DT u Bastet. Amirek i Tycia w DS

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 03, 2018 13:06 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

Kasiu, podziwiam Malutką i Ciebie :1luvu:
Na te zapchane noski u mnie znakomicie się sprawdzał dodatkowo olejek pichtowy, jak będziesz koło apteki, to kup. Jeżeli nawilżasz powietrze ręcznikiem mokrym na kaloryferze, do pokrop ten ręcznik kilkoma kroplami olejku, fajnie udrożnia noski. Ja dodatkowo robiłam też inhalacje. Może jest lepsza metoda, ale ja brałam malutkie płaskie pudełko typu take-off, robiłam w pokrywce dziurki. Lałam gorącą wodę, parę kropli olejku i zamykałam, żeby przypadkiem kicia się nie poparzyła. I gdzie kota zasnęła, tam obok stawiałam parujące pudełko inhalacyjne. Ładnie pachnie całe mieszkanie potem. Powodzenia :ok: !
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Śro paź 03, 2018 13:09 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

KociaMama44 pisze:Koteńka jest naprawdę cudna :). Dzięki za kciuki!

Niestety nie bardzo pozwala przy sobie coś zrobić. A już zastrzyki... :strach: Przy podawaniu Linco zwyzywała mnie, nie przebierając w słowach, a potem uciekała ode mnie i w ogóle nie mogłam jej dotknąć :( (Lincospectin piecze przy podawaniu).

Chyba jednak będę jeździć do weta codziennie na podanie zastrzyku, bo to nie na moje nerwy.. :201427

I po co nam te nerwy?????????. Człowiek to dziwne stworzenie :mrgreen: Sam sobie bierze na głowę kłopoty :( A jeszcze 2,5 roku temu nie miałam żadnego kota :P . Fajnie było!
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
4 - W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Śro paź 03, 2018 14:10 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

serio fajnie było? :twisted:
https://zrzutka.pl/bpfeke dla wojowniczki Fisi walczącej z FIP

kwiryna

Od: Sob lip 23, 2016 9:36

Post » Śro paź 03, 2018 19:16 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

Ewkkrem, ano widzisz, człowiek sobie lubi komplikować życie :mrgreen: . No ale gdzie by były te wszystkie zwierzaki, gdyby nie my..? Po za tym to przyjemne, móc opiekować się takim maluchem.

Dzięki Czitko :1luvu:
Tak właśnie zrobię z tym olejkiem. Tylko go muszę dorwać w aptece.

Malutka bardzo się męczy z tym katarem. Ciągle siorbie nosem. Ale bardzo się cieszę, bo apetyt jej powrócił. Dzisiaj dosłownie rzucała się na jedzenie. Aż się boję, czy jej nie przekarmiłam. Ale w sumie zjadła 100 gram puszki i dosłownie ociupinkę wołowiny surowej. A do tego może z 15 ml conva z kozim mlekiem. I dwa razy robiła biegunkopodobne coś :( Raz do kuwety a raz w najdalszym kącie pokoju, ale wydaje mi się, że mogła nie zdążyć dobiec.) Czy ja robię coś źle z tym żywieniem? Daję malutkie porcje na raz. Czyżbym ją przekarmiła? A może kozie mleko z convem tak działa?
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Śro paź 03, 2018 21:43 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

KociaMama44 pisze:Ewkkrem, ano widzisz, człowiek sobie lubi komplikować życie :mrgreen: . No ale gdzie by były te wszystkie zwierzaki, gdyby nie my..? Po za tym to przyjemne, móc opiekować się takim maluchem.

Dzięki Czitko :1luvu:
Tak właśnie zrobię z tym olejkiem. Tylko go muszę dorwać w aptece.

Malutka bardzo się męczy z tym katarem. Ciągle siorbie nosem. Ale bardzo się cieszę, bo apetyt jej powrócił. Dzisiaj dosłownie rzucała się na jedzenie. Aż się boję, czy jej nie przekarmiłam. Ale w sumie zjadła 100 gram puszki i dosłownie ociupinkę wołowiny surowej. A do tego może z 15 ml conva z kozim mlekiem. I dwa razy robiła biegunkopodobne coś :( Raz do kuwety a raz w najdalszym kącie pokoju, ale wydaje mi się, że mogła nie zdążyć dobiec.) Czy ja robię coś źle z tym żywieniem? Daję malutkie porcje na raz. Czyżbym ją przekarmiła? A może kozie mleko z convem tak działa?

