umowa na czas nieokreślony.

Nie broń pracodawcy, bo to nie: "jest" umowa, ale "może być". A pracodawca skwapliwie korzysta z korzystnego dla niego przepisu.

Nie wiem jak jest teraz ale wiem jak było wtedy gdy się zatrudniałam. W mojej poprzedniej firmie zatrudniano tylko na umowy kontraktowe a te co miały umowy na czas nieokreślony pracowały tam 8 - 10 lat.I bardzo się cieszę , że miałam wtedy taka umowę bo rozpadła mi się firma i wszedł nam syndyk na firmę. Mnie właśnie kończyła się umowa i od syndyka dostałam świadectwo pracy a dziewczyny pracujące na czas nieokreślony nie dostały świadectw pracy przez trzy miesiące i zostały na lodzie bo nie dostały odprawki bo nie było kasy , nie mogły się zarejestrować w posredniaku ani zatrudnić w nowej firmie bo nie miały świadectwa pracy i nie dostały ani ostatniej ani za te trzy miesiące wypłaty. Ja straciłam tyko miesięczne wynagrodzenie ale mogłam zarejestrować się w Urzędzie Pracy z którego miałam zasiłek i mogłam szukać pracy. Miałyśmy złożyć grupowy pozew do sądu pracy i tak się umawiałyśmy , a po jakimś czasie dowiedziałam się , że one złożyły a mnie nikt nie raczył powiadomić bo po prostu się na mnie wypięły .
Jak byłam wtedy na zasiłku to weszło zarządzenie , że po drugiej kontraktowej umowie o pracę trzecia musi być na czas nieokreślony. A skoro firmy maja prawo korzystać z takiej formy zatrudnienia i z niej korzystają to nie widzę w tym nic złego . Wiele osób nie nadaje się do pracy w handlu choć niektórym się wydaje , ze a co to takiego bo w sklepie może każdy pracować a właśnie tak nie jest. Niestety są tacy których powinno się wywalać stąd z hukiem a przy umowie na czas nieokreślony trzeba by jeszcze trzymiesięczną odprawkę wypłacać.
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw lis 01, 2018 22:54 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Są ludzie, którzy nie zasługują na zwolnienie, a te umowy pozbawiają je pensji. To nie jest "wyprawka".
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw lis 01, 2018 22:56 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

aga66 pisze:To prawda z tymi umowami. U mnie w publicznej jednostce bronią się jak mogą przed umowami na czas nieokreślony.

I mają rację bo skoro jest taka możliwość to czemu nie korzystać. Ja w swojej pracy cieszę się , że jest taka możliwość bo nie wszyscy nadają się do wykonywania takiej pracy. Zawsze można zwolnić takiego pracownika z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia bez podawania powodu.
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw lis 01, 2018 23:03 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Ewa L. pisze:
aga66 pisze:To prawda z tymi umowami. U mnie w publicznej jednostce bronią się jak mogą przed umowami na czas nieokreślony.

I mają rację bo skoro jest taka możliwość to czemu nie korzystać. Ja w swojej pracy cieszę się , że jest taka możliwość bo nie wszyscy nadają się do wykonywania takiej pracy. Zawsze można zwolnić takiego pracownika z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia bez podawania powodu.

Punkt widzenia może się zmienić. Na szczęście. Jako szefowa związków zawodowych musiałabyś bronić pracowników. Pracownicy mają mniej możliwości, niż pracodawca, choć pracodawcy też nie zawsze mają lekko.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw lis 01, 2018 23:07 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

MalgWroclaw pisze:Są ludzie, którzy nie zasługują na zwolnienie, a te umowy pozbawiają je pensji. To nie jest "wyprawka".

Tak ale medal ma dwie strony i są też tacy którzy w pełni zapracowali sobie na zwolnienie - piszę tu o swoim zawodzie. To nie uczciwe , żeby jeden zapitalał w pocie czoła bo ma poczucie odpowiedzialności , zależy mu na wykonaniu zadania które mu powierzono i uczciwie podchodzi do swojej pracy i taki leser który przychodzi do pracy tylko by podpisać listę obecności. Dlaczego ja mam robić za siebie i za kogoś i brać te samie pieniądze co ten co olewa pracę ?
Nie wiem o co ci chodzi z wyprawką Małgosiu bo wyprawką mogą być np. książki i przybory szkolne dla ucznia a ja pisałam o odprawce którą się dostawało gdy zwolnił cię zakład pracy a ty miałaś umowę o pracę na czas nieokreślony. Kiedyś to była równowartość trzech ostatnich pensji chyba , że zostałaś zwolniona dyscyplinarnie.
Jak jest teraz nie wiem bo ostatnią umowę o pracę na czas nieokreślony miałam w latach 90 ubiegłego wieku.
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw lis 01, 2018 23:13 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

Sorry, przeczytałam "wyprawka".
A co do nierównej pracy, za którą bierze się równe pieniądze, to oczywiste. Napisałam, że nie zawsze zwolniony zasługuje na zwolnienie. I to jest oczywiste.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Czw lis 01, 2018 23:17 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

MalgWroclaw pisze:
Ewa L. pisze:

Punkt widzenia może się zmienić. Na szczęście. Jako szefowa związków zawodowych musiałabyś bronić pracowników. Pracownicy mają mniej możliwości, niż pracodawca, choć pracodawcy też nie zawsze mają lekko.

Nigdy nie byłam niczyją szefową i do żadnych związków zawodowych też mnie nie pcha ale to co ostatnio obserwuję na rynku pracy - i cały czas podkreślam , że chodzi tylko i wyłącznie o mój zawód - to jakiś dramat jest. Pracy jest od groma ale co do chętnych to już zdecydowanie gorzej. Albo nie ma chętnych w ogóle albo jak już się ktoś trafi to nie ma zielonego pojęcia o pracy w sklepie. Albo trafiają nam się leserzy co tylko udają , że coś robią byleby odwalić swoje 7 godz ( piszę konkretnie o naszym nowym nabytku magazynierze z grupą inwalidzką bo ma cukrzyce i pracuje po 7 godz ) i iść do domu. Ostatnio nasz magazynier rozkładał paletę z napojami przez 4,5 godz a ustawienie dwóch słupków zniczy zajęło mu 1,5 godz.
Obrazek

Ewa L.

Post » Czw lis 01, 2018 23:19 Re: Słodziaczek Zuzia i Gryzelda Polusia zapraszają po raz 4

MalgWroclaw pisze:Sorry, przeczytałam "wyprawka".
A co do nierównej pracy, za którą bierze się równe pieniądze, to oczywiste. Napisałam, że nie zawsze zwolniony zasługuje na zwolnienie. I to jest oczywiste.

Oczywiście , że nie tyczy się to wszystkich ale są właśnie sytuacje , że cieszę się z możliwości zwolnienia kogoś w tak krótkim czasie bo mam dość pracowania za kogoś bo komuś nie zależy gdy wiem , że praca musi być wykonana.
Obrazek

Ewa L.

[poprzednia][następna]