Nie jest to absolutnie Twoja wina.
Ona głodowała, jest chora, dostaje silny antybiotyk, to naturalne, że teraz nie będzie miała idealnego trawienia.
Na dodatek nie wiadomo, czy nie ma pasożytów.
Chyba mi się nigdy nie zdarzyło, żeby chore kocie, które zaczyna jeść dobry, treściwy pokarm, miało dobre kupy.
Zanim do tego dojdzie, trochę czasu upłynie i być może kicia będzie potrzebować leków, żeby biegunkę uregulować.
Ja w takiej sytuacji zdecydowałabym się na początku tylko na jeden rodzaj jedzenia.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Czw paź 04, 2018 7:51 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

Meldujemy się porannie. Bardzo dobra wiadomość jest taka, że Tycia odzyskała w pełni apetyt. Je jak smok. Dziś rano wydudlała 10 ml Conva i do tego zjadła może 30 gram puszki baby pate. Będę ją poiła convem tak z 3-4 razy dziennie, żeby ją jakoś odżywić. Ponadto odzyskała chęć do zabawy. Oto dowód: :D

Obrazek

Uwielbia rozbrajać myszki i jest bardzo szybka w gonieniu zabawkowej "ofiary". Mama nauczyła ją świetnie polować. :) Szkoda, że żadne z jej rodzeństwa się nie uchowało. Widać, że bardzo potrzebuje rówieśnika do zabawy..

Sioo i kupka już ładnie lądują w kuwecie. :)

A, i wczoraj zrobiłam te inhalacje z olejku pichtowego, jak radziła Czitka. Rzeczywiście było jej lżej oddychać. I potem chętniej zjadła posiłek, bo więcej czuła tym swoim biednym noskiem.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw paź 04, 2018 8:23 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

Olejek pichtowy działa cuda nawet dla ludzkich nosow :D
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Czw paź 04, 2018 8:43 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

mimbla64 pisze:Nie jest to absolutnie Twoja wina.
Ona głodowała, jest chora, dostaje silny antybiotyk, to naturalne, że teraz nie będzie miała idealnego trawienia.
Na dodatek nie wiadomo, czy nie ma pasożytów.
Chyba mi się nigdy nie zdarzyło, żeby chore kocie, które zaczyna jeść dobry, treściwy pokarm, miało dobre kupy.
Zanim do tego dojdzie, trochę czasu upłynie i być może kicia będzie potrzebować leków, żeby biegunkę uregulować.
Ja w takiej sytuacji zdecydowałabym się na początku tylko na jeden rodzaj jedzenia.

Dzięki mimbla64. Tak właśnie dziś zrobię. Będę dawać przez parę dni tylko puszki baby pate, które dostałam dla małej z fundacji, i conva, ale samego z wodą, bez koziego mleka. I zobaczymy, czy się ta kupka ureguluje...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw paź 04, 2018 8:43 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

MonikaMroz pisze:Olejek pichtowy działa cuda nawet dla ludzkich nosow :D

To prawda :D . Mnie też się nos oczyścił :D
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw paź 04, 2018 12:50 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

:ok: za Tycie. Niech je i rosnie zdrowo :D
https://zrzutka.pl/bpfeke dla wojowniczki Fisi walczącej z FIP

kwiryna

Od: Sob lip 23, 2016 9:36

Post » Czw paź 04, 2018 12:51 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

Tyćka jest słodka. Myślę że będzie rozbrykaną koteczką.
Szybkiego powrotu do zdrówka i dobrego domku :ok: :ok: :ok:
Kibicujemy malej z całego serducha <3

MonikaMroz

Post » Czw paź 04, 2018 17:35 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

Dziękuję w imieniu kici :1luvu:
Już zaczęła brykać :mrgreen:

Mam pytanie: Tyćka dostaje probiotyk, bo ma dość silny antybiotyk (lincospectin). Dostaje Floractin - 3 krople do jedzenia rano.(Dzieci i niemowlęta - dawkowanie 6 kropel). To jest chyba ciężko przedawkowac?

I czy wystarczy, jak podam jej rano, czy jeszcze wieczorem powtórzyć?

Jaki odstęp od antybiotyku?
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Czw paź 04, 2018 19:46 Re: Amirek w DS. TYCIA. Jak dawać probiotyk?

Ja wiem jak ludzki sie bierze. Na pewno przed antybiotykiem z godzine
I potem jeszcze po skonczeniu antybiotyku tez lekarz sugeruje zeby brac. U kociastych nie wiem jak. Ale moze podobnie :mrgreen:

MonikaMroz

[poprzednia][następna